Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59edf9adb9e03e118e8b4588/80

Okrugli stol: Kada se rodi dijete s teškoćama, roditelj ne smije biti taj koji će povezivati sustave

Kada se rodi dijete s teškoćama, roditelj ne smije biti taj koji će povezivati sustave, a često puta na njemu je postavljeno puno tereta i zahtjeva da se bavi ispitivanjem koja su prava koja bi mogao ostvariti, terapije koje bi bile najdjelotvornije za dijete - obvezama kojima bi se trebali baviti stručnjaci, poručeno je na u ponedjeljak na okruglom stolu u sklopu projekta "Izazov invaliditeta u obitelji".

Svoja iskustva o izazovima, prihvaćanju i podršci sustava roditelj djeteta s teškoćama u razvoju te uključivanju u sustav i korištenju podrške iznijeli su sami roditelji i osobe s invaliditetom. Nedostatak rane intervencije i podrške, nepovezanost sustava koji bi trebao voditi roditelje i olakšati im kad se prvi put suoče s činjenicom da njihovo dijete ima poteškoća u razvoju te sumnja sustava u mogućnosti osoba s invaliditetom i nerazvijena svijest o specifičnostima invaliditeta samo su neki od problema koje su sudionici istaknuli.

"Onog trenutka kad se roditelj susretne s bilo kojom teškoćom svoga djeteta onda je panika što sada, i tada ta bitna podrška izostaje. Kada govorimo o sustavu podrške ili rane intervencije, zdravstveni segment u sebi ne uključuje neke druge stručnjake, poput psihologa, socijalnog radnika, edukacijskog rehabilitatora. U tom trenutku je liječnik taj koji treba dati odgovore na pitanja roditelju", istaknula je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

Kada se rodi dijete s teškoćama, roditelj, poručila je, ne smije biti onaj koji će povezivati sustave. "Često puta na roditelja postavljamo puno tereta i zahtjeva da se bavi ispitivanjem koja su prava koja  bi mogao ostvariti, terapije koje bi bile najdjelotvornije za dijete - obvezama kojima bi se trebali baviti stručnjaci. Početak je pedijatar u pravilu, liječnik koji utvrdi dijagnozu, no on mora biti osposobljen dati kvalitetne informacije roditeljima o pravima iz drugih sustava ili imati suradnike koji će to učiniti", kazala je.

Pekeč Knežević je naglasila da sustav rane intervencije nije uspostavljen i da pitanje utvrđivanja dijagnoze dugo traje, a u tom periodu s djetetom se ništa ne radi, zbog čega je, ističe, izgubljen važan period djetetova života u kojem je moglo biti nešto učinjeno po pitanju terapija i tretmana.

"Pitanje utvrđivanja dijagnoze je dugotrajan, no mi želimo da taj postupak rane intervencije krene odmah, onog trenutka kada se prepozna poteškoća, i da to bude nešto što će biti usustavljeno, da znamo tko će što u tom procesu učiniti.  Zato je važno utvrditi neke vrste protokola, definirati suradnju i utvrditi obaveze", naglasila je.

Osobe s invaliditetom imaju puno načina kako pokazati sposobnosti, no treba osigurati prilagodbe

Istaknula je da je zapošljavanje kod osoba s invaliditetom veoma teško te je kritizirala sustav koji je, ocijenila je, sav uspavan i uvijek u njemu postoji neka sumnja i provjere da li osobe s poteškoćama mogu napraviti neke stvari.

"Neki zakoni jesu doneseni, no sredina nije pripremljena, neuka je o specifičnostima invaliditeta i uvijek postoji sumnja u sposobnosti osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom imaju jako puno načina kako mogu pokazati svoje sposobnosti ako osiguramo odgovarajuće prilagodbe. Razumna prilagodba omogućava jednake startne pozicije osoba s invaliditetom da na ravnopravnoj osnovi sudjeluju u svim područjima života, krenuvši od školovanja, zapošljavanja, političkog djelovanja i drugih stvari", poručila je Pekeč Knežević.

Projekt "Izazov invaliditeta u obitelji" usmjeren je na podršku i osnaživanje roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te roditelja s invaliditetom. Istodobno, njime se želi osvijestiti širu društvenu zajednicu kao i same stručnjake na važnost pružanja podrške i osnaživanje roditelja djece s teškoćama u razvoju i roditelja s invaliditetom kao izrazito ranjivih obiteljskih skupina.

Provodi ga udruga Zamisli uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u partnerstvu s udrugom Put u život.


hr Mon Oct 23 2017 16:18:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf47b510e4938ff1d8b45cb/80

Jako nevrijeme pogodilo Split i okolicu

Kiša i grmljavina u večernjim satima...
Kišno nevrijeme pogodilo je Split oko 21 sata. Velike količine oborina izbacivale su šahte u dijelovima grada, a dio Kaštelanske ulice na Poljudu je bio pod vodom. Zbog poplava su morali intervenirati i vatrogasci. 

Slična situacija pogodila je Makarsku u noći sa ponedjeljka na utorak, zbog čega su makarski vatrogasci imali pune ruke posla. hr Tue Nov 20 2018 22:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5808cd741eea8f256b8b467a/80

Građani užasnuti potezom ministrice: 'Kad misliš da su sve gluposti ispucali oni opet iznenade'

U Republici Hrvatskoj registrirano je 1200 udomiteljskih obitelji u kojima je 2290 djece

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je u utorak kako će, povodom Međunarodnog dana djeteta, organizirati "zamjenu uloga". Tako će ministrica Nada Murganić provesti jedan dan kao dijete u udomiteljskoj obitelji. Osim što će glumiti "dijete", ministrica će sudjelovati u izradi predstave "Ježeva kućica", pišu vijesti.hr.

Ministarstvo je objavilo kako je riječ o zamjeni uloga koju rade svake godine te kako je prošle godine jedna djevojčica dobila priliku biti ministrica. Kako javlja reporterka, ministrica Murganić u udomiteljskoj obitelji s dvoje djece tijekom jutra je radila princes krafne. 

Građani iznenađeni

Ovogodišnja se inicijativa Ministarstva nije svidjela građanima koji su ovu odluku o zamjeni uloga nazvali sramotnom. Na našim su društvenim mrežama mahom iskazivali nezadovoljstvo.

Iako se našao pokoji komentar podrške ministrici poput ovog: "Ovo se ne događa svaki dan, imajte razumijevanja za njen pothvat!", građani Hrvatske uglavnom nisu zadovoljni potezom ministrice.

"Neka provede dan sa nekim beskućnikom koji je ostao na ulici zbog propale firme, a nakon toga i bez stana jer nije mogao vraćati kredit", stoji u jednom od komentara.

"Hrvatska je postala besplatno kazalište političara", stoji u drugom komentaru. 

"Nikad, ni u najgoroj noćnoj mori, nisam mogao predvidjeti da ću jednog dana doživjeti da živim u stripu Alan Ford!", napisao je još jdan čitatelj.

"Kad pomisliš da su ispucali cijeli repertoar nebuloza i bolestina.... oni nas iznova iznenade", stoji u još jednom komentaru.

"Da ima poštene namjere poslala bi svoje dijete ili unuka mjesec dana u problematične udomiteljske obitelji, naravno ne s novinarima i pod pravim imenom, podrazumjeva se, i da im ne bude dojavljeno od strane prodavača državnih interesa. Pametni znaju da je ovo glupi igrokaz. Bolje bi joj bilo da se barem na nekoliko dana pretvori u ono za što je masno plaćamo i da zastupa interese onih zbog kojih je imenovana", poručuje još jedan čitatelj.

"Bolje bi bilo da bude udomitelj na mjesec dana, pa da vidi s kojim se sve problemima moraju nositi", stoji među komentarima.

"Kakav cirkus od države", napisao je jedan čitatelj.

"Kad misliš da su sve gluposti ispucali oni idu u još gore i veće imali tome kraja", stoji u jednom komentaru.

"A zašto ne bi probala udomiti jedno dijete? Pa da vidi kakva je sve procedura, kladim se da bi odustala od udomljavanja", napisala je još jedna čitateljica. 

"Ovo dijete više podsjeća na Grinča koji ide ukrast Božić", komentirao je čitatelj.

"Njihovim budalaštinama nema kraja"; "Stvarno su poceli pristizati jahaci apokalipse....sve ludo"; "A hoće oni znati da je to ona ili će se prerušiti!"; "Kakva je ovo glupost"; "Tragikomedija od države, da nije žalosno bilo bi smješno"; " Ovo ima samo u našoj državi"....

hr Tue Nov 20 2018 18:40:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf42ea90e4938c11d8b45c9/80

Na dva dana zatvara se dionica od državne ceste D8 do Žrnovnice

Za obilazni pravac određuje se trasa prekožupanijske ceste ŽC 6270, tj. preko Solina, Mravinaca, Kučina, Korešnice i Žrnovnice i obratno.

Iz Županijske uprave za ceste obavještavaju sve kako se zbog izvođenja radova asfaltiranjazatvara za sav promet, osim za vozila hitnih službi, dionica županijske ceste ŽC 6142 od državne ceste D8 do Žrnovnice, tj. Poljička ulica, dana 23. i 24. studenoga 2018. godine (petak i subota) od 9 do 17 sati. 

Za obilazni pravac određuje se trasa prekožupanijske ceste ŽC 6270, tj. preko SolinaMravinacaKučinaKorešnice i Žrnovnice i obratno.

Za privremenu regulaciju prometa postavit će se privremena prometna signalizacija na svim gravitirajućim raskrižjima.

Sudionike u prometu moli se za strpljenje i pojačani oprez na navedenoj dionici javne ceste te da poštuju privremenu prometnu signalizaciju i koriste obilazne pravce.

hr Tue Nov 20 2018 16:57:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a71ec7ab9e03eb6068b4626/80
Foto: Screenshot / YouTube

Todorić platio milijun eura, uskoro izlazi na slobodu. Odakle mu novac? Sloković kaže: Prijatelji...

Obrana Ivice Todorića uplatila je milijun eura jamčevine pa će osumnjičeni bivši vlasnik Agrokora uskoro izaći na slobodu. Potvrdio je to za tportal odvjetnik Čedo Prodanović

Odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković, na pitanje tko je osigurao novac za jamčevinu kratko je odgovorila: 'Prijatelji'.

Ročište na zagrebačkom Županijskom sudu zakazano je u 15 sati, piše tportal.

Na ročištu Todorić mora dati obećanje da neće bježati, a osim potvrde o uplaćenom jamstvu ima i mjere opreza, odnosno bit će mu oduzeta putovnica i dobit će zabranu napuštanja Zagreba.

Iznos jamčevine od 7,5 milijuna kuna odredilo je prošlog tjedna Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, koje je potvrdilo odluku suca istrage o istražnom zatvoru za bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, ali i ostavilo mogućnost da se on brani sa slobode, uz plaćanje pozamašne jamčevine.

Todorić je prošle srijede ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, ispitivanje je trajalo tri sata, a sukus njegove obrane bio je, prema riječima jednog od njegovih odvjetnika Čede Prodanovića, 'davanje konteksta i pokušaja objašnjavanja situacije vezane uz sustav rada Agrokora i demantiranje navoda optužbe, što se može znati tek kad se sagleda poslovanje Agrokora u cijelosti, a ne izvođenje iz konteksta pojedinih dijelova'.

Nakon ispitivanja odvjetnica Jadranka Sloković okupljenim novinarima odgovorila je i na pitanje što će učiniti ako se odredi jamčevina viša od one koju je obrana ponudila, a koja se kretala oko milijun kuna.

'Novca nemamo, možemo u nekretninama, a s njima imamo određene probleme - mogli ste vidjeti u ranijim predmetima kako ide s nekretninama', rekla je u srijedu Sloković.

Todorić je sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i dvanaest Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Od pokretanja istrage do srijede Todorić nije bio ispitan u tužiteljstvu, ali je sve sumnje u svoju krivnju odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je među ostalim tvrdio da je žrtva političkog progona.

hr Tue Nov 20 2018 15:31:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .