Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59db5367b9e03ecc7a8b45d2/80
Foto: Pixabay

Tri vitamina bez kojih nijedna žena ne bi smjela dočekati zimu

Vitamin A sprječava starenje kože, vitamin C štiti je od štetnog utjecaja sunca, a vitamin E briše bore.

Vitamini A, E i C smanjuju oštećenja prouzrokovana djelovanjem slobodnih radikala, sunčevih zraka, zagađenog zraka i dima te oporavljaju kožu oštećenu sunčevim zrakama, piše portal Živim.

Zaključak je to opsežnog istraživanja Sheldona Pinnella, jednog od vodećih američkih dermatologa i znanstvenika sa Sveučilišta Duke. On je, naime, potvrdio da se lokalnom primjenom ovih vitamina koži pruža značajna zaštita od štetnih vanjskih utjecaja.

Vjerojatno je zato kozmetička industrija posljednjih godina izbacila toliko seruma i kremica obogaćenih spomenutim vitaminima... Njihov blagotvoran učinak na kožu, a svi znamo koliko nam to s godinama postane važno, je neupitan, pa ih je poželjno ubaciti u svakodnevnu njegu, a vitaminima A, E i C dodatno obogatiti prehranu.

 

Vitamin E

Vitamine E je važan antioksidans i štiti kožu od oksidativnog staničnog oštećenja kože, koje smanjuje kolagen i uzrok je suhe kože i bora.

Hrana bogata vitaminom E: klice žitarica, jetra, jaja, orašasto voće, avokado, papaja i mango, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, zelje, zelena salata), slatki krumpir (batat), kupine, paprike babure, kivi, kokos, rajčica, mrkva, sjemenke suncokreta, masline, brokula, šparoge, kukuruz, jaja, hladno prešana biljna ulja (maslinovo, kukuruzno, sojino, suncokretovo).

 

Vitamin C

Još jedan odličan antioksidans je i vitamin C, koji ne samo da štiti kožu od vanjskih oštećenja, već obnavlja i kolagen koji koži daje elastičnost i jača kapilare, a nastaje pretvaranjem amino-kiseline prolin u hidroksiprolin. Ovaj vitamin neophodan je za jak imunitet, ali i za zaštitu kože od štetnog sunčevog zračenja. Kako biste unijeli potrebnu količinu ovog vitamina, potrudite se da svakog dana pojedete dovoljno voća i povrća.

Hrana bogata vitaminom C: kivi, papaja, jagode, naranče, limun, dinja, grejp, maline, limeta, mango, borovnice, brusnice, kupine, ananas, grožđe, marelice, šljive, lubenica, banana, mrkva, trešnje, breskve, jabuke, kruške, krastavci, celer, brokula, cvjetača, češnjak, zelje, rajčica, sok od rajčice, tikvice, šparoge, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, poriluk, zelena salata, peršin).

 

Bet-karoten

Lijepe i žive boje voća i povrća koje nas mame da ih jedemo rezultat su karotenoida, prirodnih pigmenata kojih ima mnogo u prirodi i sastavni su dio biljaka. Jedan od karotenoida je i beta-karoten koji se pretvara u vitamin A i jedan je od ključnih faktora održavanja zdravlja kože. Ne samo da djeluje kao antioksidans, nego i sprječava starenje kože, štiti je od UV zračenja i štetnosti koju izaziva pušenje. Interesantno je da preveliki unos beta-karotena može obojiti kožu u žutu boju, dok je optimalan unos čini sjajnijom.

Hrana bogata beta-karotenom: zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, poriluk, zelena salata), brokula, mrkva, rajčica, bundeva, slatki krumpir (batat), lubenica, dinja, marelica, mango, papaja, naranča, kruška.

hr Wed Sep 26 2018 08:37:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/57fc84ab1eea8fe14f8b45f0/80
Foto: Screenshot YouTube

Trikovi za WhatsApp koje morate isprobati

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, a uz ove trikove njeno će vam korištenje biti još bolje.

Otkrijte točan datum slanja poruka

Sive kvačice u grupnim razgovorima poplave samo kada svi pročitaju poruku, a vi možete provjeriti kada su te poruke pročitane. Na Androidu pritisnite poruku koju ste poslali i odaberite opciju Info. Na iOS-u povucite prstom prema lijevo i vidjet ćete informacije o čitanju - vidjet ćete tko je pročitao, kome je dostavljeno i konačno - kada je poruka pročitana.

Utišajte iritantne grupne razgovore (zauvijek ili privremeno)

Grupni razgovori mogu dosta često biti jako naporni - pogotovo kada svi krenu slati poruke. Kako biste ih utišali, odite do razgovora i pritisnite na grupni razgovor i nakon toga na njegovo ime. Tamo ćete moći ugasiti podsjetnike o primljenim porukama.

Riješite problem s pročitanim porukama

Ako zbog nekog razloga pročitate zaprimljenu poruku i ne odgovorite u nekom razumnom roku, vaš sugovornik bi mogao pomisliti da ga ignorirate. Olakšajte si život i isključite podsjetnike za pročitane poruke odlaskom u opcije.

Tamo odaberite stavku za podešavanje sigurnosti profila, odnosno Account > Privacy te tamo isključite plave kvačice smrti gašenjem značajke pritiskom na Read Receipts.

Postanite vrlo tajnoviti

Ako vam kontakti polako idu na živce zato jer vas neprestano pitaju gdje ste, uvijek možete dobiti malo dodatne privatnosti prebacivanjem značajke 'zadnji put viđen' u inkognito mod. Opcija je smještena u izborniku za privatnost pod stavkom 'last seen'. Tamo možete birati hoćete li se skrivati od svih ili samo određenih kontakata.

Odredite kamo idu pohranjene datoteke

Ako imate iOS, odite u Settings > Data and Storage Usage gdje možete podesiti način na koji koristite i raspolažete datotekama. Odaberite Wi-Fi ako ne želite trošiti megabajte tijekom izbivanja iz kuće ili, kao mi, jednostavno odaberite stavku za automatski download i prebacite ga na never, odnosno nikad. Istu stvar možete napraviti i sa spremanjem fotografija na sam uređaj, piše N1.

hr Sat Oct 20 2018 20:25:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/53ff01a01899427c1c00004e/80

Trikovi za kuhanje koje odmah možete zaboraviti

Neki trikovi mogu vam olakšati život u kuhinji. Ali neke – koje mnogi koriste – bolje je odmah zaboraviti
U kuhinji su razni mali trikovi itekako dobrodošli. Oni olakšavaju kuhanje te u većini slučajeva i štede vrijeme. Ali, neki tobožnji savjeti nisu zapravo nimalo korisni. Poput ovih koje smo sakupili…  

1. Zbog soli će voda brže zavrijeti 
To je jedan od najraširenijih mitova u kuhinji. Naime, sol u vodi služi isključivo kao pojačivač okusa. Dapače, kod slane vode je vrelište više nego kod obične, pa je zapravo potrebno više vremena i energije da slana voda zavrije.

2. Bilo koji krumpir dobar je za svako jelo 
Krumpir nije uvijek samo krumpir. Za kuhanje se dijeli u tri sorte: tvrde sorte koje se ne raskuhavaju i dobro se režu; srednje čvrste, još uvijek relativno tvrde te meke koje se raskuhavaju i raspadaju. 

Mekani krumpir dobar je za spravljanje pirea, okruglica, složenaca ili za peći u pećnici. Od srednje čvrstog super se spravlja kuhani krumpir, pečeni, pomfrit, složenci ili krumpir kuhan u kori. Tvrde sorte izvrsne su za pite, salatu od krumpira, ali i pečeni krumpir te kuhani u komadu. 

3. Listovi celera se ne koriste 
Ako koristiš celer, ne moraš samo iskoristiti stapku. I listiće možeš (nasitno nasjeckane) koristiti kao ukusan dodatak juhi. Listići celera su jako zdravi. Sadrže puno vlakana, željezo, magnezij i vitamine B, C i E. 

4. Puna tava štedi vrijeme 
Prepuna tava – na primjer, s mesom – utječe na proces prženja. Kod pune tave se sadržaj više pari nego što se prži. Rezultat: meso neće biti fino hrskavo i smeđe. Najbolje je pržiti jedan do dva komada mesa u isto vrijeme. 

5. Vodu od kuhanja tjestenine treba baciti 
Voda koja ostane od kuhanja tjestenine ima super okus i trebaš je upotrebljavati pri spravljanju umaka. Osim što će dati dodatnu aromu, učinit će umak gušćim i kremastijim. 

6. Rajčice treba držati u hladnjaku 
Rajčice su namirnice koje definitivno ne spadaju u hladnjak. Hladnoća jako utječe na njihovu teksturu i okus. Radije drži rajčice u kuhinji pored radne površine ili u košarici za povrće. Kad su rajčice zrele, treba ih pojesti u roku od 3-5 dana, piše miss7.




hr Sat Oct 20 2018 19:14:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Pet stvari koje nikako ne bi smjeli piti dok ste bolesni

Iako vam vjerojatno nije stalo do hrane dok imate gripu ili želučane tegobe, nešto ipak morate piti i jesti. Nažalost, određene namirnice mogu dodatno pogoršati vaše stanje te u nastavku donosimo one koje bi svakako trebali izbjegavati dok ste bolesni.
1. Kava

Kada bi je trebali izbjegavati: Ako imate bilo kakvu vrstu bolesti, naročito neku povezanu sa želucem.  

Zašto ćete se osjećati lošije: Kofein u kavi je diuretik tako da ćete češće morati mokriti, a kod oslabljenog organizma se vrlo lako može javiti dehidracija. 

"To je loša vijest kada se tvoje tijelo bori s virusima ili infekcijama jer pravilna hidratacija pomaže imunološkom sustavu da se učinkovitije izbori s bolesti", kaže Kristine Arthur, doktorica medicine i internistica na Orange Coast Memorial Medical Center u Kaliforniji.

Kofein je još gori izbor kada se pojavi povraćanje ili proljev jer također mogu uzrokovati pojačani gubitak tekućine. Ispijanje kave dok traju navedene probavne tegobe može još više pojačati dehidraciju, a kofein može potaknuti mišiće u probavnom traktu i izazvati još jači proljev.

2. Sok od naranče

Kada bi ga trebali preskočiti: Kada kašljete ili imate grlobolju.

Zašto ćete se osjećati lošije: Sok od naranče je zbog svoje kiselosti prilično osvježavajuć. No, kada kašljete ili vam je nadraženo grlo, naranča može pojačati simptome.   

"Naranča sadrži limunsku kiselinu koja dodatno nadražuje sluznice već upaljenog grla", tvrdi Taz Bhatia, doktor medicine i profesor integrativne medicine na Sveučilištu Emory. 


3. Slatkiši

Kada ih treba izbjegavati: Kada imate bilo koju vrstu bolesti, a posebno kod želučanih tegoba.

Zašto ćete se osjećati lošije: Rafinirani šećer može privremeno potisnuti sposobnost bijelih krvnih stanica da se bore protiv bakterija i infekcije. 

Nekoliko sati nakon što ste navalili na kolačiće, bombone ili druge slatkiše, vaš imunološki sustav će postati slabiji. Samim time, njegova učinkovitost u borbi protiv bakterija i virusa će biti puno manja. 

4. Gazirani sokovi 

Kada ih treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti.

Zašto ćete se osjećati lošije: Kao i kava, gazirani sokovi mogu uzrokovati dehidraciju. Uz to, najčešće sadrže velike količine šećera pa oslabljuju imunitet. 
 
"Gazirani sokovi sadrže umjetna sladila, od kojih su mnoga zapravo velike molekule koje se ne mogu rastaviti i stoga se sporije i teže probavljaju", tvrdi doktorica Arthur. To može izazvati nadutost, grčeve, pa čak i proljev.

5. Alkohol

Kada ga treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti, posebno želučane tegobe.

Zašto ćete se osjećati lošije: Baš kao kava i gazirani sokovi, alkohol može uzrokovati dehidraciju. 

A imajući na umu da dok ste bolesni, organizam je već na granici dehidracije pa će alkohol u krvi rasti puno brže pa ćete se puno brže osjećati pijano.  Alkohol također može ubrzati probavu, što uzrokuje vodenastu stolicu ili proljev, tvrdi dr. Arthur, piše Zdrava krava.



hr Sat Oct 20 2018 19:13:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb4eca0e49386c098b46c4/80
Foto: Pixabay

Dvije zabranjene haljine koje se ne smiju nositi na svadbi

Mladenci bi na dan svojeg vjenčanja trebali biti glavne zvijezde. Baš zato je preporučljivo da gosti ne pokušavaju (svjesno ili nesvjesno) “ukrasti” pažnju ostatka uzvanika svojim odabirom odjeće, frizure, modnih dodataka ili neprikladnim ponašanjem.
Kada je u pitanju nepoželjni dress code – gošće bi trebale izbjegavati odjeću bijele boje, a pogotovo bijele haljine ukrašene čipkom, tilom, perlicama i drugim detaljima koja se obično može naći na vjenčanici, piše Zadovoljna

No isto tako zabranjene su i haljine jarko crvene boje. Istraživanja su pokazala da je odjeća ove boje preveliki mamac za poglede zbog čega će se mladenka vjerojatno osjećati loše na vlastitoj svadbi. 

Modni znalci naglašavaju da biste se trebali suzdržavati i od nošenja odjevnih predmeta predubokog dekoltea ili od prozirnih materijala. 

Nekoć se smatralo kako su i crne haljine nepoželjne za vjenčanja, no stvari su se značajno promijenile u nekoliko posljednjih desetljeća. Svaka samopouzdana žena zna da je mala crna haljina izvrstan odabir za bilo koju priliku, pa tako i za vjenčanja koja traže eleganciju i nenametljivost.
hr Sat Oct 20 2018 17:52:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .