Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cef966c29111cd1ae8b45e6/80
Foto: PIXABAY

Tihi štrajk splitskih ginekologa? Splićanke u panici, situacija ih zabrinjava

Splićanke su na društvenim mrežama digle paniku. Više od deset ginekologa Doma zdravlja otvorilo je bolovanje u isto vrijeme što je njih kao pacijentice dovelo u nezavidan položaj.

"Kako do recepata, uputnica, doznaka ili otvaranja porodiljnog ako ordinacije ne rade", pitaju se očajne trudnice i mame Splitsko-dalmatinske županije na Facebooku.

U problemu su se tako našle brojne žene, budući da nije riječ o odsutstvu jednog liječnika, nego njih desetak. U gradu, odnosno županiji, kojima kronično nedostaje ginekologa, može se bez pretjerivanja reći da je stanje problematično. No da je zbrka nastala zbog čiste slučajnosti, bilo bi pogrešno reći

Ginekolozi Doma zdravlja su, naime, neslužbeno doznajemo, u tihome štrajku, i to zbog nesrazmjera u pravima, plaćama i funkcijama koje imaju na tzv. koncesionare, piše Slobodna Dalmacija.


Ne samo da su "domski liječnici" znatno manje plaćeni od svojih koncesionarskih kolega, a rade u istim uvjetima, istome prostoru i iste radne sate, već "popunjavaju i rupe" u Zagori i na otocima gdje ginekologa kronično manjka - u Trilju, primjerice, situacija graniči s alarmantnom.

Kako se svim tim liječnicima, bez obzira na status, ordinacija nalazi unutar prostorija Doma zdravlja, a i svi oni imaju prilično sličnu praksu kada je u pitanju odnos s pacijentima, ovi o tome dosad nisu znali ništa.

Ne iznenađuje stoga očaj brojnih žena koje su se našle u nezavidnoj situaciji, u ionako delikatnome stanju i bez ikakve mogućnosti da obave papirologiju koja im je nužna.

"Treba mi hitna uputnica za pregled nakon što sam rodila i ne mogu je dobiti. U centrali mi kažu otvoreno da nema načina da dobijem uputnicu", zavapila je jedna majka na Facebooku.

A da se radi o problemu u koji je upućena Županija, jasno je i iz nedavnih aktivnosti na Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je župan Blaženko Boban pojasnio kako povlače “Prijedlog odluke o utvrđivanju postotka ordinacija koje će obavljati zdravstvenu djelatnost unutar Doma zdravlja SDŽ” i “Prijedlog odluke o kriterijima za određivanje zakupnine i davanja u zakup poslovnih prostora Doma zdravlja SDŽ”.

- Liječnici Doma zdravlja imaju višestruko manja primanja od koncesionara, a obavljaju isti posao u istim ordinacijama, pa sam na njihovo traženje oformio radni tim kako bi iznjedrili obvezujući dokument kako bi se pokrila cijela mreža pružanja zdravstvene usluge, i ako “domski” liječnici pređu u koncesionare.

Kada sve dogovorimo onda ima smisla raspravljati o postotku ordinacija koje bi ostale pod okriljem Doma zdravlja – pojasnio je županijski čelnik, te su vijećnici, njih 42 od 51 koliko ih je izabrano, jednoglasno podržali ovo “povlačenje” sa dnevnog reda.

Kako je trenutno na snazi zakon kako 25% liječnika sa "spornim" statusima "domskih" mora ostati upravo u sklopu Doma zdravlja, oformljavanje tima koji bi donosio nove odluke mogao bi, u teoriji, konačno donijeti promjene. No takav rasplet još nije izgledan.

U međuvremenu je ogroman broj Splićanki u potrebi ostao bez prikladne zdravstvene skrbi. U Splitu ionako kronično nedostaje ginekologa, stoga oni koji su otvorili bolovanje prisiljavajući time Županiju da konačno poduzme nešto u vezi njihovih prava, zasigurno neće ostati bez pacijenata. Oni, s druge strane, sve što sada mogu je - čekati.

hr Thu May 30 2019 10:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Treću godinu zaredom vodički vatrogasci organiziraju FireCombat 'Srce Kornatsko' u spomen na stradale vatrogasce

Natjecanje FireCombat „Srce Kornatsko“ koje treću godinu zaredom organizira Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice u spomen na stradale vatrogasce na otoku Kornatu, održat će se 31. kolovoza u 14 sati na rivi u Vodicama.

Fire Combat je natjecanje vatrogasnih grupa kojem se vatrogasci ogledaju u tečnosti, spretnosti i brzini, odnosno savladavanje različitih prepreka, upotrebu samoizbavne tehnike, prenošenja povrijeđene osobe i razvlačenje "B" cijevne pruge pod pritiskom te gašenje požara, piše ŠibenikIN

Natjecateljsku ekipu čine dva člana koji zajedno savladavaju sve prepreke uz mjerenje vremena. Na samom natjecanju će sudjelovati 60 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i BiH, a očekujemo i veliki broj gostiju i gledatelja. Također, svoj dolazak su najavili biciklisti iz Siska i Bihaća koji će se nakon odvoženog tradicionalnog maratona Sisak - Bihać - Vodice, pridružiti u večernjim satima. 

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vodice“ osnovano je 1994. godine, a ljubav prema vatrogastvu i gradu je ono što je vatrogasce vodilo sve ove godine. 

- Svoje znanje i vještine prenosimo na mlađe generacije iz kojih će razviti sposobni i ambiciozni vatrogasci koji će svojim radom doprinijeti razvoju vatrogastva i našeg društva. Prije dvije godine, u sklopu obilježavanja 10. obljetnice Kornatske tragedije započeli smo s organizacijom Fire Combat natjecanja u Vodicama i namjeravamo ga održavati svake godine, te dati sve od sebe da svaki slijedeći bude bolji – poručuju iz DVD-a Vodice.

hr Fri Aug 23 2019 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Zbogom ljetu? Dio Dalmacije zahvatilo nevrijeme

Temperatura zraka je u sat vremena pala 15 stupnjeva
Najveće vrućine su se osjetile u dolini Neretve te dijelovima Zagore, ali neki dijelovi Lijepe Naše ipak nagoviještavaju kraj ljeta. 

U posljepodnevnim satima u Vinaliću kod Vrlike palo je pet litara oborine po kvadratnom metru, a u Drnišu dvije litre. Jako nevrijeme zahvatilo je i Miljevce pa je temperatura zraka u sat vremena pala za 15 stupnjeva. 

Slično vrijeme očekuje se i cijeli vikend.

Jesu li to naznake da je ljetu došao kraj ili će nam se opet vratiti na velika vrata? hr Fri Aug 23 2019 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf64d070e493873218b456d/80
Foto: PIXABAY

Zračne snage gase požar kod Podgore

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su petak, 23. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići  kod Podgore  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

hr Fri Aug 23 2019 16:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Kerum kažnjen s 200 tisuća kuna zbog pada djeteta s nedovršene zgrade u Zadru

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić s 200 tisuća kuna kaznila je poznatu splitsku tvrtku Kerum zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Sud je utvrdio kako trgovačko društvo, kojeg je osnovao bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, iz nehaja nije postupilo po propisima o zaštitnim mjerama čime je izazvalo stradavanje tada 11-godišnjeg dječaka koje se igralo na nezaštićenom gradilištu robne kuće uz crkvu na Boriku. Dogodilo se to davne 2008. godine, točnije 6. svibnja kada je dječak, igrajući se s prijateljem i pišući grafite na drugoj etaži napuštenog građevinskog objekta, pao kroz nezaštićeni otvor, dimenzija 100 x 40 cm, s 10-ak metara visine na betonsku podlogu. Zadobio je teške tjelesne povrede u vidu prijeloma desne natkoljenice i obje podlaktične kosti.

Danas 23-godišnjak na sudu je istaknuo kako posljedice pada osjeća i danas kod promjene vremena. Bio je u stanju šoka, posjećivao je jedno vrijeme i psihijatra jer je imao strah od smrti, piše 057info.hr.

Trgovačko društvo Kerum je nepravomoćno proglašeno krivim te mora uplatiti 200 tisuća kuna u državni proračun, što će biti malo teže s obzirom na to da je u stečaju. Oštećenik, koji smatra da nije dobio adekvatnu odštetu za ozljede u djetinjstvu, upućen je da imovinskopravni zahtjev ostvari u parničnom postupku.


hr Fri Aug 23 2019 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .