Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5de666fe29111c0e178b4599/80

Kinezima uručen idejni projekt Pašmanskog mosta

Na kraju obilaska Pelješkog mosta Kinezima je ostavljen idejni projekt Pašmanskog mosta jer eto, nikad se ne zna. Ako se dobiju sredstva, te ako dođe do realizacije, veli u šali Rajko Medić, aktivist GAG-a, Kinezi kako to rade, a s obzirom na dubinu mora i raspon, mogu ga sagraditi za tjedan dana

Žitelji otoka Pašmana već dugi niz godina žele svoj otok mostom povezati s kopnom. A od kada su vijećnici Općine Pašman - Kraj, Pašman - Mali Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj, Ždrelac, na tzv. proračunskoj sjednici Općinskog vijeća održanoj početkom prosinca 2019. godine rezultatom 9:1 usvojili proračun za 2020. u iznosu 24.711.448 kuna te u njemu osigurali 100 tisuća eura ili 740.00 kuna za projektnu dokumentaciju za izgradnju mosta Pašman – kopno, sve je krenulo u »šestu brzinu«.

Općinsko izaslanstvo predvođeno načelnikom Krešimirom Ćosićem i njegovim zamjenikom Androm Magićem odmah potom bilo je u službenom posjetu i obilasku gradilišta Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu, u Komarni.

Most ključan za razvitak otoka

Naime, otočani-boduli su čvrstog uvjerenja kako je izgradnja mosta ključna za razvitak i otoka Pašmana i otoka Ugljana. Most bi bio dug 2.017 metara i trebao bi ići od kopna, preko otočića Ričula te prolaziti kraj Galešnjaka do punte između Barotula i Pašmana. Procjena je da bi most koštao oko 150 milijuna eura. EU fondovi bi pokrili 85 posto troškova, a državi bi ostalo 15 posto ili oko 25 milijuna eura.

Nakon općinara posjet Pelješkom mostu u vlastitom aranžmanu organizirala je i Građanska akcijska grupa Most Kopno-otok Pašman, njih petnaestak. A kako su za autorizaciju reportaže s posjeta Pelješkom mostu od strane mjerodavnih iz kineske tvrtke u CRBC (China Road and Bridge Corporation), izvođača radova, trebali više dana pričekati tek smo danas u mogućnosti objaviti fotografije i tekst koji potpisuje Tihomir Benčić Benči iz Tkona, i to u cijelosti:


- Žitelji otoka Pašmana već dugi niz godina žele svoj otok mostom povezati s kopnom. Naravno ovu želju podupire mnogo značajnih razloga, koji su, kako se čini, poznati samo otočanima. Prema riječima Borisa Travice, predsjednika Građanske akcijske grupe - Most Kopno-otok Pašman (GAG) sa sjedištem u Mrljanima na istoimenom otoku, podržana otočnim simpatizerima ove inicijative, organizirala je osobno financirajući posjet gradilištu Pelješkog mosta.

Otočanima kineska jela, Kinezima otočki proizvodi

Djelatnici kineske tvrtke CHINA ROAD AND BRIDGE CORPORATION, koja gradi Pelješki most, vrlo ljubazno su primili grupu sa otoka Pašmana, omogućivši im dva i pol sata razgledavanja gradilišta. Na početku razgledavanja, prikazan je film o kineskoj korporaciji koja gradi po čitavom svijetu, a potom vrlo zanimljive detaljne animacije o samoj izgradnji Pelješkog mosta. Zatim je slijedilo razgledavanje duž gradilišta brodom od kopna do Pelješca.

- Pri povratku vrlo ljubazni Kinezi počastili su nas tradicionalnim kineskim jelima, kaže Ante Kraljev aktivist GAG-a dodajući kako su otočani uzvratili autohtonim otočnim proizvodima te im poklonili siknjice i domaće vino.

Žitelji s Pašmana poručili su ljubaznim domaćinima da ako jednog dana dođe do izgradnje mosta Pašman-kopno, bi voljeli da to bude baš njihova korporacija, s čijim radom, urednošću, pedantnošću i disciplinom su Pašmanci ostali oduševljeni.

Na kraju posjete Kinezima je ostavljen idejni projekt Pašmanskog mosta, jer eto, nikad se ne zna. Ako se dobiju sredstva, te ako dođe do realizacije, veli u šali Rajko Medić, aktivist GAG-a, Kinezi kako to rade, a s obzirom na dubinu mora i raspon, mogu ga sagraditi za tjedan dana.

Most vrijedan 150 milijuna eura

Most bi bio dug 2.017 metara i trebao bi ići od kopna, preko otočića Ričula te prolaziti kraj Galešnjaka, do punte između Barotula i Pašmana. Procjena je da bi most koštao oko 150 milijuna eura. EU fondovi bi pokrili 85 posto troškova, a državi bi ostalo 15 posto ili oko 25 milijuna eura, javlja Zadarski list.

hr Fri Jan 03 2020 11:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

Splitski kirurg: “Nikad nije bilo prijave do ove afere s mitom“

Anonimni djelatnik bolnice u dopisu je naveo 25 slučajeva u kojima je navodno pogriješio splitski kirurg. Prozvani odbacuje sve i tvrdi ga njega blate kako bi sakrili aferu.

Ravnateljstvo KBC-a Split naredilo je izvanredni unutarnji nadzor nakon što su dobili pismo anonimnog djelatnika bolnice u kojem se jednoga kardiokirurga optužuje za navodno neznanje i neprofesionalnost, čime je, tvrdi se u dopisu, prouzrokovana smrt četiri pacijenta. 

Anonimni djelatnik poslao je dopis u kojem je naveo 25 slučajeva u kojima je navodno pogriješio splitski kirurg. U dopisu se tvrdi kako je kirurg premosnice stavljao na pogrešne koronarne arterije, stavljao premali broj premosnica od potrebnog, i to u nekoliko slučajeva, stavljao venske premosnice kad su trebale biti arterijske, pokazao neznanje kad je kod operacije navodno dva i pol sata priključivao pacijenta na izvantjelesni krvotok itd.

- Uz zabrinjavajuće kirurško neznanje, prisutna je i izrazita nesavjesnost, koja se očituje iz njegovih postupaka i izjava. Npr. kako mu je premala plaća da bi napravio sve što je potrebno (...), kako neće stići napraviti sve potrebne procedure jer ga čeka društvo za kartanje i slično - stoji u dopisu. 

Anonimni djelatnik u dopisu optužuje i da je prouzrokovao četiri smrtna ishoda, tri nakon operacijskog zahvata disekcije aorte te još jedan smrtni ishod prilikom ugradnje umjetnog aortalnog zaliska. Među 25 točaka u kojima se navode svi navodni “grijesi” splitskoga kirurga jest i ona u kojoj anonimni djelatnik opisuje kako se prozvani kirurg tijekom zahvata navodno telefonski konzultirao o daljnjem postupanju. 

U dopisu djelatnik tvrdi kako je tijekom te operacije pacijent preminuo, a aortalni graft je svejedno postavljen uz, stoji u dopisu, komentar kirurga da će tako pacijent bolje izgledati na Patologiji. 

- Nikad nije bilo službene prijave, do ove sad, i to u momentu kad imamo drugu aferu u odjelu - rekao je kirurg za 24sata.

Što se tiče druge afere koju spominje, radi se o slučaju davanja i primanja mita s kraja 2018., za koji je Uskok i službeno podignuo optužnicu. Što se tiče najnovijeg slučaja na splitskoj Kardiokirurgiji, službene prijave za nesavjesno liječenje nije bilo. Komentar ravnatelja splitskog KBC-a dr. Julija Meštrovića još se čeka, piše 24sata.

hr Wed Jan 22 2020 20:53:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e286c5e29111cc20c8b4587/80
Foto: Facebook

Iznenada preminuo sin Zdravka Škendera

Pjevač Zdravko Škender objavio je na svom profilu na Facebooku tužnu vijest da je preminuo njegov 38-godišnji sin Tomislav Škender.

Tomislav je preminuo u petak, a Zdravko je to danas podijelio sa svojim prijateljima i obožavateljima na društvenim mrežama.

"U dubokoj boli javljamo svim rođacima, prijateljima i znancima tužnu vijest da je naš dragi otac, sin i brat, gospodin Tomislav Škender preminuo u petak 17. siječnja 2020. u 39. godini života. Ispraćaj dragog pokojnika bit će u četvrtak 23. siječnja u 11:20 na krematoriju na Mirogoju", stoji u osmrtnici koju je Zdravko objavio.

Uzrok smrti zasad nije poznat.

hr Wed Jan 22 2020 16:38:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a824b6b47398da5a8b456b/80
Foto: Pixabay

Internetom kruže ucjenjivačke poruke, a cilj je izvlačenje novca

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, upozorava policija.

Iz policije ponovno upozoravaju građane na internetske prijevare koje kruže i kojima je glavni cilj izvlačenje novca od žrtava. 

Stoga su na svojim internetskim stranicama objavili upozorenje u kojem ističu kako su u posljednje vrijeme zaprimili više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) preko kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 950 eura u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, ističu iz policije.

Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke, savjetuju iz policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a .

I iz CERT-a su izdali kritično upozorenje zbog velikog broja prevarantskih i ucjenjivačkih poruka koje su zaprimili. Ističu kako je već barem 5 korisnika iz Hrvatske nasjelo na te poruke i uplatilo tražen iznos.

Bilježimo povećan broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu je u trenutku pisanja ovog upozorenja već izvršeno najmanje 5 uplata. Na stranicama usluge Bitcoin Abuse Database za navedenu Bitcoin adresu zabilježeno je već 41 prijava i isključivo se radio o prijavama vezanima uz zlonamjerne poruke pisane na hrvatskom jeziku, stoji na stranicama CERT-a.

Upravo zbog toga iz CERT-a ističu kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujem da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemarite te uklonite iz svojeg sandučića elektroničke pošte.

hr Wed Jan 22 2020 16:31:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dbb5d4d29111ce9d18b45ee/80

Snažna poruka: Grad Imotski i policija provode kampanju #NetkoTeČeka

Grad Imotski u suradnji s PU splitsko-dalmatinska kreće s provođenjem kampanje #NetkoTeČeka koja ima misiju podignuti svijest o sigurnosti u prometu i savjesnom upravljanju vozilom.

Sama kampanja #NetkoTeČeka provoditi će se preko digitalnih i tiskanih medija te djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova koji će uz edukacije po školama vršiti i terenske akcije koje će sudionicima u prometu uz dijeljenje promotivnih materijala ukazati na to da nigdje ne žure, ne konzumiraju alkohol i droge jer ih netko kod kuće čeka i voli. 


Ovu hvalevrijednu kampanju provode i sve ostale jedinice lokalne samouprave na području Imotske krajine te se iskreno nadamo kako će ista uroditi plodom.

Podsjetimo, prije par mjeseci kampanju je pokrenuo NK Kamen nakon tragične prometne nesreće u kojoj je poginuo 16-godišnjak, a par dana nakon u splitskoj bolnici, od posljedica teških tjelesnih ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći preminuo je maloljetni mladić.

Sućut i podršku obiteljima pružili su tada svi sportski kolektivi, a NK Kamen je kroz ovu kampanju sljedećih 15 dana upozoravao da svatko ima nekog tko ga čeka te su apelirali na ponašanje i oprez u prometu.


hr Wed Jan 22 2020 16:06:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .