Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/539cd9b7179942fb2471854b/80
Foto: Privatni album Tihe Orlića

INTERVJU Tiho Orlić: Iza sebe imam vojsku fanova

Iza sebe imam vojsku fanova, koji su bili uz mene sve ovo vrijeme, znaju me u dušu i vole sa mnom podijeliti emocije, pa me posebno raduje uspjeh pjesme "Neraskidivo"

Iako se na prvi trening upisao zajedno s bivšim kapetanom Hajduka Vlatkom Đolongom, od njegove nogometne karijere ipak na kraju nije bilo ništa, ne zbog nedostatka talenta već zbog ljubav i- prema glazbi. Tiho Orlić kao tek punoljetni momak postaje dio Thompsonovog tima te od tada do danas je sve ostalo povijest.

Nakon dugog nagovaranja prijatelja, glazbenika i diskografa Tiho se odlučuje posvetiti vlastitoj karijeri, ali ovaj put za ozbiljno i bez autorskih pauza. Stoga singlovi se redaju, broj obožavatelja povećaja, album se planira…

Iako su Vas od samih početaka vezali uz Thompsona, svaki Vaš samostalni izlet je uvijek izazivao pozitivne reakcije publike. Pjesme "Daleko je" , "Opasno je ljubiti", "Ostani" i "Stari se" i danas su rado slušane i svirane na svim događanjima…

- Moja glazbena priča je po mnogočemu specifična, tako i ta činjenica da sam davno već imao jako uspješne pjesme koje su duboko zaživjele među publikom, a tada ipak nisam nastavio graditi svoju karijeru u tom pravcu. Zapravo nikad nisam ni gradio karijeru, niti ganjao uspjeh, nego mi je bio cilj baviti se glazbom radi samog sebe, zato što to volim, a strašno me zanimalo da zaokružim glazbeno znanje u potpunosti kako u produkcijskom, aranžerskom, organizacijskom i svakom drugom smislu.

Hit pjesme ne znače da uopće išta razumijete oko glazbe, takve stvari imaju svoje tržišne zakonitosti i nije me to veselilo na takav način, a kroz suradnju s Thompsonom sam dobio u ruke bolid formule 1 i to na način da ga dizajniram po svom ukusu, što se i vidjelo i čulo u zadnjih nekoliko albuma i turneja i sve one velike produkcije, stadione i sam zvuk benda i koreografije u cijelosti. Tu nisam imao limite, jer je njegova biografija dopuštala da radim glazbu kakvu slušam doma, neovisno o ukusu šire publike. Ali ovako s odmakom, ipak mi je jako drago da su pjesme s mog prvog albuma ostale i preživjele, znači da su dobre, nema dileme.


Pjesma "Neraskidivo" mjesecima je pri samom vrhu svih top ljestvica, mislite li da je vrijeme da ovoga puta idete za ozbiljno?

- Sad sam potpuno fokusiran na sebe i više nema nazad. Vrlo ozbiljno sam pristupio svemu i mogu vam reći da uživam, bez obzira što moram skoro pa sve iz nule postaviti i pokrenuti. Složio sam kompletan novi tim ljudi i imam jasne ideje kud to sve mora ići, samo će trebati vremena dok se to sve iskristalizira. "Neraskidivo" je samo početak svega i glazba će mi ići u mnogim pravcima, jer ne namještam stvari, nego radim kako se osjećam u datom trenutku.

Iza sebe imam vojsku fanova, koji  su bili uz mene sve ovo vrijeme, znaju me u dušu i vole sa mnom podijeliti emocije, pa me posebno raduje uspjeh pjesme "Neraskidivo" jer vidim da su  mnogi ljudi jako sretni što sam opet aktivan i od svuda dolaze samo pozitivne reakcije i podrška. Za ovaj ponovni start dosta je zaslužna  i moja diskografska kuća Croatia Records jer su me oni doslovno nagovarali da napravim restart, s obzirom na to da znaju da nisam od onih što su uvijek gladni, pa se trpaju svuda, a i pomalo sam lijen kad moram sebi raditi nešto.

U kojem pravcu zamišljate svoju samostalnu karijeru i koliko se to kosi s Vašim trenutnim radom  u Thompsonovom timu ?

- Trebat će vremena i materijala kroz duži period da bi predstavio sve što zamišljam, a to će se najviše vidjeti na koncertima gdje ću uvesti neke promjene pomalo neuobičajene za ove prostore, ali mislim da naša publika to zaslužuje. Sve se pretvorilo u neku vrstu zabave, kao na svadbama,  publika je okrenuta leđima izvođačima i piju piće dok se ovaj znoji na bini. To kod mene ne ide. Koncertni  sam izvođač i tako će sve izgledati i zvučati, a i moja publika to zna i zajedno ćemo uživati u razmjeni  emocija i energije.

Što se tiče Thompsona, tu sam već 18 godina, pola života, i mislim da sam dao i više od maksimuma u svakom smislu. On i ja se jako dobro poznajemo i veselimo se zajedno kad nešto dobro napravimo, tako da je i on jako sretan što mi sve dobro ide i da sam se konačno pokrenuo opet. Nisam tip koji voli sjediti na dvije stolice, tako da ne znam koliko ću još sudjelovati na njegovim koncertima, ali ću zasigurno biti tu u studijskom smislu i bilo kakvom drugom, jer je to i moj projekt, moj glazbeni izričaj u aranžmanima, produkciji i svemu. Mogu reći da će i on opet  sudjelovati na mom albumu, vjerojatno kao autor jedne ili dvije pjesme, tako da ćemo samo raširiti djelovanje, kako on, tako i ja.


Koliko Vam je teško bilo okupiti kvalitetan bend, odnosno naći skupinu istomišljenika koji su spremni na jedan sasvim drukčiji pristup glazbi i nastupima?

Pa u današnje vrijeme je to jako teško jer je svima egzistencija na prvome mjestu, onda su svi već angažirani po svadbenim bendovima i tome slično. Ja tražim pozitivne "luđake" koji  od života i glazbe traže nešto drugo, koji se ne boje živjeti ovu avanturu i koji su spremni saznati svoje limite.

Spomenimo Vaš razvoj, neprestano učenje, putovanja…

Nisam išao nigdje na konkretnu edukaciju, ali sam kroz glazbena sponzorstva, kao što je tvrtka Dunlop iz San Francisca koja mi je dostavljala specijalne žice za bass i ostale potrepštine,  bio pozivan na najveća glazbena okupljanja u svijetu kao što je NAMM show u Anaheimu, pored Los Angelesa, gdje se jednom godišnje okupljaju svi koji nešto znače u glazbenoj industriji i tu predstavljaju nove proizvode tehničke opreme.

Tu se nekoliko dana družite sa svim najpoznatijim  glazbenicima i ostalim ljudima iz glazbenog svijeta, pa sam tako i ostvario par suradnji gdje sam snimao svoj materijal na engleskom jeziku koji nisam stigao još dovršiti, a na bubnju mi je gost bio jedan Jeff Campitelli iz Joe Satriani benda. Obišao sam dosta studija i razmjenjivao razna iskustva, a  moj prijatelj i domaćin je bio Elvis Katić, naš poznati bubnjar koji godinama tamo živi i gradi uspješnu glazbeno poslovnu karijeru i jako je cijenjen u njihovim krugovima.

Nadalje, dosta sam bio i po Finskoj sa svojim prijateljima iz svjetski poznate grupe Nightwish koji su mi otvorili neke nove horizonte, a pogled na tu zemlju  koja je opet posebna po mnogočemu jer i oni rade nešto slično za europske okvire glazbene industrije, gdje i sama država raznim poticajima pomaže rock kulturu. Tako da su mi sva ta iskustva još razna druga dobro došla da spoznam neke stvari i neutraliziram ego i sve gluparije kojima se ovdje naši glazbenici bave i troše energiju na prepucavanja.  Jednostavno naučiš uživati u tome što radiš i sve dobije smisao.


Jeste razmišljali o suradnji s nekim inozemnim glazbenicima?

- Meni su sva vrata otvorena za to, ali da bi to ozbiljno radili morate okrenuti život naglavačke i otići odavde, inače nema smisla ništa u tom pravcu.

 Što Vas drži? Imam informaciju da ste zaista i dobili konkretnu ponudu da svoju samostalnu karijeru gradite izvan granica Hrvatske. Je li za ostanak presudio dugogodišnji rad s Thompsonom koji je zasigurno zahvaljujući  i Vama postigao to što je danas ili nešto treće?

- Kao što sam rekao, da bi se ozbiljno tome posvetili morate odseliti odavde i zaboraviti dosadašnji način života. Meni je uvijek odgovarao američki način razmišljanja i život kao takav, tamo slobodno dišem i puno je lakše biti svoj. S druge strane, neke stvari se mogu napraviti i ovdje jer je tehnologija napredovala, ali bez fizičke prisutnosti na svakodnevnoj bazi to nema smisla na dugoročno.

Ipak, mislim da ću nešto morati napraviti zbog sebe jer se radi o europskom tržištu te znam da imam jako kvalitetan materijal na engleskom jeziku i tu se osjećam kao na svom terenu. Dobio sam i neke konkretne upite koji bi se mogli realizirati, ali bitno mi je samo da ne želim da sve to skupa remeti previše moj privatan život i tempo kod kuće koji mi je izuzetno važan, tako da ću se u dogledno vrijeme polako o upustiti i u to.

Odajete dojam samozatajne osobe koja živi u nekom svom svijetu, kako provodite svoje slobodno vrijeme, imate li neki hobi?

- Pa ne znam koliko sam samozatajan, ali to mnogi kažu jer valjda  ako ne tračaš okolo i hvališ se svim i svačim, valjda si onda čudan lik za naše prilike. (smijeh) Kroz ovaj intervju sam vam otkrio neke male djeliće nečega što sam doživio i kako gledam na život, ali imam materijala za cijelu knjigu. Uvijek sam mišljenja kako nitko i ništa drugo ne smije biti razlog vaše sreće nego upravo  vi sami sebi i stvari koje radite radi talenta koji vam je dan.

Svrha svega nije uspjeh i novac, nego bavljenje nečim zašto si stvoren da bi doznao uopće tko si. Ostalo su sve stimulansi koji se potroše i ostane rupa, besmisao totalni... Što se tiče slobodnog vremena, ne znam što bi to u mom slučaju bilo s obzirom na to da u životu ne radim ništa što ne volim. Sve gledam kao nekakvu nadogradnju sebe pa pratim dosta toga što se može nazvati općom kulturom, zapravo sve ono što se može naći na Dicovery Channelu, National Geographicu i Historyju. Kada me nešto zainteresira onda volim ući dublje u tematiku i saznati što više i detaljnije.


Iz pouzdanih izvora sam čula da ste nekada bili velika nogometna nada, kako je ljubav prema glazbi pobijedila kopačke i loptu ?

- Pa i nisam nešto dugo trenirao, ali to je bila faza još iz osnovne škole kad smo se bivši kapetan Hajduka Vlatko Đolonga i ja zajedno odlučili okušati u tome jer smo stvarno dobro obojica igrali i nije nam nedostajalo ni talenta. On je ostao uporan, ja na kraju nisam, ali sam i dalje veliki nogometni fan i pratim sve živo i neživo što se tiče nogometa. Nakon tog izleta se  sve nastavilo gdje je stalo u glazbi i danas sam tu gdje jesam, mogu onda reći da je glazba ipak pobijedila.

Koja su Vaša predviđanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu kao nekog tko se ipak razumije u najvažniju sporednu stvar na svijetu?

- Što se tiče "vatrenih", tu se nikada ne zna. Sposobni smo dobiti i izgubiti od svakoga, standardni naš mentalitet. Nezahvalno je predviđati turnirska natjecanja, svašta je moguće. Moj favorit je Španjolska i ako oni ne osvoje bit će mi veliko iznenađenje jer imaju kadar za skoro tri ekipe koje bi bile podjednako kvalitetne. Volio bi hi da Argentina napravi nešto, a Brazil je domaćin, tako da tko zna kako će se kockice posložiti.


 Autor ste svih svojih pjesama za koje kažete da su autobiografske. Moram priznati da su tekstovi poprilično jasni te se može zaključiti da Vas bolni prekidi s voljenom osobom itekako inspiriraju. Postoji li mogućnost da do kraja albuma čujemo i neku pjesmu s pozitivnim završetkom?

- Vjerojatno će biti pozitivnijih tema kad naiđem na neku hrabru osobu koja se ne boji života.

Pa nisu sve tužne i crne, evo pjesma "Takva je ljubav prava" pruža optimizam u ovom pomalo nakaradnom svijetu i govori o tome da treba bit ustrajan i ne pokleknuti. Ja ljubavne pjesme i ne gledam samo kao tipično cmizdrenje, nego kroz to se može vidjet kako funkcionira ljudska psiha općenito, jer stalno svi mislimo kako bi netko nešto trebao učiniti za nas, vratit uloženo, ali to onda nije ljubav  nego biznis.

Ljubav je bezuvjetna, ne treba vam ništa od nikog. Ja glazbu jednako volim i kad sviram u garaži i kad sam na stadionu, tako vam je i s ljudima.

Koliko je onda rok da saznamo ima li barem jedna ljubavna priča sretan kraj, odnosno kada će album ugledati svjetlo dana?

- Meni je draža dramatika, zanimljivije mi je, a albumi danas nisu više toliko važni kao proizvod. Trenutno idem singl po singl pa ću vidjeti do kuda ću doći, ali nekako mislim da bi krajem godine bilo realno da sve stavim na CD i da izdamo to, ali odmah nastavljam dalje jer želim imati što više materijala da bih mogao dobro sastaviti repertoar za koncertne nastupe.

hr Sun Jun 15 2014 08:13:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1539200e4938784a8b462f/80
Foto: Pixabay

10 trikova kuhara s kojim će hrana imati okus kao iz restorana

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade

1. Posolite

Kuhate bezokusnu hranu? Ne zaboravite je odgovarajuće posoliti. Profesionalni kuhari vjeruju da će hrana imati bolji okus ako pomalo solite tijekom cijelog procesa kuhanja, a ne samo jednom na kraju. 


2. Pošećerite 

Još uvijek niste zadovoljni svojim okusom? Stavite malo šećera u hranu! Šećer će imati osobiti efekt ako pripremate umak temeljen na rajčicama koje nisu u sezoni (i nedostaje im prirodne slatkoće). Šećer će unaprijediti okus i pečenih mrkvi ili cikle.

3. Dodajte malo maslaca pred kraj kuhanja

Restoranski umaci su uvijek sjajni i gusti jer im kuhari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte. 

4. "Marinirajte“ meso u slanoj vodi

Znate li zašto je piletina i puretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuhari potapaju meso u slanoj vodi prije termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim.

Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili purećih prsa te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice. 

5. Osušite meso prije pečenja

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade. Uklonite li višak vlažnosti u odabranoj namirnici, zajamčit ćete si hrskavije pečeno meso. 

6. "Odmorite“ meso prije rezanja 

Nakon pečenja nemojte meso odmah razrezati već ga pustite da se "odmori“. Meso se obično „odmara“ otprilike pola vremena od sveukupno utrošenog vremena za termičku obradu. Tijekom "odmora“ sokovi se stabiliziraju u pečenju zbog čega ćete svojim ukućanima i prijateljima servirati sočnije meso. 

7. Tostirajte začine i orašaste plodove 

Prije nego što počnete kuhati tostirajte orašaste plodove u pećnici, a začine poput kumina, kardamoma ili kumina zagrijte u tavi. Na taj način otpustit ćete njihova prirodna ulja te pojačati njihov okusni profil. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama. 

8. Dodajte malo limunovog soka 

Nevjerojatno je koliko će malo svježe iscijeđenog limunova soka unaprijediti okus vašeg obroka. Bez obzira imate li na tanjuru povrće kuhano na pari ili tunu iz konzerve, dodajte im malo soka limuna. Oduševit ćete se rezultatima. 

9. Pazite na temperaturu 

Neke namirnice bolje je kuhati na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Jaja su finija ako ih kuhate postepeno i polako. 

10. Uložite novac u dobra kuhinjska pomagala

Profesionalni kuhari paze na svoje noževe jer znaju da im samo kvalitetnapomagala jamče dobro odrezano i pripremljeno jelo. Isplati se uložiti novac u kvalitetna kuhinjska pomagala i posuđe. - piše punkufer

hr Sat Dec 15 2018 18:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1535030e49389f4e8b457c/80
Foto: Igor Jakšić

Otvorena 13. Splitska.tiramola: I ovog puta je imala humanitarni karakter

U Galeriji fotografije Fotokluba Split sinoć je otvorena 13. izložba mladih fotografa „Splitska.tiramola“

Organizator izložbe je Udruga za promociju kulture mladih 'Splitski portal',a žiri u sastavu Maja Prgomet (predstavnica udruge Splitski portal), Diana Junaković Jerković (predstavnica Fotokluba Split) i Đordana Barbarić (predstavnica udruge MoSt koja ove godine obilježava 20. obljetnicu djelovanja) odabrao je 100 fotografija 57 autora/ica.  

Prisutnima su se obratili Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split i jedna od organizatorica izložbe i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita koji je ujedno otvorio izložbu.

"Splitska.tiramola" i ovog puta je imala humanitarni karakter, jer sve fotografije koje su odabrane za postav izložbe, uz dozvolu autora, prodavale su se na humanitarnom buvljaku "A di si ti?" udruge "MoSt", ispred HNK-a

Izložbu možete pogledati do 30. prosinca 2018.

Popis autora/ica:

Alen Marić
Alojzija Peronja
Antonija Ezgeta
Antonella Radanović       
Antonio Šolić
Andrijana Šarolić
Andrea Topić
Barbara Pešut
Bartolomeo Diaz
Bernarda Tolić
Brigita Rafanelli
Danica Katunarić
Dora Ćurak
Dora Matošević
Duje Bonačić
Eddy Meštrović

Eda Pleško

Elizabeta Ružić

Ema Carević

Frano Jerkan
Hana Hanžek
Hana Malenica
Iva Džaja
Iva Jukić
Ivana Lozančić
Joni Ulla
Josipa Protić
Kristina Soldić
Luka Mladinić
Laura Bobanac
Linda Žitnik
Luka Boban
Luka Eterović
Luciana Medić
Marko Ugrčić
Marita Bulimbašić

Marin Gudelj

Marija Pralija

Marul Kranjčević

Martina Novak

Marija Pralija

Martina Sabljić

Mia Martina Očašić

Miroslav Lelas 

Mladen Topić
Nina Sušac

Nina Šeparović
Pavla Vukšić
Paula Brčić

Paula Srdanović      

Roko Vladović

Sarah Casagrande

Tea Petra Božinovski

Tina Božan

Tina Ljubenkov

Zvonimir Ćapin

Zvonimira Michieli Tomić

hr Sat Dec 15 2018 18:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a992be32af47f4b1b8b45df/80

Mjesec rođenja otkriva: Kakav karakter će imati vaše dijete?

Mnogi vjeruju kako odgoj i genetika nisu jedini koji određuju kakvo će vaše dijete biti. Naime, astrolozi tvrde kako već po mjesecu u kojem bi se vaše dijete trebalo roditi možete pretpostaviti njegove karakterne crte čak i prije rođenja.

Siječanj

Osim što su djeca rođena na samom početku godine najčešće dosta zrela i odgovorna za svoje godine, krasi ih još jedna dobra osobina - odlično su organizirani. Također, ambicioznost im nije strana, piše Index.

Veljača

Energična, vesela, slobodnog duha, ali ponekad i poprilično svojeglava. Upravo su takva djeca rođenja u veljači. Brzo savladavaju nova znanja i vještine, lako sklapaju prijateljstva i ne podnose dosadu.

Ožujak

Ova su djeca veliki emotivci, a zanimljivo je kako vrlo rano nauče prepoznavati osjećaje drugih ljudi pa ne čudi što su jako brižna. Rado pomažu drugima.

Travanj

Njih jednostavno ne možete zaustaviti. Jako su aktivni i obožavaju igru s drugom djecom. Samouvjereni su i vrlo rano će pokazati želju da sve rade sami, bez pomoći odraslih ljudi koji ih okružuju.

Svibanj 

Djeca rođena u svibnju bi vas ponekad mogla iznenaditi dozom iskrenošću koju će vam "servirati". Štoviše, ponekad bi se mogli naći i u smiješnim, ali i neugodnim situacijama kada vaše dijete odluči sa svima podijeliti činjenice o vama koje ste možda ipak željeli zadržati za sebe. Osobe rođene u svibnju su najčešće pune energije, doslovno neumorne, pa ne čudi što nigdje ne mogu proći nezapaženo.

Lipanj

Vjerojatno ćete vrlo brzo shvatiti da vaše dijete ima razvijen smisao za humor. Zabavni su, a omiljena aktivnost im je - pričanje! Imaju jaku osobnost, ali su često veliki emotivci. Društveni su i vrlo zabavni.

Srpanj 

Ovo su djeca koja zahtijevaju puno pažnje. Vole biti paženi i maženi pa ne čudi što ih je ponekad iznenađujuće lako povrijediti. Često mijenjaju raspoloženja, a zanimljivo je i da će se vrlo rano naučiti zauzeti za sebe i svoje želje.

Kolovoz 

Djeci rođenoj u kolovozu gotovo je predodređeno da budu vođe. Obožavaju biti u centru pažnje i uvijek su u pokretu. Osim toga, oni su jako osjećajni. 

Rujan

Jedno je sigurno, ovi klinci znaju što hoće! Uz to, tvrdoglavi su i nemaju previše strpljenja pa to što žele, žele odmah. Uživaju u brizi o drugima pa se nemojte iznenaditi ako vašem djetetu omiljena igra bude briga o bebi, mijenjanje pelena, vožnja u kolicima... Također, obožavaju životinje. 

Listopad

Djeca rođena u listopadu obožavaju druženje pa ne čudi što jako lako sklapaju prijateljstva. Vrlo su šarmantni, pametni i neustrašivi, a mnoga će srca osvojiti i svojom brbljavošću. Ipak, ako ste očekivali da će vaše naredbe ili molbe odmah ispuniti, zaboravite na to. Ponekad znaju biti pomalo lijeni pa će radije sve obaveze odgoditi za neki drugi put...

Studeni

Ovo su osobe jakog karaktera i trebat će vam neko vrijeme da se naučite nositi s njim. Prave su mudrice pa se nemojte iznenaditi ako uspiju dobiti ono što žele čak i onda kada vi to ne želite. Odani su prijatelji, ali ne vole biti okruženi s previše ljudi. Draži im je njihov mir. 

Prosinac 

Djeca rođena na kraju godine karakterno su vrlo vesela i entuzijastična. Obožavaju učiti nove stvari i vrlo su uporni pa ne čudi što su često upravo ova djeca jedna od rijetkih koja ustvari vole školu. Temperamentna su, ali jako dobro znaju vladati emocijama pa ćete od njih rijetko doživjeti ispade.

hr Sat Dec 15 2018 14:28:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc482d00e49380f008b471b/80

Žene koje rode ipak imaju veću šansu za rak dojke? Otkrijte kada je rizik na vrhuncu

Vjerojatno ste mnogo puta čuli da dojenje i rađanje djece smanjuje rizik od pojave raka dojke, ali istina je potpuno drugačija
Novo istraživanje tvrdi da je upravo u godinama nakon rođenja djeteta veća šansa da će se bolest pojaviti. To je rezultat velikog istraživanja koje se fokusirala na 15 studija s 3 različita kontinenta, a koje istražuje odnos između raka dojke i rađanje djece, piše Život i stil.

Studija je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Rak dojke jedan je od najčešće dijagnosticiranih tumora kod žena u reproduktivnoj dobi. Jedna od 8 žena razvit će bolest, a 2018. godine dijagnosticirano je 266 tisuća slučajeva samo u SAD-u. Svi znamo da povećani rizik od stvaranja raka imaju žene koje puše ili imaju genetske predispozicije, ali sad u tu istu ladicu možemo staviti i one koje su rodile. Studija tvrdi da je upravo najveći rizik otprilike pet godina nakon rođenja djeteta, ali traje čak 20 godina.

"Ovo je primjer kako se rizični faktori mogu promijeniti tijekom života žene", izjavila je autorica istraživanja Hazel Nichols. To znači da bi liječnici trebali uzeti u obzir je li žena rodila i kada, uz druge čimbenike pri dijagnozi. 

Radi se o svojevrsnom fenomenu - rađanje djece nas štiti od raka dojke, ali i povećava rizik, a sve ovisi o tome koliko godina imamo i koliko je prošlo od rađanja djeteta. Na početku života s djetetom mame imaju najveći rizik, a vrhunac rizika dosežu pet godina nakon rađanja.

Tek nakon dvadesetak godina rađanje djece odnosno promjena u hormonima koja se tada dogodila, počinje štititi ženu od raka dojke. 

Bitno je nadodati da se ne radi o iznimno povećanom riziku, iako je statistički značajan. 
hr Sat Dec 15 2018 13:05:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .