Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e0366fd29111c08418b45a9/80
Foto: Krešo Ursić

Bolje da propadne selo, nego običaji: U Selcima na Braču badnjaci gore do Sveta tri kralja

U božićno vrijeme mala dalmatinska mjesta predstavljaju jedan od posljednjih bastiona očuvanja dobrih, starih narodnih običaja

Za mnoge od tih običaja mještani ne znaju kada su, zašto ni kako započeti, ali znaju da su tu od pamtivijeka, da su dio njihovog identiteta i njihova prozora u svijet od malih nogu, te ih pošto-poto valja sačuvati u spomen i poštovanje prema precima koje nose utkane u svojim imenima i prezimena.

Lijep primjer takve prakse Selca su na otoku Braču. Naselje stasalo kao postojbina težaka, kamenara i pastira, danas sa svega 800-tinjak stanovnika službeno popisanih, jedno je od onih bijelih varošica na bračkome kršu koje nisu dolaskom turizma svoje bijele fasade i kamene trgove preko noći zamijenile žbukom i asfaltom. I bolje da nisu, jer radi se o malom mjestu, velikog povijesnog značaja, unatoč tome što je kolektivno sjećanje mještana grubo posječeno tragedijom Drugog svjetskog rata. O nekadašnjem značaju danas svjedoči monumentalna crkva Krista Kralja koju je kardinal Franjo Kuharić prilikom posjeta Selcima bio riječima okitio kao bračku katedralu, te ruševine nekadašnjih građanskih palača obitelji Štambuk i Didolić koje su nepovratno uništene u paljenju talijanskih fašista. U današnje vrijeme kada su Selca od aktivnog stvaranja povijesti i značaja u pokrajinskim i općenacionalnim političko-kulturnim okvirima svedena na margine zbivanja, jedine su to opipljive uspomene na slavna vremena narodnog preporoda u Dalmaciji kada su selačkom pijacom šetala zaslužna imena selačkih velikana poput Tome Didolića, Martina Kukučina ili Vjenceslava Štambuka. Tada su hrvatski narodnjaci od Strossmayera do Pavlinovića o Selcima pisali s divljenjem i poštovanjem, a veliki naš nacionalni bard Antun Gustav Matoš tražio i dobio od selačkih uglednika novčanu pripomoć u vrijeme njegove boemske pečalbe po europskim gradovima, o čemu svjedoči sačuvana korespondencija.

Unatoč odumiranju hrvatskog sela uslijed iseljavanja mladih i općeg demografskog posrnuća, u skladu s narodnom dosjetkom možemo kazati kako zato ne umiru običaji. Barem što se Selaca tiče. Dokle pamćenje starijih Selčana seže, iz godine u godinu zimsko blagdansko vrijeme pozdravlja se dvama starim običajima: gorenjem i održavanjem tzv. badnjaka, te novogodišnjim narodnim kolom kojim se podravlja mlado ljeto.

Svake Badnje večeri ispred mjesne crkve desetljećima se već pali badnjak koji neprekidno gori do blagdana Sveta tri kralja. Oko njega su se mještani okupljali, grijali i pjevali, dočekujući rođenje Kristovo. Danas je atmosfera manje radosna i manje živa, jer je sve manje sudionika na broju, no zahvaljujući entuzijazmu nekolicine mještana badnjak je još tu. Preživio je i razdoblje komunističke Jugoslavije, kada su lokalni prestavnici reda i zakona poprijeko gledali na blagdanske običaje. Međutim, mladost se snalazila, drva za badnjak nabavljala su se kako se znalo i umijelo, nerijetko „posuđivala“ iz tuđih dvorišta, ali badnjaka je moralo biti. Kako je to sročio Roko u kultnoj epizodi „Maloga mista“: jedno je svist (komunista), a drugo je bakalar. U ovom slučaju: jedno je svist, a drugo je badnjak!

Nažalost, jedan običaj koji se usko vezuje uz Badnju večer se izgubio. Radi se o kolendi u kojoj su prijašnje generacije mladih obilazili kuće po mjestu uz pjevanje kolednih pjesama i napjeva, dok su ih domaćini zauzvrat častili. U sklopu jednog istraživanja hrvatski etnolog Ivan Ivančan 1966. posjetio je Selca i snimio mještanina Ivu Tonšića „Pivca“ i njegove sumještane kako pjevaju koledni napjev: „I litos ka i do lita ovde, na dobro van mlado lito dojde“. Ovaj se napjev još i danas može čuti u blagdansko vrijeme uz badnjak i novogodišnje kolo. Nadamo se da će tako i ostati te ga neće progutati zaborav.


hr Wed Dec 25 2019 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2560fcdaf72d8e4c8b465e/80
Foto: HGSS

Šesti dan potrage na Biokovu: Za nestalim strancem se još uvijek traga

Tijekom proteklih 6 dana potrage za nestalim stranim državljaninom tragalo je 280 članova HGSS-a iz 15 Stanica iz cijele Hrvatske
Za nestalm strancem i dalje traga 40 spašavatelja HGSS-a iz 14 stanica iz cijele Hrvatske, bespilotne letjelice, potražni timovi, helikopter HRZ-a, kolege iz GSS u BiH i planinari.

Od 13 timova, njih 5 obavlja specijalističke zadatke pretrage najnedostupnijih predjela spuštajući se užetima niz visoke litice i kuloare.

Potragu su i danas uz surov i nepristupačan teren otežavale i vremenske neprilike: oborinsko nevrijeme popračeno grmljavinom, a u nastavku dana i izrazito visokim temperaturama.
hr Wed Aug 05 2020 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f022a20daf72d65278b462f/80
Foto: D.N.

"Od verbalnog 'okretanja budućnosti' državnog vrha još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatih počinitelja u poznate"

SDP-ovac Goran Kotur osvrnuo se na gnjusan čin u Splitu...
Šef splitskog SDP-a Goran Kotur komentirao je vandalski čin u Splitu gdje je, za sada, nepoznati počinitelj išarao Toyotu srpskih registracijskih oznaka, ali se osvrnuo i na današnje govore državnog vrha.

Njegovo priopćenje donosimo u nastavku: 

- Oštećivanjem Toyote srpskih registracijskih oznaka grafitima punim mržnje na splitskom Spinutu nepoznati počinitelj je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti očito želio pokazati svoje "domoljublje". Ustvari je napadom na imovinu turista iz Srbije mržnju pokazao prema Splitu i Hrvatskoj koji velikim dijelom žive od turizma, koji je trenutno u iznimno velikoj krizi zbog epidemije. Mržnju je nepoznati počinitelj zapravo pokazao i prema porukama državnog vrha, ali i generala Ante Gotovine, koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik "okretanja budućnosti".

Ali dok se god govor mržnje, uključujući i ustaški pozdrav "za dom spremni", koji je u skraćenom obliku napisan i u ovom slučaju, tolerira od strane države, "okretanje budućnosti" ostaje lebdjeti u zraku kao dobra namjera iza koje ne stoji dovoljna količina političke volje. Štoviše, od Plenkovićevog, Milanovićevog i Gotovininog verbalnog "okretanja budućnosti" još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatog počinitelja u poznatog, i u slučaju spinutskog grafita punog mržnje, i u mnogim drugim slučajevima. - stoji u priopćenju. 
hr Wed Aug 05 2020 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b559fadcb557a7b3b8b4736/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nema prekršajne prijave za HOS-ovce koji su u Kninu vikali "Za dom spremni"

Iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima...

Policija neće podnijeti prekršajne prijave protiv HOS-ovaca koji su se jutros okupili u Kninu i na glavnom trgu vikali "Za dom spremni". - potvrdili su iz šibenske policije za N1.

Kako je javila njihova novinarka, iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima, jer se sve odvijalo kod spomenika braniteljima. Pritom se, dodaje, pozivaju na smjernice Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Podsjetimo, skupina predvođena Markom Skejom, od kojih je većina imala crne majice s grbom HOS-a i crvenim beretkama, jutros je stigla u Knin na obilježavanje Oluje. 

Dok je trajao program, skupina je pjevala te te izražavala nezadovoljstvo zato što im nije dopušten ulazak na trg, a mogao se čuti i uzvik "Za dom spremni". 

Tek kada se program završio, HOS-ovci i pripadnici drugih braniteljskih udruga pušteni su na trg.

hr Wed Aug 05 2020 17:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1e7359daf72d4d428b4641/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro: "Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora"

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro došao je u Knin povodom 25. obljetnice Oluje, ali nije sudjelovao u službenom prtokolu. 

Jedan od glavnih razloga jest, kako kaže čelnik stranke, "trgovačka koalicija HDZ-a i SDSS-a". 

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava.

- Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora. Nisam sudjelovao u službenom protokolu jer se u centar pozornosti stavlja nešto što ne bi trebalo. Ono što se događa je jedna loša politička trgovina Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca. Prije svega ovde moraju biti ljudi koji su se borili za Knin, a njima je onemogućen pristup. - poručio je Škoro.

Dodao je i da se veća pažnja pridaje tome što je član SDSS-a i potpredsjednik Vlade Boris Milošević došao u Knin, umjesto da u fokusu bude sama obljetnica Oluje. - piše N1

hr Wed Aug 05 2020 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .