Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb6eaf929111ce84b8b463e/80

Svečano zatvoreni 15. "Dani kršćanske kulture"

Zaključen je program ovogodišnjih 15. "Dana kršćanske kulture" koji su se, osim u Splitu, održali i u Šibeniku i Dubrovniku, donoseći desetcima tisuća posjetitelja gotovo 70 najraznovrsnijih kulturnih događanja.

U utorak 16. travnja u Splitu s početkom u 19 sati održano je svečano zatvaranje manifestacije "Dani kršćanske kulture" koja ove godine slavi petnaestu, jubilarnu obljetnicu. Na svečanosti u Nadbiskupijskom ordinarijatu prisustvovali su predstavnici pokrovitelja i suorganizatora, javnih i kulturnih ustanova te brojna publika, a u sklopu programa dodijeljena je i nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi utemeljiteljici i direktorici Laudato televizije, gđi Kseniji Abramović.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić, domaćin svečanoga zatvaranja, tom je prigodom istaknuo: "Večeras se nalazimo u dvorani koja je svoj naziv dobila u čast svetoga pape Ivana Pavla II. koji je puno učinio za evangelizaciju kulture. Kultura je na neki način povezana sa zemljoradnjom, jer latinska riječ collo, colere znači uzgajati, gojiti. Čovjek je biće koje se odgaja, koje se u svim fazama života treba odgajati u vrednotama, a upravo nas kršćanske vrednote humaniziraju i daju nam dostojanstvo. Kulturu treba predstavljati, treba je promovirati, a ovogodišnja dobitnica nagrade 'Andrija Buvina' puno je učinila baš na tom području promocije kulture prožete kršćanskim vrednotama. Promotori kulture su žive osobe, življena svjedočanstva: tako i Laudato TV čine osobe koje žive i svjedoče kršćanske vrednote. Čestitam nakladničkoj kući Verbum na ovoj hvalevrijednoj manifestaciji, svim sudionicima i na poseban način dobitnici nagrade. Neka su vam svima blagoslovljeni predstojeći dani Velikoga tjedna i na poseban način sretan vam i blagoslovljen Uskrs!"


Pozdrav u ime Splitsko-dalmatinske županije uputio je župan Blaženko Boban i u svom se govoru osvrnuo na žalosne prizore pariške katedrale Notre-Dame: "Evo baš ovih dana, u ovome Velikome tjednu, obasipaju nas tužne informacije… Sjetimo se večeras pape Ivana Pavla II. koji je u Solinu u listopadu 1998. godine rekao mladima: 'Ne vjerujte onima koji obećavaju lagodan život. Spas je u križu i zato, mladi, prionite poslu!'" Župan je zaključio čestitavši organizatorima i dobitnici nagrade, izrazivši želju da Laudato televizija uskoro bude dostupna i na području Splitsko-dalmatinske županije.


U ime Grada Splita okupljenima se obratio pročelnik Službe za  društvenu djelatnost Mate Omazić: "Današnji je dan posljednji u ovogodišnjoj manifestaciji. Posljednji su dani uvijek dani kada svodimo račune, to su dani čestitanja i nagrada. I ja večeras želim čestitati organizatorima i na taj im način pružiti podršku, jer za ovakvu je manifestaciju potrebno puno truda i rada, a vjerujem da će Dani kršćanske kulture s godinama samo rasti i jačati", zaključio je g. Omazić i na samome kraju uputio srdačne čestitke dobitnici nagrade "Andrija Buvina" gđi Kseniji Abramović. 

Potom je glavni urednik nakladničke kuće Verbum, g. Petar Balta, pročitao okupljenima obrazloženje nagrade u kojemu je istaknuo osobite zasluge gđe Ksenije Abramović na području promicanja kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije. Gđa Abramović utemeljiteljica je galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” koja od 2003. godine promovira hrvatsku kulturnu, napose kršćansku baštinu. Ova jedinstvena galerija predstavlja djela renomiranih hrvatskih umjetnika suživljenih s kršćanskom ikonografijom i do sada je imala mnoštvo vrijednih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Galerija je s godinama prerasla isključivo galerijsku ponudu: svoju aktivnost proširila je na brojne humanitarne projekte, slikarske kolonije, koncerte, izložbe i multimedijske proizvode (Galerija Laudato nakladnik je 70 glazbenih albuma ponajboljih hrvatskih duhovnih glazbenih sastava i kantautora). Prva galerija otvorena je u Zagrebu 2003., zatim u Slavonskom Brodu 2005., te u Zadru 2011. Godine 2013. Ksenija Abramović je utemeljila udrugu „Ime dobrote” čija je osnovna misija istinito informiranje koje će promicati zauzetost za boljitak hrvatskog naroda i produbljivanje vjere. 


Ipak, uz ova brojna postignuća, najveći i životni projekt gđe Abramović sasvim je sigurno Laudato televizija, prva obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj koja je krenula s emitiranjem u Hrvatskoj i BiH za Božić 2015. Utemeljiteljica je i direktorica te televizije, a također je pokrenula i uređuje čitani i utjecajni portal laudato.hr. Osim bogatog televizijskog programa Laudato TV-a treba posebno spomenuti godišnje koncerte koji se pod nazivom „Progledaj srcem” održavaju od 2015. godine. U početku osmišljeni da financijski potpomognu projekt Laudato televizije ovi su koncerti nakon pet godina postali prava platforma za mlade hrvatske vjernike koji duhovnom glazbom idu ukorak s vremenom, logistički, produkcijski i kvalitativno. „Progledaj srcem” istinski je pokazatelj koliko je bogato i napredno glazbeno stvaralaštvo duhovnih pjesama u Crkvi u Hrvatskoj. Gđa Abramović dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva katoličkih novinara za projekt Obiteljske televizije Laudato u 2017. godini. Gđi Abramović zadarska je nadbiskupija dodijelila priznanje „Svete Stošije” za promicanje obiteljskih, vjerskih i narodnih vrjednota i zajedništva putem televizije i portala Laudato u 2019. godini, a Festival hrvatskog katoličkog filma Trsat 2015. godine dodijelio joj je posebno priznanje za produkciju audiovizualnog stvaralaštva. Dobitnica je međunarodne nagrade Global Leadership Award za 2014. godinu koju zajedno dodjeljuju organizacije Leadership Institute, Bow Group, World Congress of Families i Institut de Formation Politique, a dobitnica je i više stotina priznanja za humanitarni rad.

G. Balta u svojemu je govoru posebno istaknuo rečenicu koju je večer prije u programu predstavljanja Laudato televizije citirala gđa Ksenija Abramović: "Nemojte samo sanjati svoj život, živite svoje snove", i dodao: "Ksenija Abramović tu je rečenicu provela u život razdajući se poput svijeće. Večerašnja svečanost i nagrada samo su mali znak zahvalnosti za sav njezin rad i napore." Nakon obrazloženja nagrade uslijedila je svečanost dodjele nagrade: plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale laureatkinji je predao akademski slikar Josip Botteri Dini, član Savjetodavnog vijeća manifestacije, i tom prilikom izrazio srdačne čestitke gđi Abramović istaknuvši: "Čast mi je uručiti Vam ovu nagradu, koju je Kuzma Kovačić načinio po uzoru na jedan od 28 reljefa s vratnica splitske katedrale koje je izradio Andrija Buvina u 13. stoljeću. On je u svoje vrijeme bio potaknut stvoriti to djelo koje će nadahnuti ljude na promišljanje, na reevangelizaciju. Rekao bih da upravo Vas i Vaše životno djelo možemo usporediti s tim djelom Andrije Buvine – jer Vi ste nam s Laudato televizijom dali mogućnost da i mi sudjelujemo u reevangelizaciji, i to ne samo na ovim prostorima. Hvala vam!" Nakon uručenja nagrade prigodnu je riječ okupljenima uputila i sama dobitnica nagrade "Andrija Buvina" gđa Ksenija Abramović: "Madre Angelica bila je klauzurna redovnica, klarisa, koja je započela projekt katoličke televizije EWTN s 200 dolara u džepu. Danas ta televizija doseže do milijardu i pol ljudi. U misli mi dolazi citat: 'Učinite nešto ludo, da bi Bog po vama mogao učiniti čudesno' – eto, tako sam se ja upustila u avanturu svog života, u avanturu Laudato televizije, koja je moja misija i dar hrvatskome narodu", zaključila je gđa Abramović zahvalivši organizatorima i svima okupljenima.

Na samom kraju večeri ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj zatvorio je 15. "Dane kršćanske kulture" i u svojemu govoru istaknuo: "Na svečanom otvorenju prije jedanaest dana pokazao sam vam katalog govoreći da će gotovo 70 kulturnih sadržaja u narednim danima oživjeti s vama i za vas. Sada, po završetku manifestacije, jako smo sretni i zadovoljni jer je sve prošlo u najboljem redu, čak i nadmašujući naša očekivanja, a to nam je posebno važno budući da ove godine slavimo jedan mali jubilej, petnaestu godinu manifestacije. Ipak, želim istaknuti da ovo nije Verbumova manifestacija: ovo je manifestacija svih autora, sudionika i ustanova koji su sudjelovali u organizaciji – nama je čast što im služimo kao poticatelji i osjećamo radost zbog autora koji su se odazvali suorganizaciji ovoga programa koji želi služiti kao susretište prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ova manifestacija iznosi na vidjelo bogatu hrvatsku i europsku povijesnu baštinu pokazujući kako je ona utemeljena na kršćanskim korijenima, i ujedno pokazuje suvremene autore koji stvaraju na toj matrici – to ne bi bilo moguće bez brojnih suorganizatora i autora, i na tome im od srca hvala. Hvala i našim brojnim pokroviteljima i sponzorima, a na poseban način Savjetodavnom vijeću manifestacije na pomoći i podršci koja traje već dugi niz godina."

Svečanost zatvaranja manifestacije glazbeno je popratio ansambl "Trio ConCerto": sopranistice Branka Pleština i Ida Bilić te orguljaš Mirko Jankov upotpunili su svečanost sjajnim izvedbama duhovnih skladbi kršćanske baštine.

Tako je zaključen program ovogodišnjih 15. "Dana kršćanske kulture" koji su se, osim u Splitu, održali i u Šibeniku i Dubrovniku, donoseći desetcima tisuća posjetitelja gotovo 70 najraznovrsnijih kulturnih događanja.

hr Wed Apr 17 2019 10:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c865def29111c0f008b460d/80
Foto: PIXABAY

Od sutra nova prometna regulacija u Splitu: Evo koje ulice postaju jednosmjerne i kako vozi javni prijevoz

U noći s ponedjeljka 17. lipnja na utorak 18. lipnja kreće nova regulacija prometa u gradskoj luci u Splitu.

Jednosmjerni promet preko Zvonimirove ulice pa sve duž Obale kneza Domagoja i dalje preko Jadranske, Bijankinijeve i Pojišanske ulice odrazit će se, kako je najavljeno, i na trase autobusnih linija javnoga gradskog prijevoza.Izlaz iz luke odvijat će se jedinim mogućim pravce, preko mosta Bačvice.

Za sva vozila će tako biti zabranjena vožnja Zvonimirovom ulicom u pravcu tzv. Koteksovog nebodera i sav promet će se odvijati kružno preko trajektne luke, autobusnog kolodvora i Bačvica.

Semafori kod Biskupove palače također će se reprogramirati u skladu s privremenom prometnom regulacijom, javlja Radio Dalmacija.

Trasa javnog gradskog prijevoza za linije 2, 9, 10 i 15 se ne mijenja, ali sve ostale linije javnog gradskog prijevoza će se prilagoditi novom prometnom režimu, i umjesto Zvonimirovom voziti kružno preko trajektne luke i Bačvica.

Sve autobusne linije koje  Zvonimirovom ulicom dolaze u grad skreću udesno na stanicu u Zagrebačku  i potom nastavljaju uobičajenom trasom. Ključna je promjena na linijama koje se vraćaju iz centra grada, jer nakon početka nove regulacije prometa autobusi iz Zagrebačke ulice, umjesto u Zvonimirovu, skretat će udesno prema luci, odnosno do novog, većeg ugibališta koje će biti napravljeno na mjestu sadašnjeg okretišta kod glavnog autobusnog kolodvora. Otud će nastavljati vožnju preko mosta na Bačvicama do Bijankinijeve i Pojišanske, te dalje prema uobičajenim rutama i odredištima.

Radi se čak o 28 gradskih i prigradskih linija, tako da ćemo dnevno kroz luku imati 509 prolazaka autobusa. Sada će preko luke  prometovati i “Prometove” linije broj 2, 3, 5, 5a, 8, 9, 11, 14, 15, 17, 18, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 60 i 68.

hr Sun Jun 16 2019 19:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d06617229111c1ad08b4608/80
Foto: Izvor: Facebook | Autor: Grad Split

Pregledajte se na vrijeme: Na Prokurativama jučer pregledano 920 građana, otkriveno 155 tumora kože

Svi kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

U sklopu javnozdravstvenog projekta 'Djeluj sada!' jučer je na Prokurativama održana akcija preventivnih pregleda madeža tijekom koje su splitski i zagrebački liječnici pregledali 920 građana. Na tom uzorku, od 920 Splićana, otkriveno je ukupno 155 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 26 melanoma te 129 ostalih karcinoma kože. To je čak 17% od ukupnog broja pregledanih. 

Ovu akciju organizirali su zajedno Grad Split, Udruga “Zdravi pod suncem“, Crveni križ – Gradsko društvo Split te Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio se liječnicima i sestrama s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split i akademkinji Mirni Šitum, potom primarijus Sanji Poduje - predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem“, Mireli Šentija Knežević – koordinatorici ovog projekta u Gradu Zagrebu, ali i Crvenom križu i njegovim neumornim volonterima koji su strpljivo pomagali građanima i liječnicima.

Cilj akcije bio je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. S obzirom na veliki interes, ali i porazne rezultate, splitska gradska uprava istu akciju planira provoditi i ubuduće.

hr Sun Jun 16 2019 17:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d065fc129111ca8d08b45c5/80
Foto: Autor: Facebook | Izvor: SDP Split

SDP Split: 'Oparina pravila su smiješna baš kao i njegov dosadašnji mandat'

Maja Giljanović, članica Gradskog odbora SDP-a Split izmijenila je Oparinih 10 zapovijedi i nazvala njegov dosadašnji mandat smiješnim.

Njezinu objavu prenosimo u cjelosti:

"Gradonačelnikova pravila su smiješna baš kao i njegov dosadašnji mandat. Pravila bi zapravo trebala ovako izgledati:

OPARINIH 10 ZAPOVIJEDI

1. Pomalo je riječ koju ćete čuti ukoliko odlučite prijaviti komunalni nered u gradu pa čekate intervenciju nadležnih službi. Pomalo ćete i doći do samog grada jer su naša prometna rješenja neprilagođena potrebama te se oboružajte strpljenjem dok se nekoliko sati probijate do gradske luke. Ne klonite duhom, pročitajte priču o utrci kornjače i zeca!

2. Pižolot u Splitu traje od 14 do 17. Osim ako radite u nekoj gradskoj službi pa taj pižolot potraje i malo dulje. Meni, recimo, pižolot traje skoro cijeli dan jer se odmaram i skupljam snagu za naslikavanje i osmišljavanje novih marketinški kampanja koje trebaju prikazati da ipak nešto zaista radim.

3. Fjaka ili „stanje svijesti s velikom voljom ni za što“ zapravo opisuje moj dosadašnji mandat. Kako se mandat bliži kraju, tako se i energija u meni budi pa otvaram projekte stare 40 godina.

4. Iskoristite vrijeme i posjetite naše plaže. Zanemarite nered na Žnjanu, zanemarite fekalije na Firulama, zanemarite i što se na vas može odroniti stijena dok se sunčate već samo platite ležaljku i uživajte u našem moru. Nadam se da ne ronite preduboko da vidite otpad koji tamo gomilamo.

5. Bačvice je čuvena plaža u samom centru grada koju svakako treba posjetiti. Nema veze što godinama u nju ništa nismo ulagali, što nedostaju tuševi, što koncesionar svojim ležaljkama zauzima cijelu plažu pa nemate mjesto za kupanje ukoliko ne iznajmite ležaljku, al' ne vidim razlog zašto bi se vi time trebali opterećivati. Vaše je da dođete i ostavite novce, za ostalo smo tu ipak - mi!

6. Navijački duh Splita je zaista jedinstven jer moj HDZ jedino navijačku scenu nije uspio uništit' do sada, za razliku od samog splitskog sporta koji smo upropastili, u čiju infrastrukturu nismo ulagali zadnjih 40 godina i koji je samo sjenka onog što je nekoć bio.

7. Hajduk nitko ne smije dirati. To pravo je rezervirano isključivo za HNS i moje prijatelje iz HDZ-a koji vode ovaj savez i često odu do Međugorja. Točka!

8. Dioklecijanova palača je prekrasna i morate je obavezno pogledati. Nemojte zamjeriti što, zbog nepostojanja Odluke o komunalnom redu, palačom vlada nered, stoga, nemojte se ni čuditi ako vidite klima uređaje ili kanalice za kabele. Pa i Dioklecijan bi koristio klimu da je postojala u njegovo vrime!

I baš šteta što niste došli koju godinu ranije jer bi imali priliku i vidjeti te prošetati prekrasnom marjanskom šumom. Ne, ne postavljajte mi sad pitanje kako smo i šumu uspjeli upropastiti. To, iskreno, ni meni do danas nije jasno. Postojali su neki stručnjaci koji su na to upozoravali, al' u Hrvatskoj je svatko stručnjak pa nismo znali da misle ozbiljno.

9.Ne volimo buku noću, ali zato nismo ograničili vrijeme puštanja glasne muzike jer vjerujemo u vaše poštenje i apeliramo na vašu odgovornost. Vi ćete sami znati procijeniti kad vam je dovoljno zabave.

10. Dok ćemo vašu šetnju gradom u kostimu sankcionirat’ s 500 kn, s druge strane ćemo tolerirati ukoliko postavite štekat bez ugovora ili taj štekat preko noći višestruko naraste. Mi smo tolerantni kad to želimo, a ne kad je potrebno."

hr Sun Jun 16 2019 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Proteže se kolona od dva kilometra: Došlo do zapaljenja i tehničkog kvara dva vozila u smjeru Dubrovnika

A1 Zagreb-Dubrovnik u smjeru Dubrovnik između izlaza 2 Jastrebarsko i odmorišta Draganić (26+850 km) - zapalilo se osobno vozilo.
Vozilo je u kvaru na autocesti A1 na 26+850 km između čvora Jastrebarsko i čvora Karlovac u smjeru Dubrovnika, javlja HAK.

A1 Zagreb Dubrovnik u smjeru Dubrovnik između izlaza 21 Skradin i mosta Krka (314+000 km) nalazi se vozilo u kvaru na autocesti A1 na 314+000 km između čvora Skradin i čvora Šibenik u smjeru Dubrovnika.

Pojačan je promet na važnijim cestama, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, Istarski ipsilon, Jadransku i Ličku magistralu magistralu (DC8).

Pojačan je promet i u pojedinim trajektnim lukama i pristaništima, te na pojedinim graničnim prijalzima sa Slovenijom i BiH. Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja osim na dionicama gdje su u tijeku radovi.

hr Sun Jun 16 2019 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .