Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Položaj spavanja s partnerom otkriva koliko ste povezani i vjerujete u vaš odnos

Čak i kod najsretnijih parova mnoge stvari ostaju neizrečene. No, kada zaspimo, naša podsvijest se probudi i sve otkrije. Saznajte što položaj u kojem spavate otkriva o vašem odnosu

1. Žlica

Istraživanje psihologinje za odnose Corinne Sweet pokazalo je da 18 posto parova spava u ovom klasičnom položaju. Ovaj položaj ukazuje na intimnost i duboko razumijevanje među partnerima. Također govori o ulogama u odnosu. 

Ako ste vi "velika žlica", zaštitnički se odnosite prema partneru, a možda ste ponekad i malo posesivni. Ako ste "mala žlica", imate povjerenja u partnera i osjećate se sigurno uz njega. Zanimljivo je, kako povezanost u odnosu s vremenom postaje jača, položaj "žlica" pretvara se u "odmaknutu žlicu" s malo prostora između partnera. To znači da jedno drugo mnogo bolje razumijete nego prije i ne osjećate potrebu da stalno dodirujete jedno drugo da biste znali da ste zaljubljeni, piše Sensa.hr

2. Glava na prsima

Ovaj je položaj svakako jedan od najsigurnijih pokazatelja sretnog para. Patti Wood, stručnjakinja za govor tijela i autorica knjige "Vodič za signale u čitanju govora tijela" tvrdi da osoba koja stavi glavu na partnerova prsa pokazuje svoju ovisnost, dok ona koja spava na leđima dokazuje svoju moć i želju da zaštiti svoju drugu polovicu. U svakom slučaju ovaj položaj je znak da imate duboko povjerenje u svog partnera.

3. Okrenuti leđima

Položaj u kojem su partneri okrenuli leđa jedno drugome može imati različita tumačenja, ovisno o prostoru između njih. Ako im se tijela dodiruju, to govori o uhodanom odnosu u kojem daju prostora jedno drugome, ali i održavaju kontakt. Uživaju u odvojenim aktivnostima, kao i u njihovoj posebnoj povezanosti. Ako je pak među partnerima veliki prostor, dok spavaju u tom položaju (posebno ako su se ranije voljeli maziti a onda se to promijenilo), moguće je da je jednom od partnera potrebno više prostora i u samom odnosu. Ako drugog partnera to smeta, trebaju porazgovarati jer komunikacija je najvažniji dio svakog odnosa.

4. Okrenuti jedno prema drugom

Kada partneri spavaju okrenuli licem jedno prema drugome, to govori o njihovoj emocionalnoj povezanosti. Ako se dodiruju dok tako spavaju, oni žele iste stvari u odnosu i savršeno razumiju jedno drugo. Njihov odnos je nenaporan i skladan. No, ako spavaju okrenuti jedno prema drugome, ali se ne dodiruju, prostor među njima govori o tome da oboje žude za više intimnosti i komunikacije u odnosu, ali to ne uspijevaju ostvariti, kaže Corinne Sweet.

5. Potrbuške

Ako oba partnera spavaju potrbuške, to može biti znak male nevolje u njihovom ljubavnom raju. Patti Wood opisuje ovaj neobičan položaj pri spavanju kao znak moguće tjeskobe, ranjivosti i manjak povjerenja po pitanju seksa. U tom položaju nema povezanosti, intimnosti ni bliskosti među partnerima. Ako vaš partner tako spava, a vi ne, stručnjaci savjetuju - zagrlite ga i pokušajte se maziti s njim kako bi se osjetio zaštićenim. Neverbalna komunikacija je jednako važna kao i verbalna.

6. Držanje za ruke

Spavanje na maloj razdaljini uz držanje za ruke ili uz neki drugi dodir pokazuje da je par siguran u svoj odnos. Nisu im potrebne velike geste da bi znali da je partner zaljubljen u njih. Hillary Thompson, američka savjetnica za wellness, kaže da su sitni dodiri podsjetnici prisutnosti i ljubavi koje partneri daju jedno drugome.

7. Zagrljaj nogama

Isprepletene noge partnera prilikom spavanja još je jedan znak kvalitetne veze. Čak i ako ne spavaju vrlo blizu jedno drugome, ovaj položaj govori o povezanosti i želju za dubljom tjelesnom i emotivnom vezom. Patti Wood također kaže da parovi koji ovako spavaju funkcioniraju kao jedno i brinu se jedno o drugome. Ako jedan partner češće "grli" drugoga nogama, to znači da je on više angažiran u odnosu.

8. Isprepletenost

Ovo je popularan položaj među parovima koji su se tek počeli viđati. To je ona faza odnosa kada se jednostavno ne mogu zasititi jedno drugoga. No, vjerovali ili ne, spavanje u zagrljaju partnera, s isprepletenim rukama i nogama kroz cijelu vezu, nije dobar znak. Barem tako tvrdi psihologinja Elizabeth Flynn-Campbell. Baš naprotiv, taj položaj pokazuje da su previše ovisni jedno o drugome. No, ako se partneri koji su započeli odnos isprepleteni tijekom spavanja, s vremenom malo odmaknu, to je savršen sklad između romantike i neovisnosti, a to je uvijek znak zdravog odnosa.

9. Jedan partner dominira krevetom

Ako jedan partner spava u položaju "morske zvijezde" i zauzima veći dio kreveta, to baš nije dobar znak jer ukazuje na osobu koja želi dominirati u svim aspektima odnosa. Još jedan pokazatelj je razina na kojoj su im glave. Partner kojem je glava bliže vrhu kreveta, obično je onaj koji kontrolira, a onaj čija je glava bliže rubu kreveta, vjerojatno ima problem s niskim samopoštovanjem.

10. Odvojeni kreveti

Razlozi zbog kojih partneri spavaju u odvojenim krevetima može varirati od udobnosti i hrkanja do ozbiljnih problema u odnosu. Ako partneri vole spavati odvojeno, a inače je njihov odnos potpuno u redu, možda im nedostaje više nego što misle. Hilary Thompson kaže da takvi parovi propuštaju snažno podsvjesno povezivanje koje daje zajedničko spavanje. A to polako dovodi do udaljavanja i odvajanja u svjesnom dijelu odnosa. Ako je par u početku odnosa spavao zajedno, a onda je jedan partner odlučio otići u drugi krevet, to je upozorenje koje ne treba ignorirati. To je znak da je potreban ozbiljan razgovor o odnosu u kojem ne treba osuđivati, već saslušati partnera. Jedino uz potpunu iskrenost moguće je pronaći "napuklinu" u odnosu i zajedno je popraviti.

hr Sat Oct 26 2019 11:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed9ff0e6f2ab886568b45ca/80

Euroherc i Adriatic dodijelili novčane nagrade i atraktivne Golfove u sklopu nagradnih igara „Moja polica u Eurohercu/Adriaticu vrijedi više“

Nagradne igre Euroherca i Adriatica odvijaju se u tri kola, uz veliko finale, a imaju ukupno 342 vrijedne nagrade i dosad neviđen nagradni fond od 7,4 milijuna kuna.

U pet hrvatskih gradova, Osijeku, Varaždinu, Rijeci, Splitu i Zagrebu, Euroherc i Adriatic osiguranje podijelit će 10 automobila Golf 8 i 100 novčanih nagrada dobitnicima prvog kola nagradnih igara ‘Moja polica u Eurohercu/Adriaticu vrijedi više’, u kojima su sudjelovali svi osiguranici, fizičke osobe, koji su od 15. veljače do 30. travnja ugovorili policu osiguranja od autoodgovornosti i/ili kasko osiguranja za svoje vozilo.

U četvrtak, 4. lipnja, u Splitu je dvadeset sretnih dobitnika preuzelo po 5.000 kuna na potrošačkoj kartici Agram banke, dok su dvije najsretnije osiguranice iz Dubrovnika sjele za upravljače najnovijih VW Golfova – željno očekivane ‘osmice’, koje su dobili s uključenim osiguranjem od automobilske odgovornosti i kasko osiguranjem. Sretni dobitnici su se na najbolji mogući način uvjerili kako police osiguranja od automobilske odgovornosti i kasko osiguranja ugovorene u Eurohercu i Adriaticu uistinu vrijede više.

Osmjeh na licu i suze radosnice jučer su krasile sretne dobitnice glavnih nagrada 1. kola Golfa 8, Vere Zrilić iz Čibače, osiguranice Euroherca  i Snježane Matić osiguranice Adriatica. 

„U jednom trenutku sam od šoka čak i spustila slušalicu. Tek sada kada su mi dali ključeve sam shvatila što se dogodilo, izjavila je prigodom preuzimanja vozila gđa Zrilić, koja je u Eurohercu osigurana od 2007. godine. 

„Na prvu je teško bilo povjerovati u ovu vijesti, pogotovo u ovim vremenima. Morali su nas ponovno nazvati, da nas uvjere da je auto stvarno naše“, izjavila je presretna gđa Matić. I ostali dobitnici potrošačkih kartica Agram banke nisu krili svoje oduševljenje nagradama.

Nagradne igre Euroherca i Adriatica odvijaju se u tri kola, uz veliko finale, a imaju ukupno 342 vrijedne nagrade i dosad neviđen nagradni fond od 7,4 milijuna kuna. 

Podsjećamo, kako biste sudjelovali u najvećoj nagradnoj igri u Hrvatskoj trebate ugovoriti policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i/ili kasko osiguranja za osobno i/ili teretno vozilo u Eurohercu ili Adriaticu, do 31. prosinca 2020. godine. Velikom nagradnom igrom osiguravajuća društva Euroherc i Adriatic svojim osiguranicima žele zahvaliti na dugogodišnjoj vjernosti. Sljedeća izvlačenja očekuju nas u rujnu 2020. godine i u siječnju 2021. godine u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, kada ćemo doznati kome je otišlo još 20 Golfova 8 i 200 potrošačkih kartica Agram Banke.

Veliko finalno izvlačenje održat će se 22. siječnja 2021. godine u Zagrebu, u kojem će dvoje sretnih dobitnika, osiguranika Euroherca i Adriatica, osvojiti i odvesti se u dva bogato opremljena VW Touarega, s uključenim osiguranjem od automobilske odgovornosti i kasko osiguranjem. Tada ćemo saznati i imena dobitnika novčanih nagrada u iznosu od po 50.000 kuna, kao i dobitnike ekskluzivnih ljetovanja u hotelu Medora u Podgori.

-Nagrade prvog kola najveće nagradne igre u Hrvatskoj su podijeljene, potrošačke kartice i ključevi vozila su u rukama najsretnijih dobitnika. Ovo je dokaz da polica osiguranja koju ste ugovorili u Eurohercu, ne samo da Vas čuva u prometu, već vam je osigurala i iznimno vrijednu nagradu! Još jednom ponavljam da svi oni koji nisu imali sreće u ovom kolu, imaju priliku biti dobitnici finalnog kola, jer nagradna igra ide dalje! Čekaju nas još dva kola i jednako vrijedne nagrade! Hvala svima i sretno! Na jesen se vidimo na istom mjestu i ne zaboravite: u Eurohercu Vaša polica vrijedi više! – istaknuo je Ante Jažo, direktor Podružnice Euroherca u Dubrovniku i još jednom čestitao svim sretnim dobitnicima.


Direktor Podružnice Adriatic osiguranja u Dubrovniku Srđan Benić čestitao je svim dobitnicima i zahvalio im što su odabrali Adriatic kao svog osiguratelja. 


-Ovom nagradnom igrom želimo zahvaliti na vjernosti našim osiguranicima, koji s Adriaticom biraju kvalitetnu osigurateljnu zaštitu u skladu s vlastitim potrebama. Pozivam sve koji još uvijek nisu osiguranici Adriatica da to postanu, jer uz sigurnost očekuje ih niz bogatih nagrada. Do sljedećeg izvlačenja sretno – rekao je Benić.

hr Fri Jun 05 2020 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed8f9d76f2ab869518b477d/80
Foto: pixabay

Izabrana najbolja pjesma o Marjanu

Prva nagrada je pripala pjesmi „Pisma Marjanu“ autora Josipa Vukušića, učenika Komercijalno-trgovačke škole Split, a iznosi tisuću kuna.

Završen je natječaj za najbolju pjesmu o Marjanu koji je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Splitu za učenike srednjih škola. Zbog specifičnih okolnosti  prouzročenih pandemijom koronavirusa Natječaj se nije mogao odvijati u planiranim okvirima a što je utjecalo i na broj  prispjelih radova. Prosudbeno  povjerenstvo je donijelo odluku da se dodijeli prva nagrada  i dvije pohvale.

Prva nagrada je pripala pjesmi „Pisma Marjanu“ autora Josipa Vukušića, učenika Komercijalno-trgovačke škole Split, a iznosi tisuću kuna.

Pjesme koje su dobile pohvalu:  „Oda Marjanu“ autorice Luce Stipanović, učenice Srednje tehničke prometne škole Split i pjesma „Merjan“ autora Stipe Galetovića, učenika Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Split.  Autori će dobiti prigodne darove i besplatnu godišnju članarinu od dana upisa u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Drago nam je i veseli nas da su učenici kroz svoje pjesme iskazali veliku privrženost i ljubav prema Marjanu koju očito nije umanjila ni kriza za vrijeme korona pandemije kad je Marjan čak bio zatvoren za sve posjetitelje.

Ogranak MH u Splitu ovim je natječajem nastojao motivirati učenike srednjih škola na pisanje pjesama o znamenitim simbolima grada Splita razvijajući na taj način ljubav prema njima, a Marjan je zasigurno jedan od njegovih najljepših simbola.

Ovo je pobjednička pjesma Josipa Vukušića


Pisma Marjanu

Ti si ka kruna ovoga mista
Sa svakim danom puniš nam pluća
Tvoja lipota na suncu blista
Ti si lanterna, ti si nam kuća

Ti si ka sve boje ča svitu su znane
I svaki miris koji nas prati
Ti si ka melem, ti ličiš rane
Ti si sve ono ča more se dati

Jubin te borove koji te kite
Letin i vraćan se ka da san tica
S tobom san čovik, a opet dite
Marjane lipi, sritna mi smo dica.
hr Fri Jun 05 2020 08:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed8ec076f2ab869518b4771/80
Foto: Sentinel Marine solutions

Hrvatska IT kompanija predstavlja "Destinations" koji će oduševiti rekreativne moreplovce i iznajmljivače brodova

Sentinelov alat generira više mogućih destinacija plovidbe s obzirom na vašu trenutnu lokaciju, vremenske uvjete i vaše interese

Dobro poznata kompanija hrvatskim i inozemnim charterima i privatnim vlasnicima jahti, Sentinel Marine solutions, jučer je predstavila novi alat koji će olakšati plovidbu u poznatim i stranim vodama.

Otploviti s jednog na drugo mjesto zahtjeva mnogo znanja i vještina, što terena, što vremenske prognoze i ostalih neizvjesnosti. To znači da morate biti ili iskusan lokalac ili, ukoliko je brod iznajmljen, morate imati skippera. S ovim novitetom Sentinela, to je stvar prošlosti. Sentinelov alat generira više mogućih destinacija plovidbe s obzirom na vašu trenutnu lokaciju, vremenske uvjete i vaše interese.

Kako aplikacija radi?

Jednom kada odaberete svoju polazišnu točku, aplikacija vam ponudi par opcija plovidbe te osigura najbitnije informacije: uvjete plovidbe, procjenu vremena dolaska do destinacije, daje vam informaciju je li na lokaciji marina ili sidrište, te pokazuje u koje vrijeme je lokacija najposjećenija. Ukratko, sve informacije za koje ste morali koristiti više izvora sada možete imati u manje od minute.

Od ovog tjedna, kao integrirana komponenta Sentinelove osnovne aplikacije „Sentinel, your boat online”, alat je dostupan kao jedan od feature-a pod nazivom „Destinations”, dok je u planu i samostalna aplikacija naziva „Bayfinder”.

Destinations predstavlja nesto poput TripAdvisor-a za more, samo što svoje preporuke prilagođava pravom vremenu bazirano na vremenskim uvjetima. Može biti integriran u druge aplikacije i web stranice, za što je odličan primjer naša Sentinel aplikacija, koja sada charter goste opskrbljuje preporukama zanimljivih destinacija na Jadranu. - objašnjava P. Kostelec, CTO u Sentinelu.

"Skipper u džepu"

“Destinations” će ponajprije biti zanimljiv iznajmljivačima brodova bez skippera, jer osigurava da njihovi gosti neće ploviti u nesigurnim uvjetima te se ponaša kao “skipper u džepu”.

Ovim novitetom, nametnut je i novi standard  cijeloj charter industriji. Više nije dovoljno samo iznajmiti brod turistu, nego je potrebno pružiti sveobuhvatnu uslugu koja osim zabave, osigurava mnoštvo korisnih informacija i prije svega- sigurnost, kako za turista, tako za cjelokupno charter poslovanje.

hr Thu Jun 04 2020 14:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e26ee6b4739873108b4640/80

Ljubavna priča se nastavlja: Klepetan nije uginuo, vratio se svojoj Malenoj

Iako su svi, uključujući i Stjepana Vokića koji se brine o Malenoj, mislili da je Klepetan prošle godine uginuo, on se ipak vratio u Brodski Varoš

Premda na početku ni sam nije bio siguran da je u pitanju Klepetan, sada kaže da je to on.

- Istina je, vratio se u travnju, zasad imaju troje jaja, jedno je razbio, hladnoća je gadno na njih djelovala... Evo baš je sad bio sa mnom tu u dvorištu dok ona leži na jajima. - priča za Index Stjepan Vokić, koji je, priznaje, bio prilično šokiran Klepetanovim povratkom i ove godine. 

- Meni je bilo to jako šokantno, prošle je godine došao 18. ožujka, isto je bilo prehladno za njih, jaja su im se posmrzavala doslovce pa je on 18. travnja otišao. Ja sam tad mislio da je otišao uginuti, nije se vraćao cijelu godinu. To je jedino na što sam mogao sumnjati, međutim sad je ponovno došao. Sad samo da ne pleše oko mene, kao da se ispričava, ne znam kako to drugačije protumačiti. - kaže Vokić i dodaje da u blizini ima nekoliko gnijezda, no da samo Klepetan i Malena zasad imaju jaja.

Vokić već 27 godina skrbi za rodu Malenu, a ljubavna priča nje i Klepetana obišla je svijet.

hr Wed Jun 03 2020 21:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .