Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1e020929111c18f18b45cf/80

Ministar Goran Marić potpisao vrijedne ugovore o darivanju s gradonačelnicima Imotskog, Solina i Visa te s načelnikom općine Zadvarje

Danas su u zgradi Županije gradonačelnici gradova Solina, Imotskoga i Visa te načelnik općine Zadvarje, u nazočnosti župana Blaženka Bobana potisali ugovore o darovanju zemljišta ili objekata koji su dosad bili u vlasništvu države.

Župan Boban je uvodno kazao da je prezadovoljan sa suradnjom s Ministarstvom državne imovine i osobno s ministrom Marićem kojega, kako je župan u šali kazao, samo zlobnici napadaju zbog "prevelikog angažmana na području Splitsko-dalmatinske županije". 

Danas smo imali priliku vidjeti maksimalnu kooperativnost između Ministarstva državne imovine i predstavnika jedinica lokalne samouprave po pitanju stavljanja u funkciju državne imovine koja je godinama bila zapuštena na području Splitsko dalmatinske županije. Zahvaljujem se ministru na potpisu današnjih ugovora, kao i svim potpisnicima ugovora, koji su danas za svoje lokalne zajednice realizirali vrlo bitne lokacije i pozicije za razvoj sredina iz kojih dolaze. Vjerujem da ćemo vrlo brzo sudjelovati i u nekim novim aktivnostima sa strane lokalnih zajednica, a i nas kao Splitsko dalmatinske županije, gdje planiramo takve nekretnine stavljati u funkciju temeljem javnih natječaja, kroz osmišljavanje projekata za dobrobit lokalne zajednice.

Ministar Goran Marić je o svakom predmetu ugovora kazao nekoliko generalnih podataka, naglašavajući kako je ponosan na veliki broj ugovora i ogromne iznose vrijednosti koju će temeljem tih ugovora dobiti na upravljanje čelnici jedinica lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj, te je zaključio osvrtom na Splitsko-dalmatinsku županiju: 

Zahvaljujući županu Bobanu, načelnicima i gradonačelnicima iz cijele Županije, pokrenuta je akcija stavljanja u funkciju zapuštene državne imovine na najbolji mogući način u korist jedinica lokalne samouprave. Mogu samo kazati da će ugovora biti još puno više kada i ostali čelnici gradova i općina pripreme potrebnu dokumentaciju na način kako su to ovaj put učinili gradonačelnici Visa, Solina i Imotskoga, kao i načelnik Zadvarja.

Predmet Ugovora o darovanju s gradom Imotskim, koji je s ministrom Marićem potpisao gradonačelnik Ivan Budalić je sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada “Kozjačić", površine 42.571 metara četvornih. Tržišna vrijednost je 147.300,00 kuna.

Gradonačelnik Grada Solina, Dalibor Ninčević je s ministrom Marićem potpisao Ugovor o darovanju javne zelene površine i javnog parkirališta za potrebe spomen kompleksa „Gospin otok u Solinu“, tržišne vrijednosti 2.522.000 kuna, površine 3.286 četvornih metara na kojoj će se graditi poslovni multifunkcionalni objekt za potrebe kulturnih događanja u gradu Solinu.

U ime gradonačelnika grada Visa, Ive Radice, zamjenica gradonačelnika Antonia Runje je potpisala Ugovor vezan za negdašnju vojarnu Stončica, površine 48.398 četvornih metara, tržišne vrijednosti 33.440.000 kuna., u svrhu poticanja gospodarskog napretka, socijalne dobrobiti građana, te ujednačavanja gospodarskog i demografskog razvitka otoka Visa.

Načelnik Općine Zadvarje, Ivan Krželj je potpisao Ugovor o kuli odnosno tvrđavi koja će biti korištena za promicanje kulturno-edukativnih sadržaja, ukupne površine 874 četvornih metara.

hr Thu Jul 04 2019 15:41:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da6024329111c9fb48b4647/80
Foto: Dubrovački dnevnik

Britanki pozlilo u moru i preminula: Njezino tijelo na plaži ležalo satima

Policija i mrtvozornik su odradili u svoj posao odmah po prijavi, no čekalo se pogrebno poduzeće...
Danas, oko 13 sati, u Cavtatu je došlo do smrti 73-godišnje državljanke Velike Britanije kojoj je pozlilo u moru. 

Iako je ona preminula nešto poslije 13 sati, njezino beživotno tijelo pokriveno smeđom plahtom stalo je na plaži i nakon četiri sata od smrti. - piše Dubrovački dnevnik

Dubrovački dnevnik neslužbeno saznaje da su policija i mrtvozornik su odradili tu svoj posao odmah po prijavi, no čekalo se pogrebno poduzeće Boninovo, koje se nije uspjelo organizirati na način da se pravodobno zbrinu o beživotnom tijelu žene.

Nešto kasnije, Index je kontaktirao Marijana Dadića, direktora Boninova, koji je potvrdio kako je tijelo uklonjeno s plaže.

- Tijelo preminule je uklonjeno čim je prije to bilo moguće. -izjavio je za Index.

hr Tue Oct 15 2019 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9106f429111c259c8b457b/80
Foto: bourbonoffshore.com

Hrvatska se uključuje u istragu havarije Bourbon Rhodea

Aktivna potraga za nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali pojačano promatranje područja na kojemu se za njima tragalo, na središnjem Atlantiku, bit će nastavljeno još neko vrijeme putem satelita i brodova u prolazu

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će zadužiti predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) da se uključi u sigurnosnu istragu oko potonuća broda Bourbon Rhode, potvrđeno je jučer iz Ministarstva na upit Novog lista o tome hoće li se Republika Hrvatska aktivno uključiti u istraživanje okolnosti potonuća broda u kojemu su četvorica članova posade izgubila život, trojica su spašena, dok se za sedmoricom, među kojima je i zapovjednik Dino Miškić, još uvijek traga.

Aktivna potraga za nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali pojačano promatranje područja na kojemu se za njima tragalo, na središnjem Atlantiku, bit će nastavljeno još neko vrijeme putem satelita i brodova u prolazu. S obzirom na niz nedoumica i otvorenih pitanja oko ove tragične havarije, koje bi trebala rasvijetliti istraga, Ministarstvu su uputili upit hoće li Hrvatska tražiti uključivanje svojih predstavnika u tijela i tijek istrage, na što ima pravo jer je jedan od nestalih članova posade hrvatski državljanin.

Fatalni prodor vode

Stručnjaci u pomorstvu, kao i stručnjaci za sigurnost u pomorstvu s kojima je Novi list razgovarao kažu kako je to vrlo važno, zbog realne mogućnosti da se okolnosti nesreće pokušaju zataškati.

S obzirom da je riječ o brodu francuske kompanije, istragu vode frnacuske vlasti na Martiniqueu, a nitko od stradalih ili nestalih nije francuski državljanin pa nema pritiska tamošnje javnosti i medija da se istraže sve okolnosti nesreće. Ministarstvo smo upitali i jesu li u kontaktu s francuskim istražnim tijelima, kao i s istražnim tijelima Luksemburga, države pod čijom zastavom je brod plovio, a koja je također dužna provesti istragu.

- Ministarstvo nije zaprimilo informacije od francuskih vlasti vezano za tijek istrage budući da još uvijek traje potraga za nestalim pomorcima, kratko je odgovoreno iz Ministarstva. Cijeli člank pogledajte ovdje.

hr Tue Oct 15 2019 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Zadrani u petak prosvjeduju zbog grupnog silovanja: "Odluka suda je sramotna"

Odluka zadarskog suca Ivana Markovića da se petorka osumnjičena za silovanje maloljetne djevojke pusti na slobodu izazvala je veliko ogorčenje javnosti.

Stoga je za ovaj petak, 18. listopada u 12 sati, najavljeni veliki prosvjed ispred zgrade suda u Zadru. Na prosvjed je u ime koalicije stranaka pozvala Marjana Botić iz Akcije mladih.

- Smatramo sramotnim neodređivanje jačih mjera (istražnog zatvora) za osumnjičene počinitelje, čime se kompromitira proces utjecaja ne samo na moguće svjedoke, nego i na samu žrtvu. Sudovi moraju početi donositi pravične presude, i to u primjerenim rokovima i za sve jednako. Takve presude utjecale bi na zaštitu sadašnjih i prevenciju novih žrtvi kroz obeshrabrivanje sličnih budućih radnji. Naprotiv, u Zadru i našem posrnulom društvu vidimo kako je primjer praktičnog izvlačenja od strogih kazni grupnih silovatelja iz 2013. godine utjecalo da se nova mladež uz zaštitu svojih obitelji usuđuje na još gnjusnije činove uz javno negodovanje također ispred suda zbog privođenja i ometanja gojenaca u njihovim neljudskim radnjama - stoji u pozivu Akcije mladih.

- Nažalost, izgleda da sud potpuno uvažava takvo negodovanje i koncepciju kako je maloljetna žrtva 'dala povoda' da se na njoj sustavno iživljavaju duži period. Što je izigravanje svih ljudskih načela i izaziva duboku zabrinutost svih nas koji bismo htjeli normalno sudstvo i normalno društvo sad 2019. godine, a ne povratak u feudalno doba koje vlast sustavno provodi nejednakim pravilima ovisno o pripadnosti/uvezanosti s vlašću i količini novca koji netko posjeduje. Takvom daljnjem ugrožavanju žrtve i kompromitiranju zakona moramo se svi zato snažno oduprijeti. Ovakva vlast i ovakvo sudstvo iznjedrilo je naime opasne generacije amoralnih zlostavljača koji zloupotrebom sustava uvezanog sudstva i vlasti, ne uništavaju samo nevine žrtve njihovih zlostavljanja, nego i cijelo društvo - dodaju iz zadarske Akcije mladih.

Kako doznaje Index, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode.

hr Tue Oct 15 2019 14:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5b05529111cfbb38b4669/80

U ponedjeljak 27. sjednica Županijske skupštine: Na Dnevnom redu 46 točaka

Skupština će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar sazvao je 27. sjednicu Županijske skupštine, koja će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati. Za Skupštinu je predložen Dnevni red od 46 točaka.

Županijski vijećnici će, između ostaloga, raspravljati o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proračuna SDŽ za 2019. i projekcijama za 2020. i 2021., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u osnovnom školstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u srednjem školstvu SDŽ za 2019.,

Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi SDŽ za 2019., Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u području sporta za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju programa javnih potreba u zdravstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva za 2019. godine.

hr Tue Oct 15 2019 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .