Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Položaj spavanja s partnerom otkriva koliko ste povezani i vjerujete u vaš odnos

Čak i kod najsretnijih parova mnoge stvari ostaju neizrečene. No, kada zaspimo, naša podsvijest se probudi i sve otkrije. Saznajte što položaj u kojem spavate otkriva o vašem odnosu

1. Žlica

Istraživanje psihologinje za odnose Corinne Sweet pokazalo je da 18 posto parova spava u ovom klasičnom položaju. Ovaj položaj ukazuje na intimnost i duboko razumijevanje među partnerima. Također govori o ulogama u odnosu. 

Ako ste vi "velika žlica", zaštitnički se odnosite prema partneru, a možda ste ponekad i malo posesivni. Ako ste "mala žlica", imate povjerenja u partnera i osjećate se sigurno uz njega. Zanimljivo je, kako povezanost u odnosu s vremenom postaje jača, položaj "žlica" pretvara se u "odmaknutu žlicu" s malo prostora između partnera. To znači da jedno drugo mnogo bolje razumijete nego prije i ne osjećate potrebu da stalno dodirujete jedno drugo da biste znali da ste zaljubljeni, piše Sensa.hr

2. Glava na prsima

Ovaj je položaj svakako jedan od najsigurnijih pokazatelja sretnog para. Patti Wood, stručnjakinja za govor tijela i autorica knjige "Vodič za signale u čitanju govora tijela" tvrdi da osoba koja stavi glavu na partnerova prsa pokazuje svoju ovisnost, dok ona koja spava na leđima dokazuje svoju moć i želju da zaštiti svoju drugu polovicu. U svakom slučaju ovaj položaj je znak da imate duboko povjerenje u svog partnera.

3. Okrenuti leđima

Položaj u kojem su partneri okrenuli leđa jedno drugome može imati različita tumačenja, ovisno o prostoru između njih. Ako im se tijela dodiruju, to govori o uhodanom odnosu u kojem daju prostora jedno drugome, ali i održavaju kontakt. Uživaju u odvojenim aktivnostima, kao i u njihovoj posebnoj povezanosti. Ako je pak među partnerima veliki prostor, dok spavaju u tom položaju (posebno ako su se ranije voljeli maziti a onda se to promijenilo), moguće je da je jednom od partnera potrebno više prostora i u samom odnosu. Ako drugog partnera to smeta, trebaju porazgovarati jer komunikacija je najvažniji dio svakog odnosa.

4. Okrenuti jedno prema drugom

Kada partneri spavaju okrenuli licem jedno prema drugome, to govori o njihovoj emocionalnoj povezanosti. Ako se dodiruju dok tako spavaju, oni žele iste stvari u odnosu i savršeno razumiju jedno drugo. Njihov odnos je nenaporan i skladan. No, ako spavaju okrenuti jedno prema drugome, ali se ne dodiruju, prostor među njima govori o tome da oboje žude za više intimnosti i komunikacije u odnosu, ali to ne uspijevaju ostvariti, kaže Corinne Sweet.

5. Potrbuške

Ako oba partnera spavaju potrbuške, to može biti znak male nevolje u njihovom ljubavnom raju. Patti Wood opisuje ovaj neobičan položaj pri spavanju kao znak moguće tjeskobe, ranjivosti i manjak povjerenja po pitanju seksa. U tom položaju nema povezanosti, intimnosti ni bliskosti među partnerima. Ako vaš partner tako spava, a vi ne, stručnjaci savjetuju - zagrlite ga i pokušajte se maziti s njim kako bi se osjetio zaštićenim. Neverbalna komunikacija je jednako važna kao i verbalna.

6. Držanje za ruke

Spavanje na maloj razdaljini uz držanje za ruke ili uz neki drugi dodir pokazuje da je par siguran u svoj odnos. Nisu im potrebne velike geste da bi znali da je partner zaljubljen u njih. Hillary Thompson, američka savjetnica za wellness, kaže da su sitni dodiri podsjetnici prisutnosti i ljubavi koje partneri daju jedno drugome.

7. Zagrljaj nogama

Isprepletene noge partnera prilikom spavanja još je jedan znak kvalitetne veze. Čak i ako ne spavaju vrlo blizu jedno drugome, ovaj položaj govori o povezanosti i želju za dubljom tjelesnom i emotivnom vezom. Patti Wood također kaže da parovi koji ovako spavaju funkcioniraju kao jedno i brinu se jedno o drugome. Ako jedan partner češće "grli" drugoga nogama, to znači da je on više angažiran u odnosu.

8. Isprepletenost

Ovo je popularan položaj među parovima koji su se tek počeli viđati. To je ona faza odnosa kada se jednostavno ne mogu zasititi jedno drugoga. No, vjerovali ili ne, spavanje u zagrljaju partnera, s isprepletenim rukama i nogama kroz cijelu vezu, nije dobar znak. Barem tako tvrdi psihologinja Elizabeth Flynn-Campbell. Baš naprotiv, taj položaj pokazuje da su previše ovisni jedno o drugome. No, ako se partneri koji su započeli odnos isprepleteni tijekom spavanja, s vremenom malo odmaknu, to je savršen sklad između romantike i neovisnosti, a to je uvijek znak zdravog odnosa.

9. Jedan partner dominira krevetom

Ako jedan partner spava u položaju "morske zvijezde" i zauzima veći dio kreveta, to baš nije dobar znak jer ukazuje na osobu koja želi dominirati u svim aspektima odnosa. Još jedan pokazatelj je razina na kojoj su im glave. Partner kojem je glava bliže vrhu kreveta, obično je onaj koji kontrolira, a onaj čija je glava bliže rubu kreveta, vjerojatno ima problem s niskim samopoštovanjem.

10. Odvojeni kreveti

Razlozi zbog kojih partneri spavaju u odvojenim krevetima može varirati od udobnosti i hrkanja do ozbiljnih problema u odnosu. Ako partneri vole spavati odvojeno, a inače je njihov odnos potpuno u redu, možda im nedostaje više nego što misle. Hilary Thompson kaže da takvi parovi propuštaju snažno podsvjesno povezivanje koje daje zajedničko spavanje. A to polako dovodi do udaljavanja i odvajanja u svjesnom dijelu odnosa. Ako je par u početku odnosa spavao zajedno, a onda je jedan partner odlučio otići u drugi krevet, to je upozorenje koje ne treba ignorirati. To je znak da je potreban ozbiljan razgovor o odnosu u kojem ne treba osuđivati, već saslušati partnera. Jedino uz potpunu iskrenost moguće je pronaći "napuklinu" u odnosu i zajedno je popraviti.

hr Sat Oct 26 2019 11:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd2b81629111c95f38b4594/80

Istraživanje je pokazalo: Skoro pet sati dnevno Hrvati provode na mobitelu

Mobitel najviše koriste mladi od 18 do 29 godina dok ga ipak manje koriste oni stariji

Istraživanje Masterindex koje je za Mastercard provela agencija Improve, pokazalo je da su hrvatski građani u prosjeku gotovo pet sati dnevno na mobitelu, da bi ih 67 posto njime plaćalo račune, dok je 82 posto zadovoljno aktualnom razinom digitalizacije.

Online istraživanje Masterindex o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj te stavu prema platnim karticama provedeno je u listopadu na uzorku od tisuću korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Istraživanje je pokazalo da gotovo svi koristimo mobitele i to prosječno 4,7 sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanja. Općenito najviše koristimo pametne telefone i online chat (84 posto), zatim elektroničku poštu (82 posto), mogućnost online kupnje (81 posto), internetsko pretraživanje (79 posto), društvene mreže (74 posto) te internetsko ili mobilno bankarstvo (64 posto).

Po pitanju razine digitalizacije u zemlji najkritičniji su mladi koji prvenstveno žele vidjeti veće pomake na području obrazovanja, zdravstva i javnog prijevoza. S druge strane, stariji ispitanici bi to voljeli vidjeti u javnoj upravi, zdravstvu, telekomunikacijama i automobilima.

Mobitel najviše koriste mladi od 18 do 29 godina, i to u prosjeku pet i pol sati dnevno, dok ga ipak manje koriste oni stariji.

hr Mon Nov 18 2019 16:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd26c0329111cb4ef8b463a/80

Severina oduševila u Splitu: Bio je to najprodavaniji koncert u Splitu ikada

Na koncert u Split iz Sarajeva je došao čak i Dino Merlin

Spektakularno otvaranje Severinine velike regionalne turneje 'The Magic Tour', započelo je baš onako kako i samo ime kaže – magično. Dva i pol sata čistog glazbeno-vizualnog užitka, kako za publiku, tako i za Severinu, rasprodana Spaladium Arena i dva sata prije početka koncerta blokiran promet ulicama oko nje, na najbolji mogući način opisuju ono što se događalo u subotu navečer u Splitu.

Na tu situaciju se tijekom koncerta osvrnula i sama Severina i to tijekom izvođenja pjesme 'Grad bez ljudi'':

- Da li je večeras Split grad bez ljudi? Da li su večeras baš svi ovdje u Areni? – nakon čega se začuo gromoglasni pljesak i vrisak, što je značilo da su se svi prisutni složili sa Severinom. A među prisutnima je bio i Dino Merlin, koji je došao čak i Sarajeva, baš kao i na prošlu Severininu turneju, te Doris Dragović, koja je stigla i prije koncerta, kako bi pozdravila i podržala Severinu.

Zanimljiva situacija odvijala se i ispred Spaladiuma, gdje su se zatekli svi oni koji nisu uspjeli doći do svojih ulaznica. No, zahvaljujući najboljem ozvučenju na ovim prostorima, nesmetano su mogli uživati u najvećim Severininim hitovima i izvan dvorane. Osim sjajnog ozvučenja, produkcija je uključivala isto takvu rasvjetu, scenu, režiju, kostime, plesače, gudače, bend i naravno - Severinu, koja je blistala.

- Znate, ja sam samo na svim licima vidjela osmjeh i da se svi vesele… I da, vidjela sam sreću, stvarnu, iskrenu, bez filtera… E, tako je bilo na ovom koncertu. Neopisiva sreća publike i svih nas na bini, bili smo kao neka djeca željni zabave i dobro smo se proveli, vladala je neka konstantna sreća. Kao roditelji doveli djecu, pa postali djeca. Mislim da nitko u dvorani nije sjedio. Jedna velika ljubav u zraku ljudi željnih lijepih trenutaka. Predivna energija, zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj bajci. Kreativi, bendu, dizajnerima kostima na prelijepim kostimima, plesačima, gudačima, tehnici, organizaciji, svima koji su vrijedno radili dva mjeseca. Vidimo se u Beogradu i jedva čekam tu magičnu noć! – izjavila je Severina, na koju su posebno ponosni njeni Splićani, koji su komentirali kako u Splitu nikada nije održan ovakav koncert, zbog čega ni ne čudi da je upravo ovo najprodavaniji koncert u Splitu ikada, s preko 12 tisuća prodanih ulaznica.


hr Mon Nov 18 2019 11:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd1b21429111cfaed8b466c/80
Foto: Pixabay

Ako hodamo bosi tijelo će bolje funkcionirati, a imunitet jačati

Evo naznaka iz nekoliko studija koje su pokazale da bi češće hodanje bosih nogu moglo biti korisno za ukupno zdravlje organizma. Riješite se čukljeva, boli, stresa i povežite duh s prirodom

Oko 63 do 72 posto ljudi nosi loše cipele, pokazuje istraživanje iz 2018. godine, a postoje i dokazi da je puno benefita od bosonogog hodanja, piše Bright Side.

Čukljevi su rijetki
Dok hodate bosi, dopuštate svojim stopalima da budu u prirodnom i opuštenom položaju i ne moraju se prilagođavati obliku cipele, koji je nerijetko uzrok čukljeva i krivog položaja stopala.

Mišići su snažnij
Puno cipela ima jako čvrstu potporu zbog kojih se osjećate ugodnije dok hodate. No, jastučići i povišenja mogu učiniti da prestanete koristiti određene mišićne skupine, koje su važne za snagu nogu i cijelog tijela, kaže dr. Bruce Pinker, kirurg za stopala.

Svjesniji ste okoliša
To je posebno važno za bebe i djecu u razvoju. Ako im dopustite da hodaju bosa, to potiče njihov senzorni razvoj. 

Poboljšava san
Kad hodate bosi, to vas povezuje s prirodom i zemljom. Dokazano je da to poboljšava san kod ljudi koji povremeno imaju problema sa spavanjem.

Ublažava stres
Povezivanje sa zemljom tako da hodate bosi pomaže i smanjenju količine stresa, pokazala je studija. Zanimljivo je da su svi ispitanici nakon što su hodali bosi iskazali značajno smanjenje stresa.

Podiže razinu energije
Dodir s prirodom može potaknuti i probuditi energetske tokove te pridonijeti tome da budete bolje volje i raspoloženja.

Obnavlja prirodni obrazac hoda
Ako hodate bosonogi, obnovit ćete prirodni pokret stopala pri dodiru sa zemljom, koji cipele značajno mijenjaju.

Popravlja ravnotežu
Kad je riječ o uspostavljanju ravnoteže, bosi ćete to puno bolje uspjeti nego s cipelama koje imaju dobra pojačanja za stopala.

Popravlja položaj koljena i kukova
Cipele mijenjaju prirodni položaj tijela, zbog podignute pete, pogotovo ako je riječ o cipelama s visokim petama.

Smanjuje bol i upale
Dodir sa zemljom potiče punjenje baterija prirodnom energijom, olakšava hod i dovodi do toga da se stopala u prirodnom položaju opuštaju i osjećaju manje otpora.

Jača imunitet
Ljudi koji često hodaju bosi rjeđe osjećaju bol i imaju snažniji imunitet, pokazala je jedna studija.

Smanjuje rizik od infarkta
Uzemljenje potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica, te smanjuje gustoću krvi, uslijed čega pada rizik od začepljenja krvnih žila ugrušcima koji mogu dovesti do infarkta.

Popravlja ukupno funkcioniranje tijela
Postoje indicije da bosonogo hodanje popravlja rad živčanog sustava, protok krvi i rad niza organa, što pridonosi boljem funkcioniranju cijelog organizma. - pišu 24sata

hr Sun Nov 17 2019 21:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd185c229111c5cee8b4615/80
Foto: Pixabay

"Pravilo četiri znaka Stop smanjilo bi rizik nesreća u raskrižjima"

Prometni stručnjak Željko Marušić iznio je prijedlog kako bi se smanjile nesreće na raskrižjima

Od ukupno pola milijuna prometnih znakova na našim cestama barem ih je sto tisuća suvišnih. Istodobno nedostaju tisuće znakova i oznaka koje bi trebale upozoravati vozače na opasna mjesta. Stoga je temeljita revizija prometne signalizacije jedan od prioriteta u cilju povećanje sigurnosti na cestama. Znakovi na cesti su poput soli u jelu, ne smije ih biti ni previše, niti premalo.

Višak izaziva suprotan efekt, jer otežava razlikovanje bitnog od nebitnoga. Posebice se to odnosi na brzinu, jer je to ionako 'pokriveno' Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, članak 51., stavak 1:

Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti... 

Problem je što ga policija dosljedno ne provodi, odnosno ne sankcionira vozače koji ga krše, voze prebrzo na skliskom, pri lošoj vidljivosti, pred nepreglednim zavojem... Kad se vozači naviknu da ima nepotrebnih znakova, često ignoriraju ovo temeljno pravilo. 

Kad ne bi bilo znakova, a policija bi dosljedno sankcionirala vozače prema čl. 51 st. 1, vozači bi prirodno propuštali vozila s desne strane, a oni koji nailaze s prvenstvom prolaza, ne bi komforno i bezbrižno ulazili u raskrižje. 

No raskrižja je 'druga pjesma' i tu nedostaje prometnih znakova, često istodobnih i na oba prometna pravca. Puno bi pomoglo uvođenje pravila ‘4 znaka Stop’, vrlo čestog u SAD-u. Logika je jednostavna: obavezu zaustavljanja imaju vozači na obje prometnice koje se križaju, pa za nesreću trebaju oba pogriješiti, ne samo jedan, kao kod nas.

Negativni efekti ove mjere? Na glavnom prometnom pravcu smanjila bi se protočnost, ali samo lokalno, jer bi, mjereno ne dužoj dionici, imala efekt korisnog prigušivača prometnog toka, koji bi smanjio mogućnosti sljedećih gužvi. Usto, smanjenje rizika nesreća i pogibeljnosti apsolutni je prioritet!

hr Sun Nov 17 2019 18:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .