Ivan Veštić: HAS je svake godine zakinut za osam milijuna kuna

“Svake godine Hrvatski atletski savez ostane zakinut za oko osam milijuna kuna, jer to su naši novci koje su zaradili ljudi na terenu, koje je zaradila atletika, a koji ne dolaze atletici. Mi tražimo svoje mjesto i ono što smo zaradili, mi smo vani kraljica, a doma smo krpeljica,” rekao je Veštić na konferenciji za novinare u Splitu.

On je istaknuo kako ne može dozvoliti da se, kako se izrazio, atletskim novcem podmiruje nešto drugo.

“Ja kao čelnik HAS-a ne mogu, nemam pravo i ne smijem okretati glavu od nečeg što čini permanentnu i konstantnu štetu Hrvatskom atletskom savezu, hrvatskoj atletici i atletičarima,” poručio je Veštić.

Podsjetivši kako je hrvatska atletika na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine ostvarila povijesni uspjeh osvojivši dvije zlatne medalje (Sandra Perković i Sara Kolak) te jednu brončanu (Blanka Vlašić), Veštić je istaknuo kako je u planovima za proračun jasno navedeno da postignuti uspjeh i razvijenost sporta budu kriterij za raspodjelu proračunskih sredstava, ali se to nije dogodilo glede hrvatske atletike.

“Rezultati pokazuju da od atletike nema razvijenijeg sporta u Hrvatskoj i da od Hrvatskog atletskog saveza nema razvijenijeg saveza, ali unatoč tome nas se zakida,” kazao je Veštić.

Po njegovim riječima zapostavljanje Hrvatskog atletskog saveza pri raspodjeli proračunskih sredstava HOO-a nije u skladu niti sa kriterijima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji reguliraju da su sportski uspjeh i autonomija Saveza osnova za raspodjelu novca.

“Ne mogu prihvatiti da se za medijsku promociju izdvaja više proračunskih sredstava nego za redovni program Hrvatskog atletskog saveza,” upozorio je Veštić.

On je također istaknuo kako je neprihvatljivo da u Hrvatskoj čak u 11 županija nema atletske staze, dok primjerice susjedna Slovenija ima više od 120 atletskih staza, te da Hrvatska nema niti atletsku dvoranu dok susjedna Srbija gradi već treću takvu dvoranu.

“Ja nisam svadljiv čovjek te pozivam na razgovor sve nadležne u Hrvatskoj pa da se kaže što se hoće od sporta,” kazao je Veštić.

Govoreći o sportskim planovima za hrvatsku atletiku, Veštić je kazao kako na Svjetskom prvenstvu na otvorenom u kolovozu ove godine u Londonu očekuje da naši atletičari ostvare osam finala. Dodao je kako su takva očekivanja temeljena na njegovom poznavanju motivacije hrvatskih atletičara.

POSLJEDNJE DODANO: