Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d55aaa629111c2a4c8b458a/80
Foto: Pixabay

Ovi simptomi nagovještavaju da su vam oči u opasnosti

Bol, crvenilo, svrbež... Saznajte kako najbrže ustanoviti trebate li se ozbiljno zabrinuti zbog infekcije oka koja vas muči.
Imate li vrtićko dijete, onda ste vjerojatno upoznati s pojmom „ružičasto oko“. Radi se o virusnom konjuktivitisu, najrasprostranjenijoj zaraznoj infekciji očiju koja se, u većini slučajeva, nakon nekog vremena spontano povuče. Međutim, postoje i takve vrste očnih infekcija koje mogu uzrokovati trajno oštećenje i zahtijevaju trenutnu liječničku intervenciju.

Najčešće infekcije očiju

Konjuktivitis (ružičasto oko) je upalno stanje, odnosno infekcija očne spojnice (konjuktive) – prozirne membrane koja oblaže bjeloočnicu. U većini slučajeva radi se o virusnoj infekciji, koja se nakon nekog vremena spontano povuče, piše Ordinacija.hr

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, liječnik će vam prepisati antibiotske kapi za oči.

Upala očnih vjeđa (blefaritis) može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom. Iako ne utječe na vid, može biti prilično neugodno stanje.

Upala očne šarenice (iritis) može biti akutan i kroničan. Akutni iritis može se spontano povući u nekoliko tjedana, a uz terapiju izliječenje je brže.

Kronični iritis može biti prisutan mjesecima ili godinama prije oporavka jer ne reagira tako dobro na terapiju kao akutni. Također je popraćen sa većim rizikom od teškog oštećenja vida.

Keratitis je infekcija rožnice, bistre zaštitne ovojnice zjenice i šarenice. Zarazni keratitis mogu uzrokovati bakterije, virusi, paraziti i gljivice. Ukoliko se ne liječi, može uzrokovati trajno oštećenje vida.

Endoftalmitis je upala koja vjerojatno nastaje zbog bakterijske ili gljivične infekcije i zahvaća sve unutarnje slojeve oka, očnu vodicu (staklasta vodica) i bjeloočnicu (sklera). Uzrok infekcije može biti ubodna rana oka, kirurški zahvat ili bakterije koje su u oko dospjele krvlju. Simptomi, često teški, uključuju bol, crvenilo bjeloočnice, vrlo jaku osjetljivost na svjetlo i gubitak vida.

Endoftalmitis je medicinski hitno stanje. Liječenje mora početi odmah; kašnjenje od samo nekoliko sati može dovesti do sljepoće. Odmah se daju antibiotici i kortikosteroidi. Može biti potreban kirurški zahvat da se iz unutrašnjosti oka izvuče tekućina.

Kako nastaju infekcije očiju?

Čest uzrok očnih infekcija jest nošenje kontaminiranih kontaktnih leća. Ako su u vašoj kontaktnoj leći ili na kučištu bakterije, ti štetni uzročnici infekcije proširiti će se na vaše oči čim leća dotakne oko. Također, možete razviti infekciju prekomjernim nošenjem svojih kontaktnih leća, što uzrokuje upalu koja može uzrokovati množenje  bakterija.

Do infekcije očiju može doći i kroz kontakt s inficiranom vodom. To može biti voda iz bazena, tuša ili voda za pranje kontaktnih leća. Napokon, infekciju očiju poput konjuktivitisa možete dobiti dođete li u kontakt s nekim tko ima infekciju.

Koji su znakovi očne infekcije?

Vodene ili suhe oči
Iscjedak iz oka
Crvenilo i oteklina
Svrab
Pečenje
Bol
Osjetljivost na svjetlost
Zamagljen ili oslabljen vid (hitno stanje)
„Oblak“ nad rožnicom (hitno stanje)

Jeste li u rizičnoj skupini?

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom izložene su većem riziku za bilo koju vrstu infekcije, uključujući infekcije očiju. Istraživanje je pokazalo da su pušači pod većim rizikom od razvoja infekcije oka. Nosite li kontaktne leće, također ste u rizičnoj skupini. Kontaktne leće samo su jedan od razloga zbog kojih biste mogli imati krvave oči. Da biste smanjili rizik, nikada ne spavajte s lećama i redovito ih perite. Pojedinci koji su pretrpjeli određene vrste ozljeda očiju također bi mogli biti izloženi većoj opasnosti od razvoja infekcije, pojašnjava Ordinacija.hr

Kako liječiti infekciju oka?

Liječenje će ovisiti o vrsti infekcije oka koju imate. Ako imate virusni konjuktivitis, nemojte žuriti sa liječenjem jer bi moglo biti nepotrebno. Ako vam je potreban topički antibiotik, lijek će se primijeniti izravno na vaše oči u obliku kapi ili masti. Ponekad je potrebno uzimati antibiotik oralno. Vaš liječnik vam može također propisati steroidne kapi za oči koje pomažu u smirivanju upale.

Bez obzira od vrste infekcije koju liječite, liječnik će vam najvjerojatnije preporučiti da na neko vrijeme prestanete s nošenjem kontaktnih leća - tvrde leće treba sanitirati, a meke zamijeniti.

hr Thu Aug 15 2019 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e233b8d29111cbc048b461f/80

Započele edukativne radionice za učenike sedam osnovnih škola Šibensko-kninske županije u okviru pilot provedbe projekta „Plava Eko-patrola“

Pilot program „Plave Eko-patrole“ pažljivo je osmišljen kako bi djeca kroz njega izgradila pozitivan stav prema održivom razvoju.
U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te Lokalne akcijske grupe „More 249“ i drugih partnera na projektu, u sedam osnovnih škola Šibensko-kninske županije u okviru „Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020., započele su edukativne radionice za učenike od 5. do 8. razreda.

Cilj edukativnih radionica je upoznati učenike s principima održivog razvoja kroz neformalne metode učenja. Pilot program „Plave Eko-patrole“ pažljivo je osmišljen kako bi djeca kroz njega izgradila pozitivan stav prema održivom razvoju.

U svakoj od sedam škola, oformila se grupa od 20 djece-patrolaša koji su s lokalnim koordinatorom počeli provoditi aktivnosti „Plave Eko-patrole“. Danas, 18. siječnja 2020. godine, održana je prva edukativna radionica pod nazivom „Koliko jako gazimo svoj planet“.

Lokalni koordinatori su s djecom-patrolašima proveli aktivnosti unutar navedene radionice, a cilj današnje radionice bio je stvoriti ugodnu i poticajnu atmosferu za rad i učenje, osvijestiti koliko jako gazimo svoj planet, koliku odgovornost imamo u raspolaganju resursima, kako problemi mogu pokrenuti cijeli kotač posljedica te kako potaknuti na smanjenje ekološkog otiska.

Kroz razne neformalne metode i iskustveno učenje – lopticu prijateljstva, igre uloga, energizere, ekološki otisak, kotač posljedica, vremensku kapsulu, timski rad – potaknula se ekološka osviještenost djece i djelovanje po principima održivog razvoja, ali i upoznavanje djece s refleksijom nakon svake provedene aktivnosti u okviru radionice. Refleksija se pokazala kao iznimno važna i bitna komponenta aktivnosti jer omogućava djeci-patrolašima da izraze svoje osjećaje, razmišljanja te da se kritički referiraju na aktivnost koja se održala. Tako djeca-patrolaši aktivno sudjeluju u kreiranju aktivnosti, odnosno participiraju te razvijaju međusobno povjerenje.

Projekt „Plava Eko-patrola započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn. Prema onome kako je prošla prva edukativna radionica, vjerujemo da će preostalih šest radionica (Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, Zar je more kiselo, Zeleno i plavo, eRRRRRRRiziraj se!, Zajedno za čišći okoliš) i zajednički izlet na Kornate u lipnju 2020. godine, proći više nego dobro!

S nestrpljenjem čekamo i veselimo se nadolazećim edukativnim radionicama, a do tada ih pratite na web i Facebook stranici „Plave Eko-patrole“.
hr Sat Jan 18 2020 18:09:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5803c4df1eea8f85628b4576/80

Potez Facebooka koji će razveseliti sve korisnike WhatsAppa

Prošle godine iz Facebooka su prikazali kako bi mogli izgledati oglasi na WhatsAppu – plan je bio integrirati ih u opciju statusa, a kasnije tko zna, možda i među poruke...

Prije nego što je Facebook platio milijarde dolara za WhatsApp, suosnivači te komunikacijske platforme Brian Acton i Jan Koum govorili su kako ne žele vidjeti oglase među porukama na WhatsAppu. 

Nakon akvizicije Facebooka svima je bilo jasno da će Zuckerberg i ekipa razmišljati o načinima na koji mogu unovčiti WhatsApp i da će oglasi biti jedna od mogućnosti na koju ću se odlučiti. Inzistiranje na oglašavanju vjerojatno je razlog zbog kojeg su Acton i Koum napustili Facebook te prekinuli kontakte sa Zuckerbergom. - piše zimo.hr

Prošle godine iz Facebooka su prikazali kako bi mogli izgledati oglasi na WhatsAppu – plan je bio integrirati ih u opciju statusa, a kasnije tko zna, možda i među poruke, kao što danas imamo na Messengeru. U kompaniji je okupljen i poseban tim ljudi zadužen upravo za pronalaženje najboljih i najučinkovitijih načina za zaradu od oglašavanja na toj platformi, pri čemu je trebalo razmišljati o korisnicima i njihovoj antipatiji prema prikazivanju reklama, pogotovo među njihovim privatnim porukama.

Iako su se oglasi trebali početi prikazivati među statusima ove godine, čini se da od toga ipak neće biti ništa – barem za sada. Naime, prema informacijama američkih medija, Facebook se odlučio za iznenađujući potez i raspustio tim zadužen za oglašavanje na WhatsAppu. Umjesto na oglašavanje fokusirat će se na razvoj opcija koje će kompanijama omogućiti što kvalitetniju komunikaciju s korisnicima unutar aplikacije. Također, kako su iz Fejsa potvrdili novinarima Business Insidera, radit će i na razvoju usluga za plaćanje unutar WhatsAppa na nekim tržištima.

Što se oglasa tiče, kada je Facebook u pitanju, oni će sigurno ostati dio dugoročnog plana, no trenutačno ipak neće biti prioritet, što će, sigurno, razveseliti sve korisnike te popularne komunikacijske aplikacije.

hr Fri Jan 17 2020 20:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dbbff2429111c87d48b4586/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene

Ovog vikenda počastite se domaćim specijalitetima
Nakon blagdanskih praznika, restoran Rus ponovno kreće sa svojim standardnim programom. Tako već ovog vikenda možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jan 17 2020 15:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e17a1b329111cfc5a8b45ed/80

Uz Ipsos u lakšu kupovinu – evo kako!

Rješavajte ankete, skupljajte bodove i mijenjajte ih za poklon bonove...

Što je Ipsos Online Panel?

Ipsos d.o.o. je vodeća agencija za istraživanje tržišta, medija i javnog mijenja u Hrvatskoj.

Ipsos Online Panel je zajednica osoba koje popunjavaju ankete u zamjenu za nagradne bonove. Sudjelujete u različitim istraživanjima sa svog mobitela, tableta ili računala bez obzira gdje se nalazite.

Kako mogu postati član Ipsos Online Panela?

Članom Ipsos Online Panela postaje se jednokratnom registracijom. Članstvo u Ipsos Online Panelu je u potpunosti besplatno!

Kako funkcionira članstvo u Ipsos Online Panelu?

Članovi panela se u različitim vremenskim intervalima putem emaila ili mobitela pozivaju na sudjelovanje u različitim istraživanjima. Na taj način imaju mogućnost izraziti svoje mišljenje o aktualnim temama, zadovoljstvu različitim proizvodima i uslugama koje koriste i sl. Istovremeno, za svaku u cijelosti ispunjenu anketu dodjeljuju se bodovi na Ipsos Online Panel račun.

Što radim s bodovima?

Svaka anketa nosi određeni broj bodova. Jedan bod odgovara protuvrijednosti od 1 HRK. Nakon što se prikupi minimalno 80 bodova, imate mogućnost zamijeniti ih za poklon bon u vrijednosti od 80 HRK. Poklon bonovi su iskoristivi u nekom od hrvatskih maloprodajnih lanaca (DM, Plodine…) Više o bodovanju

Registrirajte se i već danas počnite sakupljati bodove na svom Ipsos Online Panel računu!

Možete nas kontaktirati putem naše e-mail adrese online.hr@mg.ipsosadria.com ili Vibera i Whatsapp-a putem broja +385977149117.

Također, možete posjetiti i našu Facebook stranicu i pratiti događaje i zanimljivosti.

hr Fri Jan 17 2020 15:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .