Pa ti čisti: Čišćenje je za žene jednako štetno kao 20 cigareta dnevno!

Čišćenje kuće za žene je jednako loše kao da popuše kutiju cigareta dnevno, pokazalo je najnovije istraživanje. S druge, pak, strane, zanimljivo je kako su podaci pokazali da takvih posljedica nema i za muškarce.

Istraživanje se temelji na podacima 6.235 žena i muškaraca čije je zdravstveno stanje provjereno nakon 20 godina.

Ispitanici su odgovarali na pitanja poput – čiste li svoje kuće ili da li su radili kao čistači ili čistačice. Ispitivalo se i koliko su često koristili sredstva za čišćenje i sprejeve.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su čistile, pa čak i samo jednom tjedno ili, pak, kao profesionalne čistačice – imale ubrzano smanjenje kapaciteta pluća, piše Daily Mail, prenosi živim.hr.

Bitne razlike nema

Autori studije, među kojima su vodeći znanstvenici sa Sveučilišta u Bergen, tvrde kako se u raznim proizvodima za čišćenje nalazi zabrinjavajuća količina štetnih tvari koje potencijalno mogu uzrokovati iritacije na plućima. Ponajviše je tu riječ o izbjeljivaču i amonijaku.

Međutim, iako su očekivali da će sprejevi imati veći utjecaj na zdravlje ispitanika, rezultati istraživanja pokazali su da nema veće razlike između njih i tekućih deterdženata. Smanjenje funkcije pluća za obje grupe može se uporediti s pušenjem 20 cigareta dnevno u periodu od 10 do 20 godina. Stoga, autori istraživanja upozoravaju da čišćenje kod žena može predstavljati veliki rizik za bolesti respiratornog sustava.

Objašnjavajući učinak kemikalija iz sredstava za čišćenje na pluća, istraživači su rekli da manje upale tokom niza godina mogu dovesti do trajnog oštećenja dišnih puteva, a trajna oštećenja mogu poteći i iz stalne izloženosti sredstvima za čišćenje.

Blago njima

Kod većine muškaraca koji su sudjelovali u ovom istraživanju nisu pronađeni isti štetni efekti na zdravlje dišnog sustava kao kod žena, a znanstvenici tvrde kako bi to moglo biti iz razloga što su muška pluća snažnija i otpornija na utjecaje spomenutih štetnih tvari, kao što su već pokazala neka prijašnja istraživanja.

 Inače, istraživanje je pokrenuto prije 20 godina kada su ispitanici imali prosječno 34 godine. Od njih 6235, 1512 muškaraca nikada nije čistilo, dok je taj broj kod žena 197. Među onima koji su čistili kod kuće je 1363 žene i 2808 muškaraca, a profesionalnih čistača bilo je 57 muškaraca i 293 žene.

POSLJEDNJE DODANO: