Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcdde930e49386c098b47a1/80

Nastavljaju se radovi: 'Dalmatia Tower' uskoro će biti viši od sto metara

Razlog privremene obustave radova je, prema riječima investitora, bio što se dotadašnji izvođač radova, tvrtka Tehnika, našao u problemima.

Splitski obožavatelji nebodera na Kopilici (a, vjerujte, zaista ih ne manjka, dio ih je okupljen i u virtualnim zajednicama poput one Skyscrapercity) su došli na svoje: nakon duže pauze na gradilištu Dalmatia Towera opet su se ukazali radnici. 

Podsjetimo, radovi na ovoj mega-građevini, većem bratu blizancu upravne zgrade OTP banke, su neko vrijeme bili obustavljeni.

Razlog privremene obustave radova je, prema riječima investitora, bio što se dotadašnji izvođač radova, tvrtka Tehnika, našao u problemima.

Čekalo se, dakle, da u posao uđu novi izvođači, odnosno LSG Group, kako bi preuzeli koordinaciju svih radova na tornju. I evo, izgleda da su stigli.

Što se točno radi, iz Slobodne Dalmacije provjerili su Westgate Toweru, tvrtki investitora Dalmatia Towera. Govore kako upravo privode kraju "transfer ljudi i opreme povodom preuzimanja koordinacije svih radova na objektu od strane LSG Grupe".

Ujedno su i pri završetku priprema druge faze radova koja se odnosi na instalaterske radove.

- Što se tiče radova na armirano-betonskoj konstrukciji, oni će se nastaviti čim završi montaža dodatne dizalice i pripadajuće opreme, te postavljanje vanjskog dizala čija će se montaža obaviti tijekom sljedećeg tjedna, a upravo je u tijeku isporuka i nastavak postavljanja fasadnih elemenata – poručili su iz Westgate Towera, tvrtke investitora.

Ovaj objekt sada ima 25 etaža i dosegao je 95 metara visine. No, kraj će mu biti tek na 28. etaži, čiji će vrh biti na 115 metara. Bude li sve po planu, konačnu visinu i titulu najvećeg nebodera u Hrvatskoj trebao bi dosegnuti do konca ove godine.

Kako je nedavno kazao Davor Pavlov, član Uprave  "Westgate Towera", završetak izgradnje je planiran u drugoj polovici 2020. godine. Istom prilikom je izrazio i uvjerenje kako će zbog profesionalnog pristupa LSG Grupe rokovi biti ispoštovani, a ovaj veliki posao kojeg financira Hrvatska banka za obnovu i razvitak biti kvalitetno obavljen.

Kako nadalje upozoravaju investitori, zbog nastavka radova, krajnji desni trak sjevernog kolnika ulice Domovinskog rata, tik uz gradilište Dalmatia Towera, bit će zatvoren ove subote, 30. studenoga, od 6 do 8 sati ujutro.

Isto će se ponoviti i naredne subote, 7. prosinca, u istom jutarnjem terminu. Razlog je iskrcaj fasadnih elemenata za neboder, piše Slobodna Dalmacija.

hr Thu Nov 28 2019 20:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f283864daf72d0c528b458f/80
Foto: MORH/J.Kopi

ČAST I PONOS Vojni poligon „Crvena zemlja“ preimenovan u čast Josipu Markiću

Obitelj Markić zahvalila je Vladi RH na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata kazavši kako im imenovanje poligona predstavlja veliku čast i ponos

Uoči obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u ponedjeljak, na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ pored Knina održana je svečanost preimenovanja u vojni poligon „Josip Markić“. 


Svečanosti preimenovanja su uz obitelj Markić, nazočili ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda Nikola Mažar, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, predsjednik Udruge ratnih veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Amblem s imenom hrvatskog branitelja Josipa Markića, koji je poginuo 3. kolovoza 1995. godine tijekom operacije „Ljeto 95“ u žestokim borbama za kotu Lisina, svečano su otkrili članovi obitelji Markić, sestra Marija i brat Ivan. 

U ovoj prigodi, ministar obrane Mario Banožić zahvalio je obiteljima hrvatskih branitelja koji su svoje najmilije podržali u plemenitom i časnom pozivu služenja domovini.


- Teško je nakon 25 godina naći riječi utjehe, ali kad pogledamo Josipovo nasljeđe, kao i nasljeđe svih hrvatskih branitelja, onda trebamo biti ponosni. Na temeljima koji su izgradili branitelji poput Josipa stvorena je moderna Hrvatska vojska. Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina i zato sam uvjeren kako ćemo danas, isto kao i devedesetih godina, u zajedništvu naroda pobijediti sve nedaće koje su pred nama“, rekao je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera podsjetio je kako je Josip Markić bio jedan od istinskih junaka Domovinskog rata kazavši kako je ovaj simboličan čin jedan od načina očuvanja uspomene na Domovinski rat. 

- Ovo je prilika da se prisjetimo svih naših branitelja. Josip je bio jedan jednostavan mladić, neobične i iznimne hrabrosti i spreman na mnoge žrtve kako bi obranio svoju domovinu“, poruka je admirala Hranja.

Zapovjednik izvidničke satnije 4. gbr Pauci, umirovljeni bojnik Tonči Karaman podsjetio je na posebnost Josipa Markića kazavši kako je svim njegovim suborcima bila iznimna čast s njime raditi i djelovati te kako je primjer njegove hrabrosti i požrtvovnosti uzor današnjim mladim „Paucima“.

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se Josipa Markića riječima: „Bio je hrabar i požrtvovan, bio je uistinu velik čovjek, pravi junak i heroj Domovinskog rata zbog čega mi je iznimno drago da ovaj poligon nosi ime upravo po njemu“.


Članovi obitelj Markić zahvalili su Vladi Republike Hrvatske na podupiranju očuvanja vrijednosti Domovinskog rata kazavši kako im preimenovanje ovog poligona predstavlja veliku čast i ponos.

U ovoj prigodi, obitelj Josipa Markića te predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade Pauci položili su vijence ispred amblema, dok je molitvu predvodio fra Ilija Mikulić.


hr Mon Aug 03 2020 18:17:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2827b9daf72df54f8b468b/80
Foto: MORH

Trojica pripadnika HV-a dobili stanove u Kninu

Bili smo u mogućnosti pomoći Hrvatskim vojnicima i njihovim obiteljima da riješe stambeno pitanje i buduću imovinu, rekao je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj zajedno sa državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom i gradonačelnikom Grada Knina Markom Jelićem uručili su u ponedjeljak, 3. kolovoza 2020. trojici pripadnika Oružanih snaga RH ključeve stanova u Gradu Kninu.

Ministar Banožić nakon uručenja rješenja o dodjeli stanova pripadnicima Hrvatske vojske rekao je da je ovo rezultat dobre međuresorne suradnje Ministarstva obrane sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Gradom Kninom istaknuvši: 

- Bili smo u mogućnosti pomoći Hrvatskim vojnicima i njihovim obiteljima da riješe stambeno pitanje i buduću imovinu. Danas su dobili rješenje i ključeve stanova koje će koristiti idućih godina u najmu uz mogućnost kupnje stanove po povoljnim uvjetima i na taj način se trajno stambeno zbrinuti u Gradu Kninu“.

Ministar je dodao kako je riječ i o demografskoj mjeri koja je vrlo bitna za Grad Knin, pogotovo kad se na području Grada trajno nastanjuju obitelji sa velikim brojem članova kao što je to danas bio slučaj.

Također, naglasio je i kako je u okviru ovog projekta do sada stambeno zbrinuto 18 obitelji u Kninu i Vukovaru, te najavio u narednom razdoblju dodjelu još desetak stanova pripadnicima Hrvatske vojske u Kninu, Vukovaru i Petrinji.

Razvodnik Jure Matas, pripadnik Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu, kojem je danas uručen ključ stana u Kninu, zahvalio je Ministarstvu obrane, Gradu Kninu i Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje istaknuvši kako je to velika stvar za njegovu mnogobrojnu, šesteročlanu obitelj. 

- Dolazimo sa sela, tako da će dolazak u grad za nas puno značiti jer ćemo više vremena provoditi jedni s drugima. Ponosan sam što sam Hrvatski vojnik. Hvala vam. Domovini vjeran“ rekao je razvodnik Matas.

Također, zapovjednik satnije u 3. mehaniziranoj bojni „Pauci“, Gardijske mehanizirane brigade natporučnik Marko Domazet – Lošo nakon što je primio ključ i rješenje o dodjeli stana istaknuo je zadovoljstvo što je, među ostalim kolegama, izabran u postupku stambenog zbrinjavanja. 

- Obzirom da je i supruga pripadnica Hrvatske vojske, a djeca polako rastu, dodjela stana uvelike će nam olakšati život i rad“ rekao je natporučnik Domazet-Lošo te zahvalio MORH-u i Gradu Kninu.

hr Mon Aug 03 2020 17:06:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f28273fdaf72dae518b459b/80

U gašenju požara na Kozjaku ozlijeđen jedan vatrogasac!

Isključena su dva dalekovoda pa dio Kaštela nema struje.

I dalje gori na Kozjaku. Aktivan je zapadni krak požara, a u pomoć više od 100 vatrogasaca na terenu došla su još četiri kanadera. Vatra je krenula iz Kaštel Sućurca, u samo sat vremena požar se proširio sve do vrha prozora.

Obranjena je vojarna na vrhu Kozjaka, planinarski dom Putalj i crkvica svetog Jurja.

Jedan vatrogasac je zaradio lakšu tjelesnu ozljedu. Dim i pepeo su mu ušli u oči pa je završio na ispiranju očiju u splitskoj Hitnoj pomoći.

Isključena su dva dalekovoda pa dio Kaštela nema struje. Isto mjesto je gorjelo prije nekoliko godina.

Gori i kod Kostanja na nepristupačnom terenu, iznad Cetine. Opasnosti za objekte nema.


hr Mon Aug 03 2020 17:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f280970daf72d0b528b4575/80
Foto: Bruno Horović

Izgorjelo deset motocikala: Pogledajte vatrenu stihiju na Rivi usred bijela dana

Sve se događalo nešto prije 13 sati.
Deset motocikala izgorjelo je na južnoj strani Dioklecijanove palače, na pakiralištu. Po neslužbenim saznanjima, uzrok požara je plamen na električnom skuteru. Vatra se, nošena jugom, brzo proširila, a veću katastrofu spriječili su turisti i Splićani.

Sve se događalo nešto prije 13 sati.

Vatra je u jednom trenutku zahvatila i palmu, a progorio je i štekat u blizini.

Snimke s mjesta događaja pogledajte u nastavku.


hr Mon Aug 03 2020 14:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .