Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/580796271eea8f81698b463b/80

Udruga "Bolji Split" istaknut će nezavisnog kandidata za gradonačelnika Splita

Udruga "Bolji Split" se ne financira ni iz državnog ni iz gradskog proračuna jer se nikada nisu ni prijavljivali na nikakve natječaje

Udruga Bolji Split osnovana je prije tri godine, a glavni joj je cilj okupiti i animirati umjetnike koji će svoj rad donirati Splitu – pojasnio nam je predsjednik udruge Jure Papić. Među istaknutijim članovima svoje udruge pored mnogih mladih umjetnika, istaknuo je Onesina Cvitana, Jovicu Škaru, Viska Haladića, Srnu Krstulović i druge. Na pitanje čime se udruga u protekle tri godine konkretno bavila Papić kaže:

- Donirali smo gradskom kotaru Lučac - Manuš u svibnju 2015. dvije tisuće knjiga i tako osnovali knjižnicu koju pohode žitelji tog gradskog kotara. Također u istom kotaru organiziramo donacije odjeće i obuće socijalno ugroženim građanima.

Udruga se bavi i izdavaštvom pa su prošle godine objavili knjigu ''Čudotvorna prašina Svetog Nikole'' koju su donirali Dječjem odjelu KBC-a Split, a sličnu će akciju napraviti i ove godine. Udruga se ne financira ni iz državnog ni iz gradskog proračuna jer se nikada nisu ni prijavljivali na nikakve natječaje.

- Nemamo potrebe prijavljivati se na natječaje jer imamo članove koji nas pomažu – kaže Papić.

Bajamonti uzor

Udruga ima i političke ambicije pa će iz svojih redova ponuditi nezavisnog, gradonačelničkog kandidata na predstojećim lokalnim izborima.

Na pitanje kakav bi trebao biti splitski gradonačelnik, Papić ističe Bajamontija:

- Pogledajte što je sve iza njega ostalo: Prokurative, obnovljena crkva Svetog Frane, u drugom svjetskom ratu nažalost porušena crkva Svetog Petra, obnovljen Dioklecijanov vodovod i fontana u čast vodi, simbolu života. Osim toga, Antonio Bajamonti  je bio preženca i velikodušan čovjek – kaže Papić.

Na naše pitanje je li Split u posljednjih 25 godina imao sličnog gradonačelnika, Papić  je istaknuo Zvonimira Puljića, te dodao kako u budućnosti udruga Bolji Split želi donirati izradu Puljićeve biste.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 18:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5738aa1ffe96ff523c8b4638/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Leković: Kad se vratim u Hrvatsku otići ću na policiju prijaviti što se dogodilo

Najvećim problemom ocijenio je to što se dozvoljava da se u javnom komuniciranju takve stvari događaju i da one ostanu nekažnjene

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković najavio je u petak kako će, kad se vrati u Hrvatsku, otići na policiju prijaviti da su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni, ocijenivši da taj slučaj ne bi trebala biti priča o njemu, već bi pažnja konačno trebala biti skrenuta na to da se novinare u Hrvatskoj često vrijeđa i da im se prijeti.

 Leković je objavio  na facebooku da mu je nakon kvara na automobilu mehaničar otkrio kako su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni. U svojoj objavi Leković je opisao kako mu je automobil "nasred autoputa" počeo tresti i krivudati nakon čega je u zaustavnoj traci vido da mu je "prednji desni kotač iskrivljen i prednja plastična 'maska' izvaljena iz ležišta". 

 "Odšlepali su me do prvog ozbiljnog auto mehaničara koji je auto preuzeo, obećao da će ga pregledati i ustanoviti uzrok kvara što je prije moguće. Čovjek me nakon nekog vremena obavijestio kako je ustanovio da su dva zavrtnja/šarafa na desnom prednjem kotaču prepiljena do pola i da je nakon 300 kilometara vožnje to uzrokovalo pucanje. (Naime, pokupio sam zavrtnje/šarafe, tj. njihove ostatke, na mjestu nezgode i ponio ih sa sobom)", napisao je predsjednik HND-a.

 Leković je za Hinu rekao da će kad se vrati u Hrvatsku otići na policiju prijaviti što se dogodilo. Naglasio je da je razgovarao i s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem kojeg je to zanimalo pa su se dogovorili da se vide kad se vrati.

 "Ne bi sad ovo trebala biti priča o meni. Bilo bi dobro da se konačno skrene pažnja da se novinare u Hrvatskoj često vrijeđa i prijeti. Više novinara, skupa sa mnom dobilo je osobne prijetnje smrću. Samo prošli tjedan u istom danu prijetnje su dobili i glavni urednik portala Forum.tm Goran Borković i ravnateljica Hine Branka Gabrijela Valentić. Prijetnji i uvreda dobivamo toliko da ih ja više uopće ne prijavljujem policiji", rekao je Leković.

Najvećim problemom ocijenio je to što se dozvoljava da se u javnom komuniciranju takve stvari događaju i da one ostanu nekažnjene.

 "I novinari i političari u javnom komuniciranju su odgovorni zbog toga što se takve stvari događaju. Oni koji bi na takve stvari trebali upozoravati i sprječavati to ne čine - od političara preko novinara nadalje. Ako će ičemu poslužiti ovaj slučaj, a i oni slučajevi u prošlosti, i sve ono što se događalo prije toga, bit ću zadovoljan ako se konačno taj odnos prema prijetnjama i ponašanju prema novinarima barem donekle promijeni", poručio je.

 Zbog Lekovića više saborskih klubova tražilo je tematsku sjednicu Odbora za medije. Izvršni odbor (IO) Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak je pozvao nadležne institucije "na istragu i primjerene reakcije", nakon "evidentnog pokušaja ubojstva" predsjednika HND-a Saše Lekovića.

 U priopćenju Izvršnog odbora kojega je potpisala članica tog tijela Elizabeta Gojan podsjeća se da su prepiljena dva vijka na jednom od kotača Lekovićeva automobila, što je uslijedilo "nakon niza pismenih, konstatnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a i urednicima hrvatskih medija".

 Hitnu istragu zatražila je i Antifašistička liga.Facebook komentari

hr Fri Oct 28 2016 17:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5808cd741eea8f256b8b467a/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dodijeljeni ugovori udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom

Ministrica Murganić rekla je da će danas potpisane prijelazne ugovore aktivirati kako osobe s invaliditetom i članovi tih udruga ne bi ostale bez asistentske pomoći

Ministrica za demografiju,obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić dodijelila je u petak prijelazne ugovore predstavnicima 49 udruga koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom, a ukupna vrijednost tih ugovora je oko osam milijuna kuna.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prijelazne ugovore potpisalo je s udrugama kojima uskoro završava ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a pokrivat će razdoblje od 29. listopada, odnosno od datuma važenja produžetka ugovora pa do dana sklapanja novog ugovora iz budućeg programa dodjele bespovratnih sredstava "Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom", a zaključno s 28. veljače 2017. 

Vrijednost troškova prijelaznih ugovora bit će predmet povrata iz sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja koji će biti objavljen u studenom 2016. Tim ugovorima pokrit će se svi troškovi koji osiguravanju provođenje aktivnosti vezano uz rad i plaće osobnih asistenata svih trenutnih korisnika koji su primali tu uslugu unutar dosadašnjih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ministrica Murganić rekla je da će danas potpisane prijelazne ugovore aktivirati kako osobe s invaliditetom i članovi tih udruga ne bi ostale bez asistentske pomoći. "Cijela javnost zna koliko su asistenti neophodni osobama s invaliditetom radi zadovoljavanja njihovih osobnih životnih potreba, ali i radi njihovog uključivanja u njihov svakodnevni život", naglasila je. Pojasnila je i da će svi asistenti koji su do sada imali ugovore i brinuli se o svojim osobama s invaliditetom to moći i dalje raditi.

Murganić je najavila i da će novi ugovori biti potpisani na dvije godine i bit će posljedica provedenog natječaja. Na novinarski upit kako komentira poreznu reformu i kritike vezane uz nju, odgovorila je da ta reforma ide u korist onima koji nisu i neće biti u "poreznim škarama".

Voditeljica Udruge tjelesnih invalida Kaštela Biserka Trebec novinarima je rekla da je došla potpisati ugovor za nastavak osobne asistencije za njihovih 12 korisnika koji su na to do danas imali pravo. Pojasnila je kako će sada njihovih 12 korisnika moći i dalje imati pomoć osobnih asistenata za pomoć u kući, socijalizaciji i pomoći u samostalnom življenju.

"U Udruzi imamo dosta mladih korisnika koji koriste usluge osobne asistencije. Njima to znači da se mogu odvojiti od roditelja i svoje slobodno vrijeme provoditi na način kako to žele, a roditelji su oko četiri sata oslobođeni brige o svom djetetu", istaknula je.

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem prijelaznih ugovora predsjednica Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević kazala je da to za njihovih 13 korisnika znači nastavak usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom iz Karlovačke županije. Posebice se to odnosi za osobe s invaliditetom koje žive u ruralnim i teško dostupnim mjestima, kojima usluga osobnog asistenta omogućuje da obavljaju pojedine aktivnosti u onom trenutku kada to žele. Jurčević je pojasnila da se te aktivnosti osobnih asistenata odnose od pružanja osobne higijene i njege do svih aktivnosti bitnih za život osoba s invaliditetom.Facebook komentari

hr Fri Oct 28 2016 17:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5804699d1eea8f3e628b45dc/80
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Plenković okončao posjet Sarajevu, "Napretku" obećao potporu za Hrvate u svim dijelovima BiH

Premijer Plenković je prije odlaska iz Sarajeva s članovima vladinog izaslanstva prošetao starim dijelom grada obišavši pri tom katedralu Srca Isusova i Begovu džamiju

 Sastankom s članovima vodstva Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" hrvatski premijer Andrej Plenković u petak popodne okončao je svoj prvi službeni posjet Sarajevu u toj ulozi, a mini-turneju po Bosni i Hercegovini nastavio je odlaskom u Kiseljak te potom u Mostar.

Predsjednik "Napretka" monsinjor Franjo Topić kazao je novinarima nakon tog sastanka kako je od hrvatskog premijera zatražio veću potporu Hrvatske za Bosnu i Hercegovinu i to kao cjelinu.

"Tražili smo potporu i za njen sjever i za njen središnji dio i za jug. On je obećao, i to je vrlo važno, da će se voditi računa o svim Hrvatima u BiH", kazao je Topić.

Plenković je, prema Topićevim rječima, obećao veću potporu radu "Napretka". Podsjetio je kako je politika ovog društva usmjerena na to da Hrvata u BiH bude što više i to na cijelom njezinu tetitoriju.

"Cilj nam je da što bolje živimo ali i da bolje živimo s drugima i da povezujemo i Hrvatsku", kazao je Topić podsjećajući na činjenicu da i u Hrvatskoj ovo društvo ima svojih šesnaest podružnica.

 Premijer Plenković je prije odlaska iz Sarajeva s članovima vladinog izaslanstva prošetao starim dijelom grada obišavši pri tom katedralu Srca Isusova i Begovu džamiju. Učinili su to u društvu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića te prometa i komunikacija Ismira Juske.Facebook komentari

hr Fri Oct 28 2016 16:48:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536fbfd31799426c40e7db17/80
Foto: Paun Paunović / CROPIX

Baldasar: Ne može aktualna Gradska uprava riješiti probleme kotara koji je sustavno zanemarivan 50 godina

Povodom prosvjeda u GK Mejaši oglasio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar

U povodu prosvjeda što ga je organiziralo Vijeće GK Mejaši  gradonačelnik Ivo Baldasar je izjavio.

- Razumijem  razloge koji su ih naveli na organizaciju prosvjeda, ali ne može aktualna Gradska uprava riješiti probleme kotara koji je sustavno zanemarivan 50 godina. Činjenica je da je ova gradska administracija napravila više nego u posljednjih nekoliko desetljeća i ono što možemo napraviti temeljem postojećeg proračuna ćemo učiniti, a drugo ćemo planirati u proračunu za 2017. godinu – rekao je gradonačelnik Baldasar.

- Izgradnja škole i vrtića na Kili trebala se financirati sredstvima dobivenim od prodaje gradske imovine. Na žalost, gradski vijećnici nekoliko puta su odbili dati suglasnost na prodaju predloženih nekretnina. Pokušat ću na Gradskom vijeću ponovo izaći s tim prijedlogom, ali sve ovisi o vijećnicima – zaključio je gradonačelnik Baldasar.

Inače, vezano uz nedostatak športskog igrališta pored škole na Mejašima Grad je napravio projekt igrališta s nogometnim i košarkaškim terenom. Služba za sport čini sve da se do kraja godine krene u izgradnju prve faze igrališta, to jest nogometnog terena.

Pješački nathodnik u Vukovarskoj ulici gradonačelnik je stavio u prioritetno rješavanje. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole  i planira se do kraja godine raspisati natječaj za izvođača radova.

Što se tiče realizacije ulice Put Vrborana u tijeku je upravni spor pred Upravnim sudom u Splitu, a vezano uz povrat zemljišta zbog čega se ne može pristupiti drugim aktivnostima.

Vezano uz sanaciju Karepovca i kompostane na Karepovcu, upravo su jučer sastanak s ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem imali gradonačelnik Ivo Baldasar i koordinator projekta Pave Zaninović. Imovinsko-pravni odnosi su gotovo u cijelosti riješeni, u tijeku je izmjena potvrde glavnog projekta i sa sanacijom se kreće početkom iduće godine, a paralelno će se pripremati i druge aktivnosti po naputku ministarstva. Gradonačelnik naglašava da se u protekle tri godine po ovom pitanju napravilo više nego u proteklim mandatima, postavljene su mjerne stanice, ograde, izrađeni projekti, riješeni imovinsko-pravni odnosi kao preduvjet početka sanacije.

Izgradnja spoja Vukovarske ulice s Ulicom hrvatske neovisnosti zapela je zbog postupka izvlaštenja koji se vodi pred Uredom državne uprave, a spoj Ulice Josipa Jovića i ulice ZNG rješava se u dogovoru s Hrvatskim cestama i tvrtkom „Mejaši“. Za spoj naselja Smokovik s Ulicom 141.brigade utrošit će se 1,5 milijuna kuna za otkup zemljišta za dio prometnice, a što se tiče izlaza iz naselja Bilice rješenje čeka izmjenu i dopunu GUP-a.

- Sve aktivnosti na ovim projektima potvrđuju da je ova Gradska uprava usmjerila financije i rad službi u rješavanje gorućih pitanja  kotara Mejaši stavljajući u vrh prioriteta poboljšanje kvalitete života stanovnika ovoga dijela grada – zaključio je Ivo Baldasar.

Facebook komentari

hr Fri Oct 28 2016 16:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .