Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f61c5a8daf72da0988b45e3/80
Foto: DalmacijaNews

Novo tjedno izvješće o koroni u Hrvatskoj, tri županije stoje najlošije

Nakon smirivanja epidemiološke situacije početkom listopada, zbog ponovnog priljeva novooboljelih osoba, stope su u većini županija ponovno porasle.

Objavljeno je novo tjedno izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za razdoblje od 5. do 12. listopada.

Ukupno je 220 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi  77,1 godina. 102  osobe preminule su na respiratoru.

Trenutno u Republici Hrvatskoj postoji 26 testnih mjesta koja provode RT-PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na COVID-19. Svi obrađeni uzorci upisuju se u nacionalnu platformu pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje koja je dostupna svim županijskim zavodima za javno zdravstvo. Županijski zavodi za javno zdravstvo o pozitivnim slučajevima, izvorima zaraze i žarištima dostavljaju podatke u sklopu svojih dnevnih izvješća Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo prikuplja tako informacije o žarištima, o bolničkom liječenju COVID-19 pozitivnih osoba, zatim o COVID-19 pozitivnim pacijentima na respiratoru i o umrlim osobama.
Više o testnim centrima možete pronaći na linku, navodi se u izvještaju.

Navode se i epidemiološki pokazatelji na dan 12. listopada 2020.:

Kumulativna 7-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 69,1/100 000

Kumulativna 14-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 107/100 000

Županije s kumulativnom 7-dnevnom stopom većom od 50/100 000 stanovnika: Grad Zagreb, BBŽ, DNŽ, KŽ, KZŽ, LSŽ, MŽ, OBŽ, PSŽ, SMŽ, SDŽ, VŽ, VPŽ, VSŽ, Zagrebačka

Županije s kumulativnom 14-dnevnom stopom većom od 100/100 000 stanovnika: Grad Zagreb, BBŽ, DNŽ, KŽ, KZŽ, LSŽ, MŽ, PSŽ, SMŽ, SDŽ, VPŽ, VSŽ

Ukupni broj testiranja u posljednjih tjedan dana: 32 584

Udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja u posljednjih tjedan dana: 8,7 %

Ukupan broj testiranja i udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja: 360 976; 5,7 %

Broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi na 100 000 stanovnika u posljednjih tjedan dana: 0,42/100 000

Broj smrtnih slučajeva u posljednjih tjedan dana: 27

Ukupna stopa smrtnih slučajeva na 1 000 000 stanovnika: 80/1 000 000

Tri županije stoje najlošije proteklog tjedna

U dvotjednom razdoblju od 6.10.-12.10. sve županije zabilježile su novooboljele slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih bilježi Grad Zagreb, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija te Zagrebačka županija. Najmanje novooboljelih zabilježeno je u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Najveću 14-dnevnu stopu ima Krapinsko- zagorska županija, a slijede je Ličko-senjska i Vukovarsko-srijemska županija. 

Epidemija po tjednima, od 28.-33. tjedna epidemije

 

Iz podataka je vidljivo da jedni od najvažnijih epidemioloških pokazatelja - stopa potvrđenih slučajeva te udio pozitivnih testova nakon pozitivnog trenda u razdoblju 28. do 31. tjedna, u 32. i 33. tjednu ponovno rastu. Stopa potvrđenih slučajeva padala je do  31. tjedna kada je iznosila 31,2 da bi u 32. i 33. tjednu ponovno rasla. Broj novih slučajeva u odnosu na tjedan prije porastao je za 90,2 %. Ukupan broj testiranja rastao je do 30. tjedna kada je iznosio 37030, no nakon toga u posljednja tri tjedna opet je u blagom padu. Udio pozitivnih osoba u ukupnim testiranjima također je  padao do 31. tjedna, te rastao u 32. i 33. tjednu.

Vidljivo je da se od 28. do 31. tjedna bilježi povećanje, a u 32. i 33. tjednu blagi pad prosječne dobi oboljelih slučajeva te broja slučajeva na respiratoru, a to korespondira s dosadašnjim saznanjima da će se u osoba starije životne dobi češće razvijati teži klinički oblici bolesti te će smrtnost biti veća u starijim dobnim skupinama. Stopa smrtnih slučajeva u zadnja 5 tjedna pokazuje stagnaciju.

Nakon smirivanja epidemiološke situacije početkom listopada, zbog ponovnog priljeva novooboljelih osoba, stope su u većini županija ponovno porasle.

Hospitalizacije i težina kliničke slike

Broj hospitaliziranih slučajeva po danu kretao između minimalnih 31 i maksimalnih 58, dok se udio hospitaliziranih slučajeva u ukupnom dnevnom broju potvrđenih slučajeva kretao se u rasponu od 6,1% do 23,2%.

d ukupnog broja potvrđenih slučajeva u zadanom tjednom periodu, njih 11,9% je hospitalizirano, što predstavlja smanjenje u odnosu na prošlotjednih 16,8 %. Na respirator je u istom periodu stavljeno 17 osoba, što čini 0,6% od ukupnog broja potvrđenih slučajeva.

Nakon izmjene duljine trajanja izolacije oboljelih bilježi se nagli pad broja aktivnih slučajeva, a nakon čega je  broj aktivnih slučajeva dva tjedna stagnirao, da bi ponovno rastao u posljednjih tjedan dana.

Dobno-spolna raspodjela COVID-19 smrtnih slučajeva

Ukupno je 220 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 77,1 godina. 102 su osobe preminule  na respiratoru.

U posljednjih tjedan dana preminulo je 27 osoba, od toga je 11 (40,5 %) osoba bilo na respiratoru. Raspodjela po dobi i spolu u posljednjih tjedana dana prikazana je u tablici 5., a po županijama u tablici 6.

U prethodnih tjedan dana oboljele su ukupno 2824 osobe – otprilike jednak postotak osoba ženskog (50,8%) i muškog spola. Jednaka raspodjela po spolu zastupljena je i u većini dobnih skupina, osim u dobnim skupinama 7-10 i 11-14 godina gdje je veći postotak oboljelih dječaka.

Po dobnim skupinama – otprilike jednak postotak oboljelih zabilježen je u dobnim skupinama djece (11,9%) i starijih osoba (11,8%). Najviše je oboljele djece srednjoškolskog uzrasta, ukupno 149. Odrasli čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih oboljelih osoba, odnosno 2154 (76,3 %).

Distribucija oboljelih po dobi nije se značajno promijenila u odnosu na prošli tjedan, osim što se smanjio udio oboljelih osoba starije životne dobi s 15,8 % na 11,8%.

Kontinentalna Hrvatska

U posljednjih tjedan dana u svim su županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni novooboljeli slučajevi, najviše u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj te Zagrebačkoj županiji, a najmanje u Koprivničko-križevačkoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Najviše 7-dnevne stope na dan 12. listopada zabilježene su u Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Unatoč velikom porastu broja oboljelih nema zabilježenih žarišta s velikim grupiranjem oboljelih, već se uglavnom radi o velikom broju manjih grupiranja. I dalje se bilježe oboljeli povezani s okupljanjima u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok u Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji veći priljev oboljelih dolazi iz grupiranja na radnim mjestima. Manja grupiranja povezana s radnim mjestom zabilježena su i u drugim županijama.

U Osječko-baranjskoj županiji zabilježena su grupiranja oboljelih u školama, a u Virovitičko-podravskoj u 2 naselja. Također, zabilježena su grupiranja povezana s vjerskim i obiteljskim okupljanjima. U socijalnoj skrbi oboljele osobe su zabilježena u Karlovačko, Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dio oboljelih uvezeni su slučajevi iz inozemstva te je veliki udio kontakta oboljelih osoba.

Primorska Hrvatska

I  u primorskoj Hrvatskoj zabilježeni su slučajevi oboljelih osoba u svim županijama. Najveći broj oboljelih zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a najmanji u Istarskoj, Šibensko-kninskoj te Ličko-senjskoj županiji – unatoč tome, zbog malog broja stanovnika, i tako mali broj oboljelih značajno je povećao 7-dnevnu stopu te je najveća 7-dnevna stopa na dan 12. listopada bila u Ličko-senjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji grupiranja su zabilježena na jednoj visokoobrazovanoj ustanovi te na radnim mjestima. U dubrovačko-neretvanskoj županiji grupiranja oboljelih povezana sa zborskim pjevanjem te plesnom skupinom. Bolest je zabilježena u socijalnoj ustanovi u Ličko-senjskoj županiji. Značajan dio oboljelih kontakti su prethodno oboljelih slučajeva.

hr Tue Oct 13 2020 20:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8fe89f6f52df4c1d8b457f/80

Vandali oskvrnuli mural Žana Ojdanića na Splitu 3, lice mu prekrili bijelom bojom!

Ojdanić je, uz to što je bio legendarni predsjednik Torcide, bio je i prvi predsjednik Udruge 'Naš Hajduk'.
Taj kobni 2. travnja 2016. godine ostao je urezan u životima brojnih Splićana, posebice Hajdukovaca jer je u tragičnoj padobranskoj nesreći poginuo Žan Ojdanić, legendarni vođa Torcide.

Sve se događala u subotu oko 12 sati kada je Ojdanić krenuo u 530 padobranski skok. Nažalost, i posljednji. Žan, po pričama očevidaca, nije uspio ispraviti kupolu padobrana 70-ak metara prije tla pa je svom silinom udario u zemlju i zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je, sat vremena kasnije, i preminuo.

Njegovi prijatelji su samo dan poslije napravili mural njemu u čast, ispod  Sveučilišnog mosta na Splitu 3, a više od četiri godine kasnije mural je osvanuo unakažen od strane nepoznatih vandala. Lice preminulog člana Torcide osvanulo je prekriveno bijelom bojom.

Ojdanić je, uz to što je bio legendarni predsjednik Torcide, vršio dužnost i prvog predsjednika Udruge 'Naš Hajduk'.


hr Wed Oct 21 2020 09:52:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

28 bolnica ostaje bez lijekova, među njima i KBC Split

Iznos duga dosegao je pet milijardi kuna, a najstariji dugovi stariji od dvije godine

Petnaestak bolnica već je i tuženo pa im prijete i ovrhe. Podaci pokazuju da su najstariji dugovi stariji od dvije godine.

- Obustavili smo isporuku lijekova u 28 bolnica i tako će biti dok se ne riješi problem neplaćanja koji je ovih dana kulminirao. Podvukli smo crtu i sve dok se rok plaćanje lijekova ne svede ispod 365 dana, opskrbe bolnica neće biti“, kaže za Jutarnji list direktor Medike, najveće hrvatske veledrogerije, Jasminko Herceg, i dodaje da su s obzirom na činjenicu da se problem i dalje ne rješava, prisiljeni na taj nepopularni korak premda su sve veledrogerije svjesne da bi to moglo značiti nedostupnost terapije i za one najteže pacijente.

I druga velika veledrogerija Oktal Pharma također je jučer prekinula opskrbu lijekovima i to za 33 bolnice. Petnaestak bolnica već je i tuženo pa im prijete i ovrhe. Podaci pokazuju da su najstariji dugovi stariji od dvije godine. Također, prema nekim informacijama, velike farmaceutske tvrtke potpuno su "zaključale ladice" i više ne isporučuju robu veledrogerijama dok se ne plate stari dugovi.

- Naprosto, proizvođači nam više ne žele isporučiti robu jer su dugovi dosegli 5 milijardi kuna“, objašnjava Herceg.

- Sve bolnice koje imaju račune starije od godine dana od jučer su u istoj situaciji, a to se odnosi i na one velike poput KBC-a Osijek, KBC-a Split, KB-a Sveti Duh, Dječje bolnice u Klaićevoj ili pak Infektivne klinike 'Dr. Fran Mihaljević'. Zasad je KBC Zagreb, kao najveći potrošač poglavito skupih lijekova, i dalje na "zelenoj listi" jer se još drže na 350 dana. Ima i svijetlih primjera, poput KBC-a Rijeka, KB-a Merkur, KBC-a Sestre milosrdnice ili pak Ortopedske klinike u Lovranu i OB-a Slavonski Brod koje su redoviti platiše i njima će biti dostavljeni lijekovi koje još imamo na zalihama“, objašnjava Herceg trenutačnu situaciju u opskrbi lijekovima.

hr Wed Oct 21 2020 08:18:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f327a3cdaf72dca658b4578/80
Foto: Dalmacija News

U Dalmaciji pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom

Većinom sunčano i toplije, uz jačanje južine
U Dalmaciji pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. U noći i ujutro ponegdje moguća kratkotraja magla ili sumaglica. Puhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, uz obalu između 11 i 15 °C. Najviša dnevna od 19 do 21 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano vrijeme. U noći i ujutro uz obalu burin, a zatim slabo do umjereno jugo i južni vjetar.

Do vikenda još razmjerno stabilno i toplo, zatim...

Do vikenda na Jadranu obilje sunčanog i ugodno toplog vremena, ali u petak na sjevernom dijelu uz povremeno više oblaka ponegdje može pasti malo kiše. U subotu postupno oblačnije, do kraja dana mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni i južni vjetar, ponegdje i jugo.

U unutrašnjosti idućih dana većinom stabilno - prevladavat će suho i sunčano, uz izraženu južinu. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadnjak. Temperatura zraka u porastu pa će najviša dnevna biti uglavnom oko 20 °C ili malo viša.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović, dipl. ing. iz DHMZ-a.
hr Wed Oct 21 2020 07:57:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8fb1516f52dfac1c8b45b5/80

U Vranjicu se zapalio drveni brod, eksplodirala i plinska boca!

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.
Nešto prije ponoći, u noći s utorka na srijedu, vatrogasne sirene probudile su stanovnike Vranjica. U tamošnjem brodogradilištu zapalio se drveni brod pa su na teren pohitali vatrogasci Solina i Vranjica, a u pomoć je stigla i JVP Split.

Ni pola sata nakon dojave o požaru novi šok. Čula se eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju eksplozija plinske boce. Nitko, po trenutnim informacijama, nije ozlijeđen.

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.


hr Wed Oct 21 2020 05:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .