Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8db5fe29111cad978b4574/80

Jedini laboratorij na Hvaru zatvoren: 'Bolesni, neka vam je sa srećom! Ipak je ovo 21. stoljeće!'

Već pet dana za bezazleno vađenje krvi Hvarani moraju do Splita
S prvim danom novog mjeseca Hvarani su svoje brige oko laboratorijskih pretraga zapravo pretočili u jedan pokret rukama - 'hvatanje za glavu'. Opravdan je to potez kada su od 31. listopada ostali uskraćeni za jedini privatni laboratorij u kojem su ranije, primjerice, redovito vadili krv ili pak hitno tražili pretragu enzima koji ukazuju na predinfarktno stanje.

Već pet dana za takve stvari Hvarani su primorani do obale, najbližeg Splita koji im je ostao kao jedina mogućnost otkako je laboratorij dr. Renate Jurić zatvoren.

Stvar je zapravo jednostavna. Spomenuti laboratorij iz nama neznanog razloga otkazao je koncesiju koju je dobio od Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije pa su Hvarani ostali bez zdravstvene zaštite koja je čak propisana i zakonom. 

O ovom je putem Facebooka progovorila i jedna mama s otoka, Irena Radovanović Matijević koja je zabrinutim riječima napisala situaciju s otoka:
- Umjesto da riješe pitanje laboratorija iz Doma zdravlja riješili su samo hladnjake za prijevoz krvi. Nakon pet dana su na otoku, ali moja kći kojoj nalazi krvi trebaju sutra do 8 može istu izvaditi tek u srijedu ujutro jer tek tada njena doktorica radi jutarnju smjenu. Dakle, sutra nema toga tko bi joj izvadio krv. A terapiju ne može primiti bez krvnih nalaza - napisala je Radovanović Matijević te ustvrdila kako je žalosno kakve se scene događaju u 21. stoljeću.

- Na Hvaru je takvo nevrijeme da katamarani ne voze. Ne može se ni do Splita osim brodom. Ujutro u 5.30 tamo a prvi za natrag je u 14.30 iz Splita. Bolesni moji, vaši i svačiji, neka vam je sa srećom! Ovo je ipak tek 21. stoljeće - tvrdi ogorčeno Irena Radovanović Matijević.

O svemu se oglasio i Crveni križ s otoka Hvara. U svom tekstu kažu kako ambulanta ipak nije zatvorena nego samo dolazi do promjene vlasnika, a Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije optužuju na kašnjenje jer, kako kažu, umjesto da je i prije zatvaranja sve dogovoreno još i danas oni nemaju rješenje za problem:
- Nadamo se da će se u što skorije vrijeme riješiti problem i nastaviti s normalnim aktivnostima na dobrobit naših najugroženijih sugrađana. Jer očito njima nije jasno da bolest ne čeka - kažu u lokalnom Crvenom križu.
hr Tue Nov 05 2019 08:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587d1cb71eea8f94018b467a/80
Foto: Brodosplit / Ilustracija

Škverska ambulanta postat će rehabilitacijski centar?: Prihvaćeno pismo namjere mirnog rješenja spora s Brodosplitom

Želja je da se bivša "Ambulanta Brodosplit" prenamjeni u rehabilitacijski centar za udrugu Anđeli
Ante Zoričić iz stranke "Popravi grad" na sjednici Gradskog vijeća govorio je o bivšoj škverskoj ambulanti koja bi se trebala prenamijeniti u rehabilitacijski centar za udrugu Anđeli, odnosno za djecu s najtežim oštećenjima.

Tražio je vijećnike da daju podršku pismu namjere prema Brodosplitu kako bi se mirnim putem riješio spor oko bivše "Ambulante Brodosplit".

- Kada smo Brodosplitu dali do znanja da tu želimo rehabilitacijski centar, postali su jako susretljivi te za njih mogu reći samo riječi hvale. Naime, imaju namjeru promijeniti plansku dokumentaciju na svom prostoru gdje se nalazi i ambulanta te ako to prođe javnu raspravu, rečeno je da ćemo moći srušiti taj objekt i o vlastitom trošku napraviti novi koji će biti u vlasništvu grada Splita. 

Ako se ovaj spor ne riješi ovim putem, trebat će se ići na drugu lokaciju, a to bi moglo potrajati, no ako Brodosplit prepusti, udruga Anđeli vrlo brzo će dobiti svoj prostor. - kazao je Zoričić. 

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao je sve vijećnike da podrže pismo namjere.

Kada se radi o Anđelima, nema prepreke u razmišljanju da se ide dalje. Ovdje nema pozadine, nego je jedna deklaracija suradnje. Molim vas, jednoglasno podržimo ovo pismo. - kazao je.

Nakon pauze koju je SDP zatražio, pismo namjere Brodosplita je podržano od strane HDZ-a,  HGS-a, HNS-a, HSLS-a i Mosta.


hr Wed Jan 29 2020 13:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6ef7730e493833b78b4580/80
Foto: Facebook

Čikotić: "Ovaj sustav gospodarenja otpadom omogućit će zdraviju hranu, ali i ozelenjavanje Splita"

Predložio je da se grad Split zajedno s Čistoćom prijavi na natječaj...

MOST-ov Ante Čikotić na sjednici Gradskog vijeća je predložio da se grad Split zajedno s Čistoćom Split javi na natječaj za izgradnju bioplinskog postrojenja koji bi otvorio mogućnost okolišno prihvatljivog zbrinjavanja biootpada u usporedbi s odlaganjem na odlagališta. 

Shodno tomu, MOST je poslao priopćenje koje donosimo u nastavku:

Danas na sjednici gradskog vijeća sam predložio Gradu Splitu da zajedno u kordinaciji s komunalnim poduzećem Čistoćom Split se javi na raspisani natječaj za izgradnju kompostane ili bioplinskog postrojenja koji Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je objavilo je 5. prosinca 2019. otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga “Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada”.

Cilj Poziva je potaknuti poduzeća na investiranje u izgradnju postrojenja za kompostiranje i izgradnju bioplinskih postrojenja, a na taj način se ujedno jedinicama lokalne samouprave i ostalim proizvođačima biootpada otvara mogućnost okolišno prihvatljivijeg zbrinjavanja biootpada u usporedbi s odlaganjem na odlagališta.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu iz Kohezijskog fonda je 250.000.000 HRK. a najviša dopuštena vrijednost je 50.000.000 HRK.

Intenzitet potpore kreće se u rasponu do 85%.

Republika Hrvatska dužna je do 2020. godine smanjiti razinu biootpada na odlagalištima za 75 % te podići razinu recikliranog otpada sa trenutnih 17% na iznos od 50%.

Ukoliko to ne napravi, prijeti joj kazna Europske unije u iznosu od 40.000 eura za svako odlagalište koje nije dovedeno na tu razinu. Primjerice Talijani plaćaju 40 milijuna eura kazne plus 42.800.000 € svakih 6 mjeseci do ispunjenja zahtjeva. Grci plaćaju 10 milijuna eura kazne plus 14.520.000 € svakih 6 mjeseci do ispunjenja zahtjeva. Lokacija za kompostanu nije definirana, a ona na Lećevici je svega pola potrebnog kapaciteta. 650 tona novog otpada svaki dan dolazi na Karepovac.

Godišnje cca 240.000 tona novog otpada završi na Karepovcu. Ključna borba koja je pred nama je borba za uspostavu sustava s individualnom odgovornosti i uspostava ekološkog sustava. Zato ćemo u sljedećem periodu inzistirati na odvajanju i sakupljanju biootpada koji je glavni krivac za neugodne mirise s odlagališta, a isto tako je prilika za dobivanje komposta koji možemo iskoristiti umjesto mineralnih gnojiva za ozelenjavanje Grada Splita i dati ekološkim OPG-ovcima u Zagori, priobalju i otocima oko Splita kako bi nam vratili zdraviju hranu na naše tržnice.

Pozivamo sve ekološki osviještene građane Splita na zajedničko djelovanje i ulaganje dodatnih napora kako bi se izborili na očuvanje prirode i čovjekova okoliša koje je ustavom zagarantirano pravo. Jedna peteročlana obitelj proizvede oko 2 tone otpada godišnje od čega je čak 35% biološki razgradivo.

Nažalost, korisne sirovine poput ostataka hrane, voća i povrća ili taloga kave završavaju na gradskom deponiju stvarajući staklenički plin metan, CO2 i mnoge druge zagađivače. Lokacija kompostane nema.Nadam se da će grad i Čistoća krenuti u pozitivnom smjeru i da izgradnje CGO Lečevice neće biti.
hr Wed Jan 29 2020 12:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e31784829111c5f1c8b4590/80

Pametno će kazneno prijaviti Oparu: "Za sanaciju Marjana nestalo je 2,15 mil. kuna proračunskog novca"

Na Gradskoj sjednici grada Splita dotakli su se i Marjana...

Na sjednici Gradskog vijeća Nenad Uvodić iz stranke Pametno ustvrdio kako je na Marjanu od ukupno 13.200 m3 drvene mase, a za samo 5.500 m3 postoji dokumentacija, dok za ostatak od 7.700 m3 ne postoji te bi, prema tome, ukupan trošak sanacije koštao 1,6 milijuna kuna s PDV-om. 

No, sanacija je pak plaćena 2,15 milijuna kuna više pa je Uvodić pitao što je s razlikom i zbog čega je toliko potrošeno, a ne postoji vjerodostojna dokumentacija. 

- Što je s razlikom i gdje je nestalo 2,15 milijuna kuna proračunskog novca? Kao prvi čovjek Splita gradonačelnik Opara snosi odgovornost za nesagledivu i nepopravljivu štetu nanesenu Marjanu koja se osim u ekološkom aspektu očituje i u zamračivanju dijela financijskih sredstava koja pripadaju građanima. - kazao je.

Odgovorio mu je Mate Omazić, pročelnik za društvene djelatnosti.

- Samo prema količini drvne mase se ne može ravnati. Tu ima i stabala i krošnji te smo temeljen toga toliko i platili. - kazao je. 

Kaznena prijava protiv Opare

Vezano za ove navode, stranka Pametno je izvijestila javnost o tome kako će podnijeti kaznenu prijavu nadležnim institucijama protiv splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare

Priopćenje donosimo u nastavku:

Zbog osnovane sumnje u nenamjensko trošenje javnog novca prilikom uklanjanja drvne mase s Marjana, podnosimo kaznenu prijavu nadležnim institucijama protiv splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Od prijave Državnog inspektorata Županijskom državnom odvjetništvu zbog sječe nedoznačenih stabala u Park šumi Marjan prošla su četiri mjeseca, a javnost još uvijek ne zna za koliki je iznos oštećen gradski proračun. Taj se iznos u prijavi ne navodi pa smo temeljen dostupnih dokumenata izračunali da je riječ o 1,6 milijuna kuna s PDV-om.

Nakon sječe gradonačelnik Opara u izjavi za medije navodi da je uklonjeno 38.000 stabala, što predstavlja nešto više od 13.000 m3 drvne mase.

Glavni koordinator Radne skupine za Marjan Nenad Ružić dostavio je gradskim vijećnicima  Izvješće o provedbi aktivnosti u svezi proglašenja izravne opasnosti od elementarne nepogode uzrokovane pojavom uništenja drvenaste vegetacije, u kojem navodi trošak sanacije od 3,8 milijuna kuna za oko 13.000 m3 drvne mase. U dokumentu je vidljivo da je posječeno   43.000, odnosno 5.000 stabala više nego je gradonačelnik ranije izjavio.

U isto vrijeme nalaz Državnog inspektorata je prethodno utvrdio kako dokumentacija postoji za  samo 5.500 m3 drvne mase od ukupno 13.200 m3, koliko je uklonjeno s Marjana. Ukupan trošak sanacije potkrijepljene dokumentacijom, prema našem izračunu je 1,6 milijuna kuna s PDV-om.

“Što je s razlikom i gdje je nestalo 2,15 milijuna kuna proračunskog novca? Kao prvi čovjek Splita gradonačelnik Opara snosi odgovornost za nesagledivu i nepopravljivu štetu nanesenu Marjanu koja se osim u ekološkom aspektu očituje i u zamračivanju dijela financijskih sredstava koja pripadaju građanima. Ono što je potkornjak učinio Marjanu, to je gradonačelnik Opara učinio Splitu”, izjavio je vijećnik stranke Pametno Nenad Uvodić.

hr Wed Jan 29 2020 12:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1e257c0e4938265c8b456a/80
Foto: PIXABAY

Grad Split izdvojio 7 milijuna kuna za novorođenčad u 2019. godini

U 2019. godini 1440 splitskih obitelji ostvarilo je pravo na naknadu, što je 47 više u odnosu na 2018. godinu
Prošle godine Grad Split je splitskim obiteljima isplatio sedam milijuna kuna naknada za novorođenčad!

U 2019. godini 1440 splitskih obitelji ostvarilo je pravo na naknadu, što je 47 više u odnosu na 2018. godinu. 

U 2018. godina također je zabilježeno povećanje od 13% u odnosu na 2017. godinu, kada su povećani iznosi naknade za drugo i treće dijete te svako sljedeće novorođeno.

Naknada za drugo novorođenče u obitelji tada je povećana s 3000 kuna na 4000 kuna, a naknada za treće i svako sljedeće novorođenče s 3000 kuna povećana je na 55000 kuna i isplaćuje se u jednakim obrocima kroz 10 godina.hr Wed Jan 29 2020 10:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .