Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5933d4e8b9e03e04238b4600/80
Foto: Pixabay

S maslinovim uljem se pirja, a na svinjskoj masti prži

Točka dimljenja običnog maslinova ulja je 240°C, što je idealno za kuhanje i pečenje, navodi američko istraživanje, dok je točka dimljenja ekstra djevičanskog maslinova ulja 160°C, pa i nije najbolje za prženje

Kuhajte s običnim maslinovim uljem, a prelijevajte hranu i salate ekstra djevičanskim – savjet je kojeg se drže mnogi slavni chefovi. Tog se pravila drže slavne kuharice Lidija Bastianich i Cat Cora, dok neki, poput chefova Marija Batalija i Jamiea Olivera, i kuhaju s ekstra djevičanskim maslinovim uljem. - piše 24sata

Točka dimljenja običnog maslinova ulja je 240°C, što je idealno za kuhanje i pečenje, navodi američko istraživanje, dok je točka dimljenja ekstra djevičanskog maslinova ulja 160°C, pa i nije najbolje za prženje.

Mirja Jošić, nutricionistica i stručna suradnica portala Gastro.hr, kaže kako se maslinovo ulje odlikuje stabilnošću tijekom izlaganja visokim temperaturama te, suprotno uvriježenome mišljenju, s njime se može kuhati bez bojazni.

- Razmišljamo li koje ulje upotrijebiti kod kuhanja, valja uzeti u obzir točku dimljenja, koja je za svako ulje različita. Točka dimljenja je ona temperatura na kojoj dolazi do isparavanja uslijed zagrijavanja i kada dolazi do razlaganja kemijskih spojeva. Kad se ulje zagrijava iznad točke dimljenja, uništavaju se okusi iz ulja te se stvaraju kisikovi radikali koji oštećuju ljudske stanice. Točka dimljenja maslinova ulja je srednje visoka. Tijekom izlaganja ulja visokim temperaturama blagotvorne tvari se brzo uništavaju. Stoga će maslinovo ulje kuhanjem izgubiti vrijedne spojeve, ali neće tako lako nastati štetni spojevi koji štete zdravlju, pa čak i kad hranu pržimo u dubokom ulju - objašnjava nutricionistica.

Činjenica je da svinjska mast obiluje kalorijama, ali nova istraživanja pokazuju kako nije štetna za prženje.

- Svinjska je mast oduvijek bila cijenjena u kulinarstvu jer ima višu točku dimljenja od drugih masti, zbog čega se hrana može na njoj kraće pržiti rezultirajući bogatijim okusom i teksturom jela. Svinjska je mast odličan izbor za pripremu peciva i delikatesa od dizanog tijesta jer će dati nježnu i hrskavu koru - objašnjava mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać iz Nutricionističkog tima Vitaminoteke.

I kokosovo ulje je dugo bilo omraženo, ali nova saznanja govore da je zdravo.

- Zbog sadržaja zasićenih masti kokosovo ulje je bilo na optuženičkoj klupi prijašnjih godina. Međutim, nisu sve zasićene masti iste. Kokosovo ulje može čak blagotvorno djelovati na zdravlje srca - navodi Mirja Jošić te dodaje kako se kokosovo ulje poput drugih biljnih ulja može koristiti u pirjanju i pečenju povrća, mesa i ribe. Dodaje se kolačima umjesto maslaca i margarina, a njime se može obogatiti i jutarnja zobena kaša ili voćni smoothie.

Na bučinu ulju nije preporučljivo kuhati. Idealan je dodatak povrću, salatama, tjestenini, ali i u krem juhama te sladoledu. Danas se na policama trgovina mogu pronaći ulja od gotovo svega. Avokadovo ulje ima visoku točku dimljenja, pa na njemu možete bez bojazni i pržiti, no zbog više cijene češće se njime samo začinjavaju ljetne salate ili se prelijeva preko tjestenina.

Osim u kozmetici, ulje sjemenki grožđa koristi se u kuhinjama. Blagog je, gotovo neutralnog okusa, a zbog visoke točke dimljenja idealno je za prženje, kuhanje, pirjanje, marinade i dresinge. - piše 24sata

hr Sun Jun 04 2017 11:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b28f3392af47f96388b47be/80

INTERVJU Hari Varešanović: Volim Split i sve splitsko, a na Sustipanu ću se pokazati u pravom svjetlu

U intervjuu s Harijem Varešanovićem otkrili smo neke nepoznate detalje iz Harijevog života, kao i što ga veže za grad podno Marjana

Hari Varešanović, svima poznatiji kao Hari Mata Hari, zasigurno je jedan od značajnijih glazbenika u našoj regiji. Iza njega je skoro 30 godina uspješne karijere, a njegove pjesme kao što su "Strah me da te volim", "Ne lomi me", "Baš ti lijepo stoje suze", "Prsten i zlatni lanac" te mnoge druge – popularne su i danas. Album „Ćilim“, koji je izašao prije dvije godine, njegov je petnaesti album, a obožavani Bosanac ga ujedno smatra i omiljenim. Povodom dolaska na splitski Sustipan 4. srpnja, porazgovarali smo sa šarmantnim 57-godišnjakom koji ne skriva uzbuđenje što će se sa Splićanima ponovo susresti nakon punih deset godina.


Prošlo je deset  godina otkad ste se zadnji put susreli sa splitskom publikom? Kakvu je pamtite?

Ne želim da ispadne isprazno i klasično, ali splitska publika je zaista posebna. Imaju izvrstan sluh za dobru glazbu i britki su kritičari. Iako nisam održao koncert skoro deset godina, splistka publika je vjerno pratila moj rad. Bilo je Splićana na mojim koncertima širom regije. Nisam dugo bio u Splitu, ali je zato Split dugo u mome srcu. Sad razumijete zašto se toliko radujem ovom koncertu.

Koje su Vam prve asocijacije na spomen Splita?

Kao i mnogima: Hajduk, more, splitska riva, mediteranska klima, dalmatinski specijaliteti, stare Dioklecijanovu zidine, kao i divne Splićanke. Drag mi je mentalitet Dalmatinaca koji su poznati po svome “dišpetu” kako to dole već nazivaju. Mogao bih satima nabrajati asocijacije na Split, ali ovo je ukratko ono što me u stotinci asocira na Split.

Što je presudilo da upravo ovo ljeto napravite koncert?

Posložile su se kockice i poslije turneja širom Europe došlo je vrijeme da obradujem i svoje drage fanove u Splitu. Ovo je ujedno i najava druženja s hrvatskom publikom koja neće ostati samo na Splitu. Slijede koncerti i u drugim gradovima, a o svemu više bit će svi na vrijeme informirani. Ne smijem sve odavati (kroz smijeh će Hari).

Što pripremate za Split? Koliko ćete se fokusirati na pjesme sa zadnjeg albuma „Ćilim“, a koliko na dobre stare hitove grupe?

Kada biram pjesme koje ću pjevati na svojim koncertima teško je izdvojiti neku jer su mi sve posebne, a tako i mojoj publici. Splitska publika će čuti dobre note Hari Mata Harija, ali i nove pjesme koje su postali veliki hitovi. Pjesma Ćilim, Staromodan tip su odlično slušane u Hrvatskoj. Za 4. srpnja pripremam mix svega pomalo i želim da to zaista bude “ koncert ljeta” u Splitu.

Zašto ste se odlučili baš za Sustipan za kojeg kažu da pruža najromantičniji ambijent u ovim krajevima?

Na poziv organizatorice, rekla mi je kako je Sustipan iznimno čarobno mjesto za nastupe, a posebno za romantičnu glazbu te dodala kako smo ja i Sustipan savršen spoj. U to sam se uvjerio vidjevši fotografije samog mjesta. Netko tko pjeva romantične pjesme, stvara romantičnu glazbu i u dubini duše je veliki sanjar pa i romantik, pronađeno je idealno mjesto da se pokažem u pravom svjetlu upravo na Sustipanu.

Za zadnji album „Ćilim“, 15. po redu, kažete da je najbolji u Vašoj tridesetogodišnjoj karijeri, što ga izdvaja od ostalih?

Svaki album ima svoju priču i poseban je na svoj način. “Ćilim” je album u kojem je spojena povijest glazbene karijere. Uspjeli smo stvorit kroz glazbu prošla, sadašnja i buduća vremena. Ono najbitnije, željeli smo da " Ćilim " bude omiljen kod svih generacija i to nam je “pošlo za rukom”.

Na albumu ste dosta koketirali s britanskim popom, jeste li se na takav način htjeli više približiti mlađoj publici?

Privatno volim tu vrstu glazbe. To je ipak stara dobra glazbena škola. Donio sam nešto drugačije i zanimljivije i drago mi je što je prihvaćena kod svih generacija.

Kako komentirate glazbenu scenu u regiji općenito? Družite li se s mladim glazbenicima, čini li Vam se da s jednakim žarom, kao i Vi nekada, ulaze u profesionalni svijet glazbe?

Ja sam jako kritičan. Sve je to individualno. Svatko danas može pjevati i neka pjeva. Još ako pronađu put do nečijeg uha i srca, odlično! 

Družim se s mladima glazbenicima, s onima koji imaju urođeni talent. Čast mi ih je poznavati ali i surađivati. Vremena i trendovi se mijenjaju pa tako i put za ulazak u svijet glazbe. 

Trenutno su sevdalinke postale dosta popularne, čini li se i Vama to?

Meni su uvijek bile popularne i omiljene. Odrastao sam u obitelji gdje je sevdah bio prva ljubav, koju sam naslijedio od svoga djede Mehaga Varešanović koji je poznati bosanski sevdalija. Sevdalinke rado zapjevam na svojim koncertima, što ću napravit i u Splitu. Zvuk sevdaha nikada ne izlazi iz mode i vidim kako je sve popularniji, što me veseli. 

Imponira li Vam još uvijek što Vas žene diljem regije, ali i svijeta, toliko obožavaju?

Bio bih lažno skroman kada bih rekao kako mi nije drago. Ističem kako sam ipak ponosan što je to povezano i sa mojom glazbom koju izvodim. Odlično se nosim s tim. Ruku na srce, najviše volim što vole moje pjesme.

Imate troje djece i svi su visoko obrazovani ljudi, je li Vam žao što se nitko od njih nije odlučio za glazbu?

Nikada se nisam miješao u odabir profesije svoje djece, iako su glazbeno talentirani. Scena ih previše nije privlačila. Drago mi je što su sretni u svojim osobnim odabirima i zbog toga sam sretan. Muziku vole ali na drugačiji način od mene. 

Osjećate li se drukčije otkad ste postali djed?

Kažu da se unuci vole više od djece i da unose novine u život. Slažem se s tim. Ponosan sam djeda dva predivna unuka, koji me svakim danom uče nečemu novom, kao i ja njih. Kroz unuke spoznajete neki novi zanimljiviji svijet obojan predivnim bojama.

Za sebe kažete da ste staromodan tip, što to znači u Vašem slučaju?

Staromodni tip za mene je romantični dječak, zarobljen u tijelu muškarca, koji još vjeruje u iskrene ljubavi i emocije. Da, ja sam običan staromodan tip.

Inače, ulaznice možete kupiti u Cox baru (Trstenik), La Luna baru (Hrvatske mornarice), trafici Snoopy (Kaštel Lukšić) i onlin na Adriaticketu  i Croatia tickets.


hr Tue Jun 19 2018 14:15:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5631393b0e01c00e298b462b/80
Foto: Ilustracija

Istraživanja pokazala: Žene opraštaju nevjeru češće od muškaraca

Postoje različite studije o varanju u brakovima, ali posljednje je donijelo vrlo iznenađujuće rezultate
Iako je prema istraživanjima svaki pet muškarac u Velikoj Britaniji u jednom trenutku svog braka bio nevjeran, posljednja studija pokazala je nevjerojatne rezultate: muškarci mnogo rjeđe prelaze preko nevjere svoje partnerice nego što je to situacija sa ženama.

Kako donosi Independent, čak 27 posto muškaraca upustilo bi se u ljubavnu avanturu s prijateljicom ili kolegicom s posla, prenosi Život i stil.

Slični rezultati bili su i među ženama, njih 15 posto upustilo bi se u avanturu s kolegom s posla, dok ih nešto više, 17 posto mašta o odnosu sa šefom.

Kao razlog, i muškarci i žene navode nezadovoljstvo u vezi, kao i manjak fizičke privlačnosti. Ono što je posebno iznenađujuće je podatak da i muškarci i žene varaju da bi njihova veza bila bolja, a ne obrnuto.

Muškarci varaju češće, a opraštaju rjeđe

S obzirom na to da muškarci ipak varaju češće, bilo bi logično da sama prevara u braku za njih predstavlja manji problem. No, stvar je upravo suprotno. Nedavna istraživanja pokazala su da žene mnogo češće prelaze preko nevjere svog supruga, nego što su to u stanju napraviti muškarci.

Kao razlog češćeg opraštanja prevare, žene su navele djecu i strah da rastavom ne budu dodatno povrijeđena.

hr Tue Jun 19 2018 12:41:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5822c6c91eea8f78a48b45ef/80
Foto: Screenshot / Youtube

Je li se moguće predozirati marihuanom?

Dobro je poznato da pretjerano konzumiranje marihuane može dovesti do bezbroj opasnih situacija, no može li vam stvarno ugroziti život?

Dr. Jeffrey Chen, voditelj istraživanja o kanabisu na Sveučilištu u Kaliforniji, kaže kako ne postoji niti jedan zabilježeni slučaj predoziranja marihuanom, piše Index.

Razlika između marihuane i alkohola ili opioida poput heroina i sličnih je u tome što ova druga skupina djeluje na centar u mozgu koji kontrolira disanje. Alkohol i opioidi previše stimuliraju pojedine receptore, pa tako konzumiranjem primjerice alkohola možete u potpunosti ugasiti neurone koje kontroliraju disanje i doći u životnu opasnost zbog predoziranja, prenosi Mashable.

S marihuanom je stvar potpuno drugačija, jer ona djeluje na kanabinoidne receptore koji nisu povezani s dijelom mozga zaduženim za disanje pa iz toga razloga marihuana ne može ugroziti život poput alkohola i nekih droga.

hr Tue Jun 19 2018 08:04:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b27f3742af47f153d8b45e1/80

Ulaznice za film Povratak heroja osvojili su...

Čestitamo sretnim dobitnicima!
Najbržim čitateljima dijelimo četiri puta po dvije ulaznice za film Povratak heroja, a sve što je trebalo napraviti bilo je poslati osobne podatke s naslovom maila "Povratak heroja". 

Ulaznice su osvojili: 

- Katija Smoljko
- Martina Patrlj
- Nikolina Katić
- Ivana Maslić

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 04.07.2018. CineStaru Split, Joker centar.

Francuska, 1809. godina., kapetan Neuville pozvan je na prvu crtu bojišnice, ostavljajući svoju zaručnicu slomljenog srca. Njezina sestra joj odluči napisati pismo u njegovo ime kako bi je malo razveselila. Međutim, sve  ode u krivom smjeru kada se Neuville ponovno pojavi. 
hr Mon Jun 18 2018 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .