Tri jednostavna trika pomoću kojih ćete se riješiti neugodnog zadaha

Pogrešno je uvjerenje da je glavni izvor zadaha želudac, iako nije rijetkost. Najčešći je uzrok ipak loša i nepravilna higijena usne šupljine te ostaci hrane koji se zadržavaju među zubima i ispod mostova ukoliko se ne uklone.

Dovoljno je podataka koji nam govore da više pažnje obratimo higijeni koja, osim svakodnevnog četkanja zubi, zahtijeva i čišćenje desni te jezika. Koriste pastu, vodicu za ispiranje i konac.

ČISTITE JEZIK

Zaboravljate li čistiti usnu šupljinu? Četkanjem ste obavili samo pola posla, tj. riješili ste se prljavštine zuba, ali gljivice, bakterije i razne naslage ostaju na jeziku stoga je potrebno i njemu posvetiti pažnju.

ŽVAČITE PERŠIN I MENTU

Sastojci peršina, popularnog začina, mogu privremeno pomoći u neutralizaciji lošeg zadaha, a pogotovo nakon konzumacije namirnica poput češnjka i luka. Ako vam se ne žvače peršin napravite od njega čaj.

Neugodan zadah uvijek možemo zamaskirati žvakanjem žvakaćih guma, a posebno ako sadrže mentu koja se često nalazi i u pastama za zube. Sastojci mente pružaju trenutan osjećaj svježine, ali i uništavaju bakterije i gljivice u ustima. Otkinite par listova mente, žvačite ih te ih progutajte.

MUĆKANJE ULJA U USTIMA

Možete pomisliti da ova tehnika ne služi ničemu, ali na istoku se koristi već 3000 godina kao zaštita oralnog zdravlja.

Želite li koristiti od ove tehnike, preporuča se da ju ponavljate ujutro i navečer svakog dana. Možete koristiti suncokretovo ili kokosovo ulje, a postupak je takav da ulje u mućkate po usnoj šupljini nekoliko minuta, a nakon što ga ispljunete isperete usta vodom. Savjetuje se mućkanje ulja u ustima 20-ak minuta na prazan želudac., piše ordinacija.hr

POSLJEDNJE DODANO: