Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57e06b5d8d350aae008b4582/80

U Hrvatskoj se baci 400 tisuća tona hrane godišnje, a 26% osoba je u riziku od siromaštva

U HGK u Splitu održana radionica o doniranju hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400.000 tona hrane, dok je istovremeno oko 26% osoba u riziku od siromaštva. Kako bi se u što većoj mjeri osvijestio ovaj problem te potaklo doniranje hrane, Ministarstvo poljoprivrede i HGK – Županijska komora Split su organizirali radionicu za poslovne subjekte na temu doniranja hrane, koja je danas održana u ŽK Split.

- Hrvatska gospodarska komora se uključila u organizaciju ovih radionica kako bi senzibilizirala javnost, prvenstveno svoje članice, gospodarske subjekte, o ovoj temi, s ciljem sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane odnosno doniranja viškova, čime se potiče društveno odgovorno, ekološko i u konačnici humanitarno ponašanje'' rekao je predsjednik HGK -  Županijske komore Split Joze Tomaš. Tomaš je naveo da smo u 2018. godini imali pad donirane hrane u odnosu na 2017., što je također pokazatelj nedovoljne osviještenosti o važnosti doniranja hrane

S obzirom na broj potrebitih građana s jedne strane te velikih količina viškova hrane s druge, Ministarstvo poljoprivrede provodi niz aktivnosti na unapređenju sustava doniranja hrane.

- Paket mjera unapređenja sustava doniranja hrane započet je u Ministarstvu poljoprivrede izradom IT sustava za doniranje hrane, tzv. e-doniranje, komunikacijskom platformom koja povezuje donatore i posrednike u doniranju hrane, i putem koje donatori na jednostavan način mogu prijaviti viškove hrane. - rekla je Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede.

 Porezne olakšice za doniranu hranu

Novost koja bi trebala potaknuti doniranje hrane je i mogućnost dobivanja poreznih olakšica za doniranu hranu do zadnjeg dana isteka roka trajanja hrane. Naime, porezne olakšice za doniranje hrane u Hrvatskoj postoje od 2015. godine, s aspekta poreza na dobit, poreza na dohodak te oslobođenja plaćanja PDV-a, ali do sada se oslobađanje od plaćanja PDV-a moglo ostvariti na hranu doniranu do sedam dana pred istek roka trajanja.

Također je omogućeno i doniranje hrane nakon isteka ''najbolje upotrijebiti do'' datuma, pod uvjetom da je hrana sigurna i da je posrednik i krajnji primatelj prihvaćaju. Riječ je o hrani poput brašna, šećera, tjestenine koja se i nakon isteka tog roka neko vrijeme može sigurno  konzumirati. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu je objavila i Smjernice za doniranje hrane u odnosu na rokove trajanja.

Batinić Sermek je objasnila kako putem IT sustava subjekti u nekoliko jednostavnih koraka mogu donirati hranu, koja se hrana može donirati i kome te je razjasnila tko sve sudjeluje u lancu doniranja (donator – posrednik u doniranju – krajnji primatelj). U Registru posrednika u RH je 107 posrednika, a po pokazateljima sustav bi u budućnosti unaprijedila i Banka hrane, kao svojevrsni 'neprofitni veletrgovac'. ''Doniranje hrane predstavlja uštedu za tvrtke jer je bačena hrana bačeni novac'', rezimirala je Batinić Sermek.

Na radionici, namijenjenoj kako onima koji već doniraju hranu tako i potencijalnim donatorima, sudjelovali su subjekti u poslovanju hranu od proizvođača hrane i trgovaca do ugostiteljskog sektora, kao i predstavnici posrednika u doniranju, neprofitne humanitarne organizacije. A svima zainteresiranima za temu na raspolaganju je od studenog 2019. Vodič o doniranju hrane, koji je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i koji na jezgrovit i praktičan način pruža sve potrebne informacije o doniranju hrane.

hr Tue Feb 04 2020 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0f6f24daf72df8368b4596/80

ADIO, LEGENDO U 93. godini preminuo je jedan od pionira psihijatrije u Hrvata, Borben Uglešić

Dobio je nagradu grada Splita za životno djelo za 2019. godinu.

U svom domu u Splitu, u krugu obitelji, u 93. godini preminuo je profesor emeritus Borben Uglešić, javlja Radio Dalmacija.

Ugledni splitski liječnik i jedan od pionira hrvatske psihijatrije, Borben Uglešić bio je i dugogodišnji šef Psihijatrije splitskog KBC-a.

Autor je brojnih znanstvenih radova i dugogodišnji sudski vještak.

Dobio je nagradu grada Splita za životno djelo za 2019. godinu.

hr Fri Sep 25 2020 23:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea431f229111c8a038b459f/80

Umirovljenik u Splitu drugi put pozitivan na koronavirus

Alemka Markotić upozorava da bi kombinacija gripe i koronavirusa mogla biti fatalna

Umirovljenik u Splitu drugi je put pozitivan na korona virus. U samo pet mjeseci prošao je put od negativnog testa do ponovnog oboljenja, ali ovaj put bez težih simptoma. Splitski umirovljenik dva je puta obolio od koronavirusa. Korisnik doma za starije u Vukovarskoj ulici u travnju je bio pozitivan, a onda virus i prebolio.

400 000 ljudi u doticaju s virusom

Ovih je dana ponovno dobio simptome i nalaz je pozitivan. To je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, a da bi se otkrilo zašto se to dogodilo morat će proći nekoliko temeljitih pretraga, javlja RTL.

- Mi smo stavili da onaj tko ima dokaz o tome da je prebolio i da je testiran na COVID, ako u iduća tri mjeseca dođe u kontakt s oboljelom osobom neće morati u samoizolaciju jer imamo dokaze da u ta tri mjeseca neće aktivirati bolest“, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

hr Fri Sep 25 2020 19:52:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2993eddaf72de2528b45f8/80
Foto: Pixabay

Nevrijeme u Hrvatskoj: Obilna kiša, pijavica, gužve...

Obilno nevrijeme zahvatilo je dijelove Hrvatske, a to je samo uvod u veliku promjenu te drastičan pad temperature.
Obilna kiša pala je i u Šibeniku, a u dijelovima Dalmacije tek se očekuju velike nepogode.Upozorenje DHMZ-a

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasto upozorenje za Istru, Kvarner i Dalmaciju pa se građane poziva na oprez.

Meteoalarm je najavio da se u većem dijelu zemlje očekuju olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima. Na području Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika moguće su i bujične poplave uslijed prekomjerne količine padalina. Zbog nagle promjene vremena DHMZ je izdao i posebno priopćenje.

- Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar.
hr Fri Sep 25 2020 18:53:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6e14a6daf72d21a68b464f/80

SPLIT ZA DORIS Dođite na Marjanska vrata i budite snaga koju Doris treba u životnoj borbi

Sav novac prikupljen od startnina - donacija na utrci “Split za Doris” ide u svrhe liječenja.
Doris Matošić vodi životnu borbu s opakom bolesti, a njezini prijatelji pozivaju sve sugrađane da se 26. rujna u 9:00 sati okupe na Marjanskim vratima i daju joj podršku i snagu da se nastavi boriti i vjerovati.

Okupljanje podrške pokrenuli su njezini prijatelji, a sav novac od startnina, odnosno donacija na utrci ide za liječenje. Na trčanje, šetanje ili bicikliranje pozivaju sve zainteresirane građane, sportske klubove, udruge,...

Njezini prijatelji za nju imaju samo riječi hvale - predivna, dobra, pametna, vrijedna i skromna cura. Doris se dugi niz godina bavila sportom, a nekadašnja plivačica danas je doktorica znanosti iz područja psihologije sporta i sportski psiholog u Splitu.

Trenutno je zaposlena kao sportski psiholog u Akademiji HNK Hajduk “Luka Kaliterna“, te kao vanjski suradnik istraživač na EU Erasmus + projektu Kineziološkog fakulteta u Splitu na temu Sportom protiv nasilja i socijalne isključenosti. 

Ali od svih ovih diploma i priznanja, najveća njena diploma je veliko, ogromno, najveće toplo SRCE, skromnost, samozatajnost, njezina dobrota. Ono sto joj sad najviše treba je beskonačna ljubav i potpora svih nas, jer je ona ovom svijetu dosad već dala zaista mnogo. Sad je na nama red da njoj pomognemo u trenutku kad joj naša pomoć zaista jako treba.“, složni su prijatelji.

Doris, želimo vidjeti tvoj osmijeh, želimo da nam opet zaplivaš prsno puna force i dispeta (makar i samo na Šore), želimo da se opet prošetaš našim lipim Marjanom sa svojom familijom, svojim Marinom i psićem Mišom.“

Ukoliko ste zainteresirani za ovu akciju priključite se na linku. (Nakon ulaza na sljedeću stranicu, s desne strane idite na “priključi se ovom timu“, a kod tima je: 70487976)
hr Fri Sep 25 2020 18:03:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .