Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5baf8949cb557a0fa98b4d70/80
Foto: Pixabay

Facebook vas opet traži prijavu? Imate problem!

Facebook je objavio da je hakirano gotovo 50 milijuna profila na toj društvenoj mreži. Napad je otkriven u utorak i o njemu je obaviještena policija
U kompaniji kažu da su napadači iskoristili slabosti opcije "View As" kako bi stekli kontrolu nad računima korisnika.

Što je zapravo "View as" ili "Pogledaj kao"

- Recimo da ste dijelu Facebook prijatelja ili jednom prijatelju onemogućili pristup određenom sadržaju, primjerice, kolegama s posla da vide neke vaše obiteljske fotoalbume. Želite provjeriti jeste li dobro namjestili te postavke, stoga odaberete opciju View As i upišete ime prijatelja s liste koja ima onemogućen pristup određenom sadržaju. U tom ste slučaju dobili prikaz profila kakav je vidljiv vašem prijatelju i mogli ste mirno dalje spavati bez brige o tome da će netko od poslovnih kolega vidjeti komentare vaše tete Ankice kako komentira slike prošlogodišnjeg božićnog okupljanja i šalje pozdrave svoj cijeloj užoj i široj familiji. - objašnjava Mia Biberović s portala Netokracija za HRT pobliže opciju koja je Facebook ovaj put dovela u probleme.

Gdje je nastao problem?

Opcija "Pogledaj kao" trebala je imati funkciju isključivog pregleda sadržaja, ne interakciju s njime. No, kako je to Facebook objasnio, problem je nastao u kućici koja omogućuje postavljanje sadržaja na ovu društvenu mrežu, točnije u mogućnosti da poželite prijateljima sretan rođendan kroz video. Dok ste bili u "Pogledaj kao" modu, niste trebali moći čestitati rođendan prijateljima niti postavljati išta od sadržaja, ali se greškom to omogućilo.

Drugi dio problema bio je da je opcija za učitavanje videa neispravno generirala pristupne tokene koji su upravljali dozvolama za Facebookovu mobilnu aplikaciju. 

- Ta dva kombinirana problema kreirala su novi, a to je da se, kada se opcija za učitavanje video zapisa prikazala kao dio opcije "Pogledaj kao", generirao pristupni token ne za vas, kao korisnika profila, nego za vašeg prijatelja kroz čije ste "oči" gledali vlastiti profil. Taj je problem otvorio ranjivost u kodu, putem kojega je krivo generirani pristupni token postao vidljiv, a napadači su mu mogli pristupiti te se logirati na Facebook kao vaš spomenuti prijatelj. - nastavlja Biberović.

Nije problem vaše lozinke, nego Facebooka

Objašnjava i da token nije naša lozinka za Facebook, to je jednostavno način putem kojega se omogućuje logiranje na ovu društvenu mrežu i zahvaljujući kojemu ne moramo uvijek iznova lozinku upisivati. "Dakle, ovo nije onaj jednostavni slučaj gdje se krivnja svaljuje na korisnike - da su koristili prejednostavne lozinke, uvijek iste na raznim servisima, i ne mijenjali ih godinama. Ovo je problem Facebooka, hakeri su mogli imati potpunu kontrolu nad profilima korisnika, a i pristup vanjskim servisima koje ti korisnici upotrebljavaju. Naime, samo se sjetite na koliko se usluga izvan Facebooka registrirate i prijavljujete putem svog Facebook profila", upozorava. 

Ponovna prijava

Facebook je otklonio ranjivost i deaktivirao sporne tokene, a oni za koje se sumnja da su bili izloženi ovome (riječ je o 50 milijuna ljudi) bili su nakratko odjavljeni iz Facebooka i Messengera. "Dakle, ako ste među njima i neki dan ste se morali ponovno prijaviti na Facebookove usluge, postoji mogućnost da su vam privatni podatci ugroženi", dodaje.

Korisnici zahvaćeni najnovijim hakerskim napadom su naime pozvani da se ponovno logiraju na svoj profil. ž

"Problem je sada riješen", napisao je šef sigurnosti Facebooka Guy Rosen. Rekao je i da tek moraju utvrditi jesu li računi ili neka informacija zloupotrebljeni. Također, ne znaju tko stoji iza tih napada i odakle su pokrenuti.

Što smo naučili

Ovaj je slučaj pokazao kako možda nije mudro koristiti prijavu na vanjske servise putem društvenih mreža, nego za svaki novi servis kreirati novi profil, putem e-maila ili korisničkog imena i lozinke, kaže nam Biberović.

I, na kraju, koliko će ova najnovija hakerska afera utjecati na ugled Facebooka? 

- Facebook se već neko vrijeme suočava s, iz njihove perspektive, nezadovoljavajućim rastom broja korisnika. Prvo, više nije toliko zanimljiv mlađim generacijama, a drugo jer je pitanje sigurnosti postalo sve važnije korisnicima koji su u ranim danim društvenih mreža bez mnogo razmišljanja davali pristup svakakvim osobnim informacijama. Godinama kasnije, vidimo posljedice toga. Skandal s Cambridge Analyticom, uplitanjem Rusije u američke izbore, prelako širenje lažnih vijesti i mnoge druge nedaće koje su zadesile Facebook u posljednje vrijeme, smanjile su i povjerenje korisnika i cijenu njegovih dionica, a ovo će zasigurno biti novi, veliki udarac. - odgovara Biberović, no, dodaje, ne treba zaboraviti da Facebook ima i druge adute u rukavu - WhatsApp, Instagram te drugi proizvodi i usluge. - piše HRT
hr Sat Sep 29 2018 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5821aad51eea8f2ca08b4630/80
Foto: Wikipedija

Male tajne za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi, pravcati obrok!

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga jedno 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat ustinite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, čim se zgusne dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-tak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire krumpir, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 18 2018 20:27:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1942460e493896538b45ea/80
Foto: Pixabay

Zašto je zimi važno utopliti noge?

Dokazano je da hladna stopala povećavaju rizik od obolijevanja od gripe. Prema riječima dr. Rona Ecclesa, koji je ovaj slučaj proučavao više od 25 godina, loša cirkulacija može prouzročiti razne bolesti, jer ljudi imaju viruse i bakterije u sebi koje hladna stopala aktiviraju i tada dolazi do problema.

Prema riječima liječnika, u hladnim zimskim danima veoma je važno utopliti noge.

Kada se stopala ohlade, vene u nosu se suze, i taj proces usporava da temperatura tijela opadne, a bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nalaze se upravo u krvi, pa tako imunitet opada, piše N1.


hr Tue Dec 18 2018 19:54:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1911b10e4938aa548b456a/80
Foto: Getty Images

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.  

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health. 

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic. 

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija, piše vecernji.hr
hr Tue Dec 18 2018 16:26:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8c70e493897538b45bc/80
Foto: Damira Kalajžić

'Gigantski' Mišo Kovač osvanuo u Splitu na Prokurativama

Brojni Splićani se fotografirali s 'gigantskim' Mišom Kovačem

Splićani su danas ostali ugodno iznenađeni kada su na Prokurativama ugledali 'gigantskog' Mišu Kovača od 2,5 metra koji u prepoznatljivoj pozi s raširenim rukama 'pozdravlja' sugrađane. Prokurative, pozornica mnogih kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom nije bez razloga izabrana za ovaj 'performance' jer se upravo tamo više od pedeset godina održava jedan od naših najstarijih glazbenih festivala – Splitski festival, gdje je Mišo 1971. godine  pobijedio s pjesmom 'Proplakat će zora', koja se prodala u više od 300 000 primjeraka. 1977. s klapom Maslina i pjesmom 'Noćas ćemo zemlji k'o materi reći' još jednom osvaja Grand prix na Splitskom festivalu, a nakon pobjede na istom festivalu 1980. godine donosi odluku da više neće nastupati na festivalima. Za koncertom vlada ogroman interes, a pitanje dana je kada će Spaladium Arena biti rasprodana.


Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter te 129 kuna za tribine.  Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto u dvorani i zajedno s prvim brkom estrade pjevajte pjesme uz koje smo svi odrasli.


Ulaznice za koncert možete kupiti i online na stranici Eventima te na Croatia Tickets.

hr Tue Dec 18 2018 14:41:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .