Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b44cfeacb557a6e078b4a8f/80
Foto: Facebook Grad Split

Konferencija o Mehanizmu unije održana u Splitu

U organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko u utorak, 10. srpnja, u Splitu, u hotelu Park, održana je konferencija na temu „Mehanizam Unije za civilnu zaštitu - Zaštita u službi građana“.

Konferencija o Mehanizmu unije imala je za cilj okupiti sve relevantne aktere s područja civilne zaštite kako bi se raspravljalo o novom unaprijeđenom Mehanizmu Unije, uspostavi mehanizma rescEU, kao i o postignućima lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. 

Na konferenciji je sudjelovao i Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije odgovoran za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama te ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović. U ime Grada Splita pozdrave domaćina i iskustva na ovu aktualnu temu podijelio je zamjenik gradonačelnika Nino Vela. U svom uvodnom obraćanju, Željana Zovko, zastupnica u EU parlamentu, izvjestiteljica u ime Odbora za razvoj o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, uputila je pozdrave i zahvale predstavnicima grada domaćina, osobito pohvalivši intenzivnu i konstruktivnu suradnju s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom. Izvijestila je o motiviranosti Europske unije da unaprijedi mehanizme civilne zaštite obzirom na ugroze koje zahtijevaju povećanje financijskih sredstava i ujedinjeno djelovanje članica EU-a. 


U pozdravnoj riječi zamjenik Vela zahvalio se na ukazanom povjerenju i domaćinstvu te na prilici da se na licu mjesta raspravi o problemima i izazovima s kojima se i sam Split susreo u protekloj godini, ali i u proteklom desetljeću. „Split je sve poznatija turistička destinacija i evo iza nas je uspješno odrađen prijem 200 tisuća posjetitelja tijekom Ultra Europe festivala, što je predstavljalo veliki izazov s organizacijskog, logističkog i sigurnosnog stajališta. Posao je odrađen besprijekorno i srećom bez iskustva od prošle godine kada smo se zadnjeg dana Festivala morali suočiti s vatrenom buktinjom. Početak našeg mandata bio je, da tako kažem, Ultra vatren. Ove godine, poučeni iskustvima i odličnom organizacijom, sve je odrađeno još bolje i uspješnije“ istaknuo je zamjenik Vela. 

Državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop, podvukao je uspostavu koordiniranog sustava Domovinske sigurnosti kao jedan od prioriteta Vlade te se zahvalio svim dionicima koji daju doprinos  i potporu uspostavi sustava nacionalne sigurnosti, pri čemu civilna zaštita predstavlja iznimno bitan segment.  

Christos Stylianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije pohvalio je napore Hrvatske i korake koji su učinjeni na unaprjeđenju sustava civilne zaštite.  Osobito je istaknuo hrvatsku spremnost za pomoć i solidarnost koja 'ovu zemlji čini uistinu velikom'.  

Najvažnija poruka njegova obraćanja ipak se odnosi na nužnost zajedničkog djelovanja na razini Europske unije obzirom da pojedinačno države više nisu u stanju efikasno odgovoriti na ugroze, osobito povezane s klimatskim promjenama. „Trenutna stvarnost zahtjeva kolektivni odgovor. Nacionalni sustavi to ne mogu više nadomjestiti. Mi smo obitelj u kojoj svatko ima različite uloge, jednako važne za različita područja i jedan zajednički cilj: sačuvati naše područje, stanovništvo, okoliš, naše gradove, zemlje, naš zajednički dom, a taj dom je Europa. Klimatske promjene su na djelu i tu više ne pomaže ni najbolja priprema pojedinih zemalja. Zato treba zajednički odgovor Europske unije. Mi trebamo Europu koja nas štiti. Danas više nego ikada. U tom smislu idu prijedlozi unaprjeđenja sustava koje će pratiti i povećanje budžeta iz proračuna EU na 200 milijuna eura godišnje. Uz to, zajedničko djelovanje, nacionalna odgovornost i prevencija na lokalnom i regionalnom nivou trebali bi dati rezultate na unaprjeđenju mehanizama civilne zaštite“ zaključio je povjerenik Stylianides.   

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović istaknuo je kvalitetu ljudskih resursa, obučenost i domoljublje kao glavne odrednice nacionalnog sustava zaštite. Podvukao je da nas vrijednost kulturnih dobara obvezuje da se o njima brinemo i štitimo ih od ugroze. Istaknuo je važnost primjene načela jedinstva i solidarnosti u borbi, ne samo protiv terorizma, već i svih ostalih oblika ugroze, kao što su požari s kojima imamo nedavnih iskustava.  Informirao je o uspostavi operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama i stožera za provedbu mjera sigurnosti u Zadru te podsjetio na jedinstveni projekt brige  o sigurnosti turista na kojem surađujemo sa slovačkim vatrogascima.  Naglasio je dalje kako je hrvatski pristup sveobuhvatan, ali je svakako dobro znati da postoje EU mehanizmi koji će efikasno odgovoriti i pomoći u izvanrednim okolnostima. Pozdravio je povećanje financiranja sustava civilne zaštite iz proračuna EU koji će za razdoblje 2018-2020 iznositi 200 milijuna eura (sa sadašnjih 50ak). Ciljevi Hrvatske, zaključio je, usmjereni su na nadgradnju nacionalnog sustava civilne zaštite te analizu i praćenje rizika, dakle prevenciju. 


Na panelu čija je tema bila „Šumski požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2017.“ sudjelovao je, uz župana Blaženka Bobana, predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera i državnog tajnika Jakopa i zamjenik gradonačelnika Vela, te su zajednički iznijeli iskustva s velikih požara na ovom području koji su 7 dana prijetili stanovništvu i imovini. 

„Naš najveći uspjeh je što nismo imali ljudskih žrtava i što je materijalna šteta relativno mala. Sustav je možda u nekim stvarima manjkav, ali smo dali sve od sebe. Temeljem tog iskustva ove smo godine još bolje pripremljeni, zajedno sa susjednim gradovima i općinama obavili smo sanaciju opožarenog područja, što je najbolja mjera protupožarne zaštite. Pojačali smo našu vatrogasnu postrojbu novim vozilom i zaposlili još 30 vatrogasaca. Unaprijeđen je još čitav niz detalja u sustavu“ zaključio je zamjenik Vela. 

Župan Boban je raspravu o požarima duhovito zaključio dobrim željama Vatrenima na predstojećoj polufinalnoj utakmici na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

hr Tue Jul 10 2018 17:27:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf51b0f0e49386b1f8b457e/80

Nevrijeme u Splitu: Voda poplavila objekte, vatrogasci imali dvadesetak intervencija

Kako su izvijestili iz splitskog Centra 112, u samo pola sata u Splitu je palo 30-ak litara kiše po četvornome metru
Kišno nevrijeme pogodilo je sinoć Split. Velike količine oborina izbacivale su šahte u dijelovima grada, a dio Kaštelanske ulice na Poljudu je bio pod vodom gdje je bilo najkritičnije.

Zbog poplava su morali intervenirati i vatrogasci, i to na dvadesetak mjesta, kako bi ispumpali vodu koja je ušla u prizemlje nekih objekta. Zbog velike količine vode, i promet je bio otežan. 

Kako su izvijestili iz splitskog Centra 112, u samo pola sata u Splitu je palo 30-ak litara kiše po četvornome metru.
hr Wed Nov 21 2018 09:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf505850e4938971b8b4638/80
Foto: Facebook

Gradonačelnik Vrgorca otpustio višak djelatnika iz administracije i od njihovih soba proširio vrtić

Sada nemamo administraciju zbog racionalizacije, ali imamo stručno osoblje za djecu
Gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić se putem Facebook-a pohvalio kako su otpuštanjem viška djelatnika iz administracije, proširili dječji vrtić. Odnosno razbili su i spojili sve urede administracije te napravili dodatnu prostoriju za još jednu grupu djece

- Kada su nam građani dali povjerenje dočekao nas je kaos u dječjem vrtiću. Nismo imali pedagoga ili stručne osobe ali smo imali višak administracije. Uveli smo red. Sada nemamo administraciju zbog racionalizacije, ali imamo stručno osoblje za djecu. Prozivani smo godinu dana da samo protuzakonito otpustili višak djelatnika iz administracije koji su inače zaposleni protivno Pedagoškom standardu.

Danas je došla sudska presuda za jedno administrativno radno mjesto koje smo ukinuli. Sud kaže da smo sve proveli po zakonu. Nakon racionalizacije administrativnih mjesta, razbili smo i spojili sve urede administracije i napravili dodatnu prostoriju za još jednu grupu djece. - napisao je.


hr Wed Nov 21 2018 08:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf47b510e4938ff1d8b45cb/80

Jako nevrijeme pogodilo Split i okolicu

Kiša i grmljavina u večernjim satima...
Kišno nevrijeme pogodilo je Split oko 21 sata. Velike količine oborina izbacivale su šahte u dijelovima grada, a dio Kaštelanske ulice na Poljudu je bio pod vodom. Zbog poplava su morali intervenirati i vatrogasci. 

Slična situacija pogodila je Makarsku u noći sa ponedjeljka na utorak, zbog čega su makarski vatrogasci imali pune ruke posla. hr Tue Nov 20 2018 22:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5808cd741eea8f256b8b467a/80

Građani užasnuti potezom ministrice: 'Kad misliš da su sve gluposti ispucali oni opet iznenade'

U Republici Hrvatskoj registrirano je 1200 udomiteljskih obitelji u kojima je 2290 djece

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je u utorak kako će, povodom Međunarodnog dana djeteta, organizirati "zamjenu uloga". Tako će ministrica Nada Murganić provesti jedan dan kao dijete u udomiteljskoj obitelji. Osim što će glumiti "dijete", ministrica će sudjelovati u izradi predstave "Ježeva kućica", pišu vijesti.hr.

Ministarstvo je objavilo kako je riječ o zamjeni uloga koju rade svake godine te kako je prošle godine jedna djevojčica dobila priliku biti ministrica. Kako javlja reporterka, ministrica Murganić u udomiteljskoj obitelji s dvoje djece tijekom jutra je radila princes krafne. 

Građani iznenađeni

Ovogodišnja se inicijativa Ministarstva nije svidjela građanima koji su ovu odluku o zamjeni uloga nazvali sramotnom. Na našim su društvenim mrežama mahom iskazivali nezadovoljstvo.

Iako se našao pokoji komentar podrške ministrici poput ovog: "Ovo se ne događa svaki dan, imajte razumijevanja za njen pothvat!", građani Hrvatske uglavnom nisu zadovoljni potezom ministrice.

"Neka provede dan sa nekim beskućnikom koji je ostao na ulici zbog propale firme, a nakon toga i bez stana jer nije mogao vraćati kredit", stoji u jednom od komentara.

"Hrvatska je postala besplatno kazalište političara", stoji u drugom komentaru. 

"Nikad, ni u najgoroj noćnoj mori, nisam mogao predvidjeti da ću jednog dana doživjeti da živim u stripu Alan Ford!", napisao je još jdan čitatelj.

"Kad pomisliš da su ispucali cijeli repertoar nebuloza i bolestina.... oni nas iznova iznenade", stoji u još jednom komentaru.

"Da ima poštene namjere poslala bi svoje dijete ili unuka mjesec dana u problematične udomiteljske obitelji, naravno ne s novinarima i pod pravim imenom, podrazumjeva se, i da im ne bude dojavljeno od strane prodavača državnih interesa. Pametni znaju da je ovo glupi igrokaz. Bolje bi joj bilo da se barem na nekoliko dana pretvori u ono za što je masno plaćamo i da zastupa interese onih zbog kojih je imenovana", poručuje još jedan čitatelj.

"Bolje bi bilo da bude udomitelj na mjesec dana, pa da vidi s kojim se sve problemima moraju nositi", stoji među komentarima.

"Kakav cirkus od države", napisao je jedan čitatelj.

"Kad misliš da su sve gluposti ispucali oni idu u još gore i veće imali tome kraja", stoji u jednom komentaru.

"A zašto ne bi probala udomiti jedno dijete? Pa da vidi kakva je sve procedura, kladim se da bi odustala od udomljavanja", napisala je još jedna čitateljica. 

"Ovo dijete više podsjeća na Grinča koji ide ukrast Božić", komentirao je čitatelj.

"Njihovim budalaštinama nema kraja"; "Stvarno su poceli pristizati jahaci apokalipse....sve ludo"; "A hoće oni znati da je to ona ili će se prerušiti!"; "Kakva je ovo glupost"; "Tragikomedija od države, da nije žalosno bilo bi smješno"; " Ovo ima samo u našoj državi"....

hr Tue Nov 20 2018 18:40:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .