Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a927b192af47fb70f8b458e/80
Foto: PIXABAY

Pripremite se za niske temperature uz ove preporuke

"Sa svojim tijelom postupaj ljubazno da ti duša rado prebiva u njemu" riječi su izreke koja ukazuje na važnost brige za organizam u ekstremnim uvjetima. Proteklih dana meteorolozi upozoravaju na niske temperature i veliku hladnoću. U takvim uvjetima bitno je držati se nekoliko ključnih stvari koje će nas zaštiti od 'zimskih' ozljeda i uvjeta.

Osobitu pozornost važno je posvetiti slijedećim preporukama:


-slojevito odijevanje;
-vanjska odjeća treba biti nepropustna za vjetar i vlagu;
-obvezno je nositi kapu, koja mora prekrivati uške (postoje i kape koje štite cijelo lice, a imaju samo otvor za oči), šal (može se iskoristiti i za prekrivanje donjeg dijela lica) te rukavice (npr. izvana nepropusne za vlagu, a iznutra obložene toplom tkaninom);
-na nogama je dobro imati dva para čarapa (prvo pamučne, pa vunene);
-obuća bi trebala biti topla i nepropustna za vlagu - ni u kom slučaju ne smije biti tijesna;
-kod izlaganja ekstremno niskim temperaturama (npr. planinari, pripadnici gorske službe spašavanja, vojnici itd.) potrebno je imati za tu namjenu specijalno izrađenu odjeću i obuću.

 

Smjernice za postupanje pri niskim temperaturama zraka – hladnoći za rizične skupine (djeca, starije osobe, kronični bolesnici)


o    Djeca, starije osobe i osobe oboljele od kroničnih bolesti pripadaju rizičnim skupinama posebno osjetljivim na niske temperature.
o    Preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu srčanim starijim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti.
o    Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan za vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.
o    Treba izbjegavati izlazak po hladnoći – pri izlasku preporuča se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća po mogućnosti s protu-kliznim potplatima.
o    U slučaju povećanog znojenja potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline, te se osloboditi suvišne odjeće.
o    Ne ignorirajte drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku - predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.
o    Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.
o    Treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova.
o    Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.
o    Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.
o    Starije osobe sklone oticanju nogu, zimi trebaju paziti na udobnost obuće, nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.
o    U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.
o    U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti vezano uz tu stariju osobu.
Kad je tijelo izloženo niskim temperaturama, površinski dijelovi mogu se doslovno slediti te nastaju lokalna, akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva koja nazivamo smrzotinama. U slučaju dulje izloženosti niskim temperaturama (osobito onima ispod 0° C), može doći do stvaranja ledenih kristala u stanicama, što izaziva trajna oštećenja cirkulacije i/ili dubljih tkiva, koja često završavaju infekcijom i gangrenom (potpunim propadanjem tkiva).

Kako prepoznati smrzotine?
Smrzotinama su najčešće zahvaćeni površinski/periferni dijelovi tijela: uške, nos, lice, prsti ruku i stopala. Koža na tim dijelovima postaje bijela, tvrda, manje osjetljiva na dodir, bolna i ponekad svrbi. Slijedi nastanak crvenila ili plavkaste boje kože te oticanje zahvaćenih površina. Nagli prestanak osjećaja hladnoće i/ili boli siguran je znak početka smrzavanja. Kod površinskih smrzotina nakon par sati do nekoliko dana mogu nastati mjehuri ispunjeni bistrom tekućinom, dok kod dubokih smrzotina nastaju mjehuri ispunjeni krvavom tekućinom. Duboke smrzotine znatno su opasnije jer zahvaćaju dublja tkiva: potkožno tkivo, živce, krvne žile, tetive. Nepravilno liječenje dubokih smrzotina često završava infekcijom i gangrenom (a gangrenu je nužno kirurški tretirati).

Postupak kod smrzotina
Osobu koja ima smrzotine ili je pothlađena, treba što prije dovesti u toplu prostoriju, skinuti joj vlažnu odjeću i obuću te nakit. Smrzotine treba pokriti sterilnom gazom, a nakon toga ih se ne smije zamatati zavojem (zbog stezanja). Bitno je istaknuti da se na njih ne smiju stavljati nikakve masti, alkohol, različiti pripravci i sl. Ako su zahvaćeni prsti ruku ili nogu, treba ih pojedinačno pokriti sterilnom gazom i odvojiti ih drugom gazom ili suhom, mekanom tkaninom. 

Ni u kojem slučaju ne smiju se namjerno probiti mjehuri, trljati ili masirati smrzotine te za zagrijavanje smrzotina koristiti direktne, odnosno suhe izvore topline (npr. termofor, kalorifer, fen i sl.). Nije dopušteno ni zagrijavanje smrzotina uranjanjem u toplu vodu. 

Smrznute udove potrebno je omotati mekanom tkaninom (vunena dekica i sl.), zatim imobilizirati udlagama, a ako pri ruci nisu prave udlage za imobilizaciju, mogu se iskoristiti priručna imobilizacijska sredstva (štap, grana i sl.). Nije dopušteno navlačenje čarapa ili rukavica preko smrzotina na rukama ili stopalima zbog toga što stežu i dodatno ometaju uspostavu cirkulacije. 

Osobi sa smrzotinama donjih udova nije dopušteno hodati, a donje udove treba imobilizirati i staviti u povišen položaj. Osobi sa smrzotinama daju se topli, zašećereni napitci kako bi nadomjestila izgubljenu tekućinu, a nije joj dopušteno pušiti ni piti alkohol jer je dokazano kako dodatno kompromitiraju ionako oštećenu cirkulaciju. Što žurnije treba doći u najbližu zdravstvenu ustanovu. 

Sprječavanje ozljeda u zimskim mjesecima

Ozljede se češće pojavljuju u zimskim mjesecima, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta poput hladnoće i snijega, kao i mokrih i skliskih površina. Osim povećanog rizika padanja, ne smije se zaboraviti niti na pogoršane uvjete vožnje, kao ni na smanjenje vidljivosti uslijed magle, snijega i/ili ledene kiše.
Tjelesne ozljede nastale kao posljedica pada su raznovrsne: od površinskih ozljeda do otvorenih rana, prijeloma, uganuća zglobova do zahvaćenosti i ozljeđivanja više organskih sustava.

Preporuke za prevenciju padova:
o    Izbjegavanje nepotrebnih izlazaka, osobito dok površine za hodanje još nisu očišćene.
o    Hodanje očišćenim nogostupima i stazama polako, malim koracima.
o    Gledajte ispred sebe i budite svjesni mogućnosti da možete lako pasti.
o    Nosite primjerenu obuću s protu-kliznim potplatima.
o    Ruke držite izvan džepova, te uzbjegavajte nošenje teških predmeta u ruci zbog smanjivanja ravnoteže.
o    Posebnu pozornost obratite prilikom ulaska u zgrade, trgovine i sl. zbog mokrih i skliskih površina.
o    Prilikom uporabe stepenica obvezno se držite za rukohvate, pri silasku stopalom prvo isprobajte površinu stepenice prije no što prebacite čitavu težinu tijela.
o    Posebnu pozornost posvetite djeci i starijim osobama.

Preporuke za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima:
o    Koristite zimske gume i dodatnu zimsku opremu.
o    U slučaju pogoršanja vremenskih uvjeta i stanja na cestama, po mogućnosti, odgodite putovanje.
o    Pridržavajte se savjeta za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima: izbjegavajte nagle pokrete za upravljačem, te nagla kočenja i ubrzanja.
o    Pozorno pratite situaciju tijekom vožnje kako biste uzbjegli potencijalno opasne situacije.
o    Pridržavajte se prometnih propisa i pravila.
o    Ne pijte alkohol – alkohol znatno umanjuje sposobnost upravljanja vozilom, usporava reakcije i mogućnosti procjene kod vozača.
o    U slučaju vožnje pod udarima bure (bura puše „na refule“ odnosno na mahove), smanjite brzinu vožnje kako biste smanjili rizik od zanošenja i prevrtanja vozila.
o    Pratite informacije o stanju sigurnosti na cestama, tvrdi Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva
Odjel za epidemiologiju i prevenciju ozljeda
Služba za epidemiologiju i prevenciju nezaraznih bolesti NZJZ SDŽ

hr Sun Feb 25 2018 10:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2cac422af47f96388b491f/80

Obilježava se 22. lipnja - Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi.

U šumi Brezovica i ove će se godine održati središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

Obilježavanje u Brezovici tradicionalno organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija.

U Zagrebu drugu godinu zaredom antifašističke udruge obilježit će taj dan na bivšem Trgu maršala Tita (sadašnjem Trgu Republike Hrvatske), želeći na taj način izraziti protest zbog sve snažnijih retrogradnih pojava u hrvatskom društvu.

U znak sjećanja na 50.000 Zagrepčana sudionika NOB-a i njih više od 20.000 poginulih u borbi za slobodu, ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta organizatori najavljuju govore u slavu partizanskim borcima, otporu fašizmu, nacizmu te ustaškim i četničkim kolaboracionistima. Na skupu će, najavljuju iz SABH-a, iskazati svoje nemirenje s pokušajima ustašizacije Hrvatske.

I u ostalim gradovima diljem Hrvatske antifašističke udruge, te gradska i županijska izaslanstva obilježit će taj dan prigodnim svečanostima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskim grobljima.

Prvi partizanski odred

Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez.

Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito na željeznici. Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

hr Fri Jun 22 2018 09:59:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fd94ecb473980e4c8b45a5/80

Vrijeme nestabilno, temperature niže

U četvrtak astronomski početak ljeta, a u već u petak - ne ljetni ugođaj! Pljuskovi i grmljavine gotovo diljem Hrvatske, ponegdje i olujno nevrijeme, te osjetan pad temperature i jak vjetar, na Jadranu mjestimice i olujna bura, koja će stvarati probleme u prometu. Srećom, u nastavku mnogima produljenoga vikenda bit će većinom suho, uz dosta sunca, ali i nižu temperaturu od one na koju smo već navikli.
Preko naših će se krajeva tijekom petka premještati frontalni poremećaj s kojim će stići osjetno hladniji zrak. Taj hladan zrak doći će na prethodno odviše zagrijanu podlogu pa će biti vrlo velika vjerojatnost za mjestimična nevremena. Stoga je DHMZ u europskom METEOALARM sustavu objavio niz upozorenja - ne samo za lokalno izraženija nevremena i obilnu kišu, ponajprije na zapadu zemlje, nego i za često jak i vrlo jak vjetar, pa i s olujnim udarima, i to ne samo na moru. Svakako treba računati i na ograničenja u prometu te pripaziti na predmete nošene vjetrom, piše HRT.

Petak - promjena vremena - kiša, munje, bura, lokalna nevremena

U istočnoj Hrvatskoj naoblačenje s kišom i grmljavinom. Zapuhat će jak i vrlo jak vjetar, prolazno, posebice u Podunavlju, na udare i olujan, većinom sjeverozapadni i sjeverni. Poslijepodne će kiše biti sve manje, a i djelomično će se razvedravati. Najtoplije će biti ujutro uz temperaturu između 19 i 23 °C, a zatim prema večeri, uz vjetrovito vrijeme, svježije.

U središnjoj će Hrvatskoj također glavnina kiše, lokalno i obilnije, praćene prolazno jakim i vrlo jakim vjetrom, pasti u prvom dijelu dana. Poslijepodne sa sjevera prestanak kiše i djelomično razvedravanje.

Oblaci s kišom, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom, premještat će se i sjevernim Jadranom i gorjem. Pritom će kiša biti i obilnija, česti će biti i jaki pljuskovi praćeni grmljavinom, jakim vjetrom, moguće i tučom. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, duž obale jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura s kojom će se prema večeri razvedravati. Temperatura zraka većinom od 19 do 24 °C, u gorju poslijepodne i niža.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije postupan porast naoblake, mjestimice već prijepodne pljuskovi, no bit će češći, lokalno moguće i izraženiji poslijepodne i navečer. Jugo će već sredinom dana okrenuti na buru u sjevernoj Dalmaciji, a prema večeri i drugdje. Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 28 °C.

I na jugu Hrvatske još razmjerno toplo te uz dosta sunca i slabo do umjereno jugo. Atmosfera će biti sve nestabilnija pa će poslijepodne rasti vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, moguće i izraženije.

Od subote - stabilnije, ali...

I u nastavku produljenoga vikenda, a i u prvom dijelu novoga tjedna u kopnenom će području
biti hladnije od uobičajenog za drugu polovinu lipnja. Pritom u početku uglavnom suho te barem djelomice sunčano, a prema sredini tjedna promjenljivije, uz mogućnost kiše, te i dalje uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

I na Jadranu će za vikend i početkom novoga tjedna biti većinom suho, uz obilje sunca, a i bura će u nedjelju već zamjetno oslabjeti. Iako će od ponedjeljka biti više oblaka zadržat će se uglavnom suho vrijeme, a i temperatura zraka ponovno će malo porasti.
hr Fri Jun 22 2018 07:59:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2be3002af47ff3268b4d04/80
Foto: PIXABAY

Split: 'Zbog prevencije provala u stanove ne otvarajte vrata nepoznatim osobama'

Danas tijekom dana u PU Splitsko-Dalmatinskoj zaprimili su nekoliko dojava o provalama i pokušaju provala u stanove na području Splita. Policijski službenici su po zaprimljenim dojavama izašli na mjesto događaja, započeli s kriminalističkim istraživanjima u cilju identificiranja, pronalaska i procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela.

S obzirom na to da će neki građani tijekom nadolazećih blagdana i produženog vikenda otići na put, iz policije još jednom skreću pozornost na značaj samozaštitnog ponašanja radi čega ističu nekoliko korisnih savjeta za građane:

-Ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo

-Kad napuštate stan zaključavajte i protuprovalna vrata ukoliko ih imate,

-Vrijedne predmete ne ostavljajte na vidljivim i lako dostupnim mjestima,

-Zapišite identifikacijske oznake vrijednih predmeta ili ih fotografirajte jer to povećava mogućnost preciznog opisa i povrata ako budu otuđeni,

-Upozorite vama bliske starije osobe i djecu koji ostaju sami kod kuće da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama,

-Razmislite o ugradnji druge cilindrične brave u ravnini vanjske plohe vrata      

-Budite solidaran susjed, vodite računa i o tuđoj imovini

Pozivamo građane da svoja zapažanja o sumnjivim osobama ili događajima odmah prijave policiji na besplatan broj 192.

hr Thu Jun 21 2018 19:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2bc0bc2af47fdb428b45e2/80
Foto: PIXABAY

Iritantne krvopije izluđuju Šibenčane: 'Nikad ih nije bilo ovoliko, otjerat će mi turiste'

Iritantne krvopije ovih dana izluđuju Šibenčane i njihove goste jer zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta iz tvrtke AS Eko nisu mogli zaprašiti grad pa su se komarci masovno nakotili. No, kako doznajemo od direktora te tvrtke Damira Vrvila, grad će napokon zaprašiti večeras.

- Komarce u zadnje vrijeme nismo mogli uništavati zbog jakog vjetra i kiše koja je padala, ali večeras ćemo zaprašiti cijelo područje grada – kazao nam je Vrvilo.

Komarci su se masovno nakotili jer je tijekom ove godine palo dosta kiše, a Vrvilo napominje da su najezdi doprinijeli i sami građani.

- Građani sami produciraju komarce, a poslije se bune da ih ima previše. Na primjer, hermetički otvorene septičke jame su pravo leglo za komarce, kao i odbačene posude, bačve, gume ili začepljeni oluci na krovovima gdje se skuplja voda. Također, veliki problem je i zapuštena vegetacija. Komarac je sićušno biće iznimno osjetljivo na suhoću zraka, a vegetacija im služi kao sklonište iz sunca – napominje Vrvilo.

Svim građanima zato savjetuje da očiste vegetaciju oko svojih domova, uklone odbačene posude i gume te hermetički zatvore septičke jame jer, ako se drže tih osnovnih pravila, komaraca će biti osjetno manje, piše Šibenik.in

- Mi zaprašujemo grad čim nam to vrijeme dopusti. Sredstvima koja su ekološki prihvatljiva uništavamo leteće komarce, a imamo i larvacidnu metodu kojom uništavamo i ličinke. No, komaraca uvijek ima. Ženka koja se nahranila krvlju nakon toga polaže jaja i za 10 do 15 dana izležu se novi – pojašnjava Vrvilo.

Komaraca najviše ima na području Šubićevca, što je logično s obzirom na bujnu vegetaciju u zapuštenoj park-šumi, a iritantne krvopije sinoć su dosađivali i posjetiteljima koji su došli pogledati film na tvrđavu Barone.

 Na komarce su nam se  požalili i stanovnici u samom centru grada. 

- Izluđuju me danima. Te male leteće krvopije ponašaju se poput pravih drakula, sišu te koliko god mogu. Potrošio sam tri bočice Autana, ali ništa nije pomoglo! Ne mogu spavati, ni živjeti od prokletih krvopija. Što je najgore od svega, otjerat će mi turiste koji mi dolaze godinama. Nikad tih komaraca nije bilo ovoliko  – požalio nam se jedan Šibenčanin koji živi na Gorici. 

Bilo kako bilo, nakon večerašnjeg zaprašivanja, trebalo bi ih biti znatno manje. 

hr Thu Jun 21 2018 17:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .