Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a69941ab9e03ede598b4607/80

Novi internetski trend: Žvaču kapsule s deterdžentom kako bi se dokazali

Taman što se svijet oporavio od "Plavog kita", brutalne dječje igre koja je navodno dovela do brojnih slučajeva samoozljeđivanja, roditelji diljem svijeta ponovno su u panici zbog bizarnog i vrlo opasnog trenda koji se ubrzano širi među tinejdžerima.

Riječ je o takozvanom "Tide Pod Challengeu", odnosno izazovu u kojoj tinejdžeri cuclaju i žvaču kapsule s tekućim deterdžentom za pranje rublja. Potom snimke, na kojima se vidi kako pljuju, a nekad i povraćaju opasnu kemikaliju, postavljaju na internet kao dokaz svoje "hrabrosti". Pobjednik je, naravno, onaj tko što dulje drži vrećicu sa snažnom kemikalijom u ustima bez da ju pljune ili povrati. Pritom nastaju ozbiljne ozljede koje mogu rezultirati i smrću, a na nekim se snimkama vidi kako djeca uz deterdžent pljuju i krv. Američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda sumnja u barem deset smrtnih slučajeva uslijed ove "šale koja je otišla predaleko", piše 100 posto.


Trend se širi opasnom brzinom

Trend se najprije pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je zabilježeno više desetaka slučajeva trovanja kemikalijama iz deterdženta, no zbog dostupnosti interneta i društvenih mreža brzo se proširio i na Europu. Zabilježeni su slučajevi trovanja mladeži deterdžentom u Nizozemskoj, Njemačkoj, pa čak i u našem susjedstvu - Srbiji. 

Srećom, zasad nema zabilježenih slučajeva u Hrvatskoj. Youtube je pokrenuo veliku kampanju, a slijede ju i druge najveće društvene mreže, te se intenzivno radi na uklanjanju svih videa na kojima se vide tinejdžeri sa opasnim vrećicama u ustima. Na Youtubeu se sada mogu vidjeti samo snimke utjecajnih vlogera koji objašnajvaju koliko je glupo i opasno cuclati - otrov. 

Ipak, bizarne i opasne trendove teško je zaustaviti, a uz toliko objavljenih snimki dnevno, teško je imati apsolutnu kontrolu nad situacijom. Stoga je, kažu stručnjaci, prevencija i informiranje djece o opasnostima koje prijete najbolji recept. Sudeći po snimkama, uglavnom se radi o djeci u ranom pubertetu ili čak predpubertetu, odnosno o dobi od deset do četrnaest godina. 

U zagrebačkom Centru za kontrolu otrovanja pri Institutu za medicinska istraživanja kažu nam kako srećom dosad nisu imali slučajeva takve zlouporabe deterdženta, a to nam je potvrdila i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević, kazavši kako ekipe Hitne pomoći dosad nisu imale takve intervencije.

"Kod trovanja deterdžentom opasne posljedice nastanu vrlo brzo, a smrt u nekim slučajevima može nastupiti i unutar sat vremena. Najprije, radi se o korozivnim kemikalijama, koje već prilikom gutanja izazivaju ozljede ždrijela i jednjaka. Tu dolazi do povraćanja i krvarenja. Nakon toga slijedi apsorpcija deterdženta u organizmu. Kako se radi o vrlo visoko koncentriranim kemikalijama, one se u želucu počnu snažno pjeniti. Ta pjena može zapuniti pluća i dovesti do nemogućnosti disanja. Slijedi pad u nesvijest i smrt", objašnjava mr.sc. Rajka Turk, voditeljica Centra za kontrolu otrovanja. 


Godišnje 15-ak slučajeva trovanja deterdžentom

Centar nema podatke o svim slučajevima otrovanja u Hrvatskoj jer ih liječnici uglavnom zovu kada je riječ o složenijim ili težim otrovanjima. Primjerice, trovanja hranom i alkoholom u pravilu se ne prijavljuju. Pa ipak imaju više od dvije tisuće poziva svake godine, a od tog broja oko polovice otpada na maloljetnike i djecu. Godišnje se bilježi petnaestak slučajeva trovanja djece deterdžentom. uglavnom se, kaže magistra Turk, radi o nenamjernim trovanjima kod djece u dobi do 3 godine, koje slučajno popiju deterdžent ili neku drugu kućnu kemikaliju. Često, kaže, nije poznato ni kojim su se sredstvom djeca otrovala, naročito ako zovu uspaničeni roditelji. 

Roditeljima savjetuje i što učiniti primijete li da je dijete popilo deterdžent. 

"Nekad je bolje učiniti manje, nego napraviti veću štetu. Dakle, eventualno isprati usta s malo vode i odmah zvati Hitnu pomoć ili naš Centar radi konzultacija. Nikako ne izazivati povraćanje niti davati pripravke za izazivanje povraćanja, poput slane vode, jer to može ubrzati nastajanje pjene u organizmu. Liječnik najbolje zna što treba učiniti i odmah se treba obratiti liječniku", kaže mr.sc. Turk.


Društveni problem

No, osim što je izuzetno opasan, "Tide Pod Challenge" je i indikativan kao simptom, ako ne i posljedica, nevjerojatne želje mladih za prihvaćanjem na društvenim mrežama. Psihologinja Kristina Bačkonja iz Centra Budi Svoj kaže kako mladi često žele postići da ih društvo prihvati, pa čak i tako da rade vrlo štetne stvari. 

"Nekada bi zapalili cigaretu ili popili allkohol, a danas dolaze razni trendovi koji nanose puno više štete. Spremni su učiniti štošta kako bi se dopali svojim  "prijateljima" na društvenim mrežama, bez obzira što se često ne radi o prijateljstvu. Kao i uvijek, ključna je uloga roditelja. Uglavnom kod djece s višim samopouzdanjem nema takvih problema i oni nemaju potrebu dokazivati se na takav način", kaže psihologinja Bačkonja. 

Objašnjava kako je jako važno i da roditelji konstantno informiraju djecu o mogućim posljedicama opasnih aktivnosti, pa čak i ako to znači da su im dosadni. 

"Postoji mogućnost da bi dijete, pogotovo ranije dobi, bilo manje spremno cuclati kapsulu s deterdžentom kada bi mu se pokazalo koliko to boli i koliko štete može nanijeti. S druge strane, ako je razlog ispijanja deterdženta želja za samoozljeđivanjem, onda se radi o psihičkom problemu s kojim se dijete nije u stanju nositi", kaže Bačkonja, piše 100 posto.
hr Thu Jan 25 2018 14:24:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6875740e49389bac8b46b4/80
Foto: Pixabay

Je li 'opasno' jesti džem na kojem se uhvatila plijesan? Evo odgovora...

Namirnice poput sira, tvrdog povrća, a koje nije postalo mekano uslijed stajanja, i sl, a koje je zahvatila plijesan, nakon uklanjanja plijesni možete konzumirati.
Znate ono kada odlučite napravite palačinke i izvučete svoj omiljeni džem ili marmeladu iz smočnice, a na vrhu se "uhvatila" plijesan? Neki od vas će jednostavno baciti cijelu teglu, a neki će vjerojatno samo ukloniti pljesnivi dio i baciti se na "čisti" ostatak. No, je li to "opasno"?

Britanska The Food Standards Agency preporuča da se takva hrana, na kojoj se počela pojavljivati plijesan, ne konzumira, posebice ako je dajete djeci, starijim osobama, trudnicama i osobama narušenog zdravlja i oslabljenog imuniteta.

Nije svaka plijesan ista, navodi se. Ako se radi o namirnicama s kojih možete jednostavno ukloniti plijesan i nema straha da se "zavukla" u ostatak namirnice, slobodno je konzumirajte. No kod namirnica poput džemova ili ostalih "mekih" namirnica, teško je sigurno znati da ste zaista uklonili sve tragove plijesni, piše Metro

"Ne bi preporučila konzumiranje takvih namirnica ako ih je "napala" plijesan, odlučna je nutricionistica Clarissa Lenherr. Vrlo je vjerojatno da se proširila dublje kroz teksturu, no mi to ne vidimo prostim okom.  Namirnice poput sira, tvrdog povrća, a koje nije postalo mekano uslijed stajanja,  i sl, a koje je zahvatila plijesan, nakon uklanjanja plijesni možete konzumirati.

Upozorava i kako bismo trebali proučiti o kakvoj se plijesni radi. "Ako je plijesan svijetlo plave boje ili bijela, ta je vrsta plijesni manje opasna. No ako je riječ o crnoj, narančastoj, žutoj ili zelenoj boji, nemojte riskirati i bacite te namirnice, savjetuje, prenosi Večernji


hr Sat Feb 16 2019 21:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab93d6b2af47f2d508b45c2/80
Foto: Pixabay

Ovisnik o energetskim pićima zagrizao jabuku pa mu pukla prednja četiri zuba

Od pogleda u ogledalo je pao u depresiju i počeo razmišljati o tome da napusti koledž, uvjeren da takav nikad neće pronaći djevojku, niti posao. Sanacija zubiju stajat će ga oko 17.000 kuna

Bakterije vole šećer i kad pijemo i jedemo puno slatke hrane koja zaostaje na zubima, one se lijepe za taj šećer i pomalo uništavaju zubnu caklinu. To dovodi do stvaranja zubnog plaka, nakupine bakterija oko zuba, a iskustvo pokazuje da se, ako je higijena usne šupljine loša, najviše plaka nakuplja oko zubnog vrata. S vremenom, zub kao da ostaje visiti na tankoj niti i ako se zagrize u nešto tvrđe, puno je veća šansa da pukne, komentira stomatolog dr. Tomislav Matić iz Zagreba slučaj mladića koji je zagrizao u jabuku i ostao – krezub.

Naime, student računarstva Vinnie Pyner (21) 'navukao' se na energetske napitke koji su mu pomagali da ostane budan i izdrži brojne obaveze koje ima na koledžu. S vremenom je postao ovisnik o tim pićima i pio ih je u prosjeku po 6 na dan, odnosno oko 45 takvih pića tjedno, a osim što je time pokvario bioritam, u samo šest mjeseci propali su mu i zubi. Samo jedan zagriz u jabuku bio je dovoljan da mu puknu četiri prednja zuba i ostanu u jabuci.


Od pogleda u ogledalo je pao u depresiju i počeo razmišljati o tome da napusti koledž, uvjeren da takav nikad neće pronaći djevojku, niti posao, no roditelji mu to nisu dozvolili. Posjet stomatologu pokazao je da će sve riješiti s otprilike 2000 funti (oko 17.000 kuna), s tim da će uz zubne navlake za rupu na prednjim zubima, trebati i popravak karijesa na još 20-ak preostalih zuba.


- Uz konzumaciju previše šećera, ovako brzo propadanje zuba vjerojatno je povezano i s lošom higijenom, te time da je Vinnie možda zanemario redovite posjete zubaru, jer velika je vjerojatnost da su neke promjene na zubnim vratovima prednjih zuba postojale i prije nego je navalio na energetska pića - upozorava dr. Matić.


- Šećer je jedan od najštetnijih sastojaka kojeg konzumiramo u svakodnevnoj prehrani, nerijetko u ogromnim količinama, a da toga nismo svjesni - upozorava endokrinolog i dijabetolog prof. dr. Velimir Božikov, iz Specijalne bolnice Sv. Katarina. Dodaje kako poseban problem predstavljaju skriveni šećeri, u obliku sirupa, koje proizvođači dodaju kod prerade hrane da bi joj pojačali okus.


Najčešće je riječ o fruktoznom i kukuruznom sirupu, koje naše stanice ne prepoznaju kao energiju, već se kao višak direktno skladišti u jetri i pretvara u mast. Učinak je, zapravo, vrlo sličan učinku alkohola na jetru, koji u pretjeranim količinama dovodi do masne jetre, ili ciroze, pojašnjava sugovornik. Glukoza, osim toga, doprinosi debljanju i razvoju metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije, srčanih bolesti, demencije, te, među ostalim, dijabetesa tipa 2.  Visoke doze fruktoze doprinose i razvoju sindroma propusnih crijeva, pri čemu toksini i nepotpuno probavljeni proteini iz hrane kroz proširene pukotine na crijevnom zidu ulaze u krvotok te izazivaju upalne i autoimunološke procese, upozorava dijabetolog.

- Samo jedna limenka kole, koja sadrži oko 40 grama šećera, predstavlja gotovo ukupnu dozvoljenu dnevnu količinu šećera koju bismo prema preporukama WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) smjeli unijeti u organizam, što zasigurno dovoljno govori o tome koliko smo malo svjesni količina šećera koje unosimo u organizam. Naime, treba osvijestiti da u mnogim prerađenim namirnicama postoje vrlo visoke količine šećera, čijeg unosa nismo niti svjesni - upozorava sugovornik za 24 sata

hr Sat Feb 16 2019 18:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a003211b9e03e439d8b45ee/80
Foto: Pixabay

Dijetna gazirana pića opasna su za žene starije od 50 godina

U slučaju 'sugar free' napitaka, riječ je o čistoj kemiji i molekulama koje naš organizam ne prepoznaje. Već se dugo govori i o kancerogenosti tih umjetnih dijetalnih napitaka punih kemije, kaže dr. Vujanić

Svakodnevno u svom radu gledamo pretile ljude koji su, generalno, skloni daleko većem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Ti ljudi često posežu za dijetalnim pićima bez šećera, no mi liječnici ne samo da im to ne preporučujemo, nego ih upozoravamo da je riječ o opasnoj kemiji koja može loše djelovati na organizam, objašnjava za 24 sata dr. Darko Vujanić, kardiolog iz Kliničke bolnice Merkur, osvrćući se na rezultate najnovije američke studije prema kojoj gazirana dijetalna pića kod žena starijih od 50 godina povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti za gotovo 30 posto te smrtnost za 16 posto.


Problem nastaje kada žene, s namjerom da skinu pokoji kilogrampočnu piti 'sugar free' napitke vjerujući da uzimaju nešto što je dobro za njihovo zdravlje i što ih neće debljati. No istina je posve suprotna – dijetalna gazirana pića s umjetnim zaslađivačima pogubno djeluju na zdravlje.

Studiju su proveli Američko kardiološko društvo (American Heart Association) i Američko društvo za prevenciju moždanog udara (American Stroke Association) na ukupno 80.000 žena u dobi između 50 i 79 godina koje imaju višak kilograma i koje su redovito pile dijetalna pića s umjetnim zaslađivačima.


Stručnjaci su te žene pratili punih 12 godina i tako došli do rezultata koji su, kaže dr. Vujanić, realni te se u potpunosti poklapaju s onim što i naši liječnici svakodnevno vide u svojoj praksi.

- Dijetalne napitke uopće ne bi trebalo uzimati. Ništa se neće dogoditi ako netko, primjerice, povremeno nakon ručka popije čašu bilo kojeg običnog gaziranog napitka sa šećerom da bi bolje probavio obrok. Na taj će način zapravo popiti glukozu, a to je molekula koju tijelo prepoznaje i metabolizirat će ju, razgraditi je.

No u slučaju 'sugar free' napitaka, riječ je o čistoj kemiji i molekulama koje naš organizam ne prepoznaje. Osim toga, već se dugo govori i o kancerogenosti tih umjetnih dijetalnih napitaka punih kemije - pojašnjava dr. Vujanić ističući da je najbolji odabir za piće obična voda.

Razlog zašto su studijom bile obuhvaćene žene starije od 50 godina, prema tumačenju našeg kardiologa, leži u činjenici da žene u menopauzi, pet godina nakon prestanka menstruacije, počinju imati jednako velik rizik za kardiovaskularne bolesti kao i muškarci.

Prije toga, dakle, dok žene redovito imaju cikluse i nisu u menopauzi, zbog svoje su hormonalne slike zapravo zaštićene i rizik od srčanih i krvožilnih bolesti im je daleko manji nego kod muškaraca. Manjak hormona u menopauzi sve to mijenja.

Američka studija također je pokazala da se ženama koje piju gazirana dijetalna pića za čak 31 posto povećava rizik za dobivanje moždanog udara prouzročenog krvnim ugruškom u začepljenim arterijama.

Žene koje nisu imale kardiovaskularne bolesti, kao ni dijabetes, ali su bile pretile, uz dijetalna pića se, kaže studija, izlažu dvostruko većem riziku od moždanog udara.

Istraživanje nije preciziralo o kojim je konkretno pićima riječ (kojih proizvođača), ali važan je podatak da se rizici odnose na sve žene koje je studija obuhvatila, a posebno na one koje se bore s pretilošću. Prijašnja istraživanja već su povezala umjetne zaslađivače (aspartam, saharin, sukraloza) s pojavom karcinoma, dijabetesa i pretilosti, javlja 24 sata

hr Sat Feb 16 2019 18:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bceac820e4938a50e8b467f/80
Foto: Pixabay

Evo 5 jednostavnih načina kako se riješiti jutarnjeg stresa

Usvojite li ove navike možete se pozdraviti s jutarnjim stresom

1. Večer prije pripremite sve za jutro


Prije spavanja pripremite odjeću i sve što vam je potrebno za naredni dan. Tako ćete se buditi s manje briga, a i manje vremena ujutro utrošiti na spremanje.


2. Nemojte spavati spuštenih roleta

Sunce će vam olakšati buđenje jer ima djelovanje "prirodne budilice". Mrak ujutro otežava buđenje i potiče osjećaj umora.


3. Upalite glazbu

Kad se probudite upalite omiljenu radijsku stanicu ili playlistu kako bi ste si poboljšali raspoloženje.


4. Ustanite nakon prvog alarma

Sudeći po znanstvenicima, svaki alarm koji utišate čini vas još umornijima od prethodnog. Pokušajte se nakon prvog ustati!


5. Rastegnite se čim se probudite

Prije no popijete jutarnju kavu - rastegnite se. Dokazano je da jutarnje rastezanje utječe pozitivino na raspoloženje.


hr Sat Feb 16 2019 16:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .