Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/550a15941766fd81158b4572/80

Crno vino povećava opasnost od razvoja raka

Devedeset posto ljudi nije svjesno da crno vino povećava izglede za razvoj raka, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika.
Najnoviji dokazi upućuju na to da umjerena konzumacija crnog vina nije toliko dobra za srce koliko se ranije mislilo i da je štetan učinak alkohola, koji povećava izglede za razvoj raka, veći od bilo kakve zdravstvene koristi.

Javno upozorenje je objavljeno nakon što je novo istraživanje otkrilo da 87 posto odraslih Britanaca nije svjesno da popularno piće može biti štetno po zdravlje.

Zanimljivo je da je 75 posto ispitanika svjesno povezanosti genetskog nasljeđa i raka, iako genetski uzrokovani tumori čine manje od 10 posto od ukupnog broja tumora.

Svjetska zaklada za istraživanje raka napominje da je izbjegavanje alkohola jedna od najvažnijih stvari kojima ljudi mogu smanjiti rizik od raka, uz nepušenje i konzumiranje zdrave hrane.

- Zabrinjavajuće je, ali ne i iznenađujuće da toliko malo ljudi zna da crno vino može pridonijeti raku jer imaju mnogo kontradiktornih informacija - kaže Sarah Toule iz  zaklade. 

- U Velikoj Britaniji bi se svake godine mogla spriječiti 21.000 novih slučajeva karcinoma kad se ne bi konzumirao alkohol - rekla je. 

- Sve vrste alkohola povećavaju rizik za razvoj mnogih vrsta tumora i mi preporučujemo da ga ljudi ne piju uopće - dodala je. 

Facebook komentari

hr Thu Feb 09 2017 14:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c0c37b9e03e231f8b45aa/80

Opasnost od srčanog udara veća neposredno nakon gripe ili upale pluća

Opasnost od srčanog udara znatno je veća neposredno nakon neke respiratorne infekcije poput gripe, bronhitisa ili upale pluća, pokazali su rezultati studije objavljeni u američkom stručnom časopisu Internal Medicine Journal.

"Rezultati do kojih smo došli potvrđuju ono na što su upućivale i ranije studije, a to je da ozbiljna infekcija dišnih organa može biti okidač za srčani udar", objasnio je glavni autor studije, znanstvenik na sydneyskom sveučilištu i kardiolog bolnice Royal North Shore, Geoffrey Tofler.

"Ustanovili smo da rizik od srčanog udara, koji se kod nekih osoba može povećati i za 17 puta, nije nužno velik na samome početku bolesti, već se pojačava u danima koji slijede, a najveći je tijekom prvih tjedan dana bolesti, nakon čega se opasnost postupno smanjuje", objasnio je. 

Istraživanjem je obuhvaćeno 578 pacijenata koji su dobili infarkt nakon blokade jedne koronarne arterije. 

Autori studije ustanovili su da je 17 posto ispitanika oko tjedan dana prije srčanog udara imalo neku respiratornu infekciju, a 21 posto ih je je preboljelo neku bolest dišnih puteva 31 dan ranije. 

"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podsjeća dr. Thomas Buckley koji je sudjelovao u izradi studije. On ističe važnost cijepljenja protiv gripe i različitih sojeva pneumokoka koji najčešće izazivaju upalu pluća kod rizičnih grupa kako bi se opasnost smanjila na minimun. 

Znanstvenici su objasnili da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardio-vaskularnih bolesti. 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:01:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/592af3d2b9e03e0d1d8b45ca/80

Brazilski liječnici opekline liječe ribljom kožom

Brazilski znanstvenici već dulje vrijeme eksperimentiraju s novim načinom liječenja teških opeklina na pacijentima, pri čemu koriste kožu slatkovodne ribe tilapije, čime se ublažava bol kod pacijenta te se znatno smanjuju bolnički troškovi.

Dugo se u tretiranju opeklina koristilo zamrznuto svinjsko tkivo koje je, zahvaljujući kolagenu vlažilo opeklinu i obnavljalo kožu.

S obzirom na to da u brazilskim javnim bolnicama nerijetko nedostaje ljudske i svinjske kože za ovakve zahvate, a o umjetnim alternativama koje se koriste u bolnicama na Zapadu nema govora, medicinsko osoblje teške opekline najčešće omotava zavojima i gazom koji se moraju vrlo često mijenjati. Pritom se koža može oštetiti, a postupak je bolan. 

Edmar Maciel, brazilski plastični kirurg osmislio je nov tretman pri kojemu koristi kožu slatkovodne ribe tilapije. 

Riječ je o vrlo čistoj ribi, a usto i otpornoj na bolesti. Najprije se ribi odstranjuju sitne krljušti, mišići i toksini, a potom se koža razvlači, tretira te pohranjuje u sterilne plastične vrećice i u hladnjak, gdje se može čuvati i do dvije godine. 

Krajnji je proizvod koža vrlo slična ljudskoj. Vrlo je savitljiva te se lako oblikuje oko pacijentove rane. Stavlja se izravno na kožu, a potom se omota zavojem. Nema potrebe za bilo kojom vrstom medicinske kreme. Nakon desetak dana liječnici odstranjuju zavoj, a tilapijina koža, koja se u međuvremenu osušila, jednostavno se oljušti. 

Dr. Maciel je objasnio da tilapijina koža sadrži optimalnu razinu kolagena tipa 1 te je iznimno vlažna, a to su dva važna faktora u liječenju opeklina. 

"Tilapijina koža pokazala se puno boljom od uobičajenih terapija u ublažavanju i iscjeljivanju teških opeklina", rekao je. Korištenje tilapijine kože tijekom nekoliko dana ubrzava zarastanje rane te smanjuje potrebu za lijekovima protiv bolova, kaže brazilski znanstvenik Odorico de Morais. 

Ističe i da terapija takve opekline bolnicu stoji 75 posto manje od liječenja kremom sulfadiazina koja se najčešće koristi kod opeklina.

Brazilski znanstvenici nadaju se da će se ovakvo liječenje opeklina pokazati i komercijalno isplativim.

Facebook komentari

hr Sun May 28 2017 18:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/53c12254179942387b373483/80

Istraživanje dokazalo: Čokolada smanjuje srčane aritmije

Umjereno konzumiranje čokolade za petinu smanjuje rizik od nepravilnog rada srca, objavili su američki znanstvenici.

Analizirajući podatke o 55 tisuća odraslih Danaca, znanstvenici su ustanovili da konzumiranje od 50 do 170 grama čokolade tjedno za 20 posto smanjuje rizik od fibrilacije atrija. 

Vodeća autorica studije Elizabeth Mostofsky, voditeljica odjela za epidemiologiju Škole javnog zdravlja u Bostonu, i njezine kolege o svojem su otkriću izvijestile u časopisu Heart. 

Fibrilaciju atrija krakteriziraju izrazito brzi i nepravilni električni impulsi u srčanim pretklijetkama što rezultira smanjenim dotokom krvi u klijetke. 

Pacijenti s fibrilacijom atrija imaju pet puta veći rizik za moždani i dvaput veći rizik za srčani udar. 

Zdrava prehrana jedan je od ključnih čimbenika prevencije te bolesti. U to, po američkim znanstvenicima, pripada i čokolada. 

Oni su analizirajući prehrambene navike 55 tisuća Danaca iz studije provedene od 1993. do 1997. godine, zaključili da umjerena konzumacija čokolade, od 50 do 170 grama tjedno, za 20 posto smanjuje rizik pojave fibrilacije atrija. 

Povećavanjem unosa čokolade korist se smanjila, pa su tako oni koji su jeli 25 grama čokolade dnevno imali 16 posto manji rizik. 

Po doktorici Mostofsky, rezultati sugeriraju da konzumacija malih količina čokolade, posebno crne, koja je bogatija antioksidansima, može biti dobra za srce. 

"Pretjerivanje s čokoladom, međutim, nije preporučljivo jer su mnogi čokoladni proizvodi bogati kalorijama, šećerom i mastima što može dovesti do povećanja tjelesne težine i ostalih metaboličkih problema", rekla je. 

Facebook komentari

hr Fri May 26 2017 08:54:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/59197d49b9e03ee90a8b463b/80
Foto: Pixabay

"Hamlet" iz majčina mlijeka mogao bi pomoći u liječenju raka

Spomenuti sastojak cilja samo kancerogene stanice te predstavlja alternativu kemoterapiji i zračenju, a poznato je da obje spomenute terapije uništavaju i kancerogene i zdrave stanice u tijelu

Svima su dobro poznate prednosti majčina mlijeka za dojenče, no švedski su znanstvenici nedavno ustanovili da jedan njegov sastojak učinkovito ubija kancerogene stanice tumora mokraćnog mjehura.  

Sastojak majčina mlijeka znanstvenici sa Sveučilišta Lund nazvali su "Hamlet", a njihova rana ispitivanja pokazala su da su pacijenati oboljeli od raka mokraćnog mjehura kojima je ubrizgana ampula sa supstancijom "Hamleta" u nekoliko dana izmokrili tumorske stanice kroz urin. 

Spomenuti sastojak cilja samo kancerogene stanice te predstavlja alternativu kemoterapiji i zračenju, a poznato je da obje spomenute terapije uništavaju i kancerogene i zdrave stanice u tijelu. 

Profesorica imunologije Catharina Svanborg supstanciju je u majčinu mlijeku otkrila slučajno dok je radila na istraživanjima za antibiotike. 

- Na naše iznenađenje, kad smo u mješavinu antibiotskih tvari dodali sastojak majčina mlijeka tumorske su stanice odumrle. To je bilo potpuno slučajno otkriće. - kazala je. 

Objasnila je da je zapravo radila na potrazi za neuobičajenim antimikrobnim agensima, kojima majčino mlijeko obiluje. Svansborg je kazala da ono sadrži alfa-laktalbumin, protein koji u crijevima postaje 'borac' protiv kancerogenih stanica, a zdrave ostavlja netaknutima. 

Sastojak iz majčina mlijeka zaobilazi vanjsku liniju obrane stanice te cilja mitohondrij i staničnu jezgru. 

Djeluje na način da reprogramira stanicu koja potom slabi i odumire.

- Nešto je čarobno u sposobnosti Hamleta da nacilja tumorske stanice i potom ih uništi. - kazala je Svangborg. 

Znanstvenici vjeruju da bi spomenuti sastojak iz majčina mlijeka mogao pomoći i u borbi protiv raka debelog crijeva i raka grlića maternice. 

Facebook komentari

hr Mon May 15 2017 12:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .