Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9bc9432af47fdc138b48d6/80

Hrvatskoj nedostaje sezonskih radnika, traži se pomoć iz Srbije: "Rekli su nam da će nas sve zaposliti"

Vlada Hrvatske na početku godine već je odobrila kvote za 21.200 sezonskih radnika iz inozemstva, a iz Srbije radnu dozvolu za sada može dobiti 5000 ljudi

Srpski Blic objavio je kako hoteli i restorani iz Hrvatske intenzivno traže sezonske radnike iz Bosne i Hercegovine i Srbije jer se procjenjuje da će ove godine Hrvatska imati na desetke tisuća praznih sezonskih radnih mjesta. - prenosi Index

Vlada Hrvatske na početku godine već je odobrila kvote za 21.200 sezonskih radnika iz inozemstva, a iz Srbije radnu dozvolu za sada može dobiti 5000 ljudi.

U srpskim agencijama za zapošljavanje kažu da poslodavci u Hrvatskoj pritišću svoju vladu da donese odluku da u sezoni u Hrvatsku može doći neograničen broj radnika. Dosad je godišnje, po procjenama srpskih agencija za zapošljavanje, iz Srbije na Hrvatsko primorje odlazilo raditi nekoliko tisuća ljudi.

- Najviše zarade konobari, ako ne računamo kuhare koji su svugdje dobro plaćeni. Ali mi se i naradimo. Često su dvokratne smjene, prosječno se radi 12, a nekad i 14 sati. Dakle, dođeš ujutro, pa popodne četiri sata pauze i onda opet navečer do kasno u noć. Slobodan je obično jedan dan u tjednu. Najbolji bakšiši su u diskotekama i restoranima. - priča Miloš Kojić iz Novog Sada koji već četiri godine odlazi raditi u Poreč.

U pet mjeseci sezone, od svibnja do listopada, kako tvrdi, kući donese oko 5000 eura. Početna plaća u restoranima ili hotelima za konobare je od 600 do 800 eura, smještaj je gotovo uvijek osiguran, kao i hrana. Najmanje su plaćene sobarice, oko 500 eura, piše Blic. Najlakše posao dobivaju kuhari koji mjesečno mogu zaraditi od 1200 do 2000 eura. 

"Rekli su nam da pripremamo radnike s putovnicama"

Blic piše kako radnici iz Hrvatske zbog boljih uvjeta i puno većih plaća masovno odlaze u Irsku i Njemačku te da su najveći broj onih koji odlaze upravo sezonski radnici.

Iako su, piše Blic, uvjeti rada u Hrvatskoj u sezoni teški, građani Srbije ovdje više zarade. Uz plaćen smještaj i hranu, što je običaj, ušteda je još veća. Najčešće se radi od 1. travnja do 10. listopada.

- Imam informaciju da će Hrvatskoj nedostajati 72.000 radnika kada počne sezona i tamošnji vlasnici hotela i restorana s kojima smo u kontaktu kažu da slobodno pripremamo radnike sa srpskim putovnicama jer će im svima biti dopušten rad. Ljudi se svakodnevno raspituju za posao na primorju i ove godine sigurno ćemo oboriti rekord po broju radnika u Hrvatskoj. - kaže Petar Dragićević, vlasnik jedne agencije za zapošljavanje. - prenosi Index
hr Sun Mar 04 2018 11:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aae33032af47f263a8b458e/80
Foto: PIXABAY

Sudionici Međunarodne konferencije ‘Sigurnost povijesnih gradova 2018.’ u Muzeju Sinjske alke

Sudionici Međunarodne konferencije ‘Sigurnost povijesnih gradova 2018. – Izazovi turizma’, koja se održala u Splitu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ministarstava unutarnjih poslova, kulture i turizma, posjetili su Sinj.

Organizator ove posjećene Konferencije bila je Hrvatska udruga povijesnih gradova uz pomoć drugih udruga i ustanova.

Na konferenciji se raspravljalo o suvremenim izazovima sigurnosti, posebice s aspekta rizika na kulturnu i povijesnu baštinu starih gradova u uvjetima turističke ekspanzije, ali se na ove izazove nude i rješenja od strane struke i lokalne zajednice, piše ferata.hr

O ovoj temi govorili su  stručnjaci s bogatim iskustvom iz Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije, Francuske, Hrvatske i drugih zemalja.

Pedesetak sudionika Konferencije posjetilo je Sinj i Muzej Sinjske alke. Tom prigodom Boško Ramljak, sudionik Konferencije i član VAD-a, prisutne je upoznao sa zanimljivostima Alke. Potom su gosti,  među kojima su bili i načelnik PUSD Slobodan Marendić i predsjednik Udruge povijesnih gradova Jakov Vetma, razgledali postav Muzeja. Sudionicima Konferencije u Alkarskim dvorima poslužen je koktel ‘Alkar’ kojeg je pripremio jedan od najpoznatijih hrvatskih koktel majstora Jure Vojković.

hr Sun Mar 18 2018 10:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aae301a2af47f253a8b4589/80
Foto: PIXABAY

Kiša zadala probleme u Zadru i okolici

Veća količina oborina na širem zadarskom području, uzrokovala je brojne probleme u prometu na području grada Zadra i okolice, gdje je došlo do djelomičnog plavljenja nekoliko lokalnih cesta te odrona kamenja.

Na području grada Nina poplavljen je dio Nin - Grbe. Angažirani su građevinski strojeva (bageri). 

Bilo je više ispumpavanja vode iz poplavljenih podruma i prizemlja kuća i tvrtki na širem zadarskom području (Starigrad, Murvica, Poljica).

U  Posedarju prijete odroni zemlje i klizišta. Na Plovaniji u Zadru vodeni valovi su u jednom trenutku potopili  glavnu prometnicu, pa su uz vatrogasce intervenirati i djelatnici zadarske Odvodnje, piše eZadar.hr

U Zadru je inače tijekom nedjelje palo 39,2 mm kiše po četvrnom metru.

hr Sun Mar 18 2018 10:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/568ad842b5a9caa5048b45da/80
Foto: DANIJELA PEDIŠIĆ

Nakon obilne kiše u Posedarju ugroženo pedesetak kuća

U istočnom dijelu Posedarja, ispod Jadranske magistrale, na dijelu gdje je nedavno otvorena rekonstruirana prometnica i novi ulaz u Posedarje, ugroženo je pedesetak kuća koje se nalaze na obalnom pojasu te im prijeti odron i klizište.

Mještani strahuju od novih padalina, piše eZadar.hr

Mještani Posedarja tvrde da  su problemi nastali još od gradnje autoceste i krivo usmjerenih oborinskih voda, prenosi Radio Zadar.

hr Sun Mar 18 2018 10:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aae2de32af47f25398b45bf/80
Foto: PIXABAY

Zbog obilnih kiša vodostaji rijeka na sisačkom području ponovno u porastu

Iako je visoki vodeni val Kupe i Save već prošao sisačkim područjem, zbog obilnih kiša vodostaji rijeka u nedjelju su ponovno u porastu, doznaje se u sisačkoj ispostavi Hrvatskih voda.

Tako je vodostaj Save kod Jasenovca u protekla dva dana pao za 100 centimetara, no zbog kiše u nedjelju ujutro ponovo se približio granici od 900 centimetara, kada se proglašava izvanredno stanje.

 I Una kod Hrvatske Kostajnice opet raste 3 centimetra na sat, pa je vodostaj u nedjelju u 8 sati iznosio 415 centimetara, a na snazi su ponovo izvanredne mjere obrane. Pukotine na kostajničkoj osnovnoj i srednjoj školi, kako su ustanovili statičari, nisu posljedica klizanja tla, pa su učenici pozvani da se u ponedjeljak vrate u škole.   

 I vodostaj Kupe je u porastu uzvodno od Siska, pa su kod Farkašića i Šišinca na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

 Stanje je stalno pod nadzorom u Letovaniću, gdje su pripadnici Hrvatske vojske zečjim nasipima zaštitili najugroženije obiteljske kuće. Međutim, objekte u vikendaškim naseljima kod Letovanića, Starog Broda i Žažine, nije bilo moguće zaštititi, pa su mnogi već pod vodom.  

hr Sun Mar 18 2018 10:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .