Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db1f01c29111cedc68b4598/80

Ministar Marko Pavić potpisao ugovore vrijedne 66 milijuna kuna, od toga 55 milijuna za KBC i 11 za energetsku obnovu županijskih školskih i športskih objekata

Ministar Pavić je nakon toga, u večernjim satima, potpisao devet novih ugovora iz Programa sufinanciranja EU projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U okviru radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić potpisao je danas, 24. listopada 2019., Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Regionalni transfuzijski centar KBC Split“ vrijedan više od 54,3 milijuna kuna. Na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava KBC-u Split sudjelovao je i ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić.
 
Ministar Pavić je nakon toga, u večernjim satima, potpisao devet novih ugovora iz Programa sufinanciranja EU projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U Županiji je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara pozdravio kolege gradonačelnike, zamjenicu gradonačelnika, načelnike, ravnatelje škola, župana sa suradnicima i ministra Pavića, kojima je zahvalio na ovako lijepom i značajnom događaju za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Župan Blaženko Boban je govorio više o svakom projektu, istaknuvši izvrstan rad županijskih službi i svih koji su radili na pripremi dokumentacije. Podsjetio je uvodno kako je Županija već ranije obnovila 6 školskih objekata te je izrazio nadu da će, ako se nastavi raditi ovakvim ritmom, kroz 3-4 godine Županija uspjeti energetski obnoviti sve školske objekte i domove kojima upravlja, na području cijele Županije. 

Posebno me raduju potpisi na ugovorima o izgradnjii dva reciklažna dvorišta, te koristim prigodu čestitati načelniku općine Dugopolje i gradonačelniku Trogira, koji su primjer svim drugim čelnicima lokalne samouprave kako se može kada se hoće, kada se vrijedno radi u svim segmentima složenog procesa gospodarenja otpadom na području svoje općine ili grada - kazao je župan te je pohvalio i sve ravnatelje škola koji su danas potpisali ove vrijedne ugovore, i na koncu zahvalio ministru Paviću na izvrsnoj suradnji i dok je obnašao dužnost ministra rada i socijalne skrbi i danas, kada je ministar Regionalnog razvoja i EU fondova. 

- Ukupna vrijednost večeras potpisanih ugovora u Županiji je 21,4 milijuna kuna, od čega iz EU fondova 8,1 milijuna kuna, sredstva SDŽ sa decentraliziranim sredstvima iz Ministarstva znanosti oko 5, 5 milijuna kuna, te ostatak iz Fonda sredstava MRREUF - kazao je župan.

Ministar RREU fondova, Marko Pavić se, kao i župan Boban ispričao novinarima za "večernju" smjenu te im je zahvalio što pokazuju interes za ovako vrijedne projekte i rad svih razina vlasti, od lokalne preko regionalne samouprave do središnje vlasti. 

Vlada je iskoristivost EU fondova podigla stopu ugovaranja EU sredstava s nekih 9 % na skoro 80 %, te je osigurala 300 milijuna kuna (u prethodnom Proračunu 200 milijuna) za ovakve projekte, od čega smo danas potpisali ugovore vrijedne 66 milijuna kuna. Splitsko-dalmatinska županija je ukupno povukla 3,5 milijarde kuna EU sredstava, što se vidi od ulaska u zračnu luku Resnik kod Splita, do Studentskog centra, osnovnih i srednjih škola, športskih objekata i brojnih drugih infrastrukturnih projekata. Župan je najbolje sažeo učinke ovakovog pristupa i rada brojnih vrijednih suradnika na svim razinama. Stoga čestitam županu, gradonačelnicima i načelnicima te svima koji su dali svoj doprinos za ovakve uspjehe u povlačenju EU sredstava. Na ovaj način omogućujemo bolji, kvalitetniji život našim građanima i stvaramo uvjete za privlačenje novih investicija - kazao je vidno zadovoljan ministar Pavić.

 Popis potpisanih ugovora:
 
1.   Općina Dugopolje, Reciklažno dvorište Dugopolje, 318.455,89 kn
2.   Grad Trogir, Izgradnja reciklažnog dvorišta u Gradu Trogiru, 395.504,16 kn
3.   Grad Makarska, Energetska obnova zgrade Podtribinskog prostora glavnog terena Gradskog sportskog centra Makarska na adresi Franjevački put 2, 1.028.767,88 kn
4.   Učenički dom Split, Energetska obnova zgrade Učeničkog doma Split,1.315.000,62 kn
5.   Grad Vis, Energetska obnova zgrade OŠ Vis i SŠ Antun Matijašević Karamaneo u Visu, 1.862.493,58 kn
6.   Srednja tehnička prometna škola, Split   Energetska obnova zgrade Srednje tehničke prometne škole, 1.843.905,60, kn
7.  Energetska obnova zgrade Obrtničko-industrijske škole u Imotskom, 2.431.607,05 kn
8.  Energetska obnova zgrade OŠ Ivana Lovrića - PŠ Radošić na adresi Radošić, Sinj, 236.433,24 kn
9.  Energetska obnova zgrade OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski, 1.578.430,12 kn

Ugovore su, u ime gradova, općina i škola, potpisali: Perica Bosančić, načelnik općine Dugopolje, zamjenica gradonačelnika Trogira, Mladen Kamenjarin, ravnatelj Učeničkog doma u Splitu, gradonačelnik grada Visa, Ivo Radica, i ravnatelji: Srednje tehničke prometne škole iz Splita, Josip Balić, Obrtničko-industrijske škole iz Imotskog, Nediljko Biočić, Vranko Perković, ravnatelj OŠ Ivana Lovrića iz Sinja, te Tomislav Budimir, ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića iz Obrovca Sinjskog.

hr Thu Oct 24 2019 20:40:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd05a1629111c94ef8b4586/80
Foto: Facebook/HGSS Ispostava Kaštela

Brala kadulju na Malačkoj pa ju tražio HGSS

Gospođa se izgubila, ali priča ima sretan kraj

'Danas oko 12h, putem centra 112 dobili HGSS stanica Kaštela dobila je dojavu o nestaloj starijoj osobi na planinarskom domu Malačka. 

Stariju gospođu koja je boluje od dijabetesa, u berbi kadulje zakačio oblak te se izgubila. Zbog bolesti, te vremenskih neprilika bilo je bitno što prije pronaći unesrećenu osobu. Na teren su odmah izašli članovi Hgss_a, vatrogasaca te policije. Osoba je pronađena živa u kratkom vremenskom periodu. 

Ovo je dobar primjer suradnje žurnih službi našega grada. Bravo!', stoji na Facebook stranici HGSS ispostave Kaštela.

hr Sat Nov 16 2019 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Od 2020. raste minimalac studentima za gotovo dvije kune

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja iduće godine iznosit će neto 25,39 kune po satu što je gotovo dvije kune više nego u 2019. godini.

Nakon što je Vlada objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu, kojom se ona povisuje s 3.750 kuna na 4.062 kune u bruto iznosu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je na čelu Blaženka Divjak, objavilo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar ili ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu, javljaju Vijesti.hr

Također ističu da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata i studentica, dijela izvanrednih studenata i studentica te studenata i studentica na razmjeni".

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student ili studentica radi šest ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručen je broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su uvedene i STEM stipendije, podsjetili su iz Ministarstva. 

Također su napomenuli i da od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata i studentica, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente i studentica nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata i studentica, javljaju Vijesti.hr

hr Sat Nov 16 2019 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd007bb29111cc1ed8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Prije sedam godina oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Gotovina i Markač oslobođeni su na današnji dan prije sedam godina odlukom žalbenog vijeća Haškog suda

Na današnji dan 2012. godine Haški sud odbacio je zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tada su odbačene i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Bekonvca.

U Lijepu Našu vratili su se istog dana, a po njih su tada Vladinim avionom otišli bivši ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je državni vrh, a na Trgu bana Josipa Jelačića deseci tisuća ljudi.


Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008. Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora. U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“. Kada je sudac Theodor Merron, odbacivši sve točke optužbe, poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak pojedini mediji i čelnici pojedinih nevladinih organizacija, koji su podržavali tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom, piše HRT

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koje je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.


hr Sat Nov 16 2019 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo čitavu Hrvatsku
Jako i olujno jugo radi probleme u pomorskom prometu te su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije. 

Linije u prekidu:
  • trajektne: Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju).
  • katamaranske: Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula.
hr Sat Nov 16 2019 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .