Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c053d5e0e493816378b456f/80

Udruge osoba s invaliditetom Vladi prijete pritužbom UN-u zbog nezainteresiranosti i kršenja prava osoba s teškoćama

Posljednji put pisali smo o tome kako je Vlada odbila usvojiti prijedlog za realiziranijem besplatnog trajektnog prijevoza osobama s teškoćama, sada se Udruge bore i s nedostupnosti terapija za djecu te trenutnim sastavom Povjerenstva koje ne ispunjava odrednice Konvencije "Ništa o nama bez nas"
Njihovo priopćenje prenosimo vam u cjelosti: 

"Dvadeset i tri dolje navedene udruge za zaštitu prava osoba s invaliditetom s područja cijele Republike Hrvatske ovim priopćenjem javno izražavaju nezadovoljstvo radom, a podredno i sastavom Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo je savjetodavno i stručno tijelo Vlade RH, osnovano sukladno pravno obvezujućoj UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom (u daljnjem tekstu: Konvencija) sa zadaćom davanja prijedloga, mišljenja i stručnih obrazloženja iz područja položaja, zaštite i rehabilitacije osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Iako su razlozi za nezadovoljstvo radom Povjerenstva u sadašnjem sastavu višestruki i očitovali su se (ne)radom na različitim područjima zaštite prava osoba s invaliditetom, nezainteresiranost članova Povjerenstva da se aktivno uključe u rješavanje problema zloporabe znaka pristupačnosti koji se koristi za parkiranje na mjestima za OSI je kap koja je prelila čašu.

Nezadovoljstvo radom Povjerenstva iskazala je i pravobraniteljica za OSI u svojem godišnjem Izvješću o radu za 2018., prigovarajući da unatoč preporuci za donošenje konkretnog mišljenja i značajnom broju predstavki upućenih Povjerenstvu od strane pravobraniteljice za OSI i njihovog ponavljanja u srpnju 2018. godine, Povjerenstvo, tijekom 2018. godine pa do ožujka 2019. godine (kada je predano Izvješće o radu pravobranitelja za 2018. godinu), nije izdalo više puta zatražene zaključke o iznesenim prijedlozima za rješavanje problema znaka pristupačnosti.

Povjerenstvo koje se oglušuje na potrebe velikog broja osoba s invaliditetom i preporuke pravobraniteljice za OSI ne ispunjava svoju zadaću te smatramo da nadležno ministarstvo i Vlada RH moraju učiniti sve da osiguraju poboljšanje učinkovitosti Povjerenstva.

Sukladno konvencijskom načelu „Ništa o nama bez nas“, Republika Hrvatska je obvezna aktivno uključiti osobe s invaliditetom, putem njihovih predstavničkih organizacija, u sve pravne i regulatorne postupke donošenja odluka koje se tiču zaštite njihovih prava i interesa na svim razinama upravljanja i donošenja odluka. Savjetovanja trebaju obuhvatiti organizacije koje predstavljaju široki raspon osoba s invaliditetom na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, a osobe s invaliditetom bi trebale same za sebe moći odlučivati o tome koje će ih organizacije predstavljati.

U Povjerenstvu Vlade RH za OSI nalazi se 17 predstavnika raznih saveza udruga osoba s invaliditetom, a tek nekolicina predstavnika je OSI ili roditelji OSI, pri čemu većina regija nije zastupljena.

U skladu s Konvencijom i pravom da OSI same odlučuju tko će ih predstavljati, niže popisane udruge iznose svoje mišljenje da je u krovno Povjerenstvo Vlade RH za OSI nužno birati osobe s invaliditetom različitih oštećenja i roditelje osoba s invaliditetom koje je javnost prepoznala kao istaknute borce za prava osoba s invaliditetom i koji su se već dokazali svojim zalaganjem za dobrobit OSI. Niže potpisane udruge ne prihvaćaju da ih nužno predstavljaju predsjednici saveza koji, pokazalo se, nisu uvijek dovoljno motivirani da se odlučno uhvate u koštac s gorućim problemima. 

Pri izboru članova Povjerenstva ujedno valja voditi računa o zastupljenosti različitih regija Hrvatske kako bi najbolje zagovarali rješavanje problema na koje nailaze osobe s invaliditetom iz tih područja (npr. problem nepristupačnog trajektnog prijevoza, nedostupnosti terapija za djecu s teškoćama u razvoju koja žive na otocima).

S obzirom na sve navedeno predlažemo izmjenu Odluke o osnivanju Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom na način da broj predstavnika krovnih organizacija bude maksimalno 2 u skladu s Konvencijom, a da se u rad Povjerenstva uključe osobe s invaliditetom različitih oštećenja (ili njihovi roditelji) iz različitih dijelova Hrvatske.   

U dva navrata smo se pisanim putem obraćali Vladi Republike Hrvatske, međutim njihov odgovor je izostao. Ukoliko aktivnosti nadležnih i ovaj put izostanu, zajedničkom pritužbom ćemo se obratit UN-ovom Odboru za prava osoba s invaliditetom koji je nadležan za provedbu Konvencije, koja se krši trenutnim sastavom Povjerenstva."

Udruge koje su se redom potpisale ispod navedene objave su:

-UDRUGA HVIDR-a SPLIT

-UDRUGA SRCE

-UDRUGA MOJE DIJETE SOLIN

-DRUŠTVO TJELESNIH INVALIDA GRADA RIJEKE

-UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM „SUNCE“

-PLIVAČKI KLUB „CIPAL“ SPLIT

-HRVATSKI SAVEZ UDRUGA OSICE (Udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Matković, Udruga „Korak dalje“ Daruvar, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga „Kolibrići“, Udruga „KAS“ Sisak, Udruga „Vukovarski leptirići“, Udruga „Anđeli“, Udruga „TOMS“, Udruga „UTIS“, Udruga „Djeca Pelješca“)

-UDRUGA ZA SINDROM DOWN 21 SPLIT

-UDRUGA DRAVET SINDROM HRVATSKA

-UDRUGA LASTAVICE

-UDRUGA NAŠA DICA KAŠTEL NOVI

-UDRUGA MLADIH PRIJATELJ

-UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SVETI BARTOLOMEJ KNIN

-INICIJATIVA ZA PRISTUPAČNI SPLIT

hr Wed Jul 17 2019 17:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1ac2a629111cca5f8b4571/80

Splitski svećenik nedjeljnu propovijed posvetio trostrukom ubojstvu: 'Zlo nas je zahvatilo, duboko ušlo u pore naših života'

Propovijed je održana na misi u 12 sati u crkvi na Kmanu

Don Ivan Terze, mladi salezijanski svećenik i župnik Marije Pomoćnice u splitskoj četvrti Kman, predvodio je ovih dana sprovod za jednog od ubijenih. Tim povodom odlučio je nedjeljnu propovijed posvetiti temi koja je uznemirila Split i zbog koje se mnogi građani osjećaju nesigurno. U telefonskom razgovoru don Ivan Terze poručio je za Bitno.net da se može osjetiti da se u gradu sprema “veliko zlo” za koje je, tvrdi, odgovoran svaki pojedinac.

"Ne stišavaju se rafalni zvuci okrutnog oružja u našem gradu. Kao da još uvijek odjekuju oduzimajući živote i to, malo po malo, živote svakoga od nas. A kada jednom prestanu, našim ulicama odzvanjat će sablasna jeka svetopisamskog citata koje će nas razdirati, proganjati i još dugo vremena pratiti: „Kajine, gdje ti je brat tvoj?“ Splićanine, stanovniče ovoga grada, gdje su ti braća tvoja?

Sve poznajemo i često smo eksperti u svemu te lako i jednostavno dijagnosticiramo tuđe bolesti, mane i slabosti – sve osim svoje. Nismo sposobni u ludilu koje nas je zahvatilo jasno vidjeti kako živimo? Kuda idemo? Gdje smo to došli? Bolje rečeno gdje smo završili?

U moru šarolikih, nekad i sablasnih, jezivih komentara, etiketa, pridjeva i opisa, zvuci rafala zovu i prizivaju u dušu i srce potrebu za tišinom, mukom i osobnim promišljanjem. Umjesto parade zla koja je vladala društvenim medijima gdje smo bez imalo srama slali i dijelili videa i slike stradalih, zaboravljajući kako smo i mi sinovi i kćeri naših majki i očeva, ne razmišljajući da je možda nečija majka dobila sliku, komentar ili video tragedije. Iznad svega bilo je i još uvijek je potrebno na tri dana proglasiti žalost u gradu, zaustaviti predstave, zatvoriti kafiće, okupiti đake u školama i na fakultetima te se jasno i glasno upitati: „Kajine, gdje ti je brat tvoj?“

Kako bi odgovorili na ovo pitanje najprije skinimo masku i okrenimo se jedni prema drugima. Pogledajmo se i zaželimo istinu. U džungli natpisa, raznih labirinata i prolaza teško je ostati normalan, tj. ostati pošten građanin i dobar vjernik kako nam to don Bosco sugerira. Pitam se svakog jutra jesam li normalan zbog svega što čujem oko sebe? Pogled na Sveto pismo me provocira zašto i kako još uvijek šutim. I onda sjednem i opet se izgubim u novinskim člancima, pojašnjenjima i medijskim izvješćima, riječima…

Svijet u kojem živimo sami smo izgradili. Istina, bolna istina, govori da smo mi koji ovdje sjedimo, manje ili više doveli do ovoga što se dogodilo. Koliko god se zgražali, mene sada osuđivali ili bježali od toga, to je istina. I ne trebaju nas iznenaditi ovakvi događaji jer je mojim doprinosom izgrađen sustav protiv kojeg se sada grčevito borim. Mogu biti još izravniji, veliko nasilje se rodilo iz svakodnevnog malog nasilja koje činimo. Svaki put kada smo izbacivali dugogodišnje podstanare ili studente iz stanova ili garsonijera na ulicu zbog brze i lake sezonske zarade, gradili smo stanje u kojem živimo.

Svaki put kad sam „rođaka“ ili „prijatelja“ zvao da mi preko svoga prijatelja ili „rođe“ /posuši/ kaznu zbog brze vožnje ili prolaska kroz crveno ili parkirao na mjesto za invalide, gradio sam sustav u kojem živimo.

Svaki put kad sam radnika prevario, nisam mu dao plaću dostojnu čovjeka ili sam svog poslodavca, grad ili Domovinu potkradao svojim neradom, ne zalaganjem i neznanjem, gradio sam sustav u kojem živimo.

Svaki put kada lažem i opravdavam djecu napadajući učitelje i profesore u školi, potičući na nepravdu – jer takvi su svi – gradim sustav koji donosi ovakve plodove.

Svaki put kada bi odnio smeće na Mosor ili Kozjak te šutu bacio pod neko stablo koje nitko ne vidi ili neće, naći gradio sam sustav u kojem živimo.

“Čega se pametan stidi, time se budala ponosi”. Što nam se dogodilo? Zašto smo postali vukovi? Zar je istina da je čovjek čovjeku uistinu vuk?

Svaki dan u splitskoj bolnici otpusno pismo dobije oko dvjesto pedeset ljudi, prosječno po trideset ljudi nitko ne dođe, a to su naši očevi i majke, djedovi i bake na koje smo zaboravili.

»Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? Jer ako pravo radiš, vedrinom odsijevaš. A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer na pragu što na te vreba.«

Draga braćo i sestre, prošlu subotu smo u svakom smislu svi izgubili, izgubili smo se svakim gubitkom. Zlo nas je zahvatilo, duboko ušlo u pore naših života. Zlo pokušavamo iskorijeniti grijehom, vatrom jezika. A to se očituje u riječima; „ neka su ih, dobro je učinio“, ili pokušavajući opravdati ono što je oduvijek u čovjeku nazivano zlim. Na ovaj način izražavajući svoju nemoć, strah i bijes pred sistemom koji smo sami izgradili, proizvodimo još veće zlo. Sotona, otac laži, tužitelj braće naše, raduje se praveći od Splita grad slučaj, nesiguran grad i smije nam se u našim lutanjima zamagljenog pogleda. Koliko mu u tome pomažemo? Snagu očitujemo preko jezika, preko napisane riječi, komentara ili zbijajući šale koje ovaj put u našim rukama opet siju smrt našim gradom ne držeći do ničijeg dostojanstva.

“Zar sam ja čuvar brata svoga?”

Puštajući starije i napuštene da umiru u samoći napuštenosti, nastavljajući se kupati na plaži dok iznenada preminuli leži do nas, temeljno pitanje koje si moramo postaviti je jesmo li čuvari braće svoje. I ako jesmo, kakvi smo čuvari? Našoj djeci što ostavljamo?

Na kraju vas molim da mi oprostite što ne znam uvijek biti kršćanin, što ne znam uvijek ljubiti, što zaboravljam da smo svi sinovi i kćeri istoga Oca. Oprostite mi što ne znam podignuti glas kada treba i za što treba. Nakon ove subote jednostavno trebam reći: „Oprostite mi.“ I dok vas molim oprost vjerujući da je pravda samo Njegova, želim vam posvjedočiti:

nasilje je zlo,
nasilje nije prihvatljiv način rješavanja problema,
nasilje nije dostojno čovjeka, nasilje je laž jer ide protiv prave istine o čovječnosti,
nasilje razara sve ono za što se navodno bori: čast, život i slobodu ljudi,
nasilje je zločin protiv čovječnosti jer razara tkivo čovječanstva.

Molimo Gospodina Isusa, Jaganjca Božjeg, da vjera u pošten i ispravan život kao i kršćansko uvjerenje u dobro u ovom zahtjevnom vremenu ne potamne ili pokleknu pred laži i nasiljem, kako nikada ne bi ubojstvo kakvo god ono bilo, trenutno ili dugotrajno, nazivali drugim imenom, kako spiralu nasilja i smrti ne bi nikakvom logikom opravdavali ili veličali."

hr Sun Jan 19 2020 19:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e249b6229111cba068b45d7/80
Foto: Pixabay

Znate li što je Blue Monday? Njemu u povod sutra će se u Splitu i Zadru dijeliti čokoladice

Pozitivke i Pozitivci, članovi Udruge za razvoj slobodnog društva „Pozitiva“ u suradnji sa Nadalina čokoladama, će povodom Blue Mondaya – najdepresivnijeg dana u godini, dijeliti čokoladice prolaznicima u Zadru, Zagrebu, Splitu i Slavonskom Brodu.
Treći ponedjeljak u prvom mjesecu smatra se najdepresivnijim danom u godini, a u 2020. godini taj datum pada na 20. siječnja. 

Cliff Arnall, velški psiholog koji je predavao u večernjoj školi edukacijskog centra sveučilišta u Cardiffu 2004. godine postavio je teoriju o "Blue Mondayu" koju je potkrijepio nagomilanim dugovima nakon Božića i vremenskim neprilikama.

Ono što je bitno razlikovati jest da 
za razliku od "Plavog ponedjeljka" koji je samo teorija (a šuška se i da je marketinški trik), siječanjski blues stvarno je medicinsko stanje, koje se uistinu događa nakon Blue Mondaya. O tome kako možete spriječiti posljedice siječanjskog bluesa možete čitati ovdje, a od sutra već možete početi sa sretnijim navikama pa svratiti na:

Narodni trg (Zadar) u 10 sati ili kod Pirje u Marmontovoj (Split) u 12 sati gdje vas čeka besplatan osmijeh i čokolada. 

"Svi znamo da jedan osmijeh može „slučajnom“ prolazniku popraviti dan, a uz jednu čokoladicu i razvući osmijeh na lice te unijeti malo pozitive u život. Poklonimo jedni drugima osmijeh i zagrljaj jer sreća drugog čovjeka i naša je sreća, sloboda drugog čovjeka i naša je sloboda", napisali su iz Pozitive.
hr Sun Jan 19 2020 19:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2488aa29111cb4068b45dc/80
Foto: Facebook: Vatrogasci-Selca

'Ljudski nemar, nepažnja ili jednostavno zloća': Kod Novog sela izbila dva požara u nizu

Oba požara sanirana su zahvaljujući policijskoj postaji Brač i vatrogasnoj postrojbi 'Vatrogasci Selca'
O požaru se vatrogasna jedinica 'Vatrogasci-Selca' oglasila na svom Facebook profilu apelirajući na opasnost ovakvih slučajeva:

Ljudski nemar, nepažnja ili jednostavno zloća?
Dva požara u razmaku od sat vremena.

U poslijepodnevnim satima u nedjelju, 19. siječnja, u razmaku od sat vremena, dobili smo dojave o dva požara na području Novog sela. Uzroci su nepoznati, međutim s obzirom na jaku buru koja puše cijeli dan, još jednom pozivamo sve mještane na pojačani oprez i pažnju.

Prvu dojavu o požaru na području 'Glave' kod Novog sela smo dobili u 13:20 sati. Na teren je žurno izašlo 11 vatrogasaca s tri vozila te je isti lokaliziran u 14:10 sati i potpuno ugašen u 15:00 sati. Opožarena površina je 50*50 metara suhe trave, niskog raslinja i borove šume.

Nedugo nakon toga, u 15:25 sati dobivamo novu dojavu o požaru također na području Novog sela, predio Tumbin, srećom manjeg intenziteta, površine 10 m2 suhe trave. Isti je vrlo brzo ugašen.
O oba požara obaviještena je policija PP Brač koja provodi izvide.

Malo je potrebno da se vatra snažno razbukta i požar raširi, posebno kad bura puše kao danas, te ovim putem još jednom apeliramo na pojačani oprez.


hr Sun Jan 19 2020 17:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2023c829111c12008b4647/80

Odvjetnik Branko Šerić u ponedjeljak će prvi puta posjetiti Zavadlava u zatvoru

Odvjetnik Branko Šerić u ponedjeljak će prvi puta posjetiti svog klijenta Filipa Zavadlava u zatvoru u Bilicama. Filipov otac Ante Zavadlav kaže da se boji za svog sina.
"Od tog susreta ne očekujem ništa, odnosno, očekujem jedan kontakt, ukoliko će on biti uspješan", rekao nam je odvjetnik Branko Šerić koji će u ponedjeljak po prvi puta posjetiti svog klijenta i trostrukog ubojicu Filipa Zavadlava u zatvoru.

Psihijatrijsko vještačenje Filipa Zavadlava obavit će stručnjaci iz Klinike za psihologiju Vrapče, potvrdio je Šerić za Dnevnik.hr i rekao kako će puno toga ovisiti o vještačenju.

Procjenjuje da bi do vještačenja moglo doći najranije u srijedu.

"Vještačenje će početi tek kada Klinika za psihologiju Vrapče primi nalog za vještačenje. To se, procjenjujem, neće dogoditi prije srijede. Donesen je nalog i upućen je u Zagreb. Psihijatri i psiholozi moraju uzeti vrijeme za pripremu da počnu s ispitivanjem okrivljenika", napominje Šerić.

Vještačenjem će se utvrditi je li trostruki ubojica u vrijeme počinjenja zločina bio ubrojiv, smanjeno ubrojiv ili neubrojiv. O tome će ovisiti visina kazne, odnosno ukoliko se utvrdi da je bio neubrojiv, neće kazneno odgovarati za to što je učinio.

hr Sun Jan 19 2020 17:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .