Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b44cfeacb557a6e078b4a8f/80
Foto: Facebook Grad Split

Konferencija o Mehanizmu unije održana u Splitu

U organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko u utorak, 10. srpnja, u Splitu, u hotelu Park, održana je konferencija na temu „Mehanizam Unije za civilnu zaštitu - Zaštita u službi građana“.

Konferencija o Mehanizmu unije imala je za cilj okupiti sve relevantne aktere s područja civilne zaštite kako bi se raspravljalo o novom unaprijeđenom Mehanizmu Unije, uspostavi mehanizma rescEU, kao i o postignućima lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. 

Na konferenciji je sudjelovao i Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije odgovoran za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama te ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović. U ime Grada Splita pozdrave domaćina i iskustva na ovu aktualnu temu podijelio je zamjenik gradonačelnika Nino Vela. U svom uvodnom obraćanju, Željana Zovko, zastupnica u EU parlamentu, izvjestiteljica u ime Odbora za razvoj o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, uputila je pozdrave i zahvale predstavnicima grada domaćina, osobito pohvalivši intenzivnu i konstruktivnu suradnju s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom. Izvijestila je o motiviranosti Europske unije da unaprijedi mehanizme civilne zaštite obzirom na ugroze koje zahtijevaju povećanje financijskih sredstava i ujedinjeno djelovanje članica EU-a. 


U pozdravnoj riječi zamjenik Vela zahvalio se na ukazanom povjerenju i domaćinstvu te na prilici da se na licu mjesta raspravi o problemima i izazovima s kojima se i sam Split susreo u protekloj godini, ali i u proteklom desetljeću. „Split je sve poznatija turistička destinacija i evo iza nas je uspješno odrađen prijem 200 tisuća posjetitelja tijekom Ultra Europe festivala, što je predstavljalo veliki izazov s organizacijskog, logističkog i sigurnosnog stajališta. Posao je odrađen besprijekorno i srećom bez iskustva od prošle godine kada smo se zadnjeg dana Festivala morali suočiti s vatrenom buktinjom. Početak našeg mandata bio je, da tako kažem, Ultra vatren. Ove godine, poučeni iskustvima i odličnom organizacijom, sve je odrađeno još bolje i uspješnije“ istaknuo je zamjenik Vela. 

Državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop, podvukao je uspostavu koordiniranog sustava Domovinske sigurnosti kao jedan od prioriteta Vlade te se zahvalio svim dionicima koji daju doprinos  i potporu uspostavi sustava nacionalne sigurnosti, pri čemu civilna zaštita predstavlja iznimno bitan segment.  

Christos Stylianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije pohvalio je napore Hrvatske i korake koji su učinjeni na unaprjeđenju sustava civilne zaštite.  Osobito je istaknuo hrvatsku spremnost za pomoć i solidarnost koja 'ovu zemlji čini uistinu velikom'.  

Najvažnija poruka njegova obraćanja ipak se odnosi na nužnost zajedničkog djelovanja na razini Europske unije obzirom da pojedinačno države više nisu u stanju efikasno odgovoriti na ugroze, osobito povezane s klimatskim promjenama. „Trenutna stvarnost zahtjeva kolektivni odgovor. Nacionalni sustavi to ne mogu više nadomjestiti. Mi smo obitelj u kojoj svatko ima različite uloge, jednako važne za različita područja i jedan zajednički cilj: sačuvati naše područje, stanovništvo, okoliš, naše gradove, zemlje, naš zajednički dom, a taj dom je Europa. Klimatske promjene su na djelu i tu više ne pomaže ni najbolja priprema pojedinih zemalja. Zato treba zajednički odgovor Europske unije. Mi trebamo Europu koja nas štiti. Danas više nego ikada. U tom smislu idu prijedlozi unaprjeđenja sustava koje će pratiti i povećanje budžeta iz proračuna EU na 200 milijuna eura godišnje. Uz to, zajedničko djelovanje, nacionalna odgovornost i prevencija na lokalnom i regionalnom nivou trebali bi dati rezultate na unaprjeđenju mehanizama civilne zaštite“ zaključio je povjerenik Stylianides.   

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović istaknuo je kvalitetu ljudskih resursa, obučenost i domoljublje kao glavne odrednice nacionalnog sustava zaštite. Podvukao je da nas vrijednost kulturnih dobara obvezuje da se o njima brinemo i štitimo ih od ugroze. Istaknuo je važnost primjene načela jedinstva i solidarnosti u borbi, ne samo protiv terorizma, već i svih ostalih oblika ugroze, kao što su požari s kojima imamo nedavnih iskustava.  Informirao je o uspostavi operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama i stožera za provedbu mjera sigurnosti u Zadru te podsjetio na jedinstveni projekt brige  o sigurnosti turista na kojem surađujemo sa slovačkim vatrogascima.  Naglasio je dalje kako je hrvatski pristup sveobuhvatan, ali je svakako dobro znati da postoje EU mehanizmi koji će efikasno odgovoriti i pomoći u izvanrednim okolnostima. Pozdravio je povećanje financiranja sustava civilne zaštite iz proračuna EU koji će za razdoblje 2018-2020 iznositi 200 milijuna eura (sa sadašnjih 50ak). Ciljevi Hrvatske, zaključio je, usmjereni su na nadgradnju nacionalnog sustava civilne zaštite te analizu i praćenje rizika, dakle prevenciju. 


Na panelu čija je tema bila „Šumski požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2017.“ sudjelovao je, uz župana Blaženka Bobana, predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera i državnog tajnika Jakopa i zamjenik gradonačelnika Vela, te su zajednički iznijeli iskustva s velikih požara na ovom području koji su 7 dana prijetili stanovništvu i imovini. 

„Naš najveći uspjeh je što nismo imali ljudskih žrtava i što je materijalna šteta relativno mala. Sustav je možda u nekim stvarima manjkav, ali smo dali sve od sebe. Temeljem tog iskustva ove smo godine još bolje pripremljeni, zajedno sa susjednim gradovima i općinama obavili smo sanaciju opožarenog područja, što je najbolja mjera protupožarne zaštite. Pojačali smo našu vatrogasnu postrojbu novim vozilom i zaposlili još 30 vatrogasaca. Unaprijeđen je još čitav niz detalja u sustavu“ zaključio je zamjenik Vela. 

Župan Boban je raspravu o požarima duhovito zaključio dobrim željama Vatrenima na predstojećoj polufinalnoj utakmici na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

hr Tue Jul 10 2018 17:27:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Posebna regulacija prometa za vrijeme utakmice Hajduka i Gorice

Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.
U subotu, 23. veljače 2019. s početkom u 17.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK„Gorica“.
 
Od 13.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 15.30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Fri Feb 22 2019 15:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e88aa8b47398ad0a8b4574/80

Pao informatički sustav MUP-a: Šalteri ne rade, na granicama velike kolone

Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog.

Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.

Mole se građani, koji su se zatekli na graničnim prijelazima i u šalter salama upravnih poslova, za razumijevanje i strpljenje.

hr Fri Feb 22 2019 14:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

Vozači, oprezno!: Policija provodi pojačane aktivnosti nadzora prometa

Sve sudionike u prometu policija podsjeća na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno da se pridržavaju prometnih propisa te da odgovornim ponašanjem doprinosu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu

Kao i prethodnih, tako će se  i ovog  vikenda  na području  Policijske uprave splitsko-dalmatinske  provodit  pojačane aktivnosti nadzora prometa u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. 

Aktivnosti će se usmjeriti  na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja  kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa nepropisne uporabe mobitela, te drugih  teških prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.

Sve sudionike u prometu policija podsjeća na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno da se pridržavaju prometnih propisa te da odgovornim ponašanjem doprinosu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu. 

Prilikom sudjelovanja u prometu pazite na sebe i druge!

hr Fri Feb 22 2019 14:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4b4ea50e49385b8a8b45e7/80

Predsjednica pomilovala Huanita Luksetića: ''Sretan je, ali nije mu dobro''

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je Huanita Luksetića osuđenog na dvije godine zatvora zbog posjedovanja marihuane

Odluka Predsjednice Republike Hrvatske o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba dostavit će se Ministarstvu pravosuđa. Temeljem Zakona o pomilovanju, Ministarstvo pravosuđa dužno je obavijestiti podnositelja molbe o Odluci Predsjednice Republike. Odluka Predsjednice Republike Hrvatske o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u „Narodnim novinama“.

Odvjetnika Huanita Luksetića Vladimir Gredelj rekao je da je čuo za odluku o pomilovanju. Na pitanje kako ju je komentirao Huanito, Gredelj je odgovorio da je zadovoljan, ali da je u posebnom stanju. ''Nije mu dobro, otkad se ne liječi stanje mu se pogoršalo, ali za to nitko neće odgovarati'', rekao je.

Huanito Luksetić boluje od multiple skleroze, a marihuanu je uzgajao za ulje koje je konzumirao radi ublažavanja simptoma te teške kronične bolesti. Sutkinji je bila sporna količina od 15 kilograma, pa ga je odlučila poslati iza rešetaka i osuđen je na dvije godine bezuvjetnog zatvora.

Huanitov odvjetnik podnio je službenu molbu za pomilovanje, a Predsjednica je najavila da će ga pomilovati čim dođe dokumentacija što je danas i učinila. - piše Dnevnik

hr Fri Feb 22 2019 13:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .