Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59d0f1e0b9e03ea2728b45b8/80
Foto: ŠibenikIN/ Zrinka Magazin

U Šibeniku ustoličen Nikodim, novi episkop dalmatinski

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku u nedjelju je svečano ustoličen novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim Kosović, dosad najmlađi eparh na ovim prostorima i dosadašnji iguman manastira Krka.

Crkvene obrede predvodio je patrijarh srpski gospodin Irinej s episkopima Srpske pravoslavne crkve (SPC), a u obredima je sudjelovao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije. Čin hirotonije, odnosno rukopoloženja najvažniji je dio obreda tijekom kojega je novi dalmatinski episkop Nikodim klečao pred oltarom s evanđeljem otvorenim iznad glave, a patrijarh mu je položio ruke iznad glave predajući mu Duha Svetoga. Okupljeni vjernici, tijekom tradicionalnog obreda, odgovarali su da je novi episkop dostojan te službe. 

Uslijedila je liturgija tijekom koje je ustoličen (introniziran) gospodin Nikodim za episkopa dalmatinskog. Besjedu je uputio patrijarh srpski gospodin Irinej koji je naglasio da novi episkop Nikodim ima velike i slavne primjere svojih prethodnika na čelu Dalmatinske eparhije na koje se mora ugledati i nastaviti njihov put slijedeći Krista i Evanđelje

Na kraju bogosluženja prigodnu riječ, besjedu, po prvi put uputio je vladika Nikodim koji se prvenstveno zahvalio Bogu što ga je udostojio da on, kako je kazao, mali i nedostojni u svemu, bude ustoličen u tron episkopa Dalmatinskog. Zahvalio se Bogu na životnom putu, istaknuvši da je rođen u Zadru, nakon čega je djetinjstvo proveo u selu pored Jagodine i Srijemskim Karlovcima, a kazao je da se školovao u Solunu i Rimu, što je za njega bilo neprocjenjivo iskustvo.

- Živeći u mediteranskim zemljama koje dišu kršćanstvo, sve više sam razumio i milu Dalmaciju, gdje se susreću istok i zapad uz prožimanje velikih kultura na ovim prostorima. Najljepšu pjesmu Dalmaciji ispjevao je Nikola Tomaseo  stihovima 'i ulit će ti u umorne žile novu snagu, pružajući desnicu Italiji, ljevicu Heladi' i zato se nadam se da će iskustvo u tim zemljama biti od koristi u rodnoj Dalmaciji – kazao je uvodno novi episkop Nikodim.


Na svečanosti u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku prisustvovalo je oko 300 visokih uzvanika i gostiju, među kojima i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić te splitski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, kao i gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnik Knina Marko Jelić, župan Goran Pauk, te ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin i mnogi drugi.

Obred je okupio velik broj pravoslavnih vjernika iz svih krajeva Hrvatske, BiH i Srbije koji su ustoličenje pratili i ispred crkve gdje je postavljen video zid, a kazali su kako im je velika čast pratiti ustoličenje novog episkopa dalmatinskog. Nakon završetka obreda, okupljeni vjernici pozdravili su novoizabranog episkopa Nikodima, ljubeći mu ruke i sliku Presvete Bogorodice, a mnogi su komentirali kako im je emotivna besjeda novog episkopa natjerala suze na oči, piše ŠibenikINhr Sun Oct 01 2017 15:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2762b32af47f783c8b4584/80
Foto: MMPI

Prekinuto je tegljenje: Na turskom brodu pojavilo se novo puknuće

Turski teretni brod Haksa ipak nije dotegljen u ponedjeljak ujutro u Trogir, već "zapeo" 12 nautičkih milja dalje, kod otoka Drvenika zbog nove pukotine

Tegljenje Hakse je prekinuto oko 1 sat u noći na ponedjeljak jer je u brod ponovo počela prodirati voda, potvrđeno je Dnvniku Nove TV u splitskoj Lučkoj kapetaniji. 

Prema trenutnim informacijama, more ne prodire u brod na mjestu jučerašnjeg puknuća, već se radi o novom puknuću. 

Ronioc je tijekom jutra obavio pregled broda kako bi se ustanovilo gdje se pukotina točno nalazi i na koji će se način sanirati. U tijeku je i ispumpavanje mora iz strojarnice, no u Lučkoj kapetaniji tvrde da onečišćenja mora nema. 

Nakon što se pokrpa nova pukotina turski brod će biti otegljen do Trogira, za što će im s ove pozicije trebati još nekih četiri ili pet sati. Kada će se to dogoditi još uvijek nitko ne zna. 

Na Haksi više nema nikoga, a kapeta i četvero članova posade koji su posljednji ostali na brodu, s njega su evakuirani i trenutno su na sigurnom, kažu u Kapetaniji. - piše Dnevnik

hr Mon Jun 18 2018 09:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .