Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2aa350e4938711c8b457d/80

Neistražena prošlost: Tajanstveni hram u Posuškom Gracu?!

Vodič kroz priču je neovisni istraživač Mate Puljak koji nam je za potrebe teme dao pristup i vlastitoj istraživačkim zabilješkama o ovoj temi

Nastavljamo s predočavanjem znanih ili manje znanih tema iz prošlosti, koje sve više privlače pozornost javnosti. Jedna od takvih tema je postojanje “Tajanstvenog hrama “ u Posuškom Gracu, pograničnom podruju Hrvatske i BiH, koje je nekad pripadalo jedinstvenom teritorijalnom uređenju. Vodič kroz priču je neovisni istraživač Mate Puljak koji nam je za potrebe teme dao pristup i vlastitoj istraživačkim zabilješkama o ovoj temi.

 Tko može otkriti tajnu "Grada na Gracu" pokraj Posušja?  Taj jedinstveni monumentalni graditeljski poduhvat danas stoji zaboravljen.Ono što povjesničari ne znaju objasniti uvijek gurnu pod tepih. Je li to vojna utvrda, kapitolij, svetište, forum..? Nitko ne zna, ali znaju da ga je sagradio Rim!Službeno se i dalje vodi kao utvrda. Narodna predanja ga maglovito vežu s velikim ilirskim vojskovođom Batonom, no ne potvrđuju kako. Postavlja se pitanje zašto se u novije vrijeme nitko ne bavi tim zdanjem?

Kompleks "Grada na Gracu", koji krije temelje velikog hrama s ostalim pratećim objektima,  mogao bi biti samo nagovještaj mnogo starije priče koja je naknadno pretvorena u memorijalni centar ili svetište. Istraživač Mate Puljak smatra da je svetište podignuto na starijem grčko- ilirskom hramu i na iznimno važnom, vjerojatno svetom, mjestu za Ilire.

"Grad" je javnosti otkrio Franjo Fiala 1892. O njemu je pisao 1893. i 1895. Smatrao je da se radi o kapitoliju nekakvog naselja, municipija ili kolonije. Nije mogao dokazati svoje tvrdnje zbog stupnja devastiranosti građevine na vršnom platou. Osim toga, sustavna arheološka istraživanja u podnožju i okolici, u to vrijeme, nisu provedena. Stanje se zadnjih sto godina nije promjenilo i lokalitet je prekrila, i u znatnoj mjeri uništila, svakojaka vegetacija.

Na Gradu se našlo oko 20 rimskih natpisa. Spominju careve i političku elitu što je oprečno tematici jednog kapitolija. Puljak smatra da je ključ dešifriranja upravo u najstarijem(Lepidovom) natpisu. Marko Emilije Lepid bio je vojskovođa u vrijeme Batonova ustanka.Uz njega su nađeni natpisi s imenom cara Marka Aurelija, carice Faustine i sina im Komoda, te cara Klaudija. Fiala je pronašao i razne ukrasne ulomke tipa kanelirane stupove, korintske kapitele,složene baze, ukrašene vijence kao i druge arheološke artefakte.Pretpostavlja se da je riječ o ostacima hrama koji je podignut Marku Aureliju 183. godine, ali to su samo pretpostavke pošto je Aurelije vrlo lako mogao napisati svoje ime na stariji hram, što vjerojatno i jest napravio. S obzirom na raspon između njega i Marka Lepida (oko 9.), te napose Klaudija (iza 51.), Puljak zaključuje da bi se moglo raditi i o memorijalnom kompleksu koji je, nešto kasnije, reprezentirao moć jedne rimske političke linije. Puljak navodi da postoji mogućnost kako jedna linija vladara financira održavanje građevine i tako obilježava sjećanje na nekakav trijumf ili zauzimanje izrazito važne neprijateljske pozicije, možda i duhovnog centra.

"Hram je već stajao na Gracu. To je jasno kao dan. Trijumfom Rimljana nakon 9. godine, doživio je preinake u rimskom stilu, možda tek terase i dodatna ukrašavanja, natpise i sl. Ukoliko gradnjom ne odaju respekt važnosti mjesta, onda koriste stariji romanizirani tj. izvorno "nerimski" kompleks da iskažuisti. MJESTO JE, DAKLE, BITNO! SAMA LOKACIJA JE VEĆI MISTERIJ NEGO GRAĐEVINA KOJA JE STAJALA NA NJOJ! Kao takva, nije morala biti niti forum, niti kapitolij nekakvog naselja. Mogla je egzistirati sama za sebe, a onda je sve išlo lančano; stvaranje objekata, a zatim i naselja u podnožju."- naglasio je u razgovoru Puljak.

U skladu s pozicijom na samom raskrižju trgovačkih i vojnih puteva, u podnožju su se mogli sagraditi stambeni objekti s raznim sadržajima. Ostaci naselja još nisu pronađeni,a gdje se nalaze vidjeti ćemo u Puljkovu novom uratku u kojem dodatno naglašava kako se u Fialinim bilješkama zamjećuju dvije zanimljivosti;na Gradac je dopremljen korčulanski kamen i ulomci reljefa glavnog hrama su helenističkog, a ne rimskog stila.

Slične terasaste koncepte gradnje imamo u okolici Rima, no ništa što bi uistinu bilo identično ovoj građevini. Sasvim je jasno da Rim nije baštinik terasastih spomenika ove vrste. Puljak smatra da su mnogi tzv. rimski spomenici ustvari stariji od Rima, te da Rim nikada nije nadmašio Grčku, prvenstveno zato jer je i Grčka nasljedila većinu onog što danas zovu grčkim spomenicima.

Bio bi pravi znanstveni rad potruditi se pronaći gdje su ostaci starog hrama sa svim tim ukrasima i stupovima. Kako je sve to nestalo i u što je kasnije ugrađeno? Ako znamo da se radi o korčulanskom kamenu, ne bi trebalobiti većih problema u potrazi.

Obilaskom Grada na Gracu, Puljak nije stekao dojam da se radi o nečemu što je iz temelja sagradio Rim.

Najstariji natpis upućuje na svršetak Batonova ustanka kao razdoblja   ilirskog ili grčkog hrama. Nekoliko mještana mu je reklo da se u okolici čuva narodna predaja kako obližnje naselje Batina nosi ime po ilirskom vojskovođi Batonu koji je tu rođen. Otkriva li upravo ta usmena narodna predaja tajnu Graca?

Puljak drži da je prava priča mnogo dublje u zemlji.

"Na nešto starije, moguće važan hram u manirima Atenina s Akropole, možda i na kraljevsku grobnicu, ili grob nekog cara, odnosno vojskovođe, stavljene su rimske etikete, dograđene pomoćne zgrade i učinjeni ostali kozmetički zahvati. Da li su pojedinci unutar struke u pravu kada kažu da se gore nalazilo rimsko svetište? Ako uzmemo obrazac kojega su prakticirali gdje god bi Rimljjani došli, onda djelomično jesu, ali nikako ne dolazi u obzir da se radi isključivo o rimskom zdanju, ma kakva mu svrha u konačnici bila."

Da je "Grad na Gracu" nužno sagledati I kroz kontekst duhovnog razvoja Nečajnog- pupka tzv. "Posuške kulture", te nekakve sinergije domicilnih Ilira s Helenima, a kasnije i s Rimljanima, Puljku je itekako jasno.

Bi li daljnja arheološka istraživanja otkrila da je Grad na Gracu korišten u kontinuitetu i bez većih prekida već od rane bronce? Svoj vrhunac je vjerojatno doživio u srednjoj bronci kada je bio najposjećeniji. Egzistirao je sve do kasnog željeznog doba kada je, po uzoru na terasaste hramove s istoka i grčku arhitekturu, negdje u Filipovo ili Aleksandrovo vrijeme sagrađen kompleks kojega će, mnogo kasnije i u potpunosti preuzeti rimska demonija. Ona je bila i ostala simbol najvećeg zla koje nas je zadesilo kroz povijest.

Nedostatak drugih vladara može biti znak da je postojala struja koja je mnogo godina financirala njegovo održavanje, ali i struja koja uopće nije marila za njega. Možda bi se poveznica mogla naći u životima Lepida, Klaudija i Aurelija.Bilo kako bilo, Puljak je uvjeren: Ovo je klasični rimski obrazac: NAŠE HRAMOVE NA VAŠE HRAMOVE.

Za one koji žele znati više o ovoj temi, posjetite ovu stranicu.

hr Mon Nov 19 2018 13:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c65ba5c0e49387cab8b45ff/80

Predstavljen projekt IMPRECO i pilot akcija Paklenih otoka: Cilj je unaprjeđenje očuvanja usluga ekosustava

Danas je u Prirodoslovnom muzeju grada Splita, održan „Nacionalni trening projekta IMPRECO“ u organizaciji Javne ustanove MORE i KRŠ koja je jedan od sedam partnera projekta.
Oceanografkinja Jelena Kurtović Mrčelić iz J. U. MORE i KRŠ te znanstveni stručnjak projekta dr. Ante Žuljević s Instituta za oceanografiju i ribarstvo predstavili su projekt IMPRECO te provedbu pilot akcije projekta koja se odnosi na značajni krajobraz Pakleni otoci uključujući okolno područje ekološke mreže Natura 2000 – Pakleni otoci.

Projekt IMPRECO financiran je iz transnacionalnog programa ADRION i ima za cilj unaprjeđenje očuvanja usluga ekosustava Paklenih otoka rješavanjem njihove ekološke osjetljivosti.

Temeljem studija i analiza provedenih u prvoj godini provedbe projekta, Javna ustanova MORE i KRŠ provest će pilot akciju očuvanja najosjetljivijeg ekosustava. Projektom će se uspostaviti trajni monitoring programi morskog ekosustava Paklenih otoka što obuhvaća i monitoring naselja posidonije koji će provoditi ustanova u suradnji s vanjskim suradnicima – roniocima.

Naselja posidonije pluća su mora, sporo rastu i još sporije se obnavljaju što ih čini jako osjetljivima. Posebno ih ugrožava ribolov kočom i dinamitom, sidrenje, onečišćenje i gradnja u obalnom području te postavljanje kaveza za uzgoj ribe iznad njih.

Razvojem nautičkog turizma otoka Hvara i sve većeg značaja Paklenih otoka kao poželjne nautičke destinacije ugrožena su naselja posidonije jer se veliki broj sidra baca upravo na ta staništa što uzrokuje njeno čupanje, uništavanje.

U planu je ustanove i županije izrada ekoloških sustava sidrenja, a prije toga provest će se praćenja stanja naselja koja će dati konkretne podatke za dugoročno raspolaganje.

Pilot akcija Paklenih otoka uključuje i izradu web stranice Paklenih otoka te postavljanje obavijesnih tabli o pravilima ponašanja u zaštićenom području. Krajnji cilj izrade web stranice Pakleni otoci je podizanje svijesti posjetitelja Paklenih otoka o prirodnim vrijednostima ovog zaštićenog područja s posebnim naglaskom na akcije očuvanja prioritetnih usluga morskog ekosustava.
hr Thu Feb 14 2019 19:59:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c023ea90e49381c2c8b4695/80
Foto: PIXABAY

Osam vrsta karcinoma koji sve češće pogađaju tridesetogodišnjake, a razlog vas neće iznenaditi

Rak je sveprisutan zdravstveni problem, osobito kod starijih generacija. Nedavno istraživanje pokazalo je da se pojavnost nekih oblika ove zloćudne bolesti dramatično povećava kod mladih ljudi, a pretilost je jedan od glavnih uzroka.

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet Public Health, Američkog udruženja za rak analiziralo je unazad 20 godina prikupljene podataka o dijagnozama raka kod odraslih Amerikanaca u dobi od 25 do 84 godine i pronašla iznenađujuće povećanje stope oboljenja kod ljudi između 25 i 49 godina, osobito u tipovima povezanim s pretilošću.

Od ukupno 12 ispitanih tipova karcinoma povezanih s pretilošću, ovih 6 tipova, koji se uobičajeno javljaju kod bolesnika u 60-im i 70-im godinama, sve su prisutniji u mlađoj populaciji stanovništva:

  • Kolorektalni karcinom (rak debelog crijeva)
  • Rak endometrija
  • Rak žučnog mjehura
  • Rak bubrega
  • Rak gušterače
  • Multipli mijelom (rak krvi ili rak plazma stanica)

Kod osoba u dobi od 25 do 29 godina zabilježen je najveći porast raka bubrega, s prosječnim godišnjim porastom od 6,23 posto, dok je u populaciji od 30 do 34 godine najveći porast zabilježen u pojavi multipli mijeloma – čak 2,21 posto.

U mlađoj odrasloj populaciji primijećen je i porast dvije vrste karcinoma koji nisu povezani s pretilošću:

  • Gastrointestinalni tumori
  • Leukemija

Što uzrokuje ovoliki porast?

Premda istraživanje nije bilo usredotočeno na konkretne uzroke povećanja ovih stopa raka, pretpostavka je da je jedan od glavnih krivaca porast broja pretilih osoba u populaciji.

Istraživanjem iz 2018. godine utvrđeno je da je prekomjerna tjelesna težina bila uzrokom do 60 posto svih karcinoma endometrija, 36 posto karcinoma žučnog mjehura, 33 posto karcinoma bubrega, 17 posto karcinoma gušterače i 11 posto karcinoma plaznih stanica koji su se dogodili 2014. godine.

Vezano uz rak probavnog sustava i leukemiju, znanstvenici smatraju da je za rast pojavnosti ovih zloćudnih bolesti krivica na većem postotku autoimunih oboljenja, pretjeranoj upotrebi antibiotika i izloženosti kancerogenim tvarima u okolišu, piše ordinacija.hr

hr Mon Feb 11 2019 08:59:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5fe5ac0e493891a58b4577/80
Foto: Facebook

Kraj injekciji inzulina? Novost -'pametne kapsule' za dijabetes

Kapsule sa inzulinom su veličine graška, napravljene od biorazgradivih materijala, između ostalog polimera i komadića nehrđajućeg čelika, a sadrže tanke iglice gotovo u cijelosti napravljene od inzulina

Zadnjih se sto godina ljudi s dijabetesom pouzdaju u injekcije inzulina koje im drže pod kontrolom šećer u krvi, a sada je možda tome došao kraj izumom kapsule koja bi u organizmu 'odradila posao injekcije i zauvijek zamijenila neugodne ubode'.

Naime nedavno je, kako prenosi Daily Mail, objavljeno istraživanje koje je predstavilo kapsule s inzulinom. Sastoje se od tankih iglica gotovo u cijelosti napravljenih od inzulina i malene opruge, a sve zajedno na mjestu drži disk od šećera.

Tim koji stoji iza ovog izuma, liječnici i znanstvenici iz 'Brigham and Women's Hospital' i Instituta Tehnologije u Massachusettsu, su za ovakav lokalizirani pristup dijabetesu i opskrbljivanju inzulinom opisali kao 'ugodniji, jednostavniji i jeftiniji' od tradicionalnih injekcija.

Inače, prema američkom Centru za kontrolu u prevenciju bolesti, 30,3 milijuna Amerikanaca boluje od dijabetesa, što je 9,4 posto njihove ukupne populacije. Do bolesti dolazi kad štitnjača proizvodi premalo 'beta stanica' koje proizvode inzulin ili 'beta stanice' same proizvode premalu količinu inzulina pa drugi hormoni nadomještaju glukozu u krvotoku.

Kad se ne liječi, dijabetes može uzrokovati niz komplikacija kao što su propadanje bubrega, očna oštećenja, srčane bolesti, srčani udar, pa čak i sljepoću. Inzulin se nadomješta injekcijama, koje se često ubrizgavaju u trbuh. 

- Gastroenterolozi često daju injekcije u trbuh za liječenje čira na želucu ili zbog lokalnog zaustavljanja krvarenja - rekao je doktor Giovanni Traverso iz 'Brigham and Women's Hospital' i dodao kako su želudac i probavni sustav vrlo otporni na oštre predmete zbog čega spomenute iglice ne bi bile problem.

A za kapsule su liječnici objasnili da su 'veličine graška, napravljene od biorazgradivih materijala, između ostalog polimera i komadića nehrđajućeg čelika'. Kad su određivali koliko oštri predmeti smiju biti, vodili su se time da ne budu oštriji od dvije stvari, oklopa 'leopardske kornjače' i Weeble-Wobble igračke (malo plastično jaje koje je u zadnjih 20 godina dosta djece progutalo). 

Kapsule se same orijentiraju, a oštrica im je napravljena tako da se uvijek uzdiže pravilno, ne da zarezuje - objasnio je prvi autor istraživanja o kapsulama, student zadnje godine MIT-a Alex Abramsom. Osim toga, trebalo im je nešto što će potaknuti iglicu da izađe, pa su odlučili da nju kontrolira disk od šećera.

- Šećer drži oprugu na mjestu dok pacijent ne proguta kapsulu, a tada se opruga opušta i ispaljuje se iglica - objasnio je Abramsom. 

Zadnji je problem liječnicima i znanstvenicima predstavljao izbor pravog materijala za izradu spomenute iglice, koju su odlučili napraviti od stisnutog inzulina koji je prethodno tretiran kao suhi led.

- Namjerno smo ga napravili u krutom stanju jer ga tako stane puno više stane u kapsulu, nego u tekućem stanju - objasnio je dr. Traverso, a tim je svoje otkriće testirao na svinjama koje su s ovom kapsulom 'proizvele' 300 mikrograma inzulina.

U zadnjim testovima ta doza je podignuta na pet miligrama, što je otprilike količina koju bi pacijent s dijabetesom tipa 2 morao dnevno uzeti. A kako su naglasili, kad sadržaj dospije u želudac, prolazi dalje kroz probavni sustav bez ikakvih nuspojava.

Trenutno tim s farmaceutskom tvrtkom Novo Nordisk radi na kapsuli koja bi se isprobala na ljudima, i to kako se nadaju, u naredne tri godine, piše 24sata.hr

hr Sun Feb 10 2019 09:50:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c573b450e49388a9b8b4572/80
Foto: PIXABAY

Do druge godine bez mobitela: Evo kad djeca mogu koristiti ekrane i koliko dugo

Poteškoće koje se mogu javiti pri prekomjernoj upotrebi ekrana kod male djece su slabije razvijena motorika, slabiji jezični razvoj, problemi sa spavanjem, promjene u strukturi mozga, slabije razvijena koncentracija itd.

Kada kupiti djetetu prvi mobitel, koliko vremena dnevno mogu gledati u ekrane mobilnih i TV uređaja, kakav sadržaj nije preporučljiv najmlađima, samo su neka od pitanja koja muče brojne roditelje u današnjem digitalnom svijetu. Veliki broj roditelja svjestan je da i sami provode previše vremena uz telefone i na internetu, dijelom zbog posla, dijelom zbog zabave te, ne samo da ne mogu kontrolirati djecu i njihovo korištenje tehnologije, već ne mogu kontrolirati niti sami sebe.

Roditeljima je danas najlakše smiriti dijete s telefonom ili tabletom i često svi kućni problemi, plač i neposluh nestanu čim dijete dobije ekran u ruke i uroni u svijet YouTubea, Pepe, Oblutka i drugih crtanih filmova i videozapisa. No naravno, problem je ponovno uzeti djetetu telefon iz ruke, kao što je problem što s vremenom djeca često postanu nezainteresirana za druge stvari i žele samo telefone i televiziju. Ne treba niti spominjati kako to nije dobro za odrastanje djece te je konstantno davanje mobilnih uređaja neodgovorno ponašanje roditelja koji si tako osiguravaju malo mira, tišina i vremena za sebe.

Često je, nažalost, jednostavno životni i radni tempo takav da roditelji, i kad dođu kući s posla, moraju sjesti za računalo i raditi jer rokovi na poslu nemaju obzira za roditeljstvo pa je nekada i to jedan od razloga zbog kojih najmlađi na kraju završe s mobilnim uređajem u ruci – kako bi roditelji mogli raditi.

Djeci do druge godine ne trebaju telefoni, tableti i TV

O problemu prekomjernog korištenja interneta među najmlađima zimo.hr razgovarao je s Marijom Renić iz udruge Roda, izvoditeljicom aktivnosti projekta "Razmisli pa klikni" koji je pokrenut s ciljem edukacije o sigurnom i odgovornom korištenju elektroničkih uređaja, interneta i online servisa dostupnih djeci, ali i roditeljima. 

Naglasila je kako roditelji moraju preuzeti odgovornost i razraditi dobar pristup djetetovim prvim koracima na internetu, a pravilnom, sigurnom i odgovornom korištenju digitalnih sadržaja najbolje će ih naučiti vlastitim primjerom.

Time odgajamo odgovorne i samostalne buduće digitalne građane. Uz to, roditelj svojim aktivnim sudjelovanjem u ovom aspektu djetetovog odrastanja, gradi i održava povjerenje koje je ključno kako bi mu se dijete u budućnosti obratilo za pomoć ako naiđe na problem na internetu, kaže Renić.

Na pitanje o ograničenju vremena koje najmlađi provode pred ekranom, podsjetila je na smjernice koje danas prevladavaju među pedijatrima, a to je prvenstveno da djeca do dvije godine nemaju razloga vrijeme provoditi uz ekrane. Dakle, roditelji djece do 2 godine ne bi svojim najdražima trebali davati mobitele i tablete, niti je potrebno da vrijeme provode gledajući TV,a takvo ponašanje trebalo bi poduprijeti vlastitim primjerom, odnosno sami roditelji pred djecom ne bi trebali previše vremena provoditi s mobitelom u ruci, što se mnogima danas čini nemogućim.

Što se tiče malo starije djece, od 2 do 7 godine, pedijatri preporučuju maksimalno dva sata dnevno provođenja pred ekranima pri čemu roditelji trebaju voditi računa o tome da djeci daju pristup isključivo visokokvalitetnom sadržaju, prikladnom za dječju dob. U Hrvatskoj, napominju iz Rode, istraživanja su pokazala da djeca provode više od preporučenog vremena pred ekranima (oko 40 dana godišnje), a statistike pokazuju i nedostatak nadzora.

Prekomjerna uporaba ekrana može ostaviti opasne posljedice na djecu

Kako bi roditelje upozorili na ovaj problem te im pomogli da se bore s brojnim izazovima roditeljstva i odrastanja u digitalnom svijetu, udruga Roda organizira radionice i predavanja čak i u vrtićima za roditelje djece predškolskog izrasta. Dosadašnje iskustvo s radionica pokazalo je da suroditelji iznimno zabrinuti oko opasnosti koje na njihove najmlađe vrebaju s interneta te se ne osjećaju ugodno u situacijama kada moraju postaviti granice vezane uz vrijeme koje njihova djeca mogu provesti uz ekrane ili uz sadržaj koji gledaju.

Kao najčešće poteškoće koje se mogu javiti pri prekomjernoj upotrebi ekrana kod male djece su slabije razvijena motorika, slabiji jezični razvoj, problemi sa spavanjem, promjene u strukturi mozga, slabije razvijena koncentracija itd., upozorila je gđa. Renić.

Istraživanje vezano uz vrijeme koje djeca u Hrvatskoj provode pred ekranima, a koje možete naći u sklopu infografike na stranicama Rode, pokazalo je da s prvim rođendanom uz ekrane vrijeme provodi 40 posto djece, s dvije godine taj broj penje se na 79 posto, a s četiri godine ekrane koriste gotovo sva djeca, njih 97 posto. Isto je istraživanje pokazalo da 70 posto djece koristi TV bez nadzora te čak dvije trećine djece koriste mobitel i računalo bez nadzora, dok polovica roditelja ne zna procijeniti jesu li elektronički uređaji štetni ili korisni iza djecu.

Roda radi i na osposobljavanju odgajatelja djece predškolske dobi za vođenje radionica za djecu i roditelje na temu sigurnog i odgovornog korištenja interneta, s ciljem da odgojitelji steknu određena znanja kako prepoznati djecu koja su u problemu pretjeranog korištenja digitalnih uređaja i da imaju resurse uz pomoć kojih mogu pomoći roditeljima djeteta da promijene te, za dijete, štetne navike.

Također, u okviru projekta "Razmisli pa klikni ide u vrtić " kreirana je interaktivna slikovnica u kojoj se obrađuju teme relevantne za predškolsku dob koju možete preuzeti ovdje, a svakako pregledajte i brošuru o sigurnom korištenju interneta za djecu do sedam godina.

Za kraj, Marija Renić poručila je roditeljima: Kao što ne prepuštamo djecu ulici, već ih učimo pravilima i kontinuirano ih pazimo do škole (pa i dalje), tako nemojte prepuštati djecu digitalnim ulicama koje donose svoje izazove pa djeca zaslužuju da ih i preko tih ulica vodimo za ruku, tvrdi zimo.hr

hr Sun Feb 03 2019 20:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .