Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfa52640e493862258b457c/80
Foto: Pixabay

Evo zašto lišće mijenja svoju boju na jesen

Biljkama su za život potrebne tri stvari, voda, ugljikov dioksid i sunčeva svjetlost

Osim hladnoće i kiše jesen nam donosi i ljepotu boja, lišća koje mijenja svoju boju. Boje jeseni kreću se od krvavo crvene, do žute. I to čini jesen predivnom, čarobnom. No kao i kod većine stvari u životu, tako i ova magija ima svoje znanstvene temelje, na kojima počiva i odgovor na pitanje zašto lišće mijenja svoju boju u jesen.  Razlog te magične transformacije nije ništa novo, prirodan je to proces u kojem mi kroz te boje gledamo lišće kako se 'izgladnjuje' i zapravo umire.

 No kako bi razumjeli zašto lišće mijenja svoju boju na jesen, moramo prvo razumjeti zašto je uopće zeleno.  Za fotosintezu smo čuli svi, barem smo trebali u osnovnoj školi kada smo učili o svim onim stvarima koje se događaju oko nas. I bez nas. Fotosinteza je proces u kojem se sunčeva energija pretvara u kemijsku, pohranjenu u organskim molekulama, proces je to stvaranja organskih tvari iz ugljikova dioksida i vode s pomoću svjetlosne energije i klorofila uz istodobno izlučivanje kisika. 

Biljkama su za život potrebne tri stvari, voda, ugljikov dioksid i sunčeva svjetlost. Biljke tako dobivaju prijeko potrebnu im hranu za preživljavanje. Vodu će apsorbirati putem stabla ili korijena. Ugljikov dioksid putem minijaturnih rupica na lišću, cvijetu, granama kao i preko korijena. Sunčeva svjetlost apsorbira se putem klorofila, zelenog pigmenta koji apsorbira crveno i plavo svjetlo, i lišću daje tu njegovu prepoznatljivu zelenu boju, piše ATI. 

Klorofil se nalazi u kloroplastima te uz sunčevu energiju, ugljikov dioksid i vodu stvara kisik i jednostavni šećer, što je gorivo koje je biljci potrebno za život. Budući da je za ovaj proces biljci potrebna sunčeva svjetlost, produkcija klorofila polako prestaje dolaskom hladnijih mjeseci, i to je zapravo razlog iz kojeg lišće u jesenskim danima počinje mijenjati boju.  

Uz te zelene pigmente u biljci su prisutni, stalno, i žuti i narančasti pigmenti. Žuti i narančasti pigmenti su tu zbog pigmenta karotenoida koji daju boju i mrkvi i kukuruzu. No tijekom godine, ove druge, toplije boje maskirane su velikom količinom klorofila u biljci. S padom temperature, dolazi i do smanjenja proizvodnje klorofila, i tada se zapravo otkrivaju ove predivne boje.  

"Boja lišća je subtraktivna, poput bojica na papiru", rekao je David Lee, koji je studirao boju lišća od 1973. godine. Kada dolazi od izmjene boje, vidljivi postaju i pigmenti flavonoidi, koji su zaslužni i za crvenu boju. Lišće crvene boje karakteristično je za jesen, s obzirom da se taj pigment stvara jedino u trenutku kada se temperatura spusti. 

Hladnije vrijeme i sunce povoljni su uvjeti za razvoj takvih boja. Najljepše boje, crvene boje jeseni, bit će prisutne na lišću u trenucima kada jesen obiluje sunčanim danima i hladnim noćima. Intenzitet boje ovisit će o vlazi i temperaturi, a iznenadni mraz može pojačati njihovu ljepotu. Dolaskom zime sloj ćelija formira se na korijenu stabljike i tako se zatvara dovod hrane, šećera od lista do stabla, a kada taj list otpadne, ostane i nešto poput ožiljka. Preostali šećer skladišti se na drvetu. 


Šećeri koji ostaju u listu proizvode antocijanin, pigment koji se pojavljuje u crvenoj, plavoj, ljubičastoj boji. Njihov sjaj ovisi o kiselosti tla biljke, što i znači da će boje lišća u različitim dijelovima svijeta biti drugačije, posebno crvena. Neke biljke, drveća, tako imaju puno jaču crvenu boju od drugih, poput javora i svibe. 

Antocijanin će se izmiješati sa ostalim žutim i narančastim pigmentima u listu. Neki listovi tako će u samo jednom listu prikazati magični raspon boja od žute, crvene. Oni će postupno nestajati a smeđa boja preuzet će list. I dok lišće tako prekida proizvodnju hrane za stablo na kojem živi, njegovi pigmenti degradiraju u žutu, narančastu, crvenu i do nekih nijansa ružičaste. I one konačne smeđe.  

Neki znanstvenici misle kako je izmjena boja na lišću povezana s evolucijom i da zapravo više nema nikakve svrhe. Naglašavaju da je nekada ta boja možda bila važna zbog privlačenja određenih kukaca, od kojih su neki sada izumrli.  

"Budući da je evolucija biljaka jako polagana i spora, i dalje možemo vidjeti te boje. To je zapravo podsjetnik, fosilna memorija, na nešto što je postojalo iz nekog razloga, milijunima godina ranije, a sada čini se nema nikakvu svrhu", rekao je Bryan A. Hanson, sa Sveučilišta DePauw. 

 Koliko god se nekima činilo nepotrebno, složit ćemo se i reći, kao jesen ne možemo zamisliti bez tih magičnih boja, piše Express



hr Sun Nov 25 2018 08:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6be2ec0e493807b28b463a/80

Desetodnevne maškare u Metkoviću: Evo programa

Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.
U Metkoviću se od 24. veljače do 5. ožujka 2019. održavaju tradicionalne Pokladne svečanosti, u organizaciji Metkovskog pokladnog društva.

Tijekom desetodnevnog programa, neće nedostajati zabave pod šatorom od 24. veljače 2019. godine na Trgu kralja Tomislava.


Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.

Gala zabava će se održati u hotelu Narona 2. ožujka u 20 sati i u glazbenom dijelu programa nastupa grupa Narona.



hr Tue Feb 19 2019 12:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2291652af47f392f8b45d0/80
Foto: PIXABAY

Umjetna inteligencija će stati na kraj lažnim profilima na društvenim mrežama

Lažni profili veliki su problem za društvene mreže i korisnike stranica i servisa za upoznavanje poput Tindera ili Match.coma.

Danas je na internetu teško prepoznati pravu stvar od "lažnjaka" – počevši od lažnih vijesti preko tzv. deepfake videozapisa pa lažnih profila na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje koji su ponekad savršeno napravljeni i zaista je teško prepoznati da se ne radi o pravoj osobi, već o izmišljenom profilu. U nekim slučajevima takve profile rade trolovi koji traže zabavu, no često su u pitanju prevaranti s puno opasnijim namjerama.

Npr. osobe koje se kriju iza lažnih profila mogu se povezati sa stvarnim osobama putem interneta, steći njihovo povjerenje i nakon nekog vremena od njih tražiti intimne fotografije s kojima će ih naknadno ucjenjivati.Također, veliki problem je i tzv. catfishing, odnosno prijevara čiji je cilj iznuđivanje novca od drugih osoba – nedavno su slični slučajevi zabilježeni i u Hrvatskoj. Prevarant koji se krije iza lažnog profila, nakon perioda upoznavanja i stjecanja povjerenja, od žrtve prijevare zatraži novac, pri čemu nije riječ o ucjeni, već u slučaju da žive u drugoj državi zatraže novac za avionsku kartu ili nakon nekog vremena počnu pričati o financijskim problemima, poslovnim prilikama za koje su im potrebne investicije i slično.

Rješenje za ovaj problem, odnosno rješenje za prepoznavanje lažnih profila leži u – umjetnoj inteligenciji. Naime, znanstvenici sa sveučilišta u Warwicku razvili su algoritam koji može prepoznati takve prijevare te su istrenirali umjetnu inteligenciju da, tražeći lažne profile, "razmišlja poput ljudi". Algoritam su trenirali s postojećim lažnim profilima te je AI prepoznao neke ponavljajuće elemente koji ukazuju da je potencijalno riječ o lažnom profilu. Npr. lažni profili mogu koristiti isti telefonski broj ili IP adresu, ukradene fotografije ili biografije drugih korisnika te koriste iste obrasce pri pisanju poruka, slične kao i u spam mailovima.

Nakon skeniranja svih lažnih profila, algoritam je svoje "znanje" koristio za pretragu profila sa stranica za upoznavanje – algoritam je pogriješio u jedan posto slučajeva pri označavanju profila, odnosno jedan posto profila koje je označio lažnima, bili su pravi profili.

Cilj znanstvenika u budućnosti je dodatno usavršavanje algoritma te njegovo korištenje na servisima poput Tindera i sličnih – s obzirom na to da je prošle godine financijska šteta nastala ovakvim prijevarama iznosila više od 140 milijuna dolara, jasno je koliko bi umjetna inteligencija mogla pomoći i uštedjeti novaca, piše Zimo

hr Tue Feb 19 2019 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4048700e4938977e8b45b0/80
Foto: PIXABAY

Recept za kruh koji nećete naći ni u jednoj pekari!

Oduvijek ste htjeli ispeći domaći kruh, ali se niste usudili? Usudite se, lako je jer imamo recept za pravi domaći kruh s maslinovim uljem koji će vam baš uvijek uspjeti..
Kad krenete mijesiti kruh, poštujte sva navedena vremena u receptu jer kruh je bolji što se duže diže, odnosno fermentira. I svakako pazite na temperaturu u kuhinji! Da biste bili sto posto sigurni da vašem kruhu u procesu dizanja neće našteti malo svježeg zraka s netom otvorenog prozora, kad ga umijesite i stavite na prvo dizanje, stavite ga u hladnu zatvorenu pećnicu. Tamo će temperatura biti konstantna.

Sastojci:

500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 00
1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg
300 ml mlake vode
8 g soli
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

1. U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac kojeg ste aktivirali uz dodatak 1 žličice brašna, 1 žličice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko, mekano i podatno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.

2. Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.

3. Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za kruh i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u pećnicu na par mjesta oštrim nožem ili žiletom zarežite kruh po površini.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju.

5. Izvadite kruh iz pećnice i kalupa, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ga zamotanog dok se skroz ne ohladi, piše Pun kufer

hr Tue Feb 19 2019 08:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6adcc20e49389bac8b477d/80

Dobitnici ulaznica za film "Nestali" su...

Najbržim čitateljima poklanjamo dvije ulaznice za film Nestali
Dobitnici ulaznica su: 

Natalia Bodrožić 
Joško Hrabar
- Petra Mihaljević
- Iva Šitum 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 06.03.2019. CineStaru Split, Joker centar.
Film je u kinima od 21. veljače. 

U prosincu 1900.g., tri muškarca, koji su radili kao svjetioničari na otocima Flannan, nestali su bez traga, ostavljajući sve svoje stvari za sobom.

Usprkos sveobuhvatnim potragama, nijedan trag nikada nije pronađen. Iako nisu našli čuvare tek sagrađenog svjetionika, pronađeno je nekoliko vrlo neobičnih tragova. Na kuhinjskom su stolu još uvijek bili obroci od mesa i krumpira, a jedna je stolica bila oborena. Kreveti su bili neuredni, a satovi zaustavljeni. Lampe su bile temeljito očišćene i spremne za korištenje, a dva od tri kaputa nisu bila u ormaru. Ulazna vrata bila su uredno zaključana…
hr Mon Feb 18 2019 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .