Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1e020929111c18f18b45cf/80

Ministar Goran Marić potpisao vrijedne ugovore o darivanju s gradonačelnicima Imotskog, Solina i Visa te s načelnikom općine Zadvarje

Danas su u zgradi Županije gradonačelnici gradova Solina, Imotskoga i Visa te načelnik općine Zadvarje, u nazočnosti župana Blaženka Bobana potisali ugovore o darovanju zemljišta ili objekata koji su dosad bili u vlasništvu države.

Župan Boban je uvodno kazao da je prezadovoljan sa suradnjom s Ministarstvom državne imovine i osobno s ministrom Marićem kojega, kako je župan u šali kazao, samo zlobnici napadaju zbog "prevelikog angažmana na području Splitsko-dalmatinske županije". 

Danas smo imali priliku vidjeti maksimalnu kooperativnost između Ministarstva državne imovine i predstavnika jedinica lokalne samouprave po pitanju stavljanja u funkciju državne imovine koja je godinama bila zapuštena na području Splitsko dalmatinske županije. Zahvaljujem se ministru na potpisu današnjih ugovora, kao i svim potpisnicima ugovora, koji su danas za svoje lokalne zajednice realizirali vrlo bitne lokacije i pozicije za razvoj sredina iz kojih dolaze. Vjerujem da ćemo vrlo brzo sudjelovati i u nekim novim aktivnostima sa strane lokalnih zajednica, a i nas kao Splitsko dalmatinske županije, gdje planiramo takve nekretnine stavljati u funkciju temeljem javnih natječaja, kroz osmišljavanje projekata za dobrobit lokalne zajednice.

Ministar Goran Marić je o svakom predmetu ugovora kazao nekoliko generalnih podataka, naglašavajući kako je ponosan na veliki broj ugovora i ogromne iznose vrijednosti koju će temeljem tih ugovora dobiti na upravljanje čelnici jedinica lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj, te je zaključio osvrtom na Splitsko-dalmatinsku županiju: 

Zahvaljujući županu Bobanu, načelnicima i gradonačelnicima iz cijele Županije, pokrenuta je akcija stavljanja u funkciju zapuštene državne imovine na najbolji mogući način u korist jedinica lokalne samouprave. Mogu samo kazati da će ugovora biti još puno više kada i ostali čelnici gradova i općina pripreme potrebnu dokumentaciju na način kako su to ovaj put učinili gradonačelnici Visa, Solina i Imotskoga, kao i načelnik Zadvarja.

Predmet Ugovora o darovanju s gradom Imotskim, koji je s ministrom Marićem potpisao gradonačelnik Ivan Budalić je sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada “Kozjačić", površine 42.571 metara četvornih. Tržišna vrijednost je 147.300,00 kuna.

Gradonačelnik Grada Solina, Dalibor Ninčević je s ministrom Marićem potpisao Ugovor o darovanju javne zelene površine i javnog parkirališta za potrebe spomen kompleksa „Gospin otok u Solinu“, tržišne vrijednosti 2.522.000 kuna, površine 3.286 četvornih metara na kojoj će se graditi poslovni multifunkcionalni objekt za potrebe kulturnih događanja u gradu Solinu.

U ime gradonačelnika grada Visa, Ive Radice, zamjenica gradonačelnika Antonia Runje je potpisala Ugovor vezan za negdašnju vojarnu Stončica, površine 48.398 četvornih metara, tržišne vrijednosti 33.440.000 kuna., u svrhu poticanja gospodarskog napretka, socijalne dobrobiti građana, te ujednačavanja gospodarskog i demografskog razvitka otoka Visa.

Načelnik Općine Zadvarje, Ivan Krželj je potpisao Ugovor o kuli odnosno tvrđavi koja će biti korištena za promicanje kulturno-edukativnih sadržaja, ukupne površine 874 četvornih metara.

hr Thu Jul 04 2019 15:41:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d30c0c129111c22128b4606/80
Foto: Čitatelji DN-a

Izgorio stan u potkrovlju kod Starog placa

Požar je izbio oko 20:30 sati.
Požar je ugašen oko 21 sat. Uzrok požara nije poznat, a vatrogasci dodaju kako u potkrovlju nitko ne živi i da je riječ o apartmanu. 

Prema navodima prolaznika, stariji muškarac je nakon kuhanja zaboravio ugasiti štednjak.


Ranije objavljeno:
Prema prvim informacijama, požar je izbio u potkrovlju stambene zgrade na Poljani Tina Ujevića. 

Na terenu su JVP i DVD Split, a u ovim trenucima požar nije pod kontrolom.

hr Thu Jul 18 2019 20:56:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90fd2129111cca0f8b4646/80
Foto: Pixabay

NP Krka: Sud poništio izbor ravnateljice Nelle Slavice, nisu joj pomogle ni dvije stranačke iskaznice

Upravni sud u Splitu donio je odluku da se poništava izbor Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, koja je postala poznata kad se doznalo da ima ne jednu već dvije stranačke iskaznice.

Upravni sud usvojio je tužbu Ljiljane Zmijanović i tako stopirao izbor Nelle Slavice na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka, doznaje Dnevnik Nove TV. Slavica mora i snositi troškove upravnog spora u iznosu od 10 tisuća kuna.

Sud je poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 7. veljače 2019. o imenovanju ravnateljice Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

Protiv rješenja tužiteljica Ljiljana Zmijanović podnijela je tužbu jer je tvrdila da se grubo krše njezina prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja te navela da se krši i Zakon o zaštiti prirode. Smatra da je osim prednosti kao hrvatski branitelj, kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao od Slavice.

Na poništenje rješenja o imenovanju, Slavica se ne može žaliti, ali ima rok od 15 dana za žalbu za naknadu troškova Visokom upravnom sudu.

Nella Slavica u trenutku izbora za ravnateljicu bila je članica dviju političkih stranaka - i HDZ-a i HNS-a. U HNS se učlanila u vrijeme Kukuriku vlade, a HDZ-ovu iskaznicu ima od 2007.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić Slavica je bila prvi izbor na natječaju i nije mu bilo sporno što ima dvije iskaznice, piše dnevnik.hr

- Gospođa Slavica nije na čelo NP došla zbog jedne ili dvije iskaznice, već svojih referenci i svog programa i konačno dojma koji je ostavila na razgovoru. Onoliko dugo koliko ona bude radila svoj posao, ona će imati moje povjerenje", govorio je Ćorić.


hr Thu Jul 18 2019 16:55:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d307c5729111cce118b4617/80

Postavljanje Bigbelly spremnika u Park šumi Marjan

Dva nova Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad, te limene i pet ambalaže postavljena su danas na području Park šume Marjan. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prošle godine na gradskoj rivi, kada je Grad Split među prvima u Hrvatskoj, uveo ovaj inovativan sustav.

Projektom „Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“ financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. omogućena je nabavka dvaju Bigbelly spremnika, za koje je osigurano 218.779,00 kn od čega su 164.084,25 sredstva EU.  
  
Radi se o pametnim spremnicima za prikupljanje otpada zapremnina više od 800 litara, s ugrađenim senzorima za mjerenje trenutne količine otpada, kao i za broj bacanja otpada (frekvenciju) za svaki pojedini spremnik. Uz ugrađene senzore spremnici imaju GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komuniciraju sa softverom za upravljanje, što omogućuje slanje signala putem mobilne aplikacije djelatnicima Komunalnog Split koji mogu pratiti brzinu punjenja spremnika i dojavu kada je spremnik pun i treba ga isprazniti. U spremniku se nalazi preša iznimno velike jakosti koja stješnjava otpad te samo jedan Bigbelly spremnik može zamijeniti i do 25 klasičnih košarica za javni otpad. Svu energiju koja mu je za taj proces potrebna spremnik dobiva izravno od sunca pomoću solarnih ćelija. Pametni spremnici u Park šumi Marjan postavljeni su neposredno u blizini ulaza u Zoološki vrt, te na Benama.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinaciju. Uz pomoć IoT tehnologije koja je osnova Bigbelly rješenja, omogućeno je lakše održavanje lokacije. Ključni faktori su: povećanje operativne učinkovitosti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom te povećanje kvalitete života.

hr Thu Jul 18 2019 16:04:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nakon žalbenog roka upisano 155 mališana u gradske vrtiće

Gradski vrtići su nakon žalbenog roka upisali još 155 splitskih mališana, koji uz 1029 onih koji su pravo ostvarili na upisima u svibnju ovog rujna kreću u svoje jasličke i vrtićke skupine.

Ukupno je riječ o 1184 djece, dok ih je neupisano ostalo 126 (93 djece jasličke te 33 vrtićke dobi). 
  
Kako bi sva djeca čiji su roditelji iskazali potrebu za upisom na jesen krenula u vrtiće, Grad Split pokrenuo je procese povećanja kapaciteta gradskih vrtića i to adaptacijom dva dodatna prostora, na Lokvama i u Spinutu te kupio prostor za vrtić na Kili. Prema očekivanjima, tu bi se trebale smjestiti četiri jasličke i dvije vrtićke skupine. 
  
Također, u dogovoru s vlasnicima privatnih vrtića, Grad Split će sufinancirati otvaranje još dvije dodatne skupine za djecu jasličke dobi. 
U trenutku kada budu ostvareni planirani kapaciteti, roditelji neupisane djece bit će obaviješteni kako bi mogli pristupiti upisu.


hr Thu Jul 18 2019 16:01:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .