Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a69941ab9e03ede598b4607/80

Novi internetski trend: Žvaču kapsule s deterdžentom kako bi se dokazali

Taman što se svijet oporavio od "Plavog kita", brutalne dječje igre koja je navodno dovela do brojnih slučajeva samoozljeđivanja, roditelji diljem svijeta ponovno su u panici zbog bizarnog i vrlo opasnog trenda koji se ubrzano širi među tinejdžerima.

Riječ je o takozvanom "Tide Pod Challengeu", odnosno izazovu u kojoj tinejdžeri cuclaju i žvaču kapsule s tekućim deterdžentom za pranje rublja. Potom snimke, na kojima se vidi kako pljuju, a nekad i povraćaju opasnu kemikaliju, postavljaju na internet kao dokaz svoje "hrabrosti". Pobjednik je, naravno, onaj tko što dulje drži vrećicu sa snažnom kemikalijom u ustima bez da ju pljune ili povrati. Pritom nastaju ozbiljne ozljede koje mogu rezultirati i smrću, a na nekim se snimkama vidi kako djeca uz deterdžent pljuju i krv. Američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda sumnja u barem deset smrtnih slučajeva uslijed ove "šale koja je otišla predaleko", piše 100 posto.


Trend se širi opasnom brzinom

Trend se najprije pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je zabilježeno više desetaka slučajeva trovanja kemikalijama iz deterdženta, no zbog dostupnosti interneta i društvenih mreža brzo se proširio i na Europu. Zabilježeni su slučajevi trovanja mladeži deterdžentom u Nizozemskoj, Njemačkoj, pa čak i u našem susjedstvu - Srbiji. 

Srećom, zasad nema zabilježenih slučajeva u Hrvatskoj. Youtube je pokrenuo veliku kampanju, a slijede ju i druge najveće društvene mreže, te se intenzivno radi na uklanjanju svih videa na kojima se vide tinejdžeri sa opasnim vrećicama u ustima. Na Youtubeu se sada mogu vidjeti samo snimke utjecajnih vlogera koji objašnajvaju koliko je glupo i opasno cuclati - otrov. 

Ipak, bizarne i opasne trendove teško je zaustaviti, a uz toliko objavljenih snimki dnevno, teško je imati apsolutnu kontrolu nad situacijom. Stoga je, kažu stručnjaci, prevencija i informiranje djece o opasnostima koje prijete najbolji recept. Sudeći po snimkama, uglavnom se radi o djeci u ranom pubertetu ili čak predpubertetu, odnosno o dobi od deset do četrnaest godina. 

U zagrebačkom Centru za kontrolu otrovanja pri Institutu za medicinska istraživanja kažu nam kako srećom dosad nisu imali slučajeva takve zlouporabe deterdženta, a to nam je potvrdila i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević, kazavši kako ekipe Hitne pomoći dosad nisu imale takve intervencije.

"Kod trovanja deterdžentom opasne posljedice nastanu vrlo brzo, a smrt u nekim slučajevima može nastupiti i unutar sat vremena. Najprije, radi se o korozivnim kemikalijama, koje već prilikom gutanja izazivaju ozljede ždrijela i jednjaka. Tu dolazi do povraćanja i krvarenja. Nakon toga slijedi apsorpcija deterdženta u organizmu. Kako se radi o vrlo visoko koncentriranim kemikalijama, one se u želucu počnu snažno pjeniti. Ta pjena može zapuniti pluća i dovesti do nemogućnosti disanja. Slijedi pad u nesvijest i smrt", objašnjava mr.sc. Rajka Turk, voditeljica Centra za kontrolu otrovanja. 


Godišnje 15-ak slučajeva trovanja deterdžentom

Centar nema podatke o svim slučajevima otrovanja u Hrvatskoj jer ih liječnici uglavnom zovu kada je riječ o složenijim ili težim otrovanjima. Primjerice, trovanja hranom i alkoholom u pravilu se ne prijavljuju. Pa ipak imaju više od dvije tisuće poziva svake godine, a od tog broja oko polovice otpada na maloljetnike i djecu. Godišnje se bilježi petnaestak slučajeva trovanja djece deterdžentom. uglavnom se, kaže magistra Turk, radi o nenamjernim trovanjima kod djece u dobi do 3 godine, koje slučajno popiju deterdžent ili neku drugu kućnu kemikaliju. Često, kaže, nije poznato ni kojim su se sredstvom djeca otrovala, naročito ako zovu uspaničeni roditelji. 

Roditeljima savjetuje i što učiniti primijete li da je dijete popilo deterdžent. 

"Nekad je bolje učiniti manje, nego napraviti veću štetu. Dakle, eventualno isprati usta s malo vode i odmah zvati Hitnu pomoć ili naš Centar radi konzultacija. Nikako ne izazivati povraćanje niti davati pripravke za izazivanje povraćanja, poput slane vode, jer to može ubrzati nastajanje pjene u organizmu. Liječnik najbolje zna što treba učiniti i odmah se treba obratiti liječniku", kaže mr.sc. Turk.


Društveni problem

No, osim što je izuzetno opasan, "Tide Pod Challenge" je i indikativan kao simptom, ako ne i posljedica, nevjerojatne želje mladih za prihvaćanjem na društvenim mrežama. Psihologinja Kristina Bačkonja iz Centra Budi Svoj kaže kako mladi često žele postići da ih društvo prihvati, pa čak i tako da rade vrlo štetne stvari. 

"Nekada bi zapalili cigaretu ili popili allkohol, a danas dolaze razni trendovi koji nanose puno više štete. Spremni su učiniti štošta kako bi se dopali svojim  "prijateljima" na društvenim mrežama, bez obzira što se često ne radi o prijateljstvu. Kao i uvijek, ključna je uloga roditelja. Uglavnom kod djece s višim samopouzdanjem nema takvih problema i oni nemaju potrebu dokazivati se na takav način", kaže psihologinja Bačkonja. 

Objašnjava kako je jako važno i da roditelji konstantno informiraju djecu o mogućim posljedicama opasnih aktivnosti, pa čak i ako to znači da su im dosadni. 

"Postoji mogućnost da bi dijete, pogotovo ranije dobi, bilo manje spremno cuclati kapsulu s deterdžentom kada bi mu se pokazalo koliko to boli i koliko štete može nanijeti. S druge strane, ako je razlog ispijanja deterdženta želja za samoozljeđivanjem, onda se radi o psihičkom problemu s kojim se dijete nije u stanju nositi", kaže Bačkonja, piše 100 posto.
hr Thu Jan 25 2018 14:24:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b03eba22af47f09008b456d/80

Ljetni kamp na Zvončacu: Idealna prilika za druženje i igru!

Ovo ljeto svoje mališane možete upisati u ljetni kamp i pružiti im bezbrižne ljetnje dane

Ljetni kamp “Zvončac” idealna je prilika za one najmlađe kojima uvijek nedostaje igre i zabave. Djeca će se zabavljati kroz najbolji mogući način, a to je sport, od odbojke do plivanja. Za one koji vole trampuline bit će i natjecanje u vještinama na trampulinu.

Djecu će paziti i nadgledati stručno osoblje, tako da roditelji mogu biti mirni jer su djeca u sigurnim rukama. Mališani će svakodnevno odlaziti na plažu (Obojena, bazen Jadran) i uživati u ljetnim radostima, a bit će osigurana i užina. 

Za sve ljubitelje sporta, kamp će posjetiti bivši i sadašnji igrači Hajduka, ali i drugi poznati splitski sportaši. 

Cijena programa za tjedan dana je 300 kuna, a za dva 500 kuna!

Više informacija možete dobiti na broj: 091 661 7520 - Ivan

Djeca koja mogu sudjelovati su od 5 do 12 godina

Termini kampova su: 

1 termin 18.06-30.06

2.termin 02.07-14.07

3.termin 16.07-28.07

4.termin 30.07-11.08

hr Tue May 22 2018 12:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b03d61f2af47f27138b456a/80

VIDEO Maksim Mrvica obradio megahit Johna Legenda

Ovo je prvi Maksimov spot nakon pune tri godine, a snimljen je u nevjerojatno fotogeničnoj napuštenoj tvornici
Proslavljeni klavirski virtuoz svjetske reputacije – Maksim Mrvica objavio je video spot za kompoziciju "All Of Me"- poznati megahit glazbenika Johna Legenda. 

- Želio sam dobiti tu klasičnu notu i klasičan zvuk. Jako volim istraživati pa je ovo bio svojevrstan izlet. No i ranije sam imao nekoliko kompozicija u kojima dominiraju samo klavir i orkestar. - rekao je o ovoj iznimnoj obradi Maksim Mrvica.

Ovo je prvi Maksimov spot nakon pune tri godine, a snimljen je u nevjerojatno fotogeničnoj napuštenoj tvornici. Režiju spota potpisuje 'Sound & Vision'

Maksim je trenutno na svjetskoj turneji na kojoj promovira novi album ‘ ew Silk Road’, a očekuje ga više od 50 koncerata po Australiji, Aziji i Europi. 

Maksima najviše veseli nekoliko koncerata koje će tijekom ljeta odsvirati u Hrvatskoj  a posebno 14. srpnja dolazi u pratnji svojeg britanskog benda s kojim dijeli svjetske pozornice.


hr Tue May 22 2018 10:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Težak upis u osnovnu školu

Zadranin Antonio završio je dva fakulteta unatoč poteškoćama koje su ga snašle u životu i dalje hrabro ide naprijed, a ovaj put otkriva kako je prošao upis u osnovnu školu..

Bio je svibanj 1995 godine. Došlo je vrijeme za upis u prvi razred, a za to sam se trebao ponovo vratiti u vrtić na testiranje.Nakon svih testiranja nametnulo se pitanje u koju me školu staviti. Zbog oštećenja fine motorike htjeli su me staviti u specijaliziranu školu, a intelektualno i psihički sam po njima bio za redovnu školu. U osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru isprva nisu htjeli puno razglabati nego je njihova odluka bila da sam za specijaliziranu školu u Zadru. 

Majka je molila da mi daju priliku i da me prime na neko određeno vrijeme te da se tako uvjere da nisam za specijaliziranu školu. Majka je ipak  najbolje znala moje sposobnosti međutim oni nisu htjeli pristati na to. Nakon zadnjeg pokušaja razgovora sa tadašnjim defektologom, psihologom i ravnateljem škole Šime Budinića, majka se naposlijetku odlučila obratiti telefonski nadležnom ministarstvu. Odmah ih je dobila i ispičala im priču koja se događala te ih molila za pomoć jer je smatrala da nisam za specijaliziranu školu. Ugodno se iznenadila koliko je nadležna gospođa bila ljubazna i spremna pomoći. Gospođa iz ministarstva nakon razgovora s majkom uputila je školi Šime Budinić u Zadru dopis u kojem traži od škole da me upiše i stavi na prilagođeni program za pisanje te da se većinu stvari pitam usmenim putem. 

Intelektualno sam mogao sve kao i druga djeca, no problem je bio samo u pisanju. Nakon što su u školi primili dopis iz ministarstva bili su poprilično zatečeni i morali su postupiti po njihovoj zakonski ispravnoj naredbi.

Nakon što smo izvršili upis u redovnu školu i dobili ovu bitku sa školom uslijedilo je opuštajuće ljeto. Majka me nije htjela opterećivati prije vremena sa slovima i brojkama smatrajući da ću imati dovoljno vremena kad krene školska godina, iako je bitno za napomenuti da sam tad sa sedam godina bio super u zbrajanju i oduzimanju čak i množenju i dijeljenju bez pisanja. 

Kada bi me pitali dao bi im odgovor iz glave bez da išta pišem. Naime riječ nije bila samo o jednoznamenkastim brojevima ,nego i višeznamenkastim brojevima. No kasnije će se uspostaviti da je to bila samo jedna vrsta „bljeska“ i da će mi matematika biti što zbog motoričkih smetnji, što zbog nezainteresiranosti prema tom predmetu najomraženiji predmet tokom čitavog školovanja...

hr Tue May 22 2018 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0301a82af47fe1108b45cd/80

"Klub zadovoljnih žena": Sretne dobitnice su...

Radnja filma je smještena u Kaliforniju, a prati život četiri prijateljice čiji se životi promijene nakon čitanja knjige 50 nijansi sive, u njihovom književnom klubu.
Trilogija 50 nijansi inače nije vrsta literature koju ove uspješne i inteligentne dame u filmu imaju običaj čitati, međutim njihovi se životi drastično mijenjaju nakon što pročitaju slavni erotski roman.

O čemu je riječ i kako izgleda njihov život nakon romana otkriti će:


Nikolina Katic
Anita Marasović
Ana Delić
Mia MilovacOsvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 06.06.2018. CineStaru Split, Joker centar.
hr Mon May 21 2018 20:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .