Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfa52640e493862258b457c/80
Foto: Pixabay

Evo zašto lišće mijenja svoju boju na jesen

Biljkama su za život potrebne tri stvari, voda, ugljikov dioksid i sunčeva svjetlost

Osim hladnoće i kiše jesen nam donosi i ljepotu boja, lišća koje mijenja svoju boju. Boje jeseni kreću se od krvavo crvene, do žute. I to čini jesen predivnom, čarobnom. No kao i kod većine stvari u životu, tako i ova magija ima svoje znanstvene temelje, na kojima počiva i odgovor na pitanje zašto lišće mijenja svoju boju u jesen.  Razlog te magične transformacije nije ništa novo, prirodan je to proces u kojem mi kroz te boje gledamo lišće kako se 'izgladnjuje' i zapravo umire.

 No kako bi razumjeli zašto lišće mijenja svoju boju na jesen, moramo prvo razumjeti zašto je uopće zeleno.  Za fotosintezu smo čuli svi, barem smo trebali u osnovnoj školi kada smo učili o svim onim stvarima koje se događaju oko nas. I bez nas. Fotosinteza je proces u kojem se sunčeva energija pretvara u kemijsku, pohranjenu u organskim molekulama, proces je to stvaranja organskih tvari iz ugljikova dioksida i vode s pomoću svjetlosne energije i klorofila uz istodobno izlučivanje kisika. 

Biljkama su za život potrebne tri stvari, voda, ugljikov dioksid i sunčeva svjetlost. Biljke tako dobivaju prijeko potrebnu im hranu za preživljavanje. Vodu će apsorbirati putem stabla ili korijena. Ugljikov dioksid putem minijaturnih rupica na lišću, cvijetu, granama kao i preko korijena. Sunčeva svjetlost apsorbira se putem klorofila, zelenog pigmenta koji apsorbira crveno i plavo svjetlo, i lišću daje tu njegovu prepoznatljivu zelenu boju, piše ATI. 

Klorofil se nalazi u kloroplastima te uz sunčevu energiju, ugljikov dioksid i vodu stvara kisik i jednostavni šećer, što je gorivo koje je biljci potrebno za život. Budući da je za ovaj proces biljci potrebna sunčeva svjetlost, produkcija klorofila polako prestaje dolaskom hladnijih mjeseci, i to je zapravo razlog iz kojeg lišće u jesenskim danima počinje mijenjati boju.  

Uz te zelene pigmente u biljci su prisutni, stalno, i žuti i narančasti pigmenti. Žuti i narančasti pigmenti su tu zbog pigmenta karotenoida koji daju boju i mrkvi i kukuruzu. No tijekom godine, ove druge, toplije boje maskirane su velikom količinom klorofila u biljci. S padom temperature, dolazi i do smanjenja proizvodnje klorofila, i tada se zapravo otkrivaju ove predivne boje.  

"Boja lišća je subtraktivna, poput bojica na papiru", rekao je David Lee, koji je studirao boju lišća od 1973. godine. Kada dolazi od izmjene boje, vidljivi postaju i pigmenti flavonoidi, koji su zaslužni i za crvenu boju. Lišće crvene boje karakteristično je za jesen, s obzirom da se taj pigment stvara jedino u trenutku kada se temperatura spusti. 

Hladnije vrijeme i sunce povoljni su uvjeti za razvoj takvih boja. Najljepše boje, crvene boje jeseni, bit će prisutne na lišću u trenucima kada jesen obiluje sunčanim danima i hladnim noćima. Intenzitet boje ovisit će o vlazi i temperaturi, a iznenadni mraz može pojačati njihovu ljepotu. Dolaskom zime sloj ćelija formira se na korijenu stabljike i tako se zatvara dovod hrane, šećera od lista do stabla, a kada taj list otpadne, ostane i nešto poput ožiljka. Preostali šećer skladišti se na drvetu. 


Šećeri koji ostaju u listu proizvode antocijanin, pigment koji se pojavljuje u crvenoj, plavoj, ljubičastoj boji. Njihov sjaj ovisi o kiselosti tla biljke, što i znači da će boje lišća u različitim dijelovima svijeta biti drugačije, posebno crvena. Neke biljke, drveća, tako imaju puno jaču crvenu boju od drugih, poput javora i svibe. 

Antocijanin će se izmiješati sa ostalim žutim i narančastim pigmentima u listu. Neki listovi tako će u samo jednom listu prikazati magični raspon boja od žute, crvene. Oni će postupno nestajati a smeđa boja preuzet će list. I dok lišće tako prekida proizvodnju hrane za stablo na kojem živi, njegovi pigmenti degradiraju u žutu, narančastu, crvenu i do nekih nijansa ružičaste. I one konačne smeđe.  

Neki znanstvenici misle kako je izmjena boja na lišću povezana s evolucijom i da zapravo više nema nikakve svrhe. Naglašavaju da je nekada ta boja možda bila važna zbog privlačenja određenih kukaca, od kojih su neki sada izumrli.  

"Budući da je evolucija biljaka jako polagana i spora, i dalje možemo vidjeti te boje. To je zapravo podsjetnik, fosilna memorija, na nešto što je postojalo iz nekog razloga, milijunima godina ranije, a sada čini se nema nikakvu svrhu", rekao je Bryan A. Hanson, sa Sveučilišta DePauw. 

 Koliko god se nekima činilo nepotrebno, složit ćemo se i reći, kao jesen ne možemo zamisliti bez tih magičnih boja, piše Expresshr Sun Nov 25 2018 08:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12c4f30e4938b8468b4605/80
Foto: Pixabay

Kod gripe nemojte odmah uzimati lijekove za temperaturu, savjetuje liječnik

Epidemija gripe samo što nije krenula. Iako se očekuju i nove doze cjepiva, liječnici kažu kako masovnija oboljenja tek slijede

Gripu treba preležati, jer riječ je o ozbiljnoj bolesti kod koje se mogu razviti komplikacije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi kako su se prvi slučajevi gripe pojavili krajem studenog, a očekuju da će u sljedećih nekoliko tjedana broj oboljelih znatnije porasti. Iako je mnogi tako ne doživljavaju, gripa može biti opasna.

Odmah se treba javiti liječniku u slučaju ozbiljnijih simptoma poput teškog disanja, bolova u prsima ili u slučaju dezorijentiranosti, konfuznosti, svakako treba otići liječniku.

Iako je epidemija već krenula to ne utječe na učinkovitost cjepiva.

Ove godine u Hrvatskoj je nabavljeno 320.000 doza, a s obzirom da je ove godine interes za cijepljenjem jako velik, bit će potrebno nabaviti još doza.

Kako liječiti gripu?

Kod gripe ne trebaju odmah uzimati lijekove za skidanje povišene temperature, koji opterećuju organizam. Njih je najbolje uzeti prije spavanja. Tijekom dana pomažu i druge metode.

"Preko dana svakako, pet, šest, deset puta ako treba koristit tuš ili kadu, znači tuširat se i namjestit si temperaturu vode kako nam odgovara, jer kako god da je namjestite uvijek će ona biti pet do šest stupnjeva hladnija nego koža. Tako da će se izvući ogromne količine topline iz tijela", kaže liječnik Leonardo Bressan.

Uz disciplinirano ponašanje u većini će slučajeva, poručuje, sve proći bez većih problema, piše zivotistil.hr

hr Thu Dec 13 2018 21:46:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12a3be0e4938e6478b45c1/80
Foto: Stipan Ujdur

Antička 3D Narona konačno gotova: Pogledajte kako je izgledala Dalmacija prije 1500 godina

Izrada kompletnog 3D modela i video renderiranje sveukupno je trajalo 18 mjeseci.

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz Austrijskog arhiva za istraživanje Narone, istraživača, Karl Patscha, “ZUR GESCHICHTE UND TOPOGRAPHIE VON NARONA“ iz 1907. (Povijest i topografija Narone).

Korišteno je i deset knjiga o antičkoj arhitekturi od Vitruvija, prvog rimskog arhitekta, koji je stručno napisao kao se organizira i gradi.

Autentičnosti 3D modela mnogo su doprinijele skice, ilustracije i snimci rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, korišteno je i mnogo izvora na internetu, pretežno za mediteranske geo lokalitete.

Dio foruma i hrama su autentični pronađenim antičkim ostacima, ostali dio 3D modela je pretpostavka kako je mogao izgledati u antici, za ovo su korištene Vtruvijeve knjige o antičkoj arhitekturi. 

Sve 3D modele je moguće mijenjati, odnosno dograđivati ovisno o novim otkrićima na geo lokalitetu Narone u Vidu.


Animacija za Dioklecijanovu palaču je rađena devet mjeseci.


hr Thu Dec 13 2018 19:24:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0542c60e493850368b458e/80
Foto: Pixabay

Nećete vjerovati koliko se kukaca nalazi u jednom prosječnom božićnom drvcu

Prema istraživanju organizacije Safer Brand, koja se bavi organskim vrtlarenjem i kontroliranjem nametnika, moguće je da se na vašem božićnom drvcu nalazi nešto više od ukrasa
Pauci, biljne uši, pa čak i bogomoljke, nisu dobrodošli gosti u vašem božićnom drvcu, ali ako je vjerovati nedavnom istraživanju, u prosječnom drvcu nalazi se do 25 tisuća različitih insekata! 

Većina njih mikroskopske su veličine, pa ih vjerojatno nećete primijetiti (srećom!), a vjerojatno će ostati unutar krošnje drvca. "Iako će mnogi insekti ostati unutar drvca, neke će možda privući svjetlo, pa i prozori", piše u istraživanju.  

Ne brinite, oni vam nikako ne prijete jer će se oslanjati samo na drvce kako bi preživjeli.  

North Carolina Christmas Tree Association kaže da je vjerojatnost vrlo mala da će broj insekata biti toliki da ćete ih primijetiti i da su pretpostavke Safe Branda vrlo ekstremne, piše vecernji.hr
hr Thu Dec 13 2018 17:39:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b54b686cb557ad2408b456f/80
Foto: Pixabay

Imate pojačanu želju za slanim? Ovo može biti razlog

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...
Znate ono kada imate želju za nečim slatkim? Ili slanim? 

Preporučena doza soli na dan je do 2,300 miligrama, idealno bi bilo manje od 1,500 miligrama, preporuka je to Američkog udruženja za zdravlje srce, a upravo Amerikanci konzumiraju i do 50 posto više od preporučene dnevne doze. 

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...

Intenzivna tjelovježba

Osobe koje se bave tjelovježbom, gube elektrolite iz svog tijela kroz pojačano znojenje. Stoga ih je bitno nadoknaditi. 

Upravo nedostatne količine elektrolita u organizmu daju vam osjećaj želje za slanim, pojasnio je kardiokirurg dr. David A. Greuner.

Energetski napici mogu biti dobar izbor u nadoknadi eletrolita, ali možete i sami pripremiti napitak od limuna i limete, đumbira i prstohvata soli. 

Dehidrirani ste

Ako je vaše tijelo u stanju dehidracije, imat ćete potrebu za nečim slanim, a slana jela "traže" i da pijete više vode. To je jedan od načina kako tijelo traži da pijete više vode. 

Ovo se događa i trudnicama, posebice u vrijeme kada imaju mučnine. 

U PMS-u ste

Iako je češće da ćete posegnuti za slatkim, ako ste u PMS-u možete osjećati i jaču želju za slanim, posebice u tjednu prije menstruacije. Pokušajte izbjegavati konzumirati slano za vrijeme PMS-a jer može uzrokovati nadutost.

Pod stresom ste

Težak dan je iza vas i tijelo vas "traži" čips. Neki će posezati za ovakvim grickalicama iz dosade ili zbog stresa.

Niste se naspavali

Nedostatak sna i umor potaknut će u vama želju za brzom i nezdravom hranom, pokazalo je istraživanje provedeno 2013. godine, piše vecernji.hr


hr Thu Dec 13 2018 16:26:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .