Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c053d5e0e493816378b456f/80

Udruge osoba s invaliditetom Vladi prijete pritužbom UN-u zbog nezainteresiranosti i kršenja prava osoba s teškoćama

Posljednji put pisali smo o tome kako je Vlada odbila usvojiti prijedlog za realiziranijem besplatnog trajektnog prijevoza osobama s teškoćama, sada se Udruge bore i s nedostupnosti terapija za djecu te trenutnim sastavom Povjerenstva koje ne ispunjava odrednice Konvencije "Ništa o nama bez nas"
Njihovo priopćenje prenosimo vam u cjelosti: 

"Dvadeset i tri dolje navedene udruge za zaštitu prava osoba s invaliditetom s područja cijele Republike Hrvatske ovim priopćenjem javno izražavaju nezadovoljstvo radom, a podredno i sastavom Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo je savjetodavno i stručno tijelo Vlade RH, osnovano sukladno pravno obvezujućoj UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom (u daljnjem tekstu: Konvencija) sa zadaćom davanja prijedloga, mišljenja i stručnih obrazloženja iz područja položaja, zaštite i rehabilitacije osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Iako su razlozi za nezadovoljstvo radom Povjerenstva u sadašnjem sastavu višestruki i očitovali su se (ne)radom na različitim područjima zaštite prava osoba s invaliditetom, nezainteresiranost članova Povjerenstva da se aktivno uključe u rješavanje problema zloporabe znaka pristupačnosti koji se koristi za parkiranje na mjestima za OSI je kap koja je prelila čašu.

Nezadovoljstvo radom Povjerenstva iskazala je i pravobraniteljica za OSI u svojem godišnjem Izvješću o radu za 2018., prigovarajući da unatoč preporuci za donošenje konkretnog mišljenja i značajnom broju predstavki upućenih Povjerenstvu od strane pravobraniteljice za OSI i njihovog ponavljanja u srpnju 2018. godine, Povjerenstvo, tijekom 2018. godine pa do ožujka 2019. godine (kada je predano Izvješće o radu pravobranitelja za 2018. godinu), nije izdalo više puta zatražene zaključke o iznesenim prijedlozima za rješavanje problema znaka pristupačnosti.

Povjerenstvo koje se oglušuje na potrebe velikog broja osoba s invaliditetom i preporuke pravobraniteljice za OSI ne ispunjava svoju zadaću te smatramo da nadležno ministarstvo i Vlada RH moraju učiniti sve da osiguraju poboljšanje učinkovitosti Povjerenstva.

Sukladno konvencijskom načelu „Ništa o nama bez nas“, Republika Hrvatska je obvezna aktivno uključiti osobe s invaliditetom, putem njihovih predstavničkih organizacija, u sve pravne i regulatorne postupke donošenja odluka koje se tiču zaštite njihovih prava i interesa na svim razinama upravljanja i donošenja odluka. Savjetovanja trebaju obuhvatiti organizacije koje predstavljaju široki raspon osoba s invaliditetom na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, a osobe s invaliditetom bi trebale same za sebe moći odlučivati o tome koje će ih organizacije predstavljati.

U Povjerenstvu Vlade RH za OSI nalazi se 17 predstavnika raznih saveza udruga osoba s invaliditetom, a tek nekolicina predstavnika je OSI ili roditelji OSI, pri čemu većina regija nije zastupljena.

U skladu s Konvencijom i pravom da OSI same odlučuju tko će ih predstavljati, niže popisane udruge iznose svoje mišljenje da je u krovno Povjerenstvo Vlade RH za OSI nužno birati osobe s invaliditetom različitih oštećenja i roditelje osoba s invaliditetom koje je javnost prepoznala kao istaknute borce za prava osoba s invaliditetom i koji su se već dokazali svojim zalaganjem za dobrobit OSI. Niže potpisane udruge ne prihvaćaju da ih nužno predstavljaju predsjednici saveza koji, pokazalo se, nisu uvijek dovoljno motivirani da se odlučno uhvate u koštac s gorućim problemima. 

Pri izboru članova Povjerenstva ujedno valja voditi računa o zastupljenosti različitih regija Hrvatske kako bi najbolje zagovarali rješavanje problema na koje nailaze osobe s invaliditetom iz tih područja (npr. problem nepristupačnog trajektnog prijevoza, nedostupnosti terapija za djecu s teškoćama u razvoju koja žive na otocima).

S obzirom na sve navedeno predlažemo izmjenu Odluke o osnivanju Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom na način da broj predstavnika krovnih organizacija bude maksimalno 2 u skladu s Konvencijom, a da se u rad Povjerenstva uključe osobe s invaliditetom različitih oštećenja (ili njihovi roditelji) iz različitih dijelova Hrvatske.   

U dva navrata smo se pisanim putem obraćali Vladi Republike Hrvatske, međutim njihov odgovor je izostao. Ukoliko aktivnosti nadležnih i ovaj put izostanu, zajedničkom pritužbom ćemo se obratit UN-ovom Odboru za prava osoba s invaliditetom koji je nadležan za provedbu Konvencije, koja se krši trenutnim sastavom Povjerenstva."

Udruge koje su se redom potpisale ispod navedene objave su:

-UDRUGA HVIDR-a SPLIT

-UDRUGA SRCE

-UDRUGA MOJE DIJETE SOLIN

-DRUŠTVO TJELESNIH INVALIDA GRADA RIJEKE

-UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM „SUNCE“

-PLIVAČKI KLUB „CIPAL“ SPLIT

-HRVATSKI SAVEZ UDRUGA OSICE (Udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Matković, Udruga „Korak dalje“ Daruvar, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga „Kolibrići“, Udruga „KAS“ Sisak, Udruga „Vukovarski leptirići“, Udruga „Anđeli“, Udruga „TOMS“, Udruga „UTIS“, Udruga „Djeca Pelješca“)

-UDRUGA ZA SINDROM DOWN 21 SPLIT

-UDRUGA DRAVET SINDROM HRVATSKA

-UDRUGA LASTAVICE

-UDRUGA NAŠA DICA KAŠTEL NOVI

-UDRUGA MLADIH PRIJATELJ

-UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SVETI BARTOLOMEJ KNIN

-INICIJATIVA ZA PRISTUPAČNI SPLIT

hr Wed Jul 17 2019 17:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a074387b9e03e1da68b458d/80
Foto: Screenshot Nova TV

Crobarometar: Predsjednica za svoj rad po prvi put nema više potporu većine građana

Koliko su afere obilježile hrvatske političare? Je li i koliko je na rejtingu izgubio Andrej Plenković, ali i ostali političari? Što o radu Predsjednice misle građani u izbornoj godini? Stanje rejtinga političara u kolovozu donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV

Predsjednica za svoj rad nema više potporu većine građana. Njezin rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava tek 37 posto, dok 10 posto ne zna. To je od kada je u uredu i najlošiji rejting među biračima koji je dobila za svoj rad.

Njezin prethodnik za svoj je rad u isto vrijeme mandata, 2014. godine, imao bolju potporu. Rad Ive Josipovića tada je podupiralo 55 posto, a nije ga podupiralo njih 36 posto.

Tko su najpopularniji, a tko najnepopularniji političari?

Kolinda Grabar-Kitarović je i dalje prva na listi popularnih političara. Ali prvi puta više nema većinu građana koji o njoj misle pozitivno. Njih je trenutno 49 posto, a onih koji o njoj imaju negativan dojam 41 posto.

Milan Bandić je drugi na listi političara, ali daleko ispod Predsjednice. Njegov rad odobrava 35 posto, a ne odobrava njih 54 posto.

Mislav Kolakušić na kraju ovoga mjeseca može računati na 31 posto ispitanika koji odobravaju te 33 posto ispitanika koji ne odobravaju njegov rad.

Božo Petrov ''oporavio“ se kod birača i može računati na potporu od 35 posto ispitanika, ali i dalje 48 posto ne odobrava njegov rad.

Andrej Plenković kod birača se također ''oporavio“ i o njemu pozitivan dojam ima 34 posto, a negativan njih 55 posto. I Davor Bernardić se oporavio kod birača te u ovom trenutku ima potporu 30 posto ispitanika koji odobravaju njegov rad, dok ne odobrava njih 50 posto.

Tko su najpopularniji političari kod birača HDZ-a i SDP-a?

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je Predsjednica koja uživa potporu od 85 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 79 posto, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 58 posto.

Kod SDP-ovih birača na prvo se mjesto vratila Anka Mrak Taritaš s potporom od 74 posto, a tu je i Davor Bernardić s potporom od 69 posto te na kraju Mirando Mrsić sa 60 posto. - piše Dnevnik Nove TV.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

hr Sun Aug 25 2019 20:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d20cb9929111c00f98b456d/80
Foto: MORH

Gori kod Metkovića: Vatrogascima u gašenju požara pomaže kanader

Protupožarni avion Canadair CL-415 sudjeluje u gašenju požara pokraj naselja Glušci u blizini Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u nedjelju, 25. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara pokraj naselja Glušci kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zapalilo se nisko raslinje, a na teren su odmah izašli vatrogasci JVP Metković i DVD-a Metković

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 24. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 33 požara (20 u Šibensko-kninskoj, po četiri u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika sa ukupno 182 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 38 protupožarnih izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 265 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7000 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode te opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

hr Sun Aug 25 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d62a8c329111c5a5d8b456a/80
Foto: Wikipedija

Godišnji odmor iz noćne more: "Prodavač je s leđa udarao mog sina, vrištao je od bolova"

Policija je privela nasilnog alkoholiziranog prodavača, prijavljen je za osobito drsko ponašanje

Hrvatska državljanka Snježana W. koja živi i radi u Njemačkoj, doživjela je vrlo neugodno iskustvo šetajući glavnom crikveničkom šetnicom u društvu maloljetnog sina.

- Bila sam na odmoru u Crikvenici sa svojim osmogodišnjim sinom, kao i skoro svake godine do sada. Kada smo izašli u večernjim satima, oko 21 sat, u šetnju, došli smo do place, nasuprot autobusne stanice. Prolazeći pored jednog od štandova koji se nalazio na sredini cijelog tržnog prostora, obratila sam se prodavaču zbog dresa koji smo ugledali, a dopao se mom sinu.

Upitala sam ga ima li možda manjih brojeva od izloženih, pa je krenuo unutar štanda. ali se ubrzo i okrenuo s komentarom: "Vas dvoje jedete sladoled, a došli ste mene zaje... za 100 kuna!"

Tada nas je počeo vrijeđati, vikao da se gubimo. Pitala sam ga što mu je, kako se to ponaša i zašto je tako nekulturan u komuniciranju s kupcima. Tada se "otvorio" i počeo psovati izdijelivši mi različite prostačke epitete, spominjao mi je mater, govorio da se "gonim u p... materinu" te urlao na mene: "Marš odavde!" - napisala je Snježna u pismu koje je poslala Novom listu

Nisam reagirala osim što sam komentirala kazavši mu: "Bože sačuvaj, čudnog li čovjeka". On je ostao sjedeći i psujući ispred svog štanda, opisuje Snježana W. svoje iskustvo.

- Bilo je tu još mnogo drugih ljudi, ali sam otišla dalje sa svojim sinom, prepričava Snježana, dodajući kako su se ona i njezin sin uspjeli udaljiti nekih 250 do 300 metara i stali ispred semafora čekajući da mogu preći cestu.

​Onda je uslijedio novi šok.

- On je došao nama s leđa i udario mog sina, ošamarivši ga preko uha, dobro ga protresao za uho i odignuo od zemlje...Sin je počeo vrištati od bolova, imala sam osjećaj da je cijeli grad zvučao, oko nas masa ljudi koji su zaprepašteno i šokirano gledali, i s jedne i druge strane semafora.

Taj čovjek se odmah vratio, istog trenutka okrenuo i otišao nazad prema svom štandu. Ja sam uspjela samo viknuti: "Hej, čovječe, što si to uradio, jesi normalan", dok moj sin nije prestajao plakati od šoka i bola.

Krenula sam provjeravati nije li ga uboo nožem ili ga s leđa teže ozlijedio. Istovremeno, očevici su zvali policiju koja je odmah došla pa kad smo krenuli prema štandu, zatekli smo ga kako mirno sjedi.

Policijski službenik mu je prišao i razgovarao s njime, tek mi dobacivši da ga poznaje, ali želim li podnijeti prijavu da o tomu moram osobno odlučiti, ali i pojasnio da počinitelj može biti kažnjen. Kad sam potvrdno odgovorila, policajci su ga priveli u postaju. - stoji u pismu koje je objavio Novi list. 

hr Sun Aug 25 2019 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0ba6fcb557af5ab8b479d/80
Foto: PIXABAY

U tijeku pripreme: Približava se sezona berbe grožđa i proizvodnje vina

Neki poljoprivrednici s imotskog područja nisu baš zadovoljni tijekom dozrijevanja grožđa, dok neki jesu...
Sezona berbe grožđa i proizvodnje vina je pred vratima, a to znači da su vinogradari već krenuli s pripremama...

Čiste se podrumske prostorije, bačve i ostala oprema za preradu, ali se i svakodnevno obilaze vinogradi kako bi se utvrdila zrelost grožđa pa samim tim i početak berbe.
Kada je riječ o Imotskoj krajini, neki poljoprivrednici s ovog područja nisu baš zadovoljni tijekom dozrijevanja grožđa, dok neki jesu. 

Naš sugovornik, Imoćanin, pripada ovoj skupini zadovoljnih te nam kaže kako u njegovom vinogradu berba počinje za 20-ak dana. 

- Grožđe dozrijeva onim tempom kakvim i treba. Ako ostane ovakvo vrijeme, berba bi trebala započeti polovicom 9. mjeseca. Već sada ono se može konzumirati, ali za proizvodnju vina treba pričekati. Ipak treba doći do zadovoljavajućeg odnosa sladora i kiseline u grožđanom soku - kaže nam. 

Ove godine, zbog intenzivnih kiša u 5. mjesecu, vegetacija loze je zakasnila pa, kako kaže, zbog toga dolazi do kasnijeg dozrijevanja, međutim, naš sugovornik ne sumnja u kvalitetu ovogodišnjeg uroda te se veseli uskoro vidjeti rezultate svog mukotrpnog rada tijekom ove godine. 
hr Sun Aug 25 2019 16:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .