Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a69941ab9e03ede598b4607/80

Novi internetski trend: Žvaču kapsule s deterdžentom kako bi se dokazali

Taman što se svijet oporavio od "Plavog kita", brutalne dječje igre koja je navodno dovela do brojnih slučajeva samoozljeđivanja, roditelji diljem svijeta ponovno su u panici zbog bizarnog i vrlo opasnog trenda koji se ubrzano širi među tinejdžerima.

Riječ je o takozvanom "Tide Pod Challengeu", odnosno izazovu u kojoj tinejdžeri cuclaju i žvaču kapsule s tekućim deterdžentom za pranje rublja. Potom snimke, na kojima se vidi kako pljuju, a nekad i povraćaju opasnu kemikaliju, postavljaju na internet kao dokaz svoje "hrabrosti". Pobjednik je, naravno, onaj tko što dulje drži vrećicu sa snažnom kemikalijom u ustima bez da ju pljune ili povrati. Pritom nastaju ozbiljne ozljede koje mogu rezultirati i smrću, a na nekim se snimkama vidi kako djeca uz deterdžent pljuju i krv. Američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda sumnja u barem deset smrtnih slučajeva uslijed ove "šale koja je otišla predaleko", piše 100 posto.


Trend se širi opasnom brzinom

Trend se najprije pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je zabilježeno više desetaka slučajeva trovanja kemikalijama iz deterdženta, no zbog dostupnosti interneta i društvenih mreža brzo se proširio i na Europu. Zabilježeni su slučajevi trovanja mladeži deterdžentom u Nizozemskoj, Njemačkoj, pa čak i u našem susjedstvu - Srbiji. 

Srećom, zasad nema zabilježenih slučajeva u Hrvatskoj. Youtube je pokrenuo veliku kampanju, a slijede ju i druge najveće društvene mreže, te se intenzivno radi na uklanjanju svih videa na kojima se vide tinejdžeri sa opasnim vrećicama u ustima. Na Youtubeu se sada mogu vidjeti samo snimke utjecajnih vlogera koji objašnajvaju koliko je glupo i opasno cuclati - otrov. 

Ipak, bizarne i opasne trendove teško je zaustaviti, a uz toliko objavljenih snimki dnevno, teško je imati apsolutnu kontrolu nad situacijom. Stoga je, kažu stručnjaci, prevencija i informiranje djece o opasnostima koje prijete najbolji recept. Sudeći po snimkama, uglavnom se radi o djeci u ranom pubertetu ili čak predpubertetu, odnosno o dobi od deset do četrnaest godina. 

U zagrebačkom Centru za kontrolu otrovanja pri Institutu za medicinska istraživanja kažu nam kako srećom dosad nisu imali slučajeva takve zlouporabe deterdženta, a to nam je potvrdila i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević, kazavši kako ekipe Hitne pomoći dosad nisu imale takve intervencije.

"Kod trovanja deterdžentom opasne posljedice nastanu vrlo brzo, a smrt u nekim slučajevima može nastupiti i unutar sat vremena. Najprije, radi se o korozivnim kemikalijama, koje već prilikom gutanja izazivaju ozljede ždrijela i jednjaka. Tu dolazi do povraćanja i krvarenja. Nakon toga slijedi apsorpcija deterdženta u organizmu. Kako se radi o vrlo visoko koncentriranim kemikalijama, one se u želucu počnu snažno pjeniti. Ta pjena može zapuniti pluća i dovesti do nemogućnosti disanja. Slijedi pad u nesvijest i smrt", objašnjava mr.sc. Rajka Turk, voditeljica Centra za kontrolu otrovanja. 


Godišnje 15-ak slučajeva trovanja deterdžentom

Centar nema podatke o svim slučajevima otrovanja u Hrvatskoj jer ih liječnici uglavnom zovu kada je riječ o složenijim ili težim otrovanjima. Primjerice, trovanja hranom i alkoholom u pravilu se ne prijavljuju. Pa ipak imaju više od dvije tisuće poziva svake godine, a od tog broja oko polovice otpada na maloljetnike i djecu. Godišnje se bilježi petnaestak slučajeva trovanja djece deterdžentom. uglavnom se, kaže magistra Turk, radi o nenamjernim trovanjima kod djece u dobi do 3 godine, koje slučajno popiju deterdžent ili neku drugu kućnu kemikaliju. Često, kaže, nije poznato ni kojim su se sredstvom djeca otrovala, naročito ako zovu uspaničeni roditelji. 

Roditeljima savjetuje i što učiniti primijete li da je dijete popilo deterdžent. 

"Nekad je bolje učiniti manje, nego napraviti veću štetu. Dakle, eventualno isprati usta s malo vode i odmah zvati Hitnu pomoć ili naš Centar radi konzultacija. Nikako ne izazivati povraćanje niti davati pripravke za izazivanje povraćanja, poput slane vode, jer to može ubrzati nastajanje pjene u organizmu. Liječnik najbolje zna što treba učiniti i odmah se treba obratiti liječniku", kaže mr.sc. Turk.


Društveni problem

No, osim što je izuzetno opasan, "Tide Pod Challenge" je i indikativan kao simptom, ako ne i posljedica, nevjerojatne želje mladih za prihvaćanjem na društvenim mrežama. Psihologinja Kristina Bačkonja iz Centra Budi Svoj kaže kako mladi često žele postići da ih društvo prihvati, pa čak i tako da rade vrlo štetne stvari. 

"Nekada bi zapalili cigaretu ili popili allkohol, a danas dolaze razni trendovi koji nanose puno više štete. Spremni su učiniti štošta kako bi se dopali svojim  "prijateljima" na društvenim mrežama, bez obzira što se često ne radi o prijateljstvu. Kao i uvijek, ključna je uloga roditelja. Uglavnom kod djece s višim samopouzdanjem nema takvih problema i oni nemaju potrebu dokazivati se na takav način", kaže psihologinja Bačkonja. 

Objašnjava kako je jako važno i da roditelji konstantno informiraju djecu o mogućim posljedicama opasnih aktivnosti, pa čak i ako to znači da su im dosadni. 

"Postoji mogućnost da bi dijete, pogotovo ranije dobi, bilo manje spremno cuclati kapsulu s deterdžentom kada bi mu se pokazalo koliko to boli i koliko štete može nanijeti. S druge strane, ako je razlog ispijanja deterdženta želja za samoozljeđivanjem, onda se radi o psihičkom problemu s kojim se dijete nije u stanju nositi", kaže Bačkonja, piše 100 posto.
Facebook komentari

hr Thu Jan 25 2018 14:24:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9324ff2af47f33138b4571/80
Foto: Pixabay

Pržena hrana skriva tajnu protiv opadanja kose

Prženi krumpirići do sada su u vama izazivali krivnju savjesti, ali sada zahvaljujući fascinantnom otkriću, upravo ti krumpirići mogu vam pomoći kod jednog učestalog beauty problema

Pomfrit, pa tko ga ne bi volio? Jedan od prvih na koje pomislimo ja onaj iz McDonald'sa, ali nedugo zatim ipak pomislimo kako to i nije nutricionistički najbolja ideja.

Kada je riječ o opadanju kose, radi se o svakodnevnoj normalnoj pojavi, jer svi mi izgubimo određeni broj vlasi na dnevnoj bazi. U prirodnom ciklusu kose, nakon razdoblja rasta i prijelaza, slijedi faza mirovanja na čijem kraju kosa zaustavlja svoju metaboličku aktivnost, a zatim otpada. U pravilu se govori o 100 vlasi dnevno. Međutim, ako u svom češlju pronalazite znatno veći broj vlasi to može biti razlog za uzbunu. Potencijalni razlog može biti stres, ali isto tako i drugi nedostatci u tijelu.

Kako se u sve to uklapaju prženi krumpirići? Rezultati studije koju su proveli japanski znanstvenici na Sveučilištu Yokohama, govore upravo o tome, odnosno o jednom sasvim posebnom sastojku, piše wall.hr.

Navodi se kako brza hrana sadrži supstancu polidimetilsiloksan (PDMS), odnosno sintetički silikon koji se među ostalima dodaje i McDonald'sovom ulju za prženje krumpira. PDMS je siguran za zdravlje i služi kako se kipuće ulje ne bi prelijevalo. Transplantacijom PDMS-a u miševe, istraživači su uspjeli razviti 5000 takozvanih klicama folikula dlake u jednom zamahu. PDMS ne samo da spriječava gubitak kose, već i učinkovito povećava rast nove kose.

Međutim, potrajat će još nekoliko godine prije nego što se ovi rezultati počnu prenositi i primjenjivati na ljudima iako je ova metoda obećavajuća. 

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 22:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a92ffde2af47ffe128b457b/80
Foto: Thinkstock

Dilema svih roditelja: Kad djetetu dati pametni telefon?

Pravo je pitanje zašto se kupuje mobitel i na koji način se daje djetetu

Roditelji se danas suočavaju s brojnim izazovima koje njihovi roditelji nisu poznavali. Jedan od takvih izazova u odgoju djeteta zasigurno je i odluka o kupovini pametnog telefona djetetu, piše zimo.dnevnik.hr.

Kada "popustiti" i kupiti mobilni telefon djetetu? Koji telefon kupiti? Što ako kupim neki skupi pa ga dijete izgubi ili mu ga ukradu? Što ako kupim neki jeftini pa će se svi smijati mom djetetu?

Neki roditelji smatraju kako bi djetetu trebalo dati telefon što ranije, kako bi ga se moglo nadzirati i s njim koordinirati odlaske na različite aktivnosti. Drugi pak smatraju kako bi djeca vlastiti telefon trebala dobiti što kasnije, kako bi postala odgovornija.

- Nove tehnologije, digitalni svijet i svijet medija danas su sve prisutni. Koristimo ih u poslovnom, ali i svakodnevnom životu i ponekad nam je teško zamisliti život bez njih. Međutim suvremene tehnologije na neki način mijenjaju način komunikacije, kulturu duženja, privatnost i identitet. Virtualnisvijet danas je teško zaobići jer je sve na internetu. Djeca su od rođenja upoznata s novim medijima i često bolje barataju njima nego odrasli, koriste računala, tablete, video igrice i mobitele. S polaskom djeteta u školu roditelji najčešće nabavljaju mobitel kako bi se mogli čuti s djetetom. Međutim, mislim da je pravo pitanje zašto se kupuje mobitel i na koji način se daje djetetu. - kaže Ana Mužak, mag. psych., ujedno psihologinja u jednom vrtiću i članica Centra Pričaj mi.

Odgovornost roditelja, ali i djece

Upravo je način na koji roditelji pristupaju cijelom pitanju kupovine mobitela i njegovog davanja djetetu može obilježiti način na koji će ga dijete poslije koristiti. Zato bi, smatra Mužak, ključni kriterij trebao biti - odgovornost.

- Mobitelom se može pristupiti internetu, igrati različite video igrice, skidati aplikacije, komunikacijske alate i dr. Sjećam se da je jedan profesor na fakultetu na pitanje kada djetetu kupiti motor govorio onda kada si ga sam može kupiti. Što je on želio reći kada bude dovoljno odgovorno. Djecu zapravo trebamo učiti odgovornosti, kako odgovorno koristiti tehnologije. Da zaštite informacije o svom identitetu koje mogu biti dostupne svima, poput imena, prezime, adrese, naziva škole i drugih privatnih podataka, komuniciraju s njima poznatim osobama, pripaze koje informacije dijele online, čuvaju svoju lozinku, ne prihvaćaju nepoznate osobe kao prijatelje, stranci na internetu su kao stranci u stvarnom životu, nitko ne smije objavljivati njihove podatke i fotografije bez njihova dopuštenja - pojašnjava Mužak.

No, to ne znači da roditelj ne treba kontrolirati što dijete radi s mobilnim telefonom i kako ga koristi. A pri tome ne mislimo samo na mjesečnu potrošnju.

- Treba paziti kakve aplikacije koriste i koje aplikacije su primjerene za njihovu dob te koliko vremena dnevno provode na mobitelima. Roditelji mogu razgovarati s djecom i zajednički se dogovoriti - ističe Mužak.

Važno pitanje koje bi si svaki roditelj trebao postaviti prije kupovine mobilnog telefona je za koju se svrhu kupuje mobitel?

- Ako je pitanje komunikacije roditelja s djetetom bolje je koristiti pametne satove preko kojih se dijete može čuti s roditeljem. Mobitel je zapravo više želja djeteta nego stvarna potreba - kaže Mužak. 

I na kraju jedno upozorenje svim roditeljima, bez obzira na to koliko je njihovo dijete staro, odnosno mlado.

- Svakako treba uzeti u obzir i negativne posljedice korištenja mobitela u toj dobi. Djeca koja provode puno vremena na mobitelima mogu biti razdražljiva, smanjene koncentracije, teže se usmjeravati na sadržaj, mogu teže zaspati - upozorava Mužak.


Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 19:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/569000e17c9535bc018b49b5/80
Foto: lovetaste.co

Noćni napitci za detoks organizma i skidanje masnih naslaga

Potrebno je s vremena na vrijeme očistiti organizam od toksina i pomoći mu da održi prirodnu ravnotežu. Također, takvi napitci mogu pružiti pomoć pri mršavljenju, ako se zdravo hraniš i redovito vježbaš. Donosimo ti nekoliko ideja za ukusne i zdrave napitke.
Noćni zeleni napitak za detoks i skidanje masti
 
Ovaj napitak potiče metabolizam i detoksikaciju te pomaže kod izgaranja masnoća oko trbuha, koje su povezane s bolestima srca, visokim krvnim tlakom i većim rizikom od dijabetesa. Učinkovito potpomaže uklanjanje toksina iz jetre, pa ga možeš koristiti kako bi ojačala imunitet i ubrzala metabolizam.
 Potrebni sastojci za pripremu napitka su:

1/2 limuna
1 krastavac
1 žlica ribanog đumbira
pola vezice peršinova lišća
1/3 šalice vode.
Operi sve sastojke, očisti krastavac pa sve zajedno ubaci u blender i izmiksaj. Pij svaku večer prije spavanja.

Fat burner s đumbirom i sokom aloe vere

Ovaj napitak će ti pomoći da se osjećaš lakše i istovremeno s mnogo više energije. Ako ga redovito konzumiraš primijetit ćeš smanjenje masnih naslaga na području trbuha, a njegovi aktivni sastojci pomoći će mršavljenju čak i dok spavaš. Đumbir ubrzava metabolizam i sprječava zatvor, a aloe vera potiče mršavljenje.
Sastojci su:
1 limun
1 krastavac
1 žlica ribanog đumbira
1 žlica soka aloe vere
 šaka nasjeckanog lišća peršina ili korijandera pola čaše vode.

Sastojke jednostavno ubaci u blender i izmiksaj. Napitak je najbolje piti tokom poslijepodneva. Djeluje protuupalno, potiče detoksikaciju i sprječava zadržavanje vode u tijelu., piše Zdrava krava 


Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 17:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a92d3a82af47fb70f8b4614/80

Udruga studenata grada Splita iz Zagreba organizira 6. Festival studentskih klapa

Službene prijave traju do 1. ožujka
Već pet godina festival studentskih klapa glavni je kanal predstavljanja novih mladih i studentskih klapa i njihovo afirmiranje u klapskom svijetu. Osim što omogućuje mladima da predstave svoj talent i ljubav prema tradicionalnoj glazbi, potiče i popularizira zanimanje studenata i mladih za očuvanje baštine, promiče kulturne vrijednosti Dalmacije i jedan je od omiljenih događaja studenata iz svih regija.

Ove godine Festival će se održati 16. ožujka u prostorima kina Studentskog centra u Zagrebu. 
 Festival je ove godine veći nego ikad. Dvorana je namijenjena za 1100 ljudi, a sponzori su UBER, Badel, Zlatarnica Rodić, Swanky mint hostel i mnogi drugi. U goste dolazi i splitski KUD Jedinstvo te poznati splitski Dj Flex koji dovodi ludu atmosferu iz Zente (ex. O'Hare) u klub Hangar.

Ovo je velik događaj za splitske studente, pa tako i za sam grad Split i Dalmaciju  te cijelu klapsku zajednicu i želimo da se vijest o festivalu daleko proširi kako bi se prijavile nove mlade klape te istaknuo trud i ljubav Splićana u Zagrebu prema rodnom kraju i baštini, poručuju iz Udruge.

Predsjednica Udruge Tina Duplančić, kaže da je ovaj festival najveći projekt Udruge. 

Splitskim, ali i svim studentima iz Dalmacije ovo je način da se jednu večer osjećaju kao kod kuće, sretnu stare prijatelje, pa uz kap vina zapivaju po domaći. Nijedno druženje splitskih studenata u Zagrebu ne prolazi bez barem jedne Cambijeve pjesme i rasprave kako je Coce najbolji tenor svih vremena oko 4 ujutro. Klapa je jednostavno u svima nama, pogotovo zadnjih godina kada se klapski način pjevanja  komercijalizirao, ali zanimljivo je istaknuti da je sve više mladih zainteresirano upravo za izvorne a capella klapske napjeve. Mnogi tek kad odu iz rodnog grada osjete onu pravu ljubav prema zavičaju, a kako se ta ljubav najviše može iskazati i kolegama iz drugih krajeva Lijepe Naše je upravo pjesmom. Zato ove godine očekujemo rekordan broj posjeta. 

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 16:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .