Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9ea8642af47f66238b4678/80

Otvorena Izložba natječajnih radova za Žnjanski plato: "Žnjan kao primjer kvalitetnog upravljanja gradskim resursima"

Izložba natječajnih radova za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa otvorena je danas u atriju Banovine, a svi zainteresirani moći će je razgledavati do 16. ožujka svakim radnim danom do 15.30 sati.

Uvodnu riječ na današnjoj svečanosti otvorenja dao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pozdravivši okupljene i rekavši kako je Žnjanski plato, što je pokazao i nagrađeni rad, podijeljen u tri faze, prvu fazu nastajanja, drugu fazu čišćenja i dokidanja bezakonja te treću fazu koja počinje s današnjim danom.

"Ovo je najbolja ilustracija onog što gradska uprava u mom mandatu radi: užurbano, brzo, kvalitetno, transparentno i stručno upravljanje gradskim resursima i samim gradom. Cijeli ovaj mandat obilježili su kratki rokovi. Zato koristim prigodu zahvaliti se stručnim službama koje su se unatoč tim kratkim rokovima držale tri važna postulata: stručnosti, profesionalnosti i transparentnosti. Nagrade su dodijeljene jednoglasno. Dogodilo se upravo ono što sam ja, kao predstavnik vlasti u žiriju i priželjkivao, da politika ne bude ta koja će morati prelomiti i preglasavati. Ovim se radom Žnjan vraća građanima.“

Gradonačelnik se zahvalio tehničkoj službi i članovima žirija na čelu s predsjednikom Vjekoslavom Ivaniševićem koji su radili u kratkim rokovima, no unatoč tome nisu izgubili na kvaliteti. Najavio je kako će već idući tjedan, na sjednici Gradskog vijeća uputit nagrađeno rješenje u proceduru kao podlogu za izradu detaljnog plana uređenja.

„Do sada nije bilo primjera da bi po natječaju i po njegovoj izložbi u roku od sedam dana išli u takvu proceduru. To je također potvrda brzih rokova i jakog tempa, postulat prema kojem ćemo i dalje raditi. Naš grad nema vremena za čekanje, u prethodnom smo razdoblju izgubili puno vremena, zato ćemo nastaviti još jače raditi na vraćanju dugova građanima koji su na Žnjanu dosad puno uložili.“

Gradonačelnik je rekao i kako je ponosan što su važni ulazni podaci koji su služili za izradu ovih natječajnih rješenja dobiveni upravo anketiranjem građana, kojih je više od šest tisuća dalo svoje razmišljanje i želje kakav Žnjan želi. Na kraju je dodao kako će se ovakvim tempom nastaviti raditi i na drugim izazovima i poslovima pred kojima se nalazi Split.

Predsjednik Ocjenjivačkog žirija Vjekoslav Ivanišević rekao je kako je ova izložba kraj jednog poglavlja u „projektu Žnjan“. „Donedavno smo znali što, sad znamo i kako. Nagrađeni rad nam je putokaz za izgradnju detaljne planske dokumentacije, a ovaj je natječaj potakao gradsku upravu da bude primjer kako se vlast treba ponašati gospodarski u odnosu na sve građane. Uključena je i ekonomska komponenta, koja je ovaj put bila naglašena. Split ima kapacitet, ima intelektualni kapacitet i mogućnosti, ali materijalno nije dorastao gradovima s kojima se volimo uspoređivati, poput Marseillea i Barcelone, moramo biti svjesni onoga što imamo i s tim moramo napraviti najviše.“

Ivanišević je dodao i kako je ocjenjivački sud odradio 12 dana u kompletu, temeljito i predano. Sve je proteklo u argumentiranom dijalogu svih članova ocjenjivačkog suda, a prvi put na razini Hrvatske javno su se otvarali nagrađeni radovi, pa su svi istovremeno saznali tko je izabran. Rekao je kako vjeruje da će dobitnici sa stručnim službama Grada odraditi dobar posao i ponuditi jednako kvalitetna rješenja kroz dvije godine.

Član žirija Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split rekao je da je Žnjan primjer, koji u Hrvatskoj postaje presedan, nova paradigma sanacije i razvijanja prostora grada i načina na koji se to može raditi, s iznimnom dinamikom te s jasnim ciljem i ophođenjem, kako stručnim tako i političkim.

„Prostor Žnjana je kompenzacija cijelom istoku Splita koji je veliki gubitnik tranzicije i koji je kroz vlastito i tuđe djelovanje postao neadekvatan za življenje, a parkovima i cijelom novom urbanom sredinom postaje nadopuna cijelom gradu, devastirani prostor postat će artikuliran i oplemenjen. Građani Splita jednog se dana neće sjećati kako je izgledao, sadašnja pustinja bit će crtica iz povijesti koja se sanirala, a doživljavat će ga kao novi vrijedan prostor grada.

Okupljene je pozdravio i direktor Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić čiji su suradnici, Ivan Jurić, Mirjana Radoš, Marin Kaliterna i Luka Mužinić osvojili prvu nagradu u ovom Natječaju. Rekao je kako su sretni i ponosni na ovaj gradski projekt, prostora koji je opterećen poviješću, a kako se nada da neće biti opterećen budućnošću. Zahvalio je Žiriju te dodao kako je ponosan na svoje mlade kolege, od kojih su mu troje i asistenti na fakultetu te je siguran da se grad ostavlja naraštajima koji će ga znati oblikovati i raditi korake naprijed.

Na koncu je Vjekoslav Ivanišević, predsjednik Ocjenjivačkog žirija proglasio izložbu otvorenom.hr Tue Mar 06 2018 15:42:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bebe00d0e4938d7118b4569/80
Foto: D.N.

I malu Emu odbili su pregledati na Hitnoj u Metkoviću, umrla je par sati kasnije

Majka djevojčice ne krivi nikoga, ali i dalje ne može vjerovati da ni sekunde pažnje na Hitnoj nisu obratili njenoj djevojčici

Još jedan strašan smrtni slučaj dogodio se u Metkoviću, kad je prije dvije godine 5-godišnja djevojčica Ema Markota također, poput dječaka Gabrijela, vraćena s Hitne, a potom je nekoliko sati kasnije preminula.

Index je razgovarao s njenom majkom koja nam je ispričala što se sve događalo tog 31. listopada 2016. godine.

- Ema je dan ranije imala temperaturu 37, preko noći sam spavala s njom, ali ujutro su joj usnice poplavile. Odmah sam je odvela na Hitnu jer je naš pedijatar radio popodne. Držala sam je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, već su mi samo rekli da što njima dolazim i da trebam otići pedijatru.

Ponijeli su se kao da sam im nepotrebno došla, a dijete mi nisu ni pogledali. Potom sam se vratila na pedijatriju, a kako naš pedijatar nije radio, tako sam došla kod dr. Ksenije Kaleb kod koje prije nikad nisam bila. Sestra je odmah otvorila vrata i liječnica ju je odmah pregledala i u sekundi je znala o čemu se radi. Otišla je sa mnom do Hitne i rekla da treba zvati helikopter, čekali smo oko sat i nešto jer je puhao vjetar. Dalje nisam bila svjesna što se događa. - ispričala je Martina Markota.

"Na Hitnoj je nisu pogledali, iako nisu imali nijednog pacijenta"

Danas, kaže, ne krivi nikoga, ali i dalje ne može vjerovati da ni sekunde pažnje na Hitnoj nisu obratili njenoj djevojčici.

- Jadan onaj kojemu se ovo dogodi i tko to proživi. Ono što me boli je to što su mojoj djevojčici poplavile usne, bila mi je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, iako tada nisu imali pacijente. Ispada da mi roditelji dolazimo bez veze k njima i da dižemo paniku za svaku sitnicu. - ispričala  je Martina Markota.

Index je razgovarao i s dr. Ksenijom Kaleb, pedijatricom koja je primila djevojčicu nakon što je na Hitnoj nisu htjeli primiti.

- Djevojčica je došla s mamom kod mene nakon što su je s Hitne vratili, ja sam je odmah primila i dijete je imalo već plave usne i ruke. Imala je jako ubrzan rad srca, puls oko 170. I usne i zubni grebeni su bili modri, što je znak popuštanja srca. Potom smo brzo otišle na Hitnu. Zvali smo helikopter koji ju je odvezao u KBC Split malo prije 11. Pokušali su je stabilizirati, ali nije uspjelo. Umrla je oko 12.30 isti dan. Virus CMV (citomegalo virus) zahvatio je srce i poremetio njegov rad. Ova infekcija inače prolazi kao bezazlena respiratorna infekcija, no njoj je napao srce i napravio tešku kliničku sliku.

Možda bi se sve isto dogodilo, ali činjenica je ta da je vraćena s Hitne, a bila je životno ugrožena. Tad sam na Hitnoj sugerirala da se ne mogu vraćati ljudi bez pregleda, ali ništa se nije promijenilo. - rekla je dr. Ksenija Kaleb.

Izgubljeno preko sat vremena

Liječnici iz Doma zdravlja, koji su ranije već rekli da se dogodio i ovaj slučaj preminule djevojčice, kazali su da su liječnik ili liječnica s Hitne odmah primili dijete, kako su i trebali, onda bi vidjeli da je dijete u stanju cirkulacijskog šoka. Navode kako je izgubljeno sigurno sat vremena i to u slučaju kad je svaka minuta važna.

Navode da i u ovom slučaju ostaje pitanje što bi bilo da je došla sat i pol ranije u Split, baš kao što je bio slučaj i s preminulim 9-godišnjim dječakom.

Zvali smo voditeljicu ispostave Hitne u Metkoviću, Marijanu Matić, no nije nam se javljala na poziv. Ona je na toj funkciji bila i u vrijeme kad je djevojčica Ema Markota preminula. Cijeli članak pogledajte ovdje

hr Sat Dec 15 2018 21:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be158bf0e4938f3038b459c/80

Ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću: "Vikendom je malo liječnika..."

Tragedija se možda mogla izbjeći da su liječnici imali mogućnost sami testirati dječakovu krv u kratkom roku

Inspekcija ministarstva zdravstva traži odgovorne za smrt devetogodišnjaka iz Metkovića, koji je uslijed upale pluća - u utorak preminuo od posljedica sepse u splitskom KBC-u. Ministar zdravstva već je potvrdio: bilo je propusta.

Dva dana prije smrti, dječaka su dvaput vratili kući s Hitne u Metkoviću, gdje ga je doveo otac. Do pedijatra su uspjeli doći tek dan kasnije. No stanje mališana dotad se toliko pogoršalo – da mu više nije bilo spasa.

Dječaka je tek u ponedjeljak primila pedijatrica Doma zdravlja.

- Ono što sam iz telefonskog razgovora saznao jest da je ona prilikom sumnje na sepsu odmah reagirala i angažirala helikopterski transport. - kaže Mihovil Štimac za RTL, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Dijete je u Split stiglo u jako teškom zdravstvenom stanju.

Tragedija se možda mogla izbjeći da su liječnici imali mogućnost sami testirati dječakovu krv u kratkom roku.

- Mi to ne možemo mimo zakona sami raditi, svi ovdje nastojimo biti na dispoziciji jedni drugima, vikendom je teško organizirati službu jer malo imamo liječnika. - ističe Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Sat Dec 15 2018 19:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/585a27c51eea8f4c758b465d/80
Foto: Larmoyeux

Vjetar i snijeg stvaraju probleme u prometu: Neke ceste su zatvorene

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima

Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji te obrnuto, kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama mogu prometovati autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27).

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su:

- dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
- državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

 Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez propisne zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije. Sve sudionike u prometu molimo za razumijevanje, kao i da poštuju upute prometne policije. - izvijestio je HAK
hr Sat Dec 15 2018 19:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

Znate li zašto se cijepite protiv sezonske gripe?

Rizičnim skupinama preporučuje se cijepljenje. To su oni stariji od 65 godina, djelatnici i korisnici domova za starije, kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici
S niskim temperaturama, na vrata često pokuca i neželjeni gost – sezonska gripa. Samo prošle sezone zabilježeno je gotovo 65 tisuća oboljelih od gripe. 

Pretpostavlja se da čak do 500-tinjak ljudi godišnje u Hrvatskoj umre od posljedica gripe, no ona u velikom broju slučajeva nije službeno zabilježena pa čak ni prepoznata kao uzrok.

- Službeno je bilo prijavljenih prošle godine 30-ak slučajeva, međutim znamo da ti brojevi u realnosti budu i puno viši. Ljudi zbog komplikacija gripe jednostavno završe fatalnim ishodom tijekom cijele sezone. - kaže epidemiologinja Sanja Kurečić Filipović.

Da gripa ne bi tako završila, rizičnim skupinama preporučuje se cijepljenje. To su oni stariji od 65 godina, djelatnici i korisnici domova za starije, kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici. Ove godine odaziv cijepljenju veći je nego prošle. - piše HRT
hr Sat Dec 15 2018 18:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .