Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a927b192af47fb70f8b458e/80
Foto: PIXABAY

Pripremite se za niske temperature uz ove preporuke

"Sa svojim tijelom postupaj ljubazno da ti duša rado prebiva u njemu" riječi su izreke koja ukazuje na važnost brige za organizam u ekstremnim uvjetima. Proteklih dana meteorolozi upozoravaju na niske temperature i veliku hladnoću. U takvim uvjetima bitno je držati se nekoliko ključnih stvari koje će nas zaštiti od 'zimskih' ozljeda i uvjeta.

Osobitu pozornost važno je posvetiti slijedećim preporukama:


-slojevito odijevanje;
-vanjska odjeća treba biti nepropustna za vjetar i vlagu;
-obvezno je nositi kapu, koja mora prekrivati uške (postoje i kape koje štite cijelo lice, a imaju samo otvor za oči), šal (može se iskoristiti i za prekrivanje donjeg dijela lica) te rukavice (npr. izvana nepropusne za vlagu, a iznutra obložene toplom tkaninom);
-na nogama je dobro imati dva para čarapa (prvo pamučne, pa vunene);
-obuća bi trebala biti topla i nepropustna za vlagu - ni u kom slučaju ne smije biti tijesna;
-kod izlaganja ekstremno niskim temperaturama (npr. planinari, pripadnici gorske službe spašavanja, vojnici itd.) potrebno je imati za tu namjenu specijalno izrađenu odjeću i obuću.

 

Smjernice za postupanje pri niskim temperaturama zraka – hladnoći za rizične skupine (djeca, starije osobe, kronični bolesnici)


o    Djeca, starije osobe i osobe oboljele od kroničnih bolesti pripadaju rizičnim skupinama posebno osjetljivim na niske temperature.
o    Preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu srčanim starijim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti.
o    Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan za vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.
o    Treba izbjegavati izlazak po hladnoći – pri izlasku preporuča se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća po mogućnosti s protu-kliznim potplatima.
o    U slučaju povećanog znojenja potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline, te se osloboditi suvišne odjeće.
o    Ne ignorirajte drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku - predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.
o    Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.
o    Treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova.
o    Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.
o    Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.
o    Starije osobe sklone oticanju nogu, zimi trebaju paziti na udobnost obuće, nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.
o    U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.
o    U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti vezano uz tu stariju osobu.
Kad je tijelo izloženo niskim temperaturama, površinski dijelovi mogu se doslovno slediti te nastaju lokalna, akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva koja nazivamo smrzotinama. U slučaju dulje izloženosti niskim temperaturama (osobito onima ispod 0° C), može doći do stvaranja ledenih kristala u stanicama, što izaziva trajna oštećenja cirkulacije i/ili dubljih tkiva, koja često završavaju infekcijom i gangrenom (potpunim propadanjem tkiva).

Kako prepoznati smrzotine?
Smrzotinama su najčešće zahvaćeni površinski/periferni dijelovi tijela: uške, nos, lice, prsti ruku i stopala. Koža na tim dijelovima postaje bijela, tvrda, manje osjetljiva na dodir, bolna i ponekad svrbi. Slijedi nastanak crvenila ili plavkaste boje kože te oticanje zahvaćenih površina. Nagli prestanak osjećaja hladnoće i/ili boli siguran je znak početka smrzavanja. Kod površinskih smrzotina nakon par sati do nekoliko dana mogu nastati mjehuri ispunjeni bistrom tekućinom, dok kod dubokih smrzotina nastaju mjehuri ispunjeni krvavom tekućinom. Duboke smrzotine znatno su opasnije jer zahvaćaju dublja tkiva: potkožno tkivo, živce, krvne žile, tetive. Nepravilno liječenje dubokih smrzotina često završava infekcijom i gangrenom (a gangrenu je nužno kirurški tretirati).

Postupak kod smrzotina
Osobu koja ima smrzotine ili je pothlađena, treba što prije dovesti u toplu prostoriju, skinuti joj vlažnu odjeću i obuću te nakit. Smrzotine treba pokriti sterilnom gazom, a nakon toga ih se ne smije zamatati zavojem (zbog stezanja). Bitno je istaknuti da se na njih ne smiju stavljati nikakve masti, alkohol, različiti pripravci i sl. Ako su zahvaćeni prsti ruku ili nogu, treba ih pojedinačno pokriti sterilnom gazom i odvojiti ih drugom gazom ili suhom, mekanom tkaninom. 

Ni u kojem slučaju ne smiju se namjerno probiti mjehuri, trljati ili masirati smrzotine te za zagrijavanje smrzotina koristiti direktne, odnosno suhe izvore topline (npr. termofor, kalorifer, fen i sl.). Nije dopušteno ni zagrijavanje smrzotina uranjanjem u toplu vodu. 

Smrznute udove potrebno je omotati mekanom tkaninom (vunena dekica i sl.), zatim imobilizirati udlagama, a ako pri ruci nisu prave udlage za imobilizaciju, mogu se iskoristiti priručna imobilizacijska sredstva (štap, grana i sl.). Nije dopušteno navlačenje čarapa ili rukavica preko smrzotina na rukama ili stopalima zbog toga što stežu i dodatno ometaju uspostavu cirkulacije. 

Osobi sa smrzotinama donjih udova nije dopušteno hodati, a donje udove treba imobilizirati i staviti u povišen položaj. Osobi sa smrzotinama daju se topli, zašećereni napitci kako bi nadomjestila izgubljenu tekućinu, a nije joj dopušteno pušiti ni piti alkohol jer je dokazano kako dodatno kompromitiraju ionako oštećenu cirkulaciju. Što žurnije treba doći u najbližu zdravstvenu ustanovu. 

Sprječavanje ozljeda u zimskim mjesecima

Ozljede se češće pojavljuju u zimskim mjesecima, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta poput hladnoće i snijega, kao i mokrih i skliskih površina. Osim povećanog rizika padanja, ne smije se zaboraviti niti na pogoršane uvjete vožnje, kao ni na smanjenje vidljivosti uslijed magle, snijega i/ili ledene kiše.
Tjelesne ozljede nastale kao posljedica pada su raznovrsne: od površinskih ozljeda do otvorenih rana, prijeloma, uganuća zglobova do zahvaćenosti i ozljeđivanja više organskih sustava.

Preporuke za prevenciju padova:
o    Izbjegavanje nepotrebnih izlazaka, osobito dok površine za hodanje još nisu očišćene.
o    Hodanje očišćenim nogostupima i stazama polako, malim koracima.
o    Gledajte ispred sebe i budite svjesni mogućnosti da možete lako pasti.
o    Nosite primjerenu obuću s protu-kliznim potplatima.
o    Ruke držite izvan džepova, te uzbjegavajte nošenje teških predmeta u ruci zbog smanjivanja ravnoteže.
o    Posebnu pozornost obratite prilikom ulaska u zgrade, trgovine i sl. zbog mokrih i skliskih površina.
o    Prilikom uporabe stepenica obvezno se držite za rukohvate, pri silasku stopalom prvo isprobajte površinu stepenice prije no što prebacite čitavu težinu tijela.
o    Posebnu pozornost posvetite djeci i starijim osobama.

Preporuke za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima:
o    Koristite zimske gume i dodatnu zimsku opremu.
o    U slučaju pogoršanja vremenskih uvjeta i stanja na cestama, po mogućnosti, odgodite putovanje.
o    Pridržavajte se savjeta za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima: izbjegavajte nagle pokrete za upravljačem, te nagla kočenja i ubrzanja.
o    Pozorno pratite situaciju tijekom vožnje kako biste uzbjegli potencijalno opasne situacije.
o    Pridržavajte se prometnih propisa i pravila.
o    Ne pijte alkohol – alkohol znatno umanjuje sposobnost upravljanja vozilom, usporava reakcije i mogućnosti procjene kod vozača.
o    U slučaju vožnje pod udarima bure (bura puše „na refule“ odnosno na mahove), smanjite brzinu vožnje kako biste smanjili rizik od zanošenja i prevrtanja vozila.
o    Pratite informacije o stanju sigurnosti na cestama, tvrdi Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva
Odjel za epidemiologiju i prevenciju ozljeda
Služba za epidemiologiju i prevenciju nezaraznih bolesti NZJZ SDŽ

hr Sun Feb 25 2018 10:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aad0b252af47f74338b4756/80
Foto: Hina

Radnici HT-a prosvjeduju protiv otpuštanja i smanjenja plaća: Borit ćemo se do kraja

Radnici Hrvatskog telekoma (HT) prosvjedovali su u subotu pred HT centrom na zagrebačkom Cvjetnom trgu protiv smanjenja plaća i otpuštanja radnika tražeći razgovor s Upravom HT-a na ravnopravnim temeljima te su najavili kako će se za svoja prava boriti "do kraja".

Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević poručio je upravi kako žele pregovarati na ravnopravnim temeljima, da se prema hrvatskim radnicima ponaša isto kako i prema radnicima Deutsche telekoma (DT) u Njemačkoj i da ne koristi konzultantske kuće koje koštaju više od 20 milijuna kuna godišnje nego vlastite resurse.

"Tako će biti bolje i radnicima i poslodavcima i svima nama zajedno", rekao je Cikojević. 

Otkazi radnicima, ali i "sječa managera"

Pored smanjenja plaća, u HT-u je u četiri godine prepolovljen broj radnika i svake godine u ovo doba HT dijeli otkaze za 150 do 200 zaposlenika.

Ove godine već 50-ak radnika, ali je bila i "sječa managera" koji su dobili otkaz o radu iz nepoznatih razloga, rekao je Cikojević.

Upozorio je kako stalno zaposleni radnici dobivaju otkaze, a na njihova radna mjesta dolaze studenti i agencijski radnici koji imaju manje plaće, a time se i automatski smanjuju i prihodi države.

Ustvrdio je kako su velike multinacionalne kompanije glavni generator odlaska mladih iz Hrvatske, jer više nitko ne želi raditi za tako malu plaću tako težak posao.

Radnici u HT centrima imaju bruto plaću 6.000 kuna, sad im je dodatno smanjena za 15 posto, a iz uprave tvrde da nije, odnosno da će to moći izjednačiti s varijabilnim dijelom, tvrdi Cikojević i dodaje da je to "vrabac u ruci, a golub na grani".  

Uprava nema razumijevanja za niske plaće radnika, a sebi dijele bonuse, upozorio je Cikojević te još jednom rekao kako su u sindikatu otvoreneni za razgovore na ravnopravnim temeljima, "inače će idući prosvjed biti na Markovom trgu, a bude li trebalo i u Bonnu".

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever ocijenio je kako HT vodi antiradničku i antiljudsku politiku te kako je očito da im čovjek ne znači ništa osim što gledaju kako na njemu što bolje zaraditi i nakon toga ga odbaciti kao staru krpu.

Od 2000. otkazi za 10.000 radnika

HT, otkad ima njemačkog vlasnika, do 2000. do danas otpustio je 10-ak tisuća radnika i tek nešto malo primio novih tako da danas HT ima malo manje od 4.000 zaposlenih i sve snažnije se orijentira na vanjske usluge i agencija za povremeno zapošljavanje i studentski rad. Sve to pokazuje na koji se način vodi poslovna politika u HT-u - 70 posto zaposlenika ima plaće ispod hrvatskog prosjeka, a prosjek tvrtke ionako nabijaju visoke plaće vršnih managera. 

Radnici su noseći transparente, na kojima je među ostalim pisalo "Radniku plaća 4.000 kn, a manageru 300. 000 kuna" i "Ne oTkazima!" zviždeći prosvjedovali protiv poslovnih poteza Uprave HT-a na štetu radnika.

Prosvjed su organizirali Hrvatski sindikat Telekomunikacija, Republički sindikat radnika Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikat, a potporu su mu svojim dolaskom dali i radnici u štrajku Dalekovod proizvodnje.
 


hr Sat Mar 17 2018 13:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aad00ae2af47f83388b457e/80
Foto: Hina

Za stradale u Hrvatskoj Kostajnici dosad prikupljeno više od 226 tisuća kuna

Hrvatski Crveni križ (HCK) je za pomoć ljudima kojima su uništeni domovi na klizištu u Hrvatskoj Kostajnici dosad prikupio 226.127 kuna i to 94.115 kuna putem žiro računa, a putem donatorskog telefona 132.012 kuna (s PDV-om i naknadom teleoperatera).

Ravnateljica Crvenog križa Kostajnica Maja Böhm je u ime stradalih zahvalila svima na novčanim i materijalnim donacijama.

Rekla je da su zaprimili puno odjeće, obuće, higijenskih potrepština i prehrambenih namirnica pa im takva vrsta donacija zasad više nije potrebna budući da su stradali zbrinuti. "Ako se situacija promijeni, obavijestit ćemo javnost", rekla je.

Istaknula je da će žrtvama klizišta biti najpotrebnija novčana sredstva s obzirom na to da započinju život ispočetka.

"Njima će biti osigurani novi domovi, ali te domove će biti potrebno opremiti, pomoći im u nabavci opreme za poljoprivredu kojom se većina bavi. Upravo zato apeliramo na sve one koji su u mogućnosti, da podrže stradale novčanim donacijama", poručila je Böhm

Stradali iz Hrvatske Kostajnice i dalje su u teškom stanju.

"Stalno smo s tim ljudima, živimo s njima zadnjih dana, pružamo im psihosocijalnu podršku i jasno vidimo koliko im teško pada situacija u kojoj su se našli. Većina stradalih su stariji ljudi i njima je posebno teško jer u svojim sedamdesetima moraju kretati ispočetka", napominje Böhm.

Kako bi im se olakšale teške okolnosti u kojima su se našli, Hrvatski Crveni križ pozvao je sve građane i tvrtke da podrže apel koji je otvoren za stradale: pozivom na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen) operatora Moj telekom d.o.o. ili uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb - IBAN:   HR6923400091511555516, poziv na broj 20, a za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X.

Pomoć je moguća i putem internetskih donacija na www.hck.hr.  Sve internetske uplate putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.


hr Sat Mar 17 2018 12:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e1df08b47398680f8b45ef/80

Jako i olujno jugo, mogućnost za kišu, pljusak i grmljavinu

Temperatura na Jadranu većinom između 10 i 15 °C.
Pretežno oblačno s kišom, mjestimice i obilnijom. Uz izražen pad temperature sredinom dana, kiša će u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, a u noći na nedjelju i drugdje u unutrašnjosti.

Bit će vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren, na udare i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na sjevernom Jadranu buru, a u Dalmaciji jako i olujno jugo. Na kopnu prijepodne temperatura zraka između 5 i 10 °C, a poslijepodne osjetno hladnije. Temperatura na Jadranu većinom između 10 i 15 °C.

Promjenljivo oblačno uz mogućnost za kišu, pljusak i grmljavinu. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, na srednjem će umjeren do umjereno jak sjeverozapadni vjetar sasvim oslabiti, a na južnom će jako do olujno jugo oslabiti i okrenuti na slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. More umjereno valovito i valovito, na južnom Jadranu u početku jače valovito i uzburkano, javlja DHMZ
hr Sat Mar 17 2018 09:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Dubrovnik traži pedijatra: Nitko ne želi plaću od najmanje 12.000 kuna, osiguran stan i mogućnost dodatne zarade

Krajnji jug muči se s nedostatkom svih specijalizacija, samo u dubrovačkoj bolnici nedostaje 25 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara

Dom Zdravlja Dubrovnik traži pedijatra, a uvjeti su i više nego sjajni, no još se nitko nije javio. Jedan od razloga svakako je što i u cijeloj Hrvatskoj nedostaje oko 50 pedijatara, a brojni će uskoro u mirovinu. To će stvoriti još veći nedostatak u idućim godinama. - piše Dnevnik

- Minimalna plaća je 12 tisuća kuna, što je preko onoga što pedijatri uobičajeno dobivaju po uredbi koja je propisana zakonom. Osiguravamo odgovarajući stan, s obzirom na to dolazi li s obitelji ili je samac, dok god traje radni odnos. Otvorene ruke za ugovaranje bilo kakvih dodatnih radova u svim zdravstvenim ustanovama u našoj županiji. - kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Krajnji jug muči se s nedostatkom svih specijalizacija, samo u dubrovačkoj bolnici nedostaje 25 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara.

Na području Dubrovnika već je nekoliko pedijatara koji imaju slične uvjete. Pedijatrica Goradana Mičunović iz Kotora iz Crne Gore došla je prije tri godine. Tamo su, kaže, plaće i upola manje.

- Ne brinem o tome da ću stan u toku sezone morati napustiti. Ostajem do daljnjega dok bude potreba ove službe. Mislim da su uvjeti izuzetni za današnje prilike i za plaće u regionu. - kaže Mičunović.

U cijeloj zemlji nedostaje 50 pedijatara. Prosječna starost je 50 godina, a čak 50 posto ih radi izvan mjesta rođenja.

- Kod nas je situacija da su specijalizacije za pedijatre kasnile. Imamo jednu veliku rupu kao i u još mnogim specijalizacijama. Iduće tri, četiri godine će preko 150 do 200 pedijatara u mirovinu. - kaže Miran Cvitković iz Hrvatske liječničke komore.

Procjene liječničke komore su kako će upravo zbog toga do 2021. godine nedostajati oko 200 pedijatara. Na natječaj u Dubrovniku još se nitko nije javio, ali ima zainteresiranih iz susjednih država. 

U Ministarstvu zdravstva kažu kako je baš zbog ovog problema, ne samo manjka pedijatara, već općenito doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na raspolaganju novac iz EU fondova kojim će se financirati specijalizacije.

Dio njih za pedijatre je već podijeljen, a ukupno su raspisane 52 specijalizacije. Naravno da ni to neće biti dovoljno obzirom na ovakve prognoze, a specijalizacija traje 5 godina.

Problem je i sve manji interes mladih ljudi za upise na primarnu zdravstvenu zaštitu. Svakako da natječaji kao što je ovaj dubrovački koji nudi veću plaću, osiguran stan ali i mogućnost dodatne zarade, mogu utjecati na to da ova deficitarna zanimanja, kao što je pedijatrija, budu privlačnija i dugoročno donesu veći interes za obrazovanjem pedijatara. - piše Dnevnik

hr Fri Mar 16 2018 20:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .