CRNI SLJEZ Biljka antibakterijskog i antivirusnog djelovanja odlična za liječenje uplanih procesa

Latinski naziv – Malva silvestris

Drugi nazivi – veliki sljez, šumski sljez, sljezovača

Crni sljez dobro je poznat korov na raznim staništima kao što su parkovi, puteljci, vrtovi, zelene površine. Prepoznaje se po svojim ružičasto – ljubičastim cvjetovima. Biljka naraste do  60 centimetara visine. Svi dijelovi biljke su ljekoviti. Naravno, biljku koju ćemo koristiti u ljekovite svrhe treba brati daleko od zagađenja.

Korijen sljeza vadi se u ožujku i travnju, listovi se beru od svibnja do rujna, a cvjetovi dok cvatu. Nadzemne dijelove beru se za vrijeme suha vremena. Suše se vrlo naglo, uz povremeno mješanje jer inače potamne i gube vrijednost.

Upotreba crnog sljeza kao čajne mješavine je posebna, jer se svi njegovi sastojci najprije namaču u hladnoj vodi, a zatim procijeđeni prokuhavaju.

Sljezov čaj liječi dišne organe, smiruje kašalj, bronhitis, promuklost, upalu ždrijela i astmu. Olakšava crijevne i želučane probleme. Dobar je kod gastritisa i zatvora.

Umiruje nadraženu kožu, ekceme, osipe i rane, pa se koristi i u kozmetici kao dodatak raznim kremama.

Aktivni sastojci sljeza djeluju čak na središnji živčani sustav, te smanjuju anksioznost i nervozu. Čaj od korijena i lista sljeza olakšava bolno mokrenje i njeno zastajanje u mokraćovodu.

ČAJ OD SLJEZA ž: Dvije čajne žlice sljeza prelijemo hladnom vodom i ostavimo nekoliko sati. Procijedimo, blago zagrijemo i koristimo u razne svrhe. Ljudi koji boluju od čira na želucu svako jutro na prazan želudac mogu popiti punu šalicu umjereno toplog čaja. Pri tom moraju 5 minuta ležati na leđima, 5 minuta na lijevoj strani, 5 na desnoj, a 5 na trbuhu.Na taj način cijeli želudac bude obložen sluzi koja štiti njegovu sluznicu. Postupak je dugotrajan, ali u 80 % slučajeva dovodi do ozdravljenja.

VINO OD SLJEZA: Korijen sljeza i anis kuhamo u jednakom omjeru u bijelom ili crnom vinu nekoliko minuta. Ovo vino smiruje bolove u crijevima, i mjehuru, olakšava stolicu.

Za liječenje limfnih žlijezda koristimo oparak od listova crnog sljeza, crne bazge i divizme.

POSLJEDNJE DODANO: