Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb4710829111c194a8b459c/80

Ruža Kovačević Bilić: Pet kila papirologije odlazi u povijest! Do dozvola za gradnju od sada brže, povoljnije i transparentnije

Broj procedura smanjuje se s 22 na 10 do maksimalno 14, ishođenje dozvola ima udio od samo 3,7 posto vrijednosti investicije u odnosu na dosadašnjih 10,9, a dobivanje suglasnosti na glavni projekt skraćuje se s 30 na 15 dana
- Novi zakon o gradnji i novi zakon o prostornom uređenju bit će korisni za građane, investitore, ali i za službenike jer će drastično ubrzati, pojednostavniti i pojeftiniti dosadašnje procese - istaknula je danas na konferenciji za medije HNS-a Splitsko-dalmatinske županije Ruža Kovačević Bilić, potpredsjednica Središnjeg odbora HNS-a i kandidatkinja za Europski parlament.

Naime, prošli su tjedan u Saboru usvojeni novi zakoni kojim su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i resorni ministar Štromar omogućili da se broj procedura smanji s 22 na maksimalno 14 te da one imaju udio od samo 3,7 posto vrijednosti investicije u odnosu na dosadašnjih 10,9 (prosjek EU je 4 posto).

Dobivanje suglasnosti na glavni projekt skraćuje se s 30 na 15 dana, a trajanje procedure ishođenja dozvole smanjuje s 146 na 30 dana. Za građane je najvažnije to što se pojednostavljuje i pojeftinjuje proces gradnje obiteljske kuće jer se ukida dio dokumentacije.

- Odzvonilo je birokraciji, papirologiji i korupciji. Ključni učinci novog zakona su ti da će se sve digitalizirati, pojeftiniti te će se pojednostavniti procedure i onemogućiti subjektivne procjene birokrata. Plastično pojašnjeno, dosad je za gradnju jedne kuće trebalo isprintati deset kompleta po prosječno pet kilograma dokumentacije, a sada se cjelokupna dokumentacija šalje digitalnim putem te nema biljega. To što je službenik na godišnjem ili bolovanju neće zakočiti projekt mjesecima. Ako nešto kasni, jasno će se vidjeti kod koga kasni jer će investitor imati stalni uvid u stanje predmeta – istaknula je Ruža Kovačević Bilić.

Dodala je kako su ovakvi potezi obaveza vladajućih čiji cilj mora biti pojednostavljivanje života građanima koji ubuduće neće gubiti vrijeme čekajući na šalterima i hodajući od vrata do vrata. Novi zakoni jednako su važni i za domaće i za privlačenje stranih investitora.

- Ovo je dugoočekivana promjena i konkretan korak Ministarstva kojim upravlja HNS prema pozicioniranju javne uprave kao servisa građana i kao poticaj za ulaganja u gospodarstvo, za razliku od dosadašnje percepcije javnosti kako je javna uprava spora i troma birokracijakoja “stalno izmišlja neke nove papire i formulare.“ Zato slobodno možemo reći da ovim izmjenama olakšavamo život građanima, potičemo investicije, ali i vraćamo dignitet javnoj upravi. Nadamo se da će i drugi ići našim putem i činiti promjene na bolje i u drugim sektorima – zaključila je Ruža Kovačević Bilić.
hr Mon Apr 15 2019 13:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842e61e1eea8f1b118b46b8/80
Foto: Facebook

Policija upozorava: "Širi se nova e-mail prevara, ne nasjedajte!"

U posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na sv oje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte

Policija je ponovno odaslala upozorenje svim građanima oko potencijalnih internetskih prijevara koje ovih dana kruže. 

Kako ističu, u posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili. - prenosi Zimo

- Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. - ističu iz policije.

Također, u elektronske sandučiće građana često dolaze poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

- Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke. - savjetuju iz policije.

hr Wed Apr 24 2019 14:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f07b73387e607008b45ba/80
Foto: DalmacijaNews

Split: Požar u podrumskom stanu u Matoševoj ulici, stanari evakuirani

Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći

Iza 12,30 sati izbio je požar u podrumskom stanu u centru Splita, u Matoševoj ulici 15. Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći.

Kako doznajemo, stanari zgrade u kojoj je izbio požar su evakuirani te će biti vraćeni kada bude u potpunosti sigurno. 
hr Wed Apr 24 2019 14:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0311629111c345a8b457d/80
Foto: Dalmacija News

Imotski: Kreće naplata ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine

Grad Imotski će od 01. svibnja započeti s naplatom ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu. - javlja 

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine i sada iznose:

–  10 kn po osobi – grupno djeca

–  15 kn po osobi – djeca individualno

–  20 kn po osobi – grupno odrasli

–  30 kn po osobi – odrasli individualno

hr Wed Apr 24 2019 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

"Faktori rizika": Policija provodi akciju u prometu

Cilj je prevencija prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama

Danas, od 13:00 do 17:00 sati na području PU splitsko-dalmatinske provest  će se akcija u prometu „Faktori rizika“, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

 Aktivnosti policije tijekom  akcije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama, te ih pozivamo da odgovornim ponašanjem doprinesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.

hr Wed Apr 24 2019 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .