Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9a78a62af47f6e1f8b458f/80
Foto: Pixabay

Ako se podgriju, repa i špinat postaju otrovni

Špinat sadrži nitrate, koji podgrijavanjem mogu prijeći u nitrozamine, koji su kancerogeni, kaže mag. Švaljeg. Treba biti oprezan i s krumpirom, rižom, celerom, a posebno gljivama...

Nikad ne podgrijavajte jela koja sadrže mrkvu, špinat, celer, ciklu i repu jer ponovnim zagrijavanjem tih namirnica mogu nastati kancerogeni spojevi, kaže mag. nutricionizma Anamarija Švagelj iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma.

Budući da većina variva sadrži neke od ovih namirnica, najbolje bi bilo izvaditi ih i podgrijavati samo tekućinu. Ako to nije moguće, u potpunosti treba izbjegavati zagrijavanje, dodaje. U rizičnu skupinu namirnica spadaju i gljive s kojima treba biti na posebnom oprezu prilikom podgrijavanja i skladištenja. U toj su skupini i krumpir te špinat kao najopasnija namirnica od navedenih.

- Gljive su vrlo osjetljiva namirnica i njihovi proteini se lako uništavaju, osobito pod utjecajem enzima i mikroorganizama. Ako se gljive ne očiste dobro te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u hladnjak, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje. Ako su pri pripremi jela korištene svježe i dobro očišćene gljive, koje su nakon pripreme bile u hladnjaku ne više od 24 sata, mogu se podgrijati na temperaturi od oko 70°C.

Podgrijavanjem krumpira pak dolazi do rekristalizacije škrobnih zrnaca, zbog čega ona postaju teže probavljiva i često, kod osjetljivijih ljudi, mogu prouzročiti osjećaj težine u želucu.

Špinat je od spomenutog povrća najosjetljiviji jer sadrži nitrate koji podgrijavanjem mogu prijeći u nitrozamine, koji su kancerogeni spojevi, stoga se njega ne preporučuje jesti nakon podgrijavanja - upozorava.

Food Standard Agency, nadležno tijelo za sigurnost hrane u Velikoj Britaniji, posebno ističe rižu koja može biti iznimno opasna za naknadnu konzumaciju.

- Prema preporukama FSA, treba izbjegavati podgrijavanje riže. Sirova riža može sadržavati spore bakterija koje mogu izazvati trovanje. Spore mogu opstati i nakon kuhanja, pretvoriti se u bakterije te, ako rižu ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiti do te mjere da proizvode otrove koji uzrokuju povraćanje i proljev, a podgrijavanjem se ne mogu ukloniti. Pripremate li rižu unaprijed, preporučuje se da je hladite najviše sat vremena od završetka pripreme i čuvate u hladnjaku najviše jedan dan prije podgrijavanja - kaže. 

No postoji hrana koja se može podgrijati najviše dva do tri puta, i to u toploj vodenoj kupelji koja će spriječiti negativne posljedice.

- Podgrijavanje hrane bogate proteinima (meso, riba) nakon 2-3 dana može promijeniti strukturu proteina, a to utječe na njihovu probavljivost i može izazvati probavne tegobe. Takvu hranu treba zagrijati u toploj vodenoj kupelji na nižim temperaturama kako bi se ublažile ove promjene - tvrdi Švagelj.

Celer i mrkvu iz juhe nakon prvog posluživanja preporučuje se baciti

Budući da i celer sadrži nitrate koji tijekom podgrijavanja postaju otrovni, kuhate li juhu tako da u nju stavljate korijen svježeg celera, na kraju kuhanja, a prije dodavanja tjestenine ili noklica, jednostavno ga izvadite iz juhe. I kod mrkve ponovnim kuhanjem dolazi do stvaranja štetnih elemenata pa sve kolutiće koji su ostali u juhi nakon prvog posluživanja izvadite.

Oprezno i sa školjkama

Hrana koja podgrijavanjem postaje visokorizična je i ona koja se obrađuje na niskim temperaturama, kao što su meso peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom i jajima.

Formule za dojenčad

Ne podgrijavaju se ni adaptirane formule za dojenčad jer mogu sadržavati bakteriju Enterobacter sakazakii koja je vrlo otporna na toplinu i isušivanje pa dugo opstaje u okolišu i praškastoj hrani, a može se razmnožavati na temperaturi hladnjaka. Hrana za dojenčad daje se djetetu odmah nakon što je pripremljena, a višak se baca nakon obroka.

Uz prave doze sprečava se bacanje hrane

Kako biste izbjegli negativne posljedice podgrijavanja, jela koja sadrže povrće koje ponovljenim kuhanjem postaje toksično radije skuhajte u manjim količinama. U slučaju da ne možete odoljeti pečenom krumpiru, a svaki put pretjerate s količinama, znajte da je po osobi dovoljno oko 150 grama. 

Hrana koju se ne preporučuje podgrijavati

Postoje namirnice koje spadaju u skupinu takozvane visoko rizične hranekoja se nipošto ne smije podgrijavati kako bi se izbjegle eventualne negativne posljedice, poput trovanja i probavnih tegoba.

To su sva jela koja se obrađuju na niskim temperaturama, poput kuhanog mesa te mesa peradi, pita od mesa, sira ili špinata,  sirovih školjki, poput kamenica, te onih koja se pripremaju na niskim temperaturama (dagnje). Tu su i mliječni proizvodi, kuhana riža te hrana koja sadrži sirovo ili slabo termički obrađena jaja, krumpir, meso ili ribu. - pišu 24sata

hr Sat Mar 03 2018 11:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c936d1129111c92168b457f/80

Sezona u Cammeu se isplati: Zaradite 30 posto više

Cammeo danas broji 1200 zaposlenih i 700 vozila, a dostupan je u 36 gradova u tri države, što ga čini najvećim prijevoznikom u regiji

Cammeo ima rješenje za sve one koji razmišljaju o sezoni u najposjećenijim turističkim središtima na Jadranu, ali se ne mogu odlučiti što raditi i gdje.

Naime, svi zainteresirani sada mogu postati dio Cammeo obitelji i zaraditi 30 posto više od ostalih sezonskih radnika!

Cammeo nudi zagarantiranu početnu plaću od 8.000, napojnicu te priliku da sezonski posao pretvore u stalni.

Vodeći regionalni taksi prijevoznik budućim djelatnicima nudi 24-satnu logističku i svu ostalu podršku tako da ne moraju brinuti o održavanju vozila, posrednicima ni plaćanju provizije.

Svi zainteresiran prijaviti se mogu pozivom na broj 0800 0001, putem  ili e-mailom na ljudski.resursi@cammeo.hr.

Osim isplativog posla budući Cammeovci moći će uživati u ljetnim radostima te će provesti sezonu u najposjećenijim turističkim središtima na Jadranu kao što su Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Poreč, Rovinj, Opatija, Vodice, Novalja...

Svi zainteresirani više mogu saznati OVDJE.

Iskoristite priliku i prijavite se! Cammeo Vas čeka!

Inače, Cammeo danas broji 1200 zaposlenih i 700  vozila, a dostupan je u 36 gradova u tri države, što ga čini najvećim prijevoznikom u regiji.

hr Thu Mar 21 2019 11:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9165a429111c9e138b4584/80

FRESHOVER: Sudjelujte i osvojite potpuni tretman osvježenja!

Cilj projekta je vratiti svježinu u nečiji život
Proljeće je sve bliže, a to znači da nam polako dolaze sunčani i vedriji dani. Proljeće je razdoblje u kojem se priroda budi, a vrijeme je da i vi napokon unesete malo osvježenja u vaše živote. Upravo zato Implant Dental Centar Ružević, Šminkeraj Split i frizerski studio Keko došli su na ideju jednoj osobi pokloniti kompletan “FRESHOVER” kako bi u nadolazećem vremenu zasjala u punom sjaju.

Ono što osoba može osvojiti je:

- Implant Dental Centar Ružević - čišćenje zubnog kamenca i profesionalno izbjeljivanje Philips Zoom WhiteSpeed LED lampom

- Šminkeraj - profesionalno šminkanje

- Frizerski studio Keko - po želji dobitnika FRESHOVERA (šišanje, bojanje, pramenovi)

SVE ŠTO MORATE UČINITI JE:

Posjetiti Instagram profil Implant Dental Centra Ružević lajkati sliku, zapratiti sva tri partnera te komentirati ispod slike zašto biste baš Vi trebali osvojiti ovaj Freshover i označiti tri prijatelja.



Dr. Niki Ružević, vlasnik Implant Dental Centra Ružević u Splitu, započeo je s radom 1987. godine. Kontinuiranim napretkom u edukacijama, materijalima i tehnologiji, Dr. Ružević je dosegao sam vrh dentalne medicine. U ovoj klinici poseban naglasak je na individualnom pristupu svakom pacijentu, a ono čime se Dr. Ružević i njegov tim ponajviše ponose su detaljne analize koje prethode terapijama, kao i primjena najmodernijih metoda, premium materijala i najmodernijih uređaja u svakodnevnom radu.


Jedna od najpopularnijih, ako ne i najpopularnija profesionalna make up artistica u Splitu, Šejla Zekić, od ranog djetinjstva uživala je raditi razne kreativne stvari koje su je opuštale.  Njezine klijentice promatra kao predivna lice iz kojih, uz pomoć svojih tehnika i svjetskih trendova, želi izvući maksimum njihove ljepote i posebnosti. Šejla također ističe kako se svakodnevno educira, istražuje nove tehnike, trendove i najbolje proizvode, no svako lice zahtjeva različit pristup. Upravo iz tog razloga, ova mlada make up artistica je danas u tolikoj mjeri uspješna


Fehmir Rama Keko, vlasnik salona Hair Couture koji se nalazi na splitskoj adresi Poljička cesta 9, neobičnim putem je pronašao svoju ljubav i strast prema frizerstvu. Ključnu ulogu u karijeru imaju edukacije, a njegov cilj je pružiti klijentima najkvalitetniju uslugu, pogotovo u današnje vrijeme kada su ljudi jako osjetljivi na svoj izgled i ne pristaju na ništa manje od savršenog. Keko je sudjelovao na mnogim projektima, modnim snimanjima i editorijalima, a također je i edukator za Paul Mitchell kozmetiku.

hr Thu Mar 21 2019 10:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c934e5129111ca9138b462d/80
Foto: Pixabay

Znanstvenici otkrili još jedan benefit zelenog čaja

Ako još niste u svoju svakodnevicu uvrstili ispijanje zelenog čaja, krajnje je vrijeme da to učinite

Zeleni čaj smanjuje upalne procese u tijelu, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Ohio, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Nutritional Biochemistry. 

Znanstvenici su podijelili laboratorijske miševe u dvije skupine te su jednoj davali ekstrakt zelenog čaja, a drugoj nisu. 

Jedna skupina miševa osam je tjedana jela kaloričnu hranu kako bi se udebljala, dok je druga bila na redovitoj prehrani. U svakoj od tih skupina polovica je jela esktrakt zelenog čaja.

Miševi koje su hranili visokokaloričnom hranom, uz dodatak zelenog čaja, dobili su 20 posto manje težine i imali sumanju inzulinsku rezistenciju od miševa koji su jeli kalorično, ali bez zeleng čaja. 

Miševi na zelenom čaju su imali i manje upalnih procesa u tijelu te zdraviji probavni sustav - u njihovim crijevima namnožile su se dobre bakterije te su ona postala manje propusna.

- Zeleni čaj potiče stvaranje dobrih bakterija u crijevima što je preduvjet za zdravlje i prevenciju pretilosti. - kaže autor studije Richard Bruno te dodaje kako su rezultati ove studije obećavajući za ljude koji imaju visok rizik od razvoja dijabetesa i bolesti srca.

Nakon miševa priprema se studija i na ljudima. Proučavat će se učinak zelenog čaja na propusna crijeva kod osoba s metaboličkim sindromom - stanjem koje je predispozicija za razvoj dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. - piše Život i stil

hr Thu Mar 21 2019 09:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd3547a0e49388e148b4695/80
Foto: Getty

Ljekoviti napitak za manje od deset kuna: Liječi mnoge zdravstvene probleme

Preporučuje se zbog mnogo kalcija, magnezija, kalija i joda, vitamina B skupine, esencijalnih aminokiselina i drugih blagotvornih tvari

Tekućina koja nastaje prilikom proizvodnje sira narodni je lijek koji se oduvijek koristi za jačanje organizma, kao i liječenje bolesti. Sirutku danas piju sportaši kako bi nadoknadili dnevnu potrebu za proteinima koji sadrže esencijalne aminokiseline te kako bi rehidratizirali organizam.

Preporučuje se onima koji pokušavaju smršavjeti jer produljuje osjećaj sitosti. Neka istraživanja sugeriraju i da može ubrzati metabolizam. - piše Pun kufer

Sirutka je često u hladnjacima pobornika zdrave prehrane, osobito ona od kozjeg mlijeka, a kako bi joj okus postao privlačniji, može se dodati u smoothie s bobičastim voćem, izmiksati s jogurtom i đumbirom ili pomiješati sa sokom od naranče ili grejpa.

Sirutka se preporučuje zbog mnogo kalcija, magnezija, kalija i joda, vitamina B skupine, esencijalnih aminokiselina i drugih blagotvornih tvari. 

Na pozamašnom popisu bolesti i tegoba protiv kojih preventivno djeluju jesu upale, visok tlak, kolesterol, kronični umor, iscrpljenost organizma, a čuvarica je i zdrave probave, potiče pravilan rad štitnjače i vraća energiju.

Sirutka pomaže u izgradnji mišića te sadrži minimalan broj kalorija; u 100 mililitara ima ih manje od 30. Prilikom kupovine sirutke pokušajte odabrati što prirodnije varijante koje ne sadrže štetne hormone, kemikalije i šećere. - piše Pun kufer

hr Thu Mar 21 2019 08:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .