Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9ea8642af47f66238b4678/80

Otvorena Izložba natječajnih radova za Žnjanski plato: "Žnjan kao primjer kvalitetnog upravljanja gradskim resursima"

Izložba natječajnih radova za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa otvorena je danas u atriju Banovine, a svi zainteresirani moći će je razgledavati do 16. ožujka svakim radnim danom do 15.30 sati.

Uvodnu riječ na današnjoj svečanosti otvorenja dao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pozdravivši okupljene i rekavši kako je Žnjanski plato, što je pokazao i nagrađeni rad, podijeljen u tri faze, prvu fazu nastajanja, drugu fazu čišćenja i dokidanja bezakonja te treću fazu koja počinje s današnjim danom.

"Ovo je najbolja ilustracija onog što gradska uprava u mom mandatu radi: užurbano, brzo, kvalitetno, transparentno i stručno upravljanje gradskim resursima i samim gradom. Cijeli ovaj mandat obilježili su kratki rokovi. Zato koristim prigodu zahvaliti se stručnim službama koje su se unatoč tim kratkim rokovima držale tri važna postulata: stručnosti, profesionalnosti i transparentnosti. Nagrade su dodijeljene jednoglasno. Dogodilo se upravo ono što sam ja, kao predstavnik vlasti u žiriju i priželjkivao, da politika ne bude ta koja će morati prelomiti i preglasavati. Ovim se radom Žnjan vraća građanima.“

Gradonačelnik se zahvalio tehničkoj službi i članovima žirija na čelu s predsjednikom Vjekoslavom Ivaniševićem koji su radili u kratkim rokovima, no unatoč tome nisu izgubili na kvaliteti. Najavio je kako će već idući tjedan, na sjednici Gradskog vijeća uputit nagrađeno rješenje u proceduru kao podlogu za izradu detaljnog plana uređenja.

„Do sada nije bilo primjera da bi po natječaju i po njegovoj izložbi u roku od sedam dana išli u takvu proceduru. To je također potvrda brzih rokova i jakog tempa, postulat prema kojem ćemo i dalje raditi. Naš grad nema vremena za čekanje, u prethodnom smo razdoblju izgubili puno vremena, zato ćemo nastaviti još jače raditi na vraćanju dugova građanima koji su na Žnjanu dosad puno uložili.“

Gradonačelnik je rekao i kako je ponosan što su važni ulazni podaci koji su služili za izradu ovih natječajnih rješenja dobiveni upravo anketiranjem građana, kojih je više od šest tisuća dalo svoje razmišljanje i želje kakav Žnjan želi. Na kraju je dodao kako će se ovakvim tempom nastaviti raditi i na drugim izazovima i poslovima pred kojima se nalazi Split.

Predsjednik Ocjenjivačkog žirija Vjekoslav Ivanišević rekao je kako je ova izložba kraj jednog poglavlja u „projektu Žnjan“. „Donedavno smo znali što, sad znamo i kako. Nagrađeni rad nam je putokaz za izgradnju detaljne planske dokumentacije, a ovaj je natječaj potakao gradsku upravu da bude primjer kako se vlast treba ponašati gospodarski u odnosu na sve građane. Uključena je i ekonomska komponenta, koja je ovaj put bila naglašena. Split ima kapacitet, ima intelektualni kapacitet i mogućnosti, ali materijalno nije dorastao gradovima s kojima se volimo uspoređivati, poput Marseillea i Barcelone, moramo biti svjesni onoga što imamo i s tim moramo napraviti najviše.“

Ivanišević je dodao i kako je ocjenjivački sud odradio 12 dana u kompletu, temeljito i predano. Sve je proteklo u argumentiranom dijalogu svih članova ocjenjivačkog suda, a prvi put na razini Hrvatske javno su se otvarali nagrađeni radovi, pa su svi istovremeno saznali tko je izabran. Rekao je kako vjeruje da će dobitnici sa stručnim službama Grada odraditi dobar posao i ponuditi jednako kvalitetna rješenja kroz dvije godine.

Član žirija Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split rekao je da je Žnjan primjer, koji u Hrvatskoj postaje presedan, nova paradigma sanacije i razvijanja prostora grada i načina na koji se to može raditi, s iznimnom dinamikom te s jasnim ciljem i ophođenjem, kako stručnim tako i političkim.

„Prostor Žnjana je kompenzacija cijelom istoku Splita koji je veliki gubitnik tranzicije i koji je kroz vlastito i tuđe djelovanje postao neadekvatan za življenje, a parkovima i cijelom novom urbanom sredinom postaje nadopuna cijelom gradu, devastirani prostor postat će artikuliran i oplemenjen. Građani Splita jednog se dana neće sjećati kako je izgledao, sadašnja pustinja bit će crtica iz povijesti koja se sanirala, a doživljavat će ga kao novi vrijedan prostor grada.

Okupljene je pozdravio i direktor Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić čiji su suradnici, Ivan Jurić, Mirjana Radoš, Marin Kaliterna i Luka Mužinić osvojili prvu nagradu u ovom Natječaju. Rekao je kako su sretni i ponosni na ovaj gradski projekt, prostora koji je opterećen poviješću, a kako se nada da neće biti opterećen budućnošću. Zahvalio je Žiriju te dodao kako je ponosan na svoje mlade kolege, od kojih su mu troje i asistenti na fakultetu te je siguran da se grad ostavlja naraštajima koji će ga znati oblikovati i raditi korake naprijed.

Na koncu je Vjekoslav Ivanišević, predsjednik Ocjenjivačkog žirija proglasio izložbu otvorenom.



hr Tue Mar 06 2018 15:42:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3108292af47fe04b8b465b/80

Imotski: Modro jezero privlači sve više turista!

S ugovorom između Grada Imotskog i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko – dalmatinske županije, Gradu Imotskom omogućena je naplata ulaznica posjetiteljima na Modrom jezeru.

Kako na Modro jezero u Imotski dolazi sve veći broj turista, pojavila se i potreba za odgovarajućim objektima, koji će omogućiti, između ostalog, i inkasatorima učinkovitije i prikladnije obavljanje posla. Tako je danas dopremljena kamena kućica, koja će služiti potrebama inkasatorske službe na Modrom jezeru. 

Cijene ulaznica za posjetitelje ostaju na prošlogodišnjoj razini, a to znači da su ulaznice za individualne odrasle posjetitelje 20 kuna, ulaznice za djecu stariju od 7 godina iznose 10 kuna, a organizirane agencijske grupe plaćaju ulaznice po 15 kuna. Djeca do 7 godina starosti oslobođena su bilo kakvih financijskih izdataka. Također, posjetiteljima Modrog jezera je omogućeno i besplatno parkiranje automobila, kao i korištenje sanitarnih čvorova.

Spomenimo kako je ugostiteljski objekt na ulazu u Modro jezero iznajmio renomirani ugostitelj iz Zagreba, koji je u čitavom projektu pronašao interes i financijsku isplativost, za razliku od nekih domaćih poduzetnika. Tako se neće dogoditi ružne i nemile slike iz prethodne godine o zatvorenosti objekta u srcu turističke sezone.

Prvi pokazatelji o broju dolazaka na Modro jezero u Imotskom nagoviještaju rekordnu turističku sezonu. U prilog tome idu i dolasci brojnih turističkih skupina iz Azije, a kojih baš i nije bilo prethodnih godina. Azijati tek polako otkrivaju brojne prirodne ljepote Dalmatinske zagore, a tako i Imotske krajine. Ostaje samo za nadati se kako će razina vode u Modrom jezeru ići u prilog lokalnim turističkim planovima, jer je poznato koliko vodostaj varira, a nerijetko jezero ostane i potpuno suho. Za sada su takva strahovanja minimalna, ali prava ljetna suša tek se očekuje….


hr Mon Jun 25 2018 17:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30f40c2af47f044b8b4688/80
Foto: Grad Split

Dan državnosti proslavljen na Narodnom trgu

Intoniranjem himne „Lijepa naša“, podizanjem zastave Republike Hrvatske na Narodnom trgu i polaganjem lovor vijenca na spomen-ploču hrvatskim braniteljima započela je središnja proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.
U prigodnom govoru u Staroj gradskoj vijećnici gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako je domoljublje upravo proslava Dana državnosti s pukom stoga se danas i obilježava u srcu grada, u zgradi u kojoj su se i u kojoj će se donositi važne odluke. 

-Što je Dan državnosti našem puku, hrvatskome narodu? Čija je dužnost približiti taj važni datum? Naša! Što radimo da našim ljudima približimo Dan državnosti? To je pitanje za koje vas molim da ga nosite 
u sebi da mu pokušate naći odgovor. Kada nađete formu tog odgovora, Dan državnosti će zaživjeti, poručio je okupljenima. Nadovezao se na govor predsjednika Gradskog vijeća Igora Stanišića koji je rekao kako je temelj svega zajedništvo te pozdravio predstavnike nacionalnih manjina, koji nisu nacionalno Hrvati, ali se u ovoj zemlji osjećaju doma.   

-To zajedništvo je domoljublje. U to ime i uz cijeli niz polemičnih misli dajem vam, ako mi dopustite, dužnost promicati vrijednosti domoljublja. Iste one vrijednosti koje su sa svojom žrtvom unijeli naši branitelji čije roditelje, udovice, predstavnike od srca pozdravljam i zahvaljujem rekao je gradonačelnik Krstulović Opara. 


Splitsko-dalmatinski župan, Blaženko Boban je pak kazao kako se pita misle li branitelji da su se za ovo trebali boriti.

- Zasigurno da, zato što himnu, zastavu i domovinu ljubi svatko, neovisno o svom svjetonazoru rekao je te uz citat „Ljubi sine zemlju svoju, od nje nemoj nikud ići, nima sriće u tuđini, nije tamo ka u priči“ poručio da se tu ilustrira sve što se trebalo poslije rata odraditi, a možda nije, 
kao i pesimizam mnogih i na sve dobro u državi u njenoj mladoj i suvremenoj povijesti. 

Gradska glazba Zvonimir iz Solina potom je na Pjaci održala prigodan koncert. 

Današnje obilježavanje Dana Državnosti započelo je polaganjem vijenaca na Lovrincu ispred Središnjeg križa i na Groblju branitelja te u Parku branitelja ispred zgrade gradske uprave.
hr Mon Jun 25 2018 15:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30c3a62af47fe04b8b4610/80
Foto: PIXABAY

Današnjim danom obilježava se povijesna odluka: Hrvatska je postala neovisna i suverena

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava svake godine 25. lipnja od 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Službeni državni blagdan do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja, međutim danas se taj datum obilježava kao spomendan Dan Hrvatskoga sabora.
Odluku o slobodnom Hrvatskom putu u budućnost zaokružilo je 93,2 posto birača na tadašnjem referendumu 19. svibnja 1991. i time reklo "da" za državnu samostalnost.

“1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. (“za” 93,24% glasača)

2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ (“za” 92,18% glasača)."


Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine, no istekom roka, Hrvatska je 8. listopada 1991. raskinula državno-pravne veze s ostalim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država.

Iako Međunarodna zajednica nije odmah prihvatila raspadanje Jugoslavije, nakon velike državnopolitičke krize i okrutne agresije na Hrvatsku te velikog broja žrtava, Hrvatska je uspjela obraniti i povratiti izgubljeni teritorij u Domovinskom ratu.

Na današnji dan mnogi se prisjećaju burnog političkog vremena i u spomen tomu stavljaju hrvatsku zastavu na vidljivo mjesto svojih domova.
hr Mon Jun 25 2018 12:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30b57a2af47fe04b8b45f5/80
Foto: PIXABAY

Gradonačelnik Dukić Zadranima čestitao Dan državnosti

Gradonačelnik Branko Dukić čestitao je Dan državnosti Zadrankama i Zadranima, evo što je poručio.

Drage sugrađanke i sugrađani, dragi prijatelji, s ponosom vam čestitam Dan državnosti naše Republike Hrvatske!

Slavimo danas 27 godina od proglašenja neovisnosti i suverenosti, a sa zahvalom se prisjećamo svih koji su dali svoje živote da bismo ostvarili taj cilj.

Ujedinjeni smo bili tada, ali moramo biti i danas kako bismo Zadar i Hrvatsku učinili gradom i zemljom po mjeri svih građana, piše eZadar.hr

hr Mon Jun 25 2018 11:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .