Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b44cfeacb557a6e078b4a8f/80
Foto: Facebook Grad Split

Konferencija o Mehanizmu unije održana u Splitu

U organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko u utorak, 10. srpnja, u Splitu, u hotelu Park, održana je konferencija na temu „Mehanizam Unije za civilnu zaštitu - Zaštita u službi građana“.

Konferencija o Mehanizmu unije imala je za cilj okupiti sve relevantne aktere s područja civilne zaštite kako bi se raspravljalo o novom unaprijeđenom Mehanizmu Unije, uspostavi mehanizma rescEU, kao i o postignućima lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. 

Na konferenciji je sudjelovao i Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije odgovoran za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama te ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović. U ime Grada Splita pozdrave domaćina i iskustva na ovu aktualnu temu podijelio je zamjenik gradonačelnika Nino Vela. U svom uvodnom obraćanju, Željana Zovko, zastupnica u EU parlamentu, izvjestiteljica u ime Odbora za razvoj o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, uputila je pozdrave i zahvale predstavnicima grada domaćina, osobito pohvalivši intenzivnu i konstruktivnu suradnju s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom. Izvijestila je o motiviranosti Europske unije da unaprijedi mehanizme civilne zaštite obzirom na ugroze koje zahtijevaju povećanje financijskih sredstava i ujedinjeno djelovanje članica EU-a. 


U pozdravnoj riječi zamjenik Vela zahvalio se na ukazanom povjerenju i domaćinstvu te na prilici da se na licu mjesta raspravi o problemima i izazovima s kojima se i sam Split susreo u protekloj godini, ali i u proteklom desetljeću. „Split je sve poznatija turistička destinacija i evo iza nas je uspješno odrađen prijem 200 tisuća posjetitelja tijekom Ultra Europe festivala, što je predstavljalo veliki izazov s organizacijskog, logističkog i sigurnosnog stajališta. Posao je odrađen besprijekorno i srećom bez iskustva od prošle godine kada smo se zadnjeg dana Festivala morali suočiti s vatrenom buktinjom. Početak našeg mandata bio je, da tako kažem, Ultra vatren. Ove godine, poučeni iskustvima i odličnom organizacijom, sve je odrađeno još bolje i uspješnije“ istaknuo je zamjenik Vela. 

Državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop, podvukao je uspostavu koordiniranog sustava Domovinske sigurnosti kao jedan od prioriteta Vlade te se zahvalio svim dionicima koji daju doprinos  i potporu uspostavi sustava nacionalne sigurnosti, pri čemu civilna zaštita predstavlja iznimno bitan segment.  

Christos Stylianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije pohvalio je napore Hrvatske i korake koji su učinjeni na unaprjeđenju sustava civilne zaštite.  Osobito je istaknuo hrvatsku spremnost za pomoć i solidarnost koja 'ovu zemlji čini uistinu velikom'.  

Najvažnija poruka njegova obraćanja ipak se odnosi na nužnost zajedničkog djelovanja na razini Europske unije obzirom da pojedinačno države više nisu u stanju efikasno odgovoriti na ugroze, osobito povezane s klimatskim promjenama. „Trenutna stvarnost zahtjeva kolektivni odgovor. Nacionalni sustavi to ne mogu više nadomjestiti. Mi smo obitelj u kojoj svatko ima različite uloge, jednako važne za različita područja i jedan zajednički cilj: sačuvati naše područje, stanovništvo, okoliš, naše gradove, zemlje, naš zajednički dom, a taj dom je Europa. Klimatske promjene su na djelu i tu više ne pomaže ni najbolja priprema pojedinih zemalja. Zato treba zajednički odgovor Europske unije. Mi trebamo Europu koja nas štiti. Danas više nego ikada. U tom smislu idu prijedlozi unaprjeđenja sustava koje će pratiti i povećanje budžeta iz proračuna EU na 200 milijuna eura godišnje. Uz to, zajedničko djelovanje, nacionalna odgovornost i prevencija na lokalnom i regionalnom nivou trebali bi dati rezultate na unaprjeđenju mehanizama civilne zaštite“ zaključio je povjerenik Stylianides.   

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović istaknuo je kvalitetu ljudskih resursa, obučenost i domoljublje kao glavne odrednice nacionalnog sustava zaštite. Podvukao je da nas vrijednost kulturnih dobara obvezuje da se o njima brinemo i štitimo ih od ugroze. Istaknuo je važnost primjene načela jedinstva i solidarnosti u borbi, ne samo protiv terorizma, već i svih ostalih oblika ugroze, kao što su požari s kojima imamo nedavnih iskustava.  Informirao je o uspostavi operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama i stožera za provedbu mjera sigurnosti u Zadru te podsjetio na jedinstveni projekt brige  o sigurnosti turista na kojem surađujemo sa slovačkim vatrogascima.  Naglasio je dalje kako je hrvatski pristup sveobuhvatan, ali je svakako dobro znati da postoje EU mehanizmi koji će efikasno odgovoriti i pomoći u izvanrednim okolnostima. Pozdravio je povećanje financiranja sustava civilne zaštite iz proračuna EU koji će za razdoblje 2018-2020 iznositi 200 milijuna eura (sa sadašnjih 50ak). Ciljevi Hrvatske, zaključio je, usmjereni su na nadgradnju nacionalnog sustava civilne zaštite te analizu i praćenje rizika, dakle prevenciju. 


Na panelu čija je tema bila „Šumski požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2017.“ sudjelovao je, uz župana Blaženka Bobana, predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera i državnog tajnika Jakopa i zamjenik gradonačelnika Vela, te su zajednički iznijeli iskustva s velikih požara na ovom području koji su 7 dana prijetili stanovništvu i imovini. 

„Naš najveći uspjeh je što nismo imali ljudskih žrtava i što je materijalna šteta relativno mala. Sustav je možda u nekim stvarima manjkav, ali smo dali sve od sebe. Temeljem tog iskustva ove smo godine još bolje pripremljeni, zajedno sa susjednim gradovima i općinama obavili smo sanaciju opožarenog područja, što je najbolja mjera protupožarne zaštite. Pojačali smo našu vatrogasnu postrojbu novim vozilom i zaposlili još 30 vatrogasaca. Unaprijeđen je još čitav niz detalja u sustavu“ zaključio je zamjenik Vela. 

Župan Boban je raspravu o požarima duhovito zaključio dobrim željama Vatrenima na predstojećoj polufinalnoj utakmici na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

hr Tue Jul 10 2018 17:27:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55a0e1ac3b94ea0b008b4e4d/80
Foto: Darko Tomas / CROPIX

HAK- Lučko: Kilometarske kolone

Kolona kod naplatnih postaja Lučko u smjeru mora, iz smjera Buzina duga je oko osam kilometara, a iz smjera Jankomira oko šest te se povećavaju izvijestio je nešto poslije 9 sati HAK.

Promet je vrlo gust na većini cesta u smjeru mora, duž Jadranske magistrale (D8), zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, u trajektnim lukama kao i na graničnim prijelazima. Na autocestama su česti povremeni kraći zastoji u blizini odmorišta i čvorova.

HAK vozačima savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila. 

Na  A1 Zagreb-Split-Ploče pojačan je  priljev vozila ; kolona u pokretu kod naplatnih postaja Lučko u smjeru mora, iz smjera Buzina kolona je duga oko 8 km, iz smjera Jankomira duga je oko 6 km (povećavaju se),   kolona u pokretu je između Lučkog i Bosiljeva 2 u smjeru mora.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj promet je pojačan u smjeru Zagreba.

Na autocesta A3 Bregana-Lipovac promet pojačan u smjeru istoka; kolona osobnih vozila kod GP Bajakovo u smjeru Srbije duga je oko dva kilometra .

Autocesta A4 Goričan-Zagreb: kod naplatnih postaja Sv. Helena u smjeru Zagreba kolona je duga oko 500 m.  Na autocestai A7 GP Rupa-čvor Diračje zbog pojačanog prometa zastoji su kod naplatnih postaja Rupa u smjeru mora i na GP Rupa u smjeru Slovenije.

A8 Istarski ipsilon- zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je duga oko četiri km, dijelom se proteže i na Istarski ipsilon; kod tunela Učka nema dužih čekanja.

Na Krčkom mostu  promet je srednje gust.

hr Sat Jul 21 2018 11:04:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b33fc78d0a4530c008b4613/80

MZO: Škole uključene u eksperimentalni program dobivaju besplatan mobilni internet

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) potpisalo je u sklopu provedbe eksperimentalnoga pilot-programa Škola za život ugovore o suradnji s tri hrvatska teleoperatera koji će učenicima i nastavnicima 74 škole u kojima će se program provoditi osigurati pristup digitalnim obrazovnim sadržajima bežičnim pristupom internetu.

Ugovor je potpisan s HT-om, Tele2 i Vipnetom koji će, kako je priopćio MZO, za školsku godinu 2018./2019. svim učenicima i nastavnicima škola u kojima će se provoditi eksperimentalni program Škola za život, a koji izaberu korištenje besplatnih sadržaja teleoperatera, osigurati SIM karticu i besplatan pristup određenim mrežnim stranicama s obrazovnim sadržajima za 2 GB prometa mjesečno.

Zahvalivši teleoperaterima na uključivanju u projekt, ministrica Blaženka Divjak podsjetila je i na to da se u sve osnovne škole u petim i šestim razredia uvodi informatika kao obvezan predmet te da je u suradnji s IRIM-om u ovoj školskoj godini osigurano 45.000 micro:bitova za nastavu u osnovnim školama diljem Hrvatske.

"Sve je to dio digitalne transformacije škola jer naši učenici zaslužuju jednake šanse kao njihovi vršnjaci u drugim EU zemljama. Ovo je sjajan primjer kvalitetne suradnje gospodarstva i države", istaknula je ministrica.

Zadovoljstvo uključivanjem u projekt izrazili su i predstavnici teleoperatera direktor Sektora marketinga za privatne korisnike HT-a Richard Brešković, direktorica za marketing proizvoda i strategiju Tele2 Hrvatska Monika Majstorović i direktor marketinga Vipneta Lordan Kondić naglašavajući važnost razvoja STEM-a, unaprjeđenja digitalne pismenosti te uvođenja interaktivnoga pristupa učenju.

hr Sat Jul 21 2018 11:01:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590c61b9b47398c3728b46b3/80
Foto: Pixabay

Kakvo nas vrijeme čeka: Nestabilno i vruće

Unatoč nedostatku velike vrućine, i ova postojeća bila je dovoljna da prognostičari DHMZ-a za splitsko i dubrovačko područje objave upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.
Na žalost, ili sreću, kako za koga - vrijeme nastavlja dosadašnjim ritmom - relativno toplo, ali ne i odviše vruće, te u većini krajeva Hrvatske promjenljivo, pa će već u subotu, te osobito u nedjelju i ponedjeljak pljuskova i grmljavine biti u mnogim mjestima, najprije u zapadnim krajevima, zatim i drugdje, osim možda na krajnjem jugu, gdje bi se lako moglo dogoditi da mjestimice ne padne ni kap. Uostalom, u Dubrovniku je posljednja kiša pala još 30. lipnja navečer, a istodobno je u dosadašnjem dijelu srpnja u nekim mjestima više dana s kišom nego bez nje.

Unatoč nedostatku velike vrućine, i ova postojeća bila je dovoljna da prognostičari DHMZ-a za splitsko i dubrovačko područje objave upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Osim toga, objavili su i upozorenja za izraženije pljuskove i grmljavinu u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, vidljiva i u europskom MeteoAlarm sustavu.

Subota - nestabilno, vruće...

U istočnoj Hrvatskoj
 neće posvuda biti poslijepodnevnih pljuskova, ali je teško tvrditi gdje hoće, gdje neće. Najveća je vjerojatnost u zapadnoj Slavoniji i Podravini, a najmanja u Srijemu. Uz uglavnom slab vjetar, temperatura porast će od ujutro najnižih 15 do 18 °C, do poslijepodne najviših oko 32 °C.

U središnjoj Hrvatskoj subotnje jutro malo toplije, dan pak manje vruć, uz već od jutra oblačnije vrijeme, zatim i vjetrovitije nego u petak. Gdjekoja kišna kap moguća je već prijepodne, a osobito će poslijepodne biti lokalnih pljuskova i grmljavine.

U drugom dijelu dana nestabilno će biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, posebice u Gorskome kotaru, Istri i oko Rijeke, dok će prema jugu cijeli dan biti suho, uz malo ili nimalo oblaka. Nakon jutarnjeg burina i istočnjaka zapuhat će slabo, samo rijetko i umjereno jugo, uz koje će more biti većinom malo valovito. Temperatura ujutro od 13 do 17 °C, uz more od 20 do 23 °C, a poslijepodne od 30 do 32 °C, samo u gorju malo niža - podjednaka temperaturi mora.

Svježije more, ali topliji zrak bit će u Dalmaciji, gdje će se mjeriti i oko 33 °C, u Splitu već četvrti dan uzastopno, a i noć bi nekima mogla biti neugodno topla, podjednaka prošloj. Bit će sunčano, veći dio dana mjestimice i bez oblačka, ali uz slabo do umjereno jugo, uz koje će more biti malo valovito, prema otvorenome i umjereno. 

na jugu Hrvatske stabilno, vedro ili samo malo oblačno, uz uglavnom slabo jugo i malo valovito more temperature oko 23 °C. Istodobno će najniža temperatura zraka biti od 24 do 26 °C, u unutrašnjosti oko 20 °C, a najviša od 32 do 34 °C.

Od nedjelje manje toplo, uz još češće nestabilnosti

U nedjelju i početkom novoga tjedna na kopnu 
će rijetko gdje biti vruće, uglavnom u Dalmaciji. Bit će nestabilno, uz svakodnevne sunčane sate, ali i povremene mjestimične pljuskove. Sredinom novoga tjedna povećava se vjerojatnost za ponovno stabilnije dane, kasnije ponovno i vruće. 

I na Jadranu poslije subote slijede manje topli dani, ali ne i noći, najprije uz jugo, zatim sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje i buru. Osim na sjevernom dijelu, pljuskova i grmljavine bit će i na srednjem Jadranu, a u ponedjeljak vjerojatno i mjestimice na jugu. Od utorka ponovno stabilnije, većinom i vruće, ali ne odviše. 
hr Sat Jul 21 2018 07:55:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e88aa8b47398ad0a8b4574/80

Sezona godišnjih odmora: Policija savjetuje vozače da na put kreću odmorni i s ispravnim vozilom

S dolaskom većeg broja turista i rastom prometa na cestama tijekom ljeta, iz godine u godinu raste broj prometnih nesreća pa policija poziva vozače da se pridržavaju prometnih propisa te da na put kreću s ispravnim vozilom, odmorni i informirani o stanju na cestama.

Prije polaska na godišnji odmor potrebno je na vozilu provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i njihov tlak, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača i posjedovanje potrebne opreme.

Važno je također informirati se prije putovanja o vremenskim prilikama i stanju na cestama, te na put krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena.

Policija također poziva vozače da, ako je moguće, izbjegavaju polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi, kao što su petak popodne, subota ujutro i nedjelja poslijepodne.

Vozače se podsjeća da ne smiju piti alkohol prije ni tijekom vožnje, da sigurnosni pojas treba koristiti na svim sjedalima u vozilu i da djeca moraju na siguran način biti smještena u vozilu.

Možda zvuči kao fraza, ali je radi vlastite i tuđe sigurnosti potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, a posebice oprezan treba biti kod prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja jer cesta tada postaje skliska što produljuje zaustavni put.

Uz ograničenja brzine kretanja, vozači trebaju poštivati ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama.

Dobar vozač držat će na autocesti potreban razmak i neće požurivati vozila ispred sebe. Također će se pridržavati pravila po kojima je desna traka namijenjena za vožnju a lijeva samo za pretjecanje, neće se zaustavljati na autocesti, neće voziti 'slalom', ulaziti u rizična pretjecanja niti će pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi.

U slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, policija savjetuje vozačima da stanu i odmore se. Vozače također poziva da ne koriste mobitel u vožnji, a ako im je to već neophodno onda bi trebali koristiti uređaj za razgovor bez upotrebe ruku.

Većina prometnih nesreća događa se zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa, upozorilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, napominjući da poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti na važnijim cestovnim pravcima prema moru, na prilazima većim turističkim središtima, te posebice na autocestama i važnijim državnim cestama.

Posebnu pozornost policija će posvetiti vozačima koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama.

S ciljem veće protočnosti cestovnog prometa policija će stalno a posebice preko vikenda uspostavljati fizičko upravljanje prometom na opterećenim mjestima, primjerice izlazima s autocesta, čvorištima i trajektnim pristaništima. Policijski službenici Ravnateljstva policije će tijekom većih gužvi helikopterom nadzirati prometne tokove i organizaciju upravljanja prometom.

hr Sat Jul 21 2018 07:55:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .