Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9a78a62af47f6e1f8b458f/80
Foto: Pixabay

Ako se podgriju, repa i špinat postaju otrovni

Špinat sadrži nitrate, koji podgrijavanjem mogu prijeći u nitrozamine, koji su kancerogeni, kaže mag. Švaljeg. Treba biti oprezan i s krumpirom, rižom, celerom, a posebno gljivama...

Nikad ne podgrijavajte jela koja sadrže mrkvu, špinat, celer, ciklu i repu jer ponovnim zagrijavanjem tih namirnica mogu nastati kancerogeni spojevi, kaže mag. nutricionizma Anamarija Švagelj iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma.

Budući da većina variva sadrži neke od ovih namirnica, najbolje bi bilo izvaditi ih i podgrijavati samo tekućinu. Ako to nije moguće, u potpunosti treba izbjegavati zagrijavanje, dodaje. U rizičnu skupinu namirnica spadaju i gljive s kojima treba biti na posebnom oprezu prilikom podgrijavanja i skladištenja. U toj su skupini i krumpir te špinat kao najopasnija namirnica od navedenih.

- Gljive su vrlo osjetljiva namirnica i njihovi proteini se lako uništavaju, osobito pod utjecajem enzima i mikroorganizama. Ako se gljive ne očiste dobro te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u hladnjak, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje. Ako su pri pripremi jela korištene svježe i dobro očišćene gljive, koje su nakon pripreme bile u hladnjaku ne više od 24 sata, mogu se podgrijati na temperaturi od oko 70°C.

Podgrijavanjem krumpira pak dolazi do rekristalizacije škrobnih zrnaca, zbog čega ona postaju teže probavljiva i često, kod osjetljivijih ljudi, mogu prouzročiti osjećaj težine u želucu.

Špinat je od spomenutog povrća najosjetljiviji jer sadrži nitrate koji podgrijavanjem mogu prijeći u nitrozamine, koji su kancerogeni spojevi, stoga se njega ne preporučuje jesti nakon podgrijavanja - upozorava.

Food Standard Agency, nadležno tijelo za sigurnost hrane u Velikoj Britaniji, posebno ističe rižu koja može biti iznimno opasna za naknadnu konzumaciju.

- Prema preporukama FSA, treba izbjegavati podgrijavanje riže. Sirova riža može sadržavati spore bakterija koje mogu izazvati trovanje. Spore mogu opstati i nakon kuhanja, pretvoriti se u bakterije te, ako rižu ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiti do te mjere da proizvode otrove koji uzrokuju povraćanje i proljev, a podgrijavanjem se ne mogu ukloniti. Pripremate li rižu unaprijed, preporučuje se da je hladite najviše sat vremena od završetka pripreme i čuvate u hladnjaku najviše jedan dan prije podgrijavanja - kaže. 

No postoji hrana koja se može podgrijati najviše dva do tri puta, i to u toploj vodenoj kupelji koja će spriječiti negativne posljedice.

- Podgrijavanje hrane bogate proteinima (meso, riba) nakon 2-3 dana može promijeniti strukturu proteina, a to utječe na njihovu probavljivost i može izazvati probavne tegobe. Takvu hranu treba zagrijati u toploj vodenoj kupelji na nižim temperaturama kako bi se ublažile ove promjene - tvrdi Švagelj.

Celer i mrkvu iz juhe nakon prvog posluživanja preporučuje se baciti

Budući da i celer sadrži nitrate koji tijekom podgrijavanja postaju otrovni, kuhate li juhu tako da u nju stavljate korijen svježeg celera, na kraju kuhanja, a prije dodavanja tjestenine ili noklica, jednostavno ga izvadite iz juhe. I kod mrkve ponovnim kuhanjem dolazi do stvaranja štetnih elemenata pa sve kolutiće koji su ostali u juhi nakon prvog posluživanja izvadite.

Oprezno i sa školjkama

Hrana koja podgrijavanjem postaje visokorizična je i ona koja se obrađuje na niskim temperaturama, kao što su meso peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom i jajima.

Formule za dojenčad

Ne podgrijavaju se ni adaptirane formule za dojenčad jer mogu sadržavati bakteriju Enterobacter sakazakii koja je vrlo otporna na toplinu i isušivanje pa dugo opstaje u okolišu i praškastoj hrani, a može se razmnožavati na temperaturi hladnjaka. Hrana za dojenčad daje se djetetu odmah nakon što je pripremljena, a višak se baca nakon obroka.

Uz prave doze sprečava se bacanje hrane

Kako biste izbjegli negativne posljedice podgrijavanja, jela koja sadrže povrće koje ponovljenim kuhanjem postaje toksično radije skuhajte u manjim količinama. U slučaju da ne možete odoljeti pečenom krumpiru, a svaki put pretjerate s količinama, znajte da je po osobi dovoljno oko 150 grama. 

Hrana koju se ne preporučuje podgrijavati

Postoje namirnice koje spadaju u skupinu takozvane visoko rizične hranekoja se nipošto ne smije podgrijavati kako bi se izbjegle eventualne negativne posljedice, poput trovanja i probavnih tegoba.

To su sva jela koja se obrađuju na niskim temperaturama, poput kuhanog mesa te mesa peradi, pita od mesa, sira ili špinata,  sirovih školjki, poput kamenica, te onih koja se pripremaju na niskim temperaturama (dagnje). Tu su i mliječni proizvodi, kuhana riža te hrana koja sadrži sirovo ili slabo termički obrađena jaja, krumpir, meso ili ribu. - pišu 24sata

hr Sat Mar 03 2018 11:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0d44ce0e49385c408b45cb/80
Foto: PIXABAY

Tri su dokaza da s vama netko manipulira

Neke osobe će uvijek pokušati ostvariti svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima.

Neke osobe će uvijek pokušati ostvariti svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima. Oni se zovu manipulatori, a možete ih pronaći u obliku prijatelja, poznanika, partnera ili kolega. Doznajte kako prepoznati "opasnog" emocionalnog manipulatora.


1. Manipulirali su i druge prije vas

Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Imali li ta osoba često negativan stav o mnogočemu? Je li vam ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne?

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja si morate postaviti ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipulira s vašim osjećajima, piše Zadovoljna.hr

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih te zbog toga imaju potrebu uzdizati sebe. Ako primijetite da u razgovoru s takvom osobom stalno dolazi u pitanje nečija sposobnost, inteligencija ili karakter, znajte kako su velike šanse da će takav manipulator takvo nešto učiniti i vama iza leđa.

2. Brzi su na riječima i djelima

Manipulator će pokušati na najbrži mogući način utjecati na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih riječi i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade povjerenje i grade vezu.

Jedan od lakših načina da otkrijete maniulatora je da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino kada ako netko ili nešto utječe na ostvarivanje njihovog završnog cilja.

U tim situacijama manipulatori se teško kontroliraju jer, ako se vi ne slažete s njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu kontrolirati te će se svim silama potruditi da vas uvjere kako su oni dobri i za vas.

Sljedeći puta kada prijatelju, kolegi ili partneru, na kojeg sumnjate da je manipilator, predložite nešto drugačije, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reagiraju naglo i snažno.

3. Igraju na vaše emocije

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe s kojima mogu kontrolirati, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili pak poslovno partnerstvo.

Takve osobe reći će vam sve što želite čuti, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju će pričati lukave negativne stvari s kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete niti znati zašto. Njihov je cilj vezu usmjeriti u svoju korist i prilagoditi je isključivo svojim potrebama.

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove 'žrtve' počinju vjerovati u to i preispitivati svoje postupke, čak se i ispričavati za svoja djela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale dio njihove vješte shematske manipulacije. 

hr Sun Dec 09 2018 17:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0d3e080e4938f0408b45a6/80
Foto: PIXABAY

Stručnjak za hranu i otrove: Nemojte jesti ovih 6 stvari

Već i četvrtu najgoru kaže da "izbjegava poput kuge", a neku hranu apsolutno nikad ne jede
Bill Marlel je odvjetnik i BottomLineInc nikada ga ne bi pitao za savjet oko hrane koja je najrizičnija za njom se otrovati, da nije proveo 20 godina utjerujući parnice zbog trovanja hranom.

On neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 milijuna dolara odšteta u koristi klijenata koji su blaže ili teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane. Pa kad on kaže da se određeni rizik ne isplati, onda mu treba vjerovati, piše Express.hr.

Slijedi popis šest stvari s kojima se nije za zafrkavati:

6. Sirove kamenice


Marlel kaže da je u posljednjih pet godina vidio više trovanja školjkama nego u posljednja dva desetljeća. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtrirat će i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sustav čovjeka, onda... Uz klimatske promjene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

5. Sirova ili nedovoljno kuhana jaja


Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. oboljelo je prijavljenih 2000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuhana.

4. Unaprijed oprana ili rezana salata ili voće


Ovu kategoriju Marlel "izbjegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, reže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

3. Krvavo meso


Svi njegovi odresci koje je objedovao u posljednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je vjerojatno da je prodrla i dublje. Nemoj pripremiti meso kako treba i riskiraš E. Coli salmonelu, a potom i svu silu drugih, manje popularnih bakterija.

2. Sirove klice iz sjemenki


Nekuhane ili lako kuhane registrirane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih. Prije nekoliko godina jednu zbilja veliku i gadnu doživjela je i Europa. Uglavnom je riječ opet o salmoneli i E. Coli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i sjemenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.

1. Nepasterizirano mlijeko


U SAD-u samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasteriziranog mlijeka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku riječ pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mlijeko, a istodobno je oboljelih bilo tako puno u tako relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasteriziranom soku. Za Marlela u obzir ne dolazi niti jedno niti drugo.

Pročitajte više na: https://www.express.hr/znanost/strucnjak-za-hranu-i-otrove-nemojte-jesti-ovih-6-stvari-19010 - www.express.hr
hr Sun Dec 09 2018 17:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0d383f0e49380d3f8b461e/80
Foto: PIXABAY

Advent u Sinju: Klapska pisma u čast svetom Nikoli i božićnim blagdanima

Misnim slavljima i kulturno umjetničkim programom Župa Bajagić – Obrovac proslavila je blagdan svog zaštinika svetog Nikole.

Nakon slavljenja trodnevnice koju je predvodio župnik fra Ivan Dotur, u prepunoj župskoj crkvi u Bajagiću sinoć je održan koncert  muške klape KUD Vrilo i njihovih gostiju. Okupljeni župljani, među kojima su bili saborski zastupnik Petar Škorić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i potpredsjednik sinjskog Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić, uživali su prelijepim božićnim i drugim klapskim pjesmama. Pored domaćina, na koncertu su nastupili Ženska klapa Ventula Split, Aspalatos Split i Zagora Trilj – Dicmo, piše ferata.hr

I najmlađi su na kraju koncerta došli na svoje. Naime,  članovi KUD-a Vrilo podijelili su im prigodne poklone za svetog Nikolu. Za dugogodišnju uspješnu suradnju KUD Vrilo je dodijelio plaketu OŠ Ivana Mažuranića Han. Koncert je održan pod pokroviteljstvom  Splitsko-dalmatinske županije i dio je programa ‘Advent u Sinju 2018.’

hr Sun Dec 09 2018 16:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a50b7bdb9e03e76438b4571/80
Foto: PIXABAY

U susret Božiću Gradska glazba Zadar priređuje tradicionalni božićni koncert u HNK

Gradska glazba Zadar nastupit će u srijedu, 19. prosinca 2018., u 20 sati i tako održati svoj već tradicionalni božićni koncert u HNK Zadar.

Koncert nosi naziv "U susret Božiću s Gradskom glazbom Zadar", a kao dirigent zadužen je Dražen Habuš.

 Koncertom će odjekivati i dobro poznati evergreenovi, a osim ovog orkestra - nastupit će i gosti.

hr Sun Dec 09 2018 16:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .