Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8e7cac2af47fcc068b46d4/80

Znate li koja je najprljavija stvar u vašoj kući (a nije wc školjka)?

Kao društvo opsjednuti smo čistoćom. Brišemo sve površine u našem domu antibakterijskim sredstvima možda i više nego bismo trebali.

No, obavljamo li svo to čišćenje na pravi način i je li naš dom zbog toga doista sigurniji?

U nekim slučajevima, oprez je zaista prijeko potreban kao, na primjer, kod rukovanja sirovim mesom. Naime, treba biti oprezan da se eventualne štetne bakterije ne bi raširile po čitavom prostoru. Zbog toga bi trebalo preispitati i staru naviku pranja kokoši prije nego je se stavi u lonac na kuhanje, piše BBC, prenosi Jutarnji list.

Budite zato pažljivi sa sirovim mesom i ne perite piletinu. No što je s ostalim površinama u kući? Koliko dobro njih čistimo?

Bacanje novca?

Da bi se dobio odgovor na to pitanje, tim BBC-jeve emisije 'Trust me, I'm a Doctor' regrutirao je tri obitelji i dao im pomičnu kuhinjsku radnu plohu.

Na početku su si sudionici morali temeljito površinu plohe prebrisati antibakterijskim maramicama, nakon čega su se plohama mogli normalno služiti kao što to obično rade u svojim kuhinjama. Poanta je bila vidjeti koliko će dugo plohe ostati čiste i bez bakterija.

Na analizu u laboratorij su poslani brisevi ploha iz raznih etapa njihovog korištenja.

'Prvi bris uzet je oko sat vremena nakon početka korištenja ploha i već tada je moguće vidjeti dokaze o razvoju bakterija i gljivica', rekla je mikrobiologinja Lynn Dover.

Drugim riječima, mikroorganizmi se na radnoj površini pojavljuju odmah nakon čišćenja antibakterijskim sredstvom.

'Uzorak uzet nakon 12 sati pokazuje dramatičan porast u broju bakterija i različitih vrsta plijesni.'

Zaključak je da kupovinom i korištenjem antibakterijskih sredstava vjerojatno uzalud bacate novac i vrijeme jer ne samo da će bakterije i gljivice ponovno doći, već su neke od njih potpuno bezopasne, a druge čak i vrlo korisne za održavanje zdravlja.

Kvake i držači

U svoj toj brizi oko čistoće, često se usredotočujemo na radne površine, a zaboravljamo na neke druge dijelove kuhinje koji su možda i prljaviji.

Studija koju je proveo NSF International, uključivala je 22 obitelji koje su zamoljene da kroz period od 30 dana uzimaju briseve s kuhinjskih površina, mobitela, kvaka na vratima i sličnih mjesta kako bi se mogla napraviti analiza koja bi pokazala koja su mjesta najzagađenija koliformnim bakterijama (uključujući i E. Coli). Ironično, najviše takvih bakterija bilo je na pomagalima za čišćenje poput spužvi i krpa za brisanje posuđa.

Čak 75 posto spužvi za pranje suđa bilo je kontaminirano koliformnim bakterijama. Osim njih, te su bakterije nađene i na drugim mjestima:

45 % kuhinjskih odvoda

32 % radnih površina

18 % dasaka za rezanje

Analizirane su i površine u kupaonici, a koliformne bakterije nađene su na 27 posto držača za četkice za zube i 9 posto ručkica ormara.

Iako većina koliformnih bakterija nije posebno opasna, njihovo prisustvo pokazatelj je generalnog onečišćenja i prisustva fekalnih bakterija.

Fekalne bakterije do kuhinje ne dolaze zbog kontakta s ljudskim izmetom, već preko sirovog mesa koje je često kontaminirano takvim bakterijama.

Najveći rasadnih bakterija su kuhinjske krpe koje su najpogodnije za njihovo razmnožavanje jer su najčešće vlažne i mokre.

Doktor Chuck Gerba, prosefor mikrobiologije na Sveučilištu Arizona, slaže se da su kuhinjske spužve i krpe među najprljavijim predmetima u svakom kućanstvu.

Njegova studija je pokazala da prosječna daska za wc ima oko 50 bakterija po četvronom inču (6,5 cm2), dok na istoj površini spužve ili kuhinjske krpe ima između milijun i deset milijuna bakterija.

Drugim riječima, vaša kuhinjske spužva je oko 200.000 puta prljavija od zahodske školjke.

hr Thu Feb 22 2018 09:59:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30d6a62af47f4a498b46a3/80
Foto: PIXABAY

Napravite 'domaću' Nutellu

Jednostavan recept koji će oduševiti sve sladokusce

Da, obožavamo Nutellu i nema joj ravne. Ali odlučili smo isprobati ovaj recept i napraviti vlastitu čokoladnu senzaciju s lješnjacima. Nadamo se da će okus biti jednako slastan, piše elegant.hr

Sastojci:

Mlijeko- 4 čaše
Lješnjaci- 3-4 žlice
Granulirani šećer- 4 šalice
Brašno- 4 žlice
Kakao u prahu- 6 žlica
Maslac- 200g
Sol-1/2 žlice

Upute:

1. Pomiješati zajedno granulirani šećer, kakao i brašno u zdjelu.

2. Postupno dodati mlijeko u malim porcijama te odmah promiješati smjesu kako bi se izbjegle grudice.

3. Kada dodate mlijeko, ulijte smjesu u lonac i uključite pećnicu.

4. Smjesu kuhajte na laganoj vatri. Stalno miješajte kako bi se spriječilo gorenje ili da se smjesa ne bi zalijepila za dno tave.

5. Lješnjake pržite zatim ih sameljite te ih potom dodajte u smjesu. Dodajte maslac i sol, i počnite miješati.

6. Kuhajte na laganoj vatri. Nastavite miješati sve dok se smjesa ne zgusne. To traje oko 15-20 minuta.

Neka se vaša Nutella zaledi, a zatim je stavite u staklenku s poklopcem te spremite u hladnjak. Domaća Nutella je vrlo ukusna i idealna ako je želite namazati na tost ili kolače.

hr Mon Jun 25 2018 13:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30ce582af47fdf4b8b4615/80

Gastro Show Biograd: uživali i Ivan Zak i Davor Dretar Drele koji otkrivaju buduće planove

Ovog vikenda posjetili smo manifestaciju Gastro stol Biograd 2018. i probali razne delicije Biograda na moru. Vrhunsku zabavu na Gastro stolu omogućili su Mladen Grdović i Ivan Zak. Voditeljski dvojac showa bili su Igor Jelenić Toto i Davor DretarDrele.

"Jako sam zadovoljan nastupom. Publika koja je večeras ovdje, bila je jača od ovog vjetra i ovih temperatura, tako da smo već nakon 15 minuta ugrijali Biograd", poručio je Ivan Zak nakon koncerta i time najavio novu pjesmu 'Dar-Mar'.

 "Mislim da će nova pjesma Dar-Mar tek doživjeti svoju popularnost u sljedeća 2-3 mjeseca."

Na pitanje koji su mu planovi ovo ljeto, Ivan je skromno dodao:

"Družit ću se s publikom. Imati ću nastupe, uglavnom na obali, usput planiram promovirati svoj novi album koji će uskoro izaći u izdanju Croatie Records."

Davor Dretar Drele sretan je što se manifestacija Gastro Showa i dalje održava, a tvrdi, važna je za hrvatsku gastro kartu.

"Iznimno sam zadovoljan, jako mi drago vidjeti da ova manifestacija koju inače podržavam već godinama svake godine postaje sve bolja i sve ljepša i da budem iskren značajnija na hrvatskoj gastro karti. Bravo Biograd!"

Davor pojašnjava kako Biograd ima posebno mjesto u njegovom srcu, stoga ga ne čudi što se našao ondje kao gost i izvođač. Biograd naročito voli kada je riječ o odmoru s prijateljima, a o svom 'ukusu za nepce' i budućim planovima otkrio je u nastavku.

Kako vam se svidjela gastro ponuda na ovogodišnjem Gastro Showu? Jeste li imali prilike probati što?

-Ove godine sam na Gastro Showu Biogradu probao apsolutno sve jer ja naime ne bih ni imao 105 kilograma da se ustežem od bilo čega. Probao sam sve proizvode odnosno sve kulinarske specijalitete i mogu reći samo palac gore za sve ugostitelje! Svake godine je sve bolje i ukusnije.

Kakvi su vam karijerni planovi za jesen? Gdje ćemo vas moći vidjeti?

-Što se tiče mojih planova za jesen, sve je vrlo jednostavno, nastavit ću rad za ekipu In Magazina s Nove TV, privatno namjeravam ostati u braku nadam se da će mi to uspjeti, pripremam i novu kazališnu predstavu s kolegom Vidom Balogom vjerujem da će biti dosta smijeha. U budućnosti želim samome sebi ono što želim svim vašim čitateljima, prvenstveno puno zdravlja, ljubavi, sreće, pomalo vina, a novac će doći sam od sebe a on, vjerujte mi i nije najvažniji.

hr Mon Jun 25 2018 13:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30c6be2af47f094a8b4676/80

Istražili smo: Island, prekrasna zemlja teška za džep

Hrvatska će posljednju utakmicu odigrati s Islandom u skupini D. Susret je to koji će odlučiti odlaze li Vatreni u osminu finala s prvog ili pak drugog mjesta i hoće li zaigrati na stadionu Kazanj ili pak Nižnji Novgorodu gdje su bili uspješniji od Argentine.
Ipak, prije svih tih kombinacija istražili smo o Islandu – prekrasnoj zemlji koja je melem za oči i uživanje, ali itekako sa cijenama koje sežu duboko u džep...

Gejziri i termalni izvori. Prva asocijacija na Island, jednu od najbogatijih zemalja svijeta, ali i zemlja u kojoj 99,99 posto ljudi je pismeno. Uspoređujući s Hrvatskom u kojoj je pismenih oko 90 posto. Gledajući podatke za zaključiti je kako svaki deseti stanovnik Islanda napiše knjigu, a svaki državljanin godišnje pročita barem četiri. Kako bih imali usporedbu važno je za naglasiti kako u Hrvatskoj tek 47 posto stanovnika pročita jednu knjigu godišnje, a ovih ostalih 53 ne dovrši niti tu jednu.

Islanđani, dok druge zemlje ratuju zbog nafte ili drugih prirodnih izvora, oni pak ratuju zbog ribe. Zvuči nevjerojatno, ali zbog ribe zaratili su s Velikom Britanijom. Ipak, kako bi ostali neutralni odlučili su ne imati vojsku, a od ilegalnog ulova more štiti obalna straža.

Na Islandu kriminala nema, barem ne onog klasičnog, koji podrazumijeva noževe i pištolje jer laički rečeno – mali prostor površinom i mali broj stanovnika jednostavno ne može priuštiti mogućnost da se skrijete od svog nedjela.

Izolirani geografski ostali su bez utjecaja skandinavskih jezika, ali bogat vokabular krasi Islanđane što ipak nešto više govori o njihovim precima – Vikinzima. Zanimljivo je kako ne poznaju u svom vokabularu riječ „molim“, ali zato ne manjka verzija i inačica riječi „vrag“ kojih ima i više od 60.

Zanimljiva je činjenica kako Islanđani piju više Coca-Cole po glavi stanovnika nego ijedna druga država i to čak 115 litara godišnje.

Vratimo li se ponovno na književne retke važno je naglasiti kako se u Islandu iznimno cijeni književnost, a dok većina Hrvata ne zna kako je Nobelovu nagradu za književnost dobio pjesnik Ivo Andrić, Islanđani su ponosni na svog Halldóra Laxnessakoji je romanom „Islandsko zvono“ zaradio nagradu 1955.

 

Šokantna kriza 2008. godine pogodila je Island, zemlja je bila pred potpunim bankrotom, a građani su izašli na ulice prosvjedujući i tako dajući nepovjerenju vladi. Nova je struja tada došla na scenu, potegnula drastične korake i na sud poslala čak 26 bankara koji su osuđeni za sve ono što se događalo Islanđanima u proteklom razdoblju.

Ipak, „stanje bez glave“ riješilo se za Islanđane u proteklim godinama, a pogonski kotačić oporavka bio je drastičan porast turizma koji je „izvan vode“ ostavio Island i sve Islanđane.

hr Mon Jun 25 2018 12:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2fe8c52af47f044b8b461e/80

FOTO Kako je nekada izgledala antička Narona kod Metkovića

Ovo je drugi dio trodimenzionalnog modela

Stipan Ujdur, 64-godišnji je umirovljenik iz Opuzena, koji se već osam godina bavi izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Eartha.

Nakon što je izradio 3D modele Ljetnikovca Gundulić u Gružu, Crkve svetog Vlaha, Franjevačkog samostana i Crkve Male braće te Dioklecijanove palače u Splitu, na red je došla antička Narona u Vidu kod Metkovića., piše Metković news

Ovoga puta u izradi su mu pomogli i Ivan Popić iz Opuzena, stručni suradnik za rad na novim programima je Martin van der Meijde iz Arnhema u Nizozemskoj.

Na snimkama  su prikazani detalji svakodnevice u antičkom gradu: 

1.      Galije, luka za utovar i istovar robe i ljudi

2.      Galija na odlasku, nakon istovara

3.      Istovar robe iz galije i ukrcavanje u zaprežna kola i spremanje u skldišta

4.      Odlazak nakrcanih zaprežnih kola s konjima i magarcima, prijenos punih amfora 

5.      Sjeverna vrata na trasi  Narona – Bigeste (Ljubuški) – Salona.

6.      Centar, trgovine, raskrsnica puteva prema forumu, prema obali  i južnim  vratima 

7.      Forum, scena tipična za antiku, nosiljka u kojoj su bili imućniji patriciji ili senartori 

8.      Restoran uz forum 

9.      Fontane, lijeva između foruma i kazališta, a druga u parku prema obali

10.  Fontana između rimskih termi i stepenica za drugu terasu

11.  Južna vrata,  scena privođenja pobjeglog roba

12.  Centar četvrti za plebejce pranje robe je bilo na ulici a svaki kvart je imao svoj bazen za pranje i uzimanje vode.

 

hr Sun Jun 24 2018 20:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .