Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0ebdce2af47f81068b472f/80
Foto: Grad Split

Konferencija gradova svjetske kulturne baštine: „Turizam i gradovi svjetske baštine – prednosti i izazovi“

Zamjenica gradonačelnika Hrgović u sklopu konferencije je održala prezentaciju pod naslovom „Utjecaj turizma na kulturnu baštinu stare gradske jezgre Splita“

Nakon što je Grad Split obnovio članstvo u Organizaciji gradova svjetske kulturne baštine (Organisation of World Heritage Cities) zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović sudjeluje na 12. regionalnoj konferenciji gradova Centralne i Istočne Europe  koja se u Banskoj Štiavnici u Slovačkoj održava od 29. do 31. svibnja. Na konferenciji sudjeluje 18 gradova iz devet zemalja među kojima su Varšava, Budimpešta, Riga, Krakow, Vilnius i Bratislava,  a tema je vrlo aktualna i od interesa za Split „Turizam i gradovi svjetske baštine – prednosti i izazovi“.

Zamjenica gradonačelnika Hrgović u sklopu konferencije je održala prezentaciju pod naslovom „Utjecaj turizma na kulturnu baštinu stare gradske jezgre Splita“. Tom prigodom je predstavila Split kao turističku destinaciju 2017. godine u Hrvatskoj, zašto je dobio i službeno priznanje. Upozorila je  na izazove s kojima se grad susreće u organizaciji suživota građana i turista koji u sve većem broju odabiru Split ne više kao tranzitno mjesto, nego kao destinaciju. Glavni problemi, kako je rekla,  prepoznaju se kroz preopterećenu komunalnu infrastrukturu i veliki pritisak na centar grada, što se odražava na zaštićene spomenike, ali iseljavanje iz centra po kojem je Dioklecijanova palača prepoznatljiva. Sa sličnim problemima suočavaju se i drugi gradovi, a neki od njih su iznašli rješenja koja mogu biti korisna i Splitu.

- Cilj nam je zadržati život u centru grada, obnavljati spomenike većom dinamikom, te uvesti bolju komunalnu organizaciju u suradnji i s našim sugrađanima. Povećani broj turista koji se žele zadržati u Splitu donosi poticaj većim ulaganjima, traži bolji odnos prema obnovi javne i privatne imovine, donosi nova radna mjesta i motivira razvoj novih turističkih proizvoda i usluga. Uvažavajući sve navedeno ulažemo napore kako bismo postigli ravnotežu i organizirali ugodan život u Splitu najprije građanima, a potom turistima. - zaključila je Hrgović.

Domaćin konferencije koja se održava do 31. svibnja je Banska Štiavnica  koja ove godine obilježava 25 godina otkako je upisana na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine, a predstavnik domaćina je gradonačelnica Nadežda Babiakova održala je izlaganje na temu turizma u Banskoj Štivanici i izazova s kojima se suočavaju gradovi svjetske kulturne baštine. Domaćin u ime OWHC-a je Denis Ricard, glavni tajnik organizacije, a cijela konferencija je pod pokroviteljstvom ministra vanjskih poslova Republike Slovačke, Miroslava Lajčaka koji je ujedno i aktualni predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Delegaciju Grada Splita čine zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i viši savjetnik Nikola Aleksić koji u sudjeluju u radnim skupina s ciljem donošenja zaključaka konferencije koji će ujedno biti prijedlozi rješenja za bolji suživot turizma i baštine.

 

hr Wed May 30 2018 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1250290e493849468b45ba/80

Počelo je sniježiti nedaleko od Splita: Krenule su prve pahulje

Temperature zraka su niske, a u Dalmaciji je trenutno između 5 i 6 stupnjeva.
Trenutno najviše oborina ima na otvorenom moru i vanjskim otocima.

Slabih oborina ima i uz obalu.

Iz DHMZ-a tvrde uz obalu sjevernog Jadrana je moguć snijeg, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do vrlo jaka, podno Velebita i olujna bura.
hr Thu Dec 13 2018 13:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12408d0e4938c6448b4639/80
Foto: Facebook: @Pokret Levijatan - STOP Animal ABUSE

Nasilje nad životinjama: Monstruozna snimka ukazuje na zabrinjavajući trend među djecom

Levijatani su objavili potresnu snimku uz molbu članovima grupe da im pomognu otkriti počinitelje iz stravične snimke.
Naime, na snimci se vidi dječak kako nosi dvije mačke u rukama dok ga drugi snima, smije se i govori: "Ajde, ajde".

Dječak s mačkama u rukama izlazi izvan kuće te zamahuje rukom i baca mačku svom snagom u mrak.

Isto je napravio i s drugom.

Članovi grupe izrazili su svoje gnušanje, a primijetili su i kako internetom sve više kruže ovakve snimke djece.

Grupa Levijatan iznad snimke napisala je:
"Molimo sve koji imaju bilo kakve informacije o 'akterima' sa snimke da ih prijave nadležnima ili da nam jave u inbox. Dijelite da ih nađemo"

Uznemirujuću snimku možete pogledati OVDJE.
hr Thu Dec 13 2018 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c123c670e4938fe478b4570/80
Foto: Grad Split

Na spomendan svete Lucije predstavnici Grada Splita posjetili su Županijsku udrugu slijepih

Radni i svečani susret završen je razmjenom prigodnih poklona i lijepih želja za predstojeće blagdane.
Župan Blaženko Boban i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, Magda Vrvilo, tom su prigodom razgovarali s predsjednikom Udruge Damirom Smajom koji im se zahvalio na dosadašnjoj suradnji i ukazao na probleme koji još uvijek tište korisnike Udruge.

Pročelnica Vrvilo stavila se na raspolaganje za intenziviranje komunikacije, te operativnu i stručnu pomoć resorne službe, a kako bi ovoj kategoriji sugrađana omogućili što kvalitetnije uvjete života.


hr Thu Dec 13 2018 12:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1238f10e493822478b4592/80
Foto: PIXABAY

Dan je Svete Lucije: Znate li kakvo se značenje skriva iza ovoga posebnog imena?

Dan Svete Lucije obilježava se 13. prosinca kada se sije pšenica, simbol života u kršćanstvu. Sveta Lucija zaštitnica je vida, odnosno slijepih (tjelesno i duhovno) te ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača, a ime Lucija i danas je među najpopularnijima u Hrvatskoj

Na dan Svete Lucije 13. prosinca Lucije slave svoj imendan, a ovo nježno tradicionalno ime u posljednje vrijeme doživljava renesansu te ga mnogi roditelji u Hrvatskoj opet rado biraju za svoje djevojčice.

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost, sjaj, jasnoća. U prošlosti ovo ime često se davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana kada se ponovno "rađa" i Sunčeva svjetlost. 

Kakvo značenje krije ime Lucija, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Prema numerologiji, pripadajući broj imenu Lucija je sedam, što znači da su osobe koje se tako zovu sklone analiziranju, pune su razumijevanja, znanja, studiozne, sklone su promišljanjima te su izuzetno svjesne sebe i svijeta koji ih okružuje. 

Vjeruje se da Lucije naročito cijene mnoge profinjene aspekte života kao što su glazba, likovna umjetnost i književnost, ali i prirodu, gdje pronalaze mir i opuštanje. Često su Lucije i izuzetno talentirane u tim područjima.

Ako je vaše ime Lucija, to znači da vas krasi velika osjećajnost, a često osjećate i stvari koje ne možete razumjeti. To vas može i uznemiriti, ali brzo ćete se sabrati i pokušati sami sebi razjasniti zbog čega se osjećate tako. 

Volite provoditi vrijeme sami, ali i biti u društvu drugih ljudi, u kojem ste često zvijezda zabave. Nakon što se nauživate društva, povući ćete se u svoja četiri zida i uživati u miru i opuštajućoj samoći.

U životu ne volite žuriti. Najviše volite kada možete nešto raditi polako i u miru te rješavati stvari jednu po jednu, tvrdi Zadovoljna.hr.

Žudite za razumijevanjem i ljubavlju, ali vaša samosvijest često vas sprječava da pronađete sreću koju tražite. Nemali broj puta znali ste se razočarati i biti krivo shvaćeni jer niste znali izraziti svoje misli. 

hr Thu Dec 13 2018 11:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .