Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e0366fd29111c08418b45a9/80
Foto: Krešo Ursić

Bolje da propadne selo, nego običaji: U Selcima na Braču badnjaci gore do Sveta tri kralja

U božićno vrijeme mala dalmatinska mjesta predstavljaju jedan od posljednjih bastiona očuvanja dobrih, starih narodnih običaja

Za mnoge od tih običaja mještani ne znaju kada su, zašto ni kako započeti, ali znaju da su tu od pamtivijeka, da su dio njihovog identiteta i njihova prozora u svijet od malih nogu, te ih pošto-poto valja sačuvati u spomen i poštovanje prema precima koje nose utkane u svojim imenima i prezimena.

Lijep primjer takve prakse Selca su na otoku Braču. Naselje stasalo kao postojbina težaka, kamenara i pastira, danas sa svega 800-tinjak stanovnika službeno popisanih, jedno je od onih bijelih varošica na bračkome kršu koje nisu dolaskom turizma svoje bijele fasade i kamene trgove preko noći zamijenile žbukom i asfaltom. I bolje da nisu, jer radi se o malom mjestu, velikog povijesnog značaja, unatoč tome što je kolektivno sjećanje mještana grubo posječeno tragedijom Drugog svjetskog rata. O nekadašnjem značaju danas svjedoči monumentalna crkva Krista Kralja koju je kardinal Franjo Kuharić prilikom posjeta Selcima bio riječima okitio kao bračku katedralu, te ruševine nekadašnjih građanskih palača obitelji Štambuk i Didolić koje su nepovratno uništene u paljenju talijanskih fašista. U današnje vrijeme kada su Selca od aktivnog stvaranja povijesti i značaja u pokrajinskim i općenacionalnim političko-kulturnim okvirima svedena na margine zbivanja, jedine su to opipljive uspomene na slavna vremena narodnog preporoda u Dalmaciji kada su selačkom pijacom šetala zaslužna imena selačkih velikana poput Tome Didolića, Martina Kukučina ili Vjenceslava Štambuka. Tada su hrvatski narodnjaci od Strossmayera do Pavlinovića o Selcima pisali s divljenjem i poštovanjem, a veliki naš nacionalni bard Antun Gustav Matoš tražio i dobio od selačkih uglednika novčanu pripomoć u vrijeme njegove boemske pečalbe po europskim gradovima, o čemu svjedoči sačuvana korespondencija.

Unatoč odumiranju hrvatskog sela uslijed iseljavanja mladih i općeg demografskog posrnuća, u skladu s narodnom dosjetkom možemo kazati kako zato ne umiru običaji. Barem što se Selaca tiče. Dokle pamćenje starijih Selčana seže, iz godine u godinu zimsko blagdansko vrijeme pozdravlja se dvama starim običajima: gorenjem i održavanjem tzv. badnjaka, te novogodišnjim narodnim kolom kojim se podravlja mlado ljeto.

Svake Badnje večeri ispred mjesne crkve desetljećima se već pali badnjak koji neprekidno gori do blagdana Sveta tri kralja. Oko njega su se mještani okupljali, grijali i pjevali, dočekujući rođenje Kristovo. Danas je atmosfera manje radosna i manje živa, jer je sve manje sudionika na broju, no zahvaljujući entuzijazmu nekolicine mještana badnjak je još tu. Preživio je i razdoblje komunističke Jugoslavije, kada su lokalni prestavnici reda i zakona poprijeko gledali na blagdanske običaje. Međutim, mladost se snalazila, drva za badnjak nabavljala su se kako se znalo i umijelo, nerijetko „posuđivala“ iz tuđih dvorišta, ali badnjaka je moralo biti. Kako je to sročio Roko u kultnoj epizodi „Maloga mista“: jedno je svist (komunista), a drugo je bakalar. U ovom slučaju: jedno je svist, a drugo je badnjak!

Nažalost, jedan običaj koji se usko vezuje uz Badnju večer se izgubio. Radi se o kolendi u kojoj su prijašnje generacije mladih obilazili kuće po mjestu uz pjevanje kolednih pjesama i napjeva, dok su ih domaćini zauzvrat častili. U sklopu jednog istraživanja hrvatski etnolog Ivan Ivančan 1966. posjetio je Selca i snimio mještanina Ivu Tonšića „Pivca“ i njegove sumještane kako pjevaju koledni napjev: „I litos ka i do lita ovde, na dobro van mlado lito dojde“. Ovaj se napjev još i danas može čuti u blagdansko vrijeme uz badnjak i novogodišnje kolo. Nadamo se da će tako i ostati te ga neće progutati zaborav.


hr Wed Dec 25 2019 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/556054c85835df9a128b457d/80

Nezaposleni, spremite se za nove prilike u Imotskom, Makarskoj, Omišu i Vrgorcu!

Lokalna akcijska grupa „Adrion“ u partnerstvu s Omišem, Makarskom, Vrgorcem, Županijom, Pučkim otvorenim učilištem Imotski i CEDRA-om provodi drugu radionicu na temu izrade životopisa i prijave na natječaj za posao.
Na prošlom ciklusu edukacija mladi nezaposleni su imali priliku izravno se susresti s budućim potencijalnim poslodavcima koji surađuju s Klubom za zapošljavanje te im predstaviti sebe i svoje želje/ambicije vezane za posao.

Nastavak priče je njihovo predstavljanje u „najboljem mogućem svjetlu“ kroz pisanje životopisa i prijave za posao. Vjerojatno već imate svoj plan odnosno poslovnu ambiciju za određeno radno mjesto kod navedenih poslodavaca pa je potrebno samo „dotjerati“ formalnu prijavu i životopis.

Potrebno je pripremiti se za ovu vrstu edukacije tako što ćete donijeti vlastite životopise i prijave pa ćemo ih u ugodnom i profesionalnom okruženju dopuniti i po potrebi prepraviti. Ako ste početnik u prijavama za posao, ponesite samo dobru volju i motivaciju, a treneri Kluba za zapošljavanje će Vam pomoći u kreiranju životopisa i prijave.

Predviđeni datum i mjesto održavanja druge radionice u Omišu u sklopu projekta „Job clubs Adrion – Uđi i TI u svijet rada“, čiji je nositelj Lokalna akcijska grupa ADRION je 24.01.2020.u 10:00 sati u Ilirskom sjemeništu (Priko).

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte putem e – maila (klubzaposlise@lagadrion.hr) ili na mob. + 385 99 436 9414
hr Tue Jan 21 2020 11:21:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da4e01c29111cd0b58b4575/80

Zaiskrilo na Tematskoj sjednici, Opara poručio: 'Može vas biti sram! Ne dopuštate Reiću da govori!'

U verbalni 'fajt' s gradonačelnikom krenuo je vijećnik stranke Pametno, Sani Mardešić
Dugo i sumorno obraćanje na Tematskoj sjednici o Marjanu imao je Branko Reić, predstavnik vlasnika privatnih zemljišta na Marjanu.

Govorio je kako bi predstavnici vlasnika trebali imati jednog člana u upravnom vijeću Javne ustanove za upravljanje Marjanom jer oni su vlasnici nad trećinom zemljišta na Marjanu.
Istaknuo je kako ga na sjednicu nisu pozvali predlagatelji nego je riječ dobio dizanjem ruku vijećnika na prijedlog predsjednika Igora Stanišića.

U tijeku monologa poprilično je oštro i poput nekakvog apsolutističkog vladara reagirao splitski gradonačelnik Andro Krstulović-Opara.
- Može vas biti sram. Dopustite Reiću da kaže svoje potresne ispovijesti, dopustite mu da kaže, prvi puta u Gradskom vijeću, mišljenje i potresne detalje sudbina njegove obitelji i drugih obitelji starijih Splićana.

U verbalni 'fajt' krenuo je vijećnik stranke Pametno, Sani Mardešić koji je zamjerio gradonačelniku na takvoj ishitrenoj reakciji te ustvrdio kako nitko nije spriječio predstavnika vlasnika da završi svoje izlaganje, osim njega.
hr Tue Jan 21 2020 11:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e26cd6229111c3c0b8b4580/80
Foto: FaH/Damir Senčar

Država izborne troškove troje kandidata nadoknađuje s 3,1 milijun kuna

Ukupno 3, 1 milijun kuna mogla bi izdvojiti država iz svog proračuna za naknadu troškova izborne promidžbe za troje, od ukupno 11 predsjedničkih kandidata, Zorana Milanovića (SDP), Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ) i Miroslava Škore (nezavisni).

Za oba izborna kruga Milanoviću bi mogla uplatiti 1, 2 milijuna kuna naknade, Grabar-Kitarović 1.080.000 kuna, a Škori za troškove prvog izbornog kruga 827.000 kuna naknade.

 Ne bude li Državno izborno povjerenstvo (DIP) tijekom svog nadzora imalo prigovora na njihove financije, spomenuta bi im sredstva na račune mogla 'sjesti' sredinom ožujka.

Troje od 11 kandidata ima pravo na naknadu

 Prema Vladinoj odluci, pravo na naknadu izbornih troškova u prvom krugu predsjedničkih izbora imaju kandidati koji osvoje 10 i više posto glasova, a to je troje navedenih, od ukupno 11 kandidata koliko ih se natjecalo.

  Kandidatu koji osvoji najviše glasova, u ovom slučaju Milanoviću, pripada milijun kuna naknade, ostalim kandidatima koji su dobili više od deset posto glasova pripada iznos razmjeran broju dobivenih glasova, podsjetili su u utorak iz DIP-a.

 Taj se iznos računa po formuli u kojoj se milijun kuna dijeli s brojem glasova pobjednika, a potom cijena jednoga glasa množi s brojem glasova ostalih kandidata.

 S obzirom da je Milanović u prvom krugu dobio 562.783 glasova jedan glas 'vrijedi' 1,77 kuna, pa kad se taj iznos pomnoži sa brojem glasova koje su dobili Grabar-Kitarović (507.628) i Škoro (465.704) na njihove bi račune država trebala uplatiti 902.000 odnosno 827.500 kuna.

 Milanoviću i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi izborni krug, iznos iz prvog kruga povećava se za petinu, pa bi Milanović u konačnici trebao dobiti 1, 2 milijuna, a Grabar-Kitarović 1.080.000 kuna naknade.

 Tim će iznosima, sasvim sigurno, moći pokriti dio izbornih troškova, u kojem postotku ovoga je trenutka teško precizirati. To bi se pobliže trebalo znati početkom veljače, odnosno nakon što DIP-u dostave završna financijska izvješća o promidžbi, rok za to im je zaključno do 4. veljače.

Kolakušić potrošio 24 kune, Peović u 'plusu'

Za devet predsjedničkih kandidata koji nisu ušli u drugi krug rok za dostavu financijski izvješća DIP-u istječe noćas u ponoć. Svoje završna izvješća u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja unijelo je dvoje kandidata: nezavisni Mislav Kolakušić i kandidatkinja Radničke fronte (RF)i Socijalističke radničke partije (SRP) Katarina Peović i financijski gledano, nemaju razloga za nezadovoljstvo.

Kolakušić je, naime, prijavio da je na izbornu promidžbu potrošio 24 vlastite kune, koliko su mu iznosili i primitci. Te 24 kune čine troškovi bankarskih usluga.

Kad podvuče crtu, Peović je izbornu promidžbu zaključila s 'plusom' od 15. 300 kuna, toliko, naime, iznosi razlika između primitaka (120.000) i troškova (104. 000) promidžbe. Većinu sredstava, 94.000 kuna, dobila je od dviju stranaka koje su je predložile, 26.000 od donatora, fizičkih osoba.

Glavninu njenih troškova čine troškovi oglašavanja, na društvenim mrežama 30.000 kuna, radijsko oglašavanje 24.500 kuna, na službena putovanja diljem Hrvatske potrošila je 12.500 kuna.

U srijedu izvješća sedam kandidata

 Koliko su potrošili Nedjeljko Babić (HSSKŠČ), Anto Đapić (DESNO), Ivan Pernar (SIP) te nezavisni Dario Juričan, Dean Kovač, Dalija Orešković i Miroslav Škoro vidjet će se u srijedu.

 S obzirom da svoja završna izvješća moraju u DIP-ov sustav unijeti noćas do ponoći, DIP će ih već u srijedu ujutro, prvog radnog danas nakon unosa, objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tako učiniti dostupnim i široj javnosti. Tada će se sasvim pouzdano znati koliko je svatko od njih 'uložio' i potrošio u promidžbu.

 Svaki od devet kandidata iz prvog izbornog kruga na promiždu je mogao potrošiti po osam milijuna kuna, Milanović i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi krug, po 9, 6 milijuna kuna.  

hr Tue Jan 21 2020 11:07:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1360a729111c81568b4581/80
Foto: Hina

Predsjednik Vrhovnog suda se ispričao zlostavljanoj policajki

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa pred kamerom RTL-a, ispričao se zlostavljanoj policajki jer je izgubila spor iako je njezin zlostavljač proglašen krivim.
Početkom 2016. godine, mlada policajka prijavila je svog šefa zbog seksualnog uznemiravanja u službenom automobilu tijekom čuvanja granice između Hrvatske i Srbije.

Iako je sud utvrdio da se sve to zbilja dogodilo tijekom te jedne zimske noći, policijski šef prošao je nekažnjeno. Prema sudskoj presudi, do koje je došao Telegram, spolno uznemiravanje dogodilo se samo jednom. Drugim riječima, nije se više nikada ponovilo pa sud ocjenjuje kako prema odredbama Kaznenog zakona, nije kažnjivo. Moralo se, kaže sud, ponoviti barem još jednom.

Žrtva je pristala svoju priču ispričati pred kamerama RTL-a, u nadi da će na taj način pomoći bilo kojoj ženi te ju ohrabriti. Njezin zlostavljač je proglašen krivim, ali oslobođen na sudu, a ona mora platiti sudske troškove.

Presedan u povijesti hrvatskog pravosuđa

Zbog presude, neugodno je i predsjedniku Vrhovnog suda. Također, pred kamerama RTL-a, ispričao se žrtvi seksualnog uznemiravanja.

- Ja sam se prije svega htio, u ime sudbene vlasti, ispričati policajki zato što je to zaista bila jedna pogrešna presuda gdje je napravljen jedan klasičan previd, koji mi suci ne volimo kad se tumači mehanički sudska praksa. Ovdje je sutkinja pogriješila, nije vodila računa o kriminalnoj količini djela i primijenila je jednu sudsku praksu koja se nikako nije smjela primijeniti - rekao je Sessa za RTL.


hr Tue Jan 21 2020 10:51:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .