Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a927b192af47fb70f8b458e/80
Foto: PIXABAY

Pripremite se za niske temperature uz ove preporuke

"Sa svojim tijelom postupaj ljubazno da ti duša rado prebiva u njemu" riječi su izreke koja ukazuje na važnost brige za organizam u ekstremnim uvjetima. Proteklih dana meteorolozi upozoravaju na niske temperature i veliku hladnoću. U takvim uvjetima bitno je držati se nekoliko ključnih stvari koje će nas zaštiti od 'zimskih' ozljeda i uvjeta.

Osobitu pozornost važno je posvetiti slijedećim preporukama:


-slojevito odijevanje;
-vanjska odjeća treba biti nepropustna za vjetar i vlagu;
-obvezno je nositi kapu, koja mora prekrivati uške (postoje i kape koje štite cijelo lice, a imaju samo otvor za oči), šal (može se iskoristiti i za prekrivanje donjeg dijela lica) te rukavice (npr. izvana nepropusne za vlagu, a iznutra obložene toplom tkaninom);
-na nogama je dobro imati dva para čarapa (prvo pamučne, pa vunene);
-obuća bi trebala biti topla i nepropustna za vlagu - ni u kom slučaju ne smije biti tijesna;
-kod izlaganja ekstremno niskim temperaturama (npr. planinari, pripadnici gorske službe spašavanja, vojnici itd.) potrebno je imati za tu namjenu specijalno izrađenu odjeću i obuću.

 

Smjernice za postupanje pri niskim temperaturama zraka – hladnoći za rizične skupine (djeca, starije osobe, kronični bolesnici)


o    Djeca, starije osobe i osobe oboljele od kroničnih bolesti pripadaju rizičnim skupinama posebno osjetljivim na niske temperature.
o    Preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu srčanim starijim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti.
o    Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan za vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.
o    Treba izbjegavati izlazak po hladnoći – pri izlasku preporuča se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća po mogućnosti s protu-kliznim potplatima.
o    U slučaju povećanog znojenja potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline, te se osloboditi suvišne odjeće.
o    Ne ignorirajte drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku - predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.
o    Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.
o    Treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova.
o    Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.
o    Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.
o    Starije osobe sklone oticanju nogu, zimi trebaju paziti na udobnost obuće, nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.
o    U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.
o    U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti vezano uz tu stariju osobu.
Kad je tijelo izloženo niskim temperaturama, površinski dijelovi mogu se doslovno slediti te nastaju lokalna, akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva koja nazivamo smrzotinama. U slučaju dulje izloženosti niskim temperaturama (osobito onima ispod 0° C), može doći do stvaranja ledenih kristala u stanicama, što izaziva trajna oštećenja cirkulacije i/ili dubljih tkiva, koja često završavaju infekcijom i gangrenom (potpunim propadanjem tkiva).

Kako prepoznati smrzotine?
Smrzotinama su najčešće zahvaćeni površinski/periferni dijelovi tijela: uške, nos, lice, prsti ruku i stopala. Koža na tim dijelovima postaje bijela, tvrda, manje osjetljiva na dodir, bolna i ponekad svrbi. Slijedi nastanak crvenila ili plavkaste boje kože te oticanje zahvaćenih površina. Nagli prestanak osjećaja hladnoće i/ili boli siguran je znak početka smrzavanja. Kod površinskih smrzotina nakon par sati do nekoliko dana mogu nastati mjehuri ispunjeni bistrom tekućinom, dok kod dubokih smrzotina nastaju mjehuri ispunjeni krvavom tekućinom. Duboke smrzotine znatno su opasnije jer zahvaćaju dublja tkiva: potkožno tkivo, živce, krvne žile, tetive. Nepravilno liječenje dubokih smrzotina često završava infekcijom i gangrenom (a gangrenu je nužno kirurški tretirati).

Postupak kod smrzotina
Osobu koja ima smrzotine ili je pothlađena, treba što prije dovesti u toplu prostoriju, skinuti joj vlažnu odjeću i obuću te nakit. Smrzotine treba pokriti sterilnom gazom, a nakon toga ih se ne smije zamatati zavojem (zbog stezanja). Bitno je istaknuti da se na njih ne smiju stavljati nikakve masti, alkohol, različiti pripravci i sl. Ako su zahvaćeni prsti ruku ili nogu, treba ih pojedinačno pokriti sterilnom gazom i odvojiti ih drugom gazom ili suhom, mekanom tkaninom. 

Ni u kojem slučaju ne smiju se namjerno probiti mjehuri, trljati ili masirati smrzotine te za zagrijavanje smrzotina koristiti direktne, odnosno suhe izvore topline (npr. termofor, kalorifer, fen i sl.). Nije dopušteno ni zagrijavanje smrzotina uranjanjem u toplu vodu. 

Smrznute udove potrebno je omotati mekanom tkaninom (vunena dekica i sl.), zatim imobilizirati udlagama, a ako pri ruci nisu prave udlage za imobilizaciju, mogu se iskoristiti priručna imobilizacijska sredstva (štap, grana i sl.). Nije dopušteno navlačenje čarapa ili rukavica preko smrzotina na rukama ili stopalima zbog toga što stežu i dodatno ometaju uspostavu cirkulacije. 

Osobi sa smrzotinama donjih udova nije dopušteno hodati, a donje udove treba imobilizirati i staviti u povišen položaj. Osobi sa smrzotinama daju se topli, zašećereni napitci kako bi nadomjestila izgubljenu tekućinu, a nije joj dopušteno pušiti ni piti alkohol jer je dokazano kako dodatno kompromitiraju ionako oštećenu cirkulaciju. Što žurnije treba doći u najbližu zdravstvenu ustanovu. 

Sprječavanje ozljeda u zimskim mjesecima

Ozljede se češće pojavljuju u zimskim mjesecima, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta poput hladnoće i snijega, kao i mokrih i skliskih površina. Osim povećanog rizika padanja, ne smije se zaboraviti niti na pogoršane uvjete vožnje, kao ni na smanjenje vidljivosti uslijed magle, snijega i/ili ledene kiše.
Tjelesne ozljede nastale kao posljedica pada su raznovrsne: od površinskih ozljeda do otvorenih rana, prijeloma, uganuća zglobova do zahvaćenosti i ozljeđivanja više organskih sustava.

Preporuke za prevenciju padova:
o    Izbjegavanje nepotrebnih izlazaka, osobito dok površine za hodanje još nisu očišćene.
o    Hodanje očišćenim nogostupima i stazama polako, malim koracima.
o    Gledajte ispred sebe i budite svjesni mogućnosti da možete lako pasti.
o    Nosite primjerenu obuću s protu-kliznim potplatima.
o    Ruke držite izvan džepova, te uzbjegavajte nošenje teških predmeta u ruci zbog smanjivanja ravnoteže.
o    Posebnu pozornost obratite prilikom ulaska u zgrade, trgovine i sl. zbog mokrih i skliskih površina.
o    Prilikom uporabe stepenica obvezno se držite za rukohvate, pri silasku stopalom prvo isprobajte površinu stepenice prije no što prebacite čitavu težinu tijela.
o    Posebnu pozornost posvetite djeci i starijim osobama.

Preporuke za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima:
o    Koristite zimske gume i dodatnu zimsku opremu.
o    U slučaju pogoršanja vremenskih uvjeta i stanja na cestama, po mogućnosti, odgodite putovanje.
o    Pridržavajte se savjeta za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima: izbjegavajte nagle pokrete za upravljačem, te nagla kočenja i ubrzanja.
o    Pozorno pratite situaciju tijekom vožnje kako biste uzbjegli potencijalno opasne situacije.
o    Pridržavajte se prometnih propisa i pravila.
o    Ne pijte alkohol – alkohol znatno umanjuje sposobnost upravljanja vozilom, usporava reakcije i mogućnosti procjene kod vozača.
o    U slučaju vožnje pod udarima bure (bura puše „na refule“ odnosno na mahove), smanjite brzinu vožnje kako biste smanjili rizik od zanošenja i prevrtanja vozila.
o    Pratite informacije o stanju sigurnosti na cestama, tvrdi Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva
Odjel za epidemiologiju i prevenciju ozljeda
Služba za epidemiologiju i prevenciju nezaraznih bolesti NZJZ SDŽ

hr Sun Feb 25 2018 10:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7e2b2cb557a37be8b4572/80
Foto: Ferata

"Zelena čistka": Stotinjak volontera čistilo Trilj

U akciji je sudjelovao i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić

U organizaciji Grada Trilja, Turističke zajednice grada Trilja, DVD Trilj i HGSS u Trilju je jučer održana akcija Zelena čistka, u kojoj je sudjelovalo 100-tinjak volontera.

Cilj ove akcije je povećati svijesti o važnosti osobne brige za okoliš, s posebnim naglaskom na očuvanje voda – rijeke Cetine, bogatstvo flore i faune, te dugoročnu zaštitu i očuvanje zdravlja svih stanovnika. U akciji je sudjelovao i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

- Imao sam priliku ući u korito Cetine i uvjeriti se koliko je ona lijepa, a istovremeno i koliko je devastirana. Po količini i raznovrsnosti smeća koje je iz korita izvađeno vidljivo je koliko smo svi skupa neodgovorni prema Cetini koja život znači. - kazao je Šipić.

Gradonačelnik Šipić zahvalio je svim volonterima koji su sudjelovali u Zelenoj čistki te najavio kako će i dalje organizirati slične akcije.

- Ako nema svijesti nema niti govora o bilo kakvoj zaštiti prirode, tako da ćemo mi nastaviti s ovakvim akcijama, ne samo užeg centra Trilja. Ovih dana započeli smo sa sanacijom divljih deponija na širem području Trilja. Svako malo imamo dojave o neodgovornosti naših sugrađana, gdje se baca raznorazno smeće. Dakle, potrebno je i educirati građane, ali i kontinuirano provoditi ovakve akcije, u cilju očuvanja okoliša. - naglasio je Šipić. - piše Ferata

hr Sun Sep 23 2018 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

Od Nove godine novo obavezno cjepivo, no već su krenuli problemi

Cjepivo na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od sljedeće godine postaje obvezno

Sve bebe rođene nakon Nove godine, morat će se uz ostala obvezna cjepiva cijepiti i protiv pneumokoka. Cjepivo, naime, na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od sljedeće godine postaje obvezno. 

Odluka je donesena, a već problemi. Ni Zavod za javno zdravstvo koje je to predložilo, kao ni Zavod za zdravstveno osiguranje koje će ga plaćati, nemaju nikakvu projekciju o tome koliko će to sve skupa koštati.

Uz deset bolesti koja pokrivaju sadašnja obvezna cjepiva, najmlađi će se od sljedeće godine cijepiti i protiv bakterije pneumokok, koja izaziva infekcije dišnog sustava, ali i meningitis.

Roditelji su u načelu za jer većina ih se već susrela, ako ništa onda bar s upalom uha kod svog djeteta.

Na obveznom cijepljenju protiv bakterije pneumokok već godinama inzistira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, jer ta bakterija izaziva cijeli niz bolesti koje zahtijevaju dugotrajno liječenje, a neke mogu biti i opasne po život.

"Tim cjepivom očekujemo da ćemo spriječiti desetak tisuća upala uha godišnje kod djece, na stotine upala pluća pneumokonih, i desetak barem invazivnih bolesti  poput meningitisa i sepse", pojasnio je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ.

Oko dvije tisuće djece u Hrvatskoj svake godine oboli od upale pluća. Cjepivo bi, procjenjuje se, tu brojku prepolovilo. Također, pedijatri na godinu samo zbog upale srednjeg uha imaju čak 60 tisuća posjeta, a cjepivo bi ih smanjilo za oko 30 posto.

Koliko će to koštati proračun Zavoda za zdravstveno osiguranje još nema projekcija. Jedna doza cjepiva protiv pneumokoka inače košta od 350 do 550 kuna, a djeca do pet godina dobivat će ga u tri doze s dva, četiri i dvanaest mjeseci.

"Doista u ovom trenutku ne znam koliko će to koštati, jer je to trogodišnji nacionalni plan kad objavimo javni poziv dobit ćemo od različitih vjerojatno proizvođača, cjepiva, pa ćemo odabrati najpovoljnijeg", rekao je Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva.

Inače, cjepivo protiv pneumokoka obvezno je u svim zemljama EU-a osim u Estoniji i još kratko u Hrvatskoj. - piše Vijest.hr

hr Sun Sep 23 2018 20:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b75b564cb557ac1718b46b4/80

Miro Bulj Pupovcu: "Nisi reagirao u Bačkoj Palanci i šutio si poslušnički, kao zaliven"

Milorad Pupovac danas je gostovao u emisiji "Nedjeljom u 2"

Miro Bulj prokomentirao je gostovanje Milorada Pupovca u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" s naglaskom na njegov odgovor na pitanje zašto se nije odredio prema Vučićevom govoru u Baškoj Palanci, na što je odgovorio "Jeste li ikada mene čuli da sam ja rekao da je Hrvatska ustaška država?"

- Milorade nismo to čuli od tebe, ali te nismo ni čuli kako reagiraš u Bačkoj Palanci. Nismo te vidjeli ni kako odlaziš s te tzv. komemoracije. Šutio si poslušnički, kao zaliven dok si stajao uz rame svoga vođe, Šešeljevog huškača, četnika Aleksandra Vučića. Šutio si i nisi otišao kad je usporedio Hitlerovu Njemačku s Hrvatskom u kojoj si baš ti Milorade na vlasti zajedno sa HNS-om i HDZ-om.

Šutio si Milorade! - napisao je Bulj. 

hr Sun Sep 23 2018 19:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7b912cb557a5bbc8b458d/80
Foto: Pixabay

Ukidaju se turističke zajednice koje previše novca troše na plaće zaposlenih?

Boravišna pristojba promijenit će naziv u turističku pristojbu, njena visina u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum iznosa

Ministarstvo turizma pustilo je u javnu raspravu paket zakona koji će se direktno ticati djelovanja sustava turističkih zajednica.

Nakon više od dva desetljeća ovaj ogromni sustav doživjet će značajne izmjene, a intencija je da novi zakoni omoguće veću učinkovitost, te da manje turističke zajednice potaknu na udruživanje sukladno zajedničkim interesima.

Zadaća turističkih zajednica više neće biti samo oglašavanje i promoviranje, već će one morati razvijati proizvode i stvarati nove motive za dolazak gostiju. Napokon bi trebao zaživjeti pojam destinacijskog menadžmenta jer će to biti načelo preustroja sustava.

Turističke zajednice koje više od 30 posto prihoda troše na plaće, ukidaju se, a njima više neće isključivo predsjedavati gradonačelnik ili načelnik jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalaze.

Vremenski se ograničava razdoblje u kojem predsjednik turističke zajednice može zastupati turističku zajednicu u slučaju kada turistička zajednice još nije izabrala direktora, zbog činjenice da se dosadašnja zakonska ovlast predsjednika vrlo često zloupotrebljavala. 

I boravišna pristojba postaje dio destinacijskog menadžmenta, ali izmjenama zakona ona će doživjeti promjenu naziva i postati turistička pristojba. Visina turističke pristojbe u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum turističke pristojbe u okviru kojih će se moći kretati turistička vijeća regionalnih turističkih zajednica prilikom određivanja visine turističke pristojbe svojim odlukama.

Ministar će pravilnikom odrediti visinu turističke pristojbe u nautici, odnosno za goste koji koriste uslugu smještaja na plovnim objektima nautičkog turizma, charteru i na brodovima za višednevna kružna putovanja te za osobe koje su vlasnici ili korisnici plovila za razonodu, piše Novi list.

hr Sun Sep 23 2018 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .