Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/590a1c80b47398ce6d8b461e/80
Foto: D.N.

Britanski Telegraph o Hrvatskoj: "Ne smijete napustiti Hrvatsku dok ne kušate ovih deset jela"

Britanski Telegraph redovito donosi članke o najzanimljivijih turističkim destinacijama i zanimljivostima u Hrvatskoj, a ovaj tjedan posvetili su hrvatskoj gastronomiji. Njihov stručnjak za Hrvatsku sastavio je popis deset najukusnijih jela koja se moraju probati u Hrvatskoj.

Ovakvi članci ne čude obzirom da sve veću popularnost Hrvatske, a osobito Jadrana, među britanskim turistima. Godine 1995. Hrvatska turistička zajednica bilježila je 1,3 milijuna noćenja britanskih turista, a prošle godine čak 15,7 milijuna, piše Jutarnji list.

1. Paški sir i pršut

Poslužuje se diljem Hrvatske kao klasično predjelo na ovalnoj plati, a kao ukras se stavljaju crne masline.

2. Salata od hobotnice

Preporuča se kao lagani ručak na vrući ljetni dan. Riječ je o kombinaciji kuhane hobotnice, sjeckanog luka, peršina, maslinova ulja i octa. Telegraph preporučaju posjet dvjema konobama - u Milni na Hvaru, te na Korčuli.

3. Crni rižoto

Spravlja se od riže, sipe, crnila od sipe, luka, češnjaka, crvenog vina i maslinova ulja.

4. Fuži s tartufima

U dolini rijeke Mirne mogu se naći vrlo cijenjeni bijeli tartufi. Lokalni su specijalitet fuži s tartufima. Ističu restoran Zigante u Livadama gdje se služi niz jela na bazi tartufa, ali i agroturizam Tončić u Oprtlju.

5. Brudet

To je jelo na žlicu od morske ribe. Priprema se od raznih vrsta morske ribe, luka, soka od rajčice, vina i začina te se servira s palentom. Na Hvaru imaju svoju verziju brudeta, koje nazivaju gregada. Preporučaju brudet od jastoga i grdobine na Palmižani.

6. Škampi na buzaru

Svježi neočišćeni škampi na tavi s dodatkom maslinova ulja i češnjaka, a u sve to se zamiješa nasjeckana rajčica i malo vina. Britanski dnevni list ističe kaKo je riječ o izuzetno ukusnom jelu te preporučaju posjet konobi Fičović u Hodiljama blizu Stona.

Pišu kako ondje služe najukusnije škampe na buzaru, na terasi uz more. Sve se priprema svježe, direktno iz mora, piše Telegraph.

7. Svježa riba

U tipičnoj konobi poslužuju platu svježe ribe. Možete birati najčešće između komarče, brancina i kovača. Vašu će ribu potom izvagati i baciti na roštilj te poslužiti sa par kapi maslinova ulja i kriškom limuna. Klasični dalmatinski prilog je blitva s krumpirom.

Svježa riba je skupa i vrlo tražena u turističkim destinacijama. Bilo bi najbolje da potražite konobu čiji je vlasnik ujedno i ribar. Puno takvih ćete naći na Kornatima, gdje gosti stižu u privatnim jahtama. Jedna od najboljih je konoba Strižnja, preporuča Telegraph. Ondje čak možete otići na pecanje s vlasnikom konobe Darkom.

8. Sarma

Sarma je jelo turskog porijekla i vraća nas u vrijeme kada je Otomansko carstvo vladalo Balkanskim poluotokom, U Hrvatskoj koriste kiseli kupus umjesto slatkoga, piše Telegraph. U većini restorana kontinentalne Hrvatske može se kušati sarma, osobito zimi. Preporučaju Stari Fijaker u Zagrebu.

9. Janjetina s ražnja

Janjetina na ražnju omiljeno je jelo u svim zemljama bivše Jugoslavije. Dok putujete Hrvatskom, vidjet ćete mnoštvo restorana pokraj ceste gdje se na ražnju ispred restorana peče janjetina.

Najfiniju janjetinu možete pojesti na Braču, Cresu i na Pagu, navodi Telegraph.

10. Peka

Za pečenje mesa ili hobotnice s prilozima koristi se samo iskovana željezna peka. Hrana se poklopi gornjim dijelom peke (zvonom) te se zatrpa žarom.

hr Tue Mar 13 2018 16:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf6987e0e49386b1f8b4638/80

Koncert Miše Kovača u Splitu ima humanitarnu notu

Humanitarna akcija za kupnju defibrilatora splitskom KBC-u

Najiščekivaniji koncert godine u Splitu, onaj Miše Kovača, koji će se održati u Spaladium Areni 22. prosinca, ima humanitarnu notu. Naime, organizatori su odlučili dio prihoda od prodanih ulaznica kojih je za ovaj koncert ostalo još jako malo, preusmjeriti u kupnju za defibrilatora koji je potreban odjelu hitne pomoći KBC-a Split.

Organizatori, ali i Mišo Kovač svjesni su činjenice da je ljudski život neprocjenjiv te da su liječnici i ostalo medicinsko osoblje u KBC-u Split onemogućeni pružiti pravovremeno oživljavanje bolesnika ukoliko dođe do iznenadnog srčanog zastoja jer su u nedostaku adekvatne opreme.

 Mišo je uoči svog velikog splitsko koncerta ''Samo nas nebo rastavit može' povodom ove geste organizatora izjavio: „Hvala organizatorima, ravnatelju bolnice i gradu Splitu. Sretan sam što će se pomoći splitskom KBC-u tako što će im se kupiti defibrilator. Bolnicama treba pomagati i to ne samo od ovog koncerta nego od svih koncerata koji se održavaju u Hrvatskoj.“

Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter, te 129 kuna za tribine.


hr Fri Dec 14 2018 12:33:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/544ca3e21899420d0e00003a/80
Foto: Screenshot

Probajte ovu zimu malo drugačiji 'lijek' protiv gripe: donosimo jednostavan recept s viskijem

Moramo naglasiti da se ovaj sirup smatra učinkovitim sredstvom protiv bolova, ali dokazi nisu potkrijepljeni
Probajte na minutu zaboraviti sve što ste ikada znali o modernoj medicini i pročitajte jedan novi, stari recept za borbu protiv gripe.

The Kitchnn je objavio članak u kojem predstavlja Bourbon sirup za kašalj za odrasle. Drugačiji je od ostalih sirupa za kašalj za odrasle na koje smo navikli i njega možete napraviti sami. Jednostavan recept zahtijeva četiri sastojka: 60 ml viskija ili bourbona, pola limuna, 120 ml vode i jedna žlica meda. Moramo naglasiti da se ovaj sirup smatra učinkovitim sredstvom protiv bolova, ali dokazi nisu potkrijepljeni, piše Život i stil.

TIME magazin iz 1941. godine je pak objavio članak u kojemu viski nazivaju "jednim od najjeftinijih i najboljih sredstava protiv bolova koji su poznati čovjeku". U članku naziva Whisky for Pain, dva su liječnika izvijestila "da je oko 60 ml viskija podiglo njihov "prag" boli za 45% tijekom dva sata. "

The Kitchnn je objavio ovaj "recept" istodobno ističući da je ustvari med zaslužan za njegove "dobrobiti", jer smanjuje bol u prsima. Previše viskija dovesti će do dehidracije, što nikako nije dobro. Naravno da ovaj recept neće zamijeniti najvažnije stvari za vrijeme gripe: dovoljno vode i odmor.
hr Fri Dec 14 2018 08:55:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a17c10e49389b388b467d/80

Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici

Dobra spiza je zagarantirana!
Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici. Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Dec 14 2018 08:19:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c130c150e4938394a8b456a/80
Foto: Hrvoje Baković

Matan i Nuša od sada i na bočicama parfema: u nedjelju ih možete isprobati u Imotskom!

Matan i Nuša, par koji nam je poznat iz knjige i televizijske serije "Prosjaci i sinovi" sada su dobili i parfeme koji će u nedjelju biti predstavljeni u Imotskom
Velika ljubav, najljepša priča, najsrčanija krajina. Par svima poznat iz Raosove knjige "Prosjaci i sinovi", Nuša i Matan, dobio je novo ruho. Inspirirani njihovom ljubavnom pričom na suvremeni način i mirisima Imotske krajine došlo je i do stvaranja prvih parfema koji predstavljaju Imotski, a i nose ova kultna imena.

Mirisi Imote, njenog ljekovitog bilja, zraka i svega što je čini posebnim utkani su u ove parfeme. 

Muški miris je decentan, muževan i otmjen dok je ženski senzualan, zavodljiv i egzotičan.

Parfeme čini 28 sastojaka, a posebno dominiraju mirisine note Imotske krajine kao što su: vrba, jasen, list ljubičice, smilje, mahovina, vinova loza, ruža, đurđica i jasmin..



Ako ste iz Imotskog i zanima vas kako mirišu parfemi, možete doći u nedjelju (16.12.2018.) u dvoranu Pučkog učilišta s početkom u 19 sati gdje će se održati predstavljanje ovih zanimljivih parfema. 

Parfemi su kreirani u suradnji s hrvatskim parfumerom Tomislavom Vrbancem

Program ima i humanitarni karakter. Dio sredstava bit će namijenjen za Centar "Slava Raškaj" koji je nedavno otvoren na Kamenmostu. 



hr Fri Dec 14 2018 07:59:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .