Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a927b192af47fb70f8b458e/80
Foto: PIXABAY

Pripremite se za niske temperature uz ove preporuke

"Sa svojim tijelom postupaj ljubazno da ti duša rado prebiva u njemu" riječi su izreke koja ukazuje na važnost brige za organizam u ekstremnim uvjetima. Proteklih dana meteorolozi upozoravaju na niske temperature i veliku hladnoću. U takvim uvjetima bitno je držati se nekoliko ključnih stvari koje će nas zaštiti od 'zimskih' ozljeda i uvjeta.

Osobitu pozornost važno je posvetiti slijedećim preporukama:


-slojevito odijevanje;
-vanjska odjeća treba biti nepropustna za vjetar i vlagu;
-obvezno je nositi kapu, koja mora prekrivati uške (postoje i kape koje štite cijelo lice, a imaju samo otvor za oči), šal (može se iskoristiti i za prekrivanje donjeg dijela lica) te rukavice (npr. izvana nepropusne za vlagu, a iznutra obložene toplom tkaninom);
-na nogama je dobro imati dva para čarapa (prvo pamučne, pa vunene);
-obuća bi trebala biti topla i nepropustna za vlagu - ni u kom slučaju ne smije biti tijesna;
-kod izlaganja ekstremno niskim temperaturama (npr. planinari, pripadnici gorske službe spašavanja, vojnici itd.) potrebno je imati za tu namjenu specijalno izrađenu odjeću i obuću.

 

Smjernice za postupanje pri niskim temperaturama zraka – hladnoći za rizične skupine (djeca, starije osobe, kronični bolesnici)


o    Djeca, starije osobe i osobe oboljele od kroničnih bolesti pripadaju rizičnim skupinama posebno osjetljivim na niske temperature.
o    Preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu srčanim starijim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti.
o    Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan za vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.
o    Treba izbjegavati izlazak po hladnoći – pri izlasku preporuča se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća po mogućnosti s protu-kliznim potplatima.
o    U slučaju povećanog znojenja potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline, te se osloboditi suvišne odjeće.
o    Ne ignorirajte drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku - predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.
o    Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.
o    Treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova.
o    Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.
o    Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.
o    Starije osobe sklone oticanju nogu, zimi trebaju paziti na udobnost obuće, nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.
o    U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.
o    U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti vezano uz tu stariju osobu.
Kad je tijelo izloženo niskim temperaturama, površinski dijelovi mogu se doslovno slediti te nastaju lokalna, akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva koja nazivamo smrzotinama. U slučaju dulje izloženosti niskim temperaturama (osobito onima ispod 0° C), može doći do stvaranja ledenih kristala u stanicama, što izaziva trajna oštećenja cirkulacije i/ili dubljih tkiva, koja često završavaju infekcijom i gangrenom (potpunim propadanjem tkiva).

Kako prepoznati smrzotine?
Smrzotinama su najčešće zahvaćeni površinski/periferni dijelovi tijela: uške, nos, lice, prsti ruku i stopala. Koža na tim dijelovima postaje bijela, tvrda, manje osjetljiva na dodir, bolna i ponekad svrbi. Slijedi nastanak crvenila ili plavkaste boje kože te oticanje zahvaćenih površina. Nagli prestanak osjećaja hladnoće i/ili boli siguran je znak početka smrzavanja. Kod površinskih smrzotina nakon par sati do nekoliko dana mogu nastati mjehuri ispunjeni bistrom tekućinom, dok kod dubokih smrzotina nastaju mjehuri ispunjeni krvavom tekućinom. Duboke smrzotine znatno su opasnije jer zahvaćaju dublja tkiva: potkožno tkivo, živce, krvne žile, tetive. Nepravilno liječenje dubokih smrzotina često završava infekcijom i gangrenom (a gangrenu je nužno kirurški tretirati).

Postupak kod smrzotina
Osobu koja ima smrzotine ili je pothlađena, treba što prije dovesti u toplu prostoriju, skinuti joj vlažnu odjeću i obuću te nakit. Smrzotine treba pokriti sterilnom gazom, a nakon toga ih se ne smije zamatati zavojem (zbog stezanja). Bitno je istaknuti da se na njih ne smiju stavljati nikakve masti, alkohol, različiti pripravci i sl. Ako su zahvaćeni prsti ruku ili nogu, treba ih pojedinačno pokriti sterilnom gazom i odvojiti ih drugom gazom ili suhom, mekanom tkaninom. 

Ni u kojem slučaju ne smiju se namjerno probiti mjehuri, trljati ili masirati smrzotine te za zagrijavanje smrzotina koristiti direktne, odnosno suhe izvore topline (npr. termofor, kalorifer, fen i sl.). Nije dopušteno ni zagrijavanje smrzotina uranjanjem u toplu vodu. 

Smrznute udove potrebno je omotati mekanom tkaninom (vunena dekica i sl.), zatim imobilizirati udlagama, a ako pri ruci nisu prave udlage za imobilizaciju, mogu se iskoristiti priručna imobilizacijska sredstva (štap, grana i sl.). Nije dopušteno navlačenje čarapa ili rukavica preko smrzotina na rukama ili stopalima zbog toga što stežu i dodatno ometaju uspostavu cirkulacije. 

Osobi sa smrzotinama donjih udova nije dopušteno hodati, a donje udove treba imobilizirati i staviti u povišen položaj. Osobi sa smrzotinama daju se topli, zašećereni napitci kako bi nadomjestila izgubljenu tekućinu, a nije joj dopušteno pušiti ni piti alkohol jer je dokazano kako dodatno kompromitiraju ionako oštećenu cirkulaciju. Što žurnije treba doći u najbližu zdravstvenu ustanovu. 

Sprječavanje ozljeda u zimskim mjesecima

Ozljede se češće pojavljuju u zimskim mjesecima, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta poput hladnoće i snijega, kao i mokrih i skliskih površina. Osim povećanog rizika padanja, ne smije se zaboraviti niti na pogoršane uvjete vožnje, kao ni na smanjenje vidljivosti uslijed magle, snijega i/ili ledene kiše.
Tjelesne ozljede nastale kao posljedica pada su raznovrsne: od površinskih ozljeda do otvorenih rana, prijeloma, uganuća zglobova do zahvaćenosti i ozljeđivanja više organskih sustava.

Preporuke za prevenciju padova:
o    Izbjegavanje nepotrebnih izlazaka, osobito dok površine za hodanje još nisu očišćene.
o    Hodanje očišćenim nogostupima i stazama polako, malim koracima.
o    Gledajte ispred sebe i budite svjesni mogućnosti da možete lako pasti.
o    Nosite primjerenu obuću s protu-kliznim potplatima.
o    Ruke držite izvan džepova, te uzbjegavajte nošenje teških predmeta u ruci zbog smanjivanja ravnoteže.
o    Posebnu pozornost obratite prilikom ulaska u zgrade, trgovine i sl. zbog mokrih i skliskih površina.
o    Prilikom uporabe stepenica obvezno se držite za rukohvate, pri silasku stopalom prvo isprobajte površinu stepenice prije no što prebacite čitavu težinu tijela.
o    Posebnu pozornost posvetite djeci i starijim osobama.

Preporuke za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima:
o    Koristite zimske gume i dodatnu zimsku opremu.
o    U slučaju pogoršanja vremenskih uvjeta i stanja na cestama, po mogućnosti, odgodite putovanje.
o    Pridržavajte se savjeta za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima: izbjegavajte nagle pokrete za upravljačem, te nagla kočenja i ubrzanja.
o    Pozorno pratite situaciju tijekom vožnje kako biste uzbjegli potencijalno opasne situacije.
o    Pridržavajte se prometnih propisa i pravila.
o    Ne pijte alkohol – alkohol znatno umanjuje sposobnost upravljanja vozilom, usporava reakcije i mogućnosti procjene kod vozača.
o    U slučaju vožnje pod udarima bure (bura puše „na refule“ odnosno na mahove), smanjite brzinu vožnje kako biste smanjili rizik od zanošenja i prevrtanja vozila.
o    Pratite informacije o stanju sigurnosti na cestama, tvrdi Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva
Odjel za epidemiologiju i prevenciju ozljeda
Služba za epidemiologiju i prevenciju nezaraznih bolesti NZJZ SDŽ

hr Sun Feb 25 2018 10:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda o slučaju Daruvarac: "Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali..."

Niz je reakcija na slučaj puštanja na slobodu Darka Kovačevića koji je prijetio i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku. Pušten je na slobodu zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci. U nizu reakcija, o ovom se slučaju oglasila i Udruga hrvatskih sudaca. U vrhu te Udruge je i sudac i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

U Dnevniku Nove TV gostovao je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda koji se osvrnuo na slučaj Daruvarac i kazao sljedeće:

Je li ovo što se dogodilo u Zadru normalno?

Ne znam je li normalno, ali je zakonito. Sud tu nije imao nikakve druge mogućnosti, nego postupiti po zakonu. Točno da to nije popularno, ali sudovi nisu tu da donose popularne odluke, nego da postupaju po zakonu.


Sud kaže obrana je odugovlačila postupak, odvjetnik okrivljenog tvrdi - sud nije poštovao zakonski rok za zakazivanje rasprave. Kome vjerovati?

To su stvari gdje bi ja donosio ocjenu za konkretan predmet, a to nije primjereno. Točno je da zakon ima procesne ovlasti koje se koriste, a sud to može spriječiti. Tu treba napraviti značajnu promjenu i te procesne mogućnosti svesti na mjeru gdje se uspostavlja ravnoteža između dvije strane, a sudu omogućiti da postoje djelotvorna procesna sredstva, da se onemogući odugovlačenje. To sada nije tako.


Jeste li nekome sugerirali takve zakonske izmjene?

Bilo je davno, ali to nije naišlo na plodno tlo. Meni je žao što je situacija takva, da je do toga došlo i da to služi kao povod za promjene. To se moglo napraviti prije.


Čekale su se i odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca i delegaciji spisa gotovo 20 dana. Je li se moglo brže?

Spis je na Općinskom sudu u Zadru bio više od 4 mjeseca. U tom vremenu je bilo raznih procesnih radnji i to se nije moglo raditi brže. Meni je žao što je kolega koji je vodio spis završio u bolnici. Da to nije bilo tako mi o ovome ne bismo ragovarali. Ali na to doista nitko nije mogao utjecati.


Je li posjet ministra pravosuđa Zadru primjeren?

Mene je zanimalo zašto je ministar tamo išao, jer kontrolirati rad u konkretnom spisu nema nitko pravo, pa ni ministar, ali mi je drago da je išao da dobije informaciju iz prve ruke, a vezano za promjenu zakona. I sad ćemo vidjeti što će od toga biti. Znam da je Ministarstvo u postupku formiranja radne skupine za izmjenu zakona o kaznenom postupku i o tome će sigurno biti riječi.


Reagirala je i Predsjednica. Kako ste vi to doživjeli?

Mislim da predsjednica nije oštro napala pravosuđe, mislim da je samo rekla da država nije pružila okvir da se ovakve stvari ne dese. A okvir je zakonodavni okvir, a ne postupanje u konkretnom predmetu.


Čuli smo, ministar najavljuje izmjene Zakona o kaznenom postupku. Taj zakon stalno se nešto mijenja i dorađuje, a nitko s njim nije zadovoljan?

Nikad sa zakonom neće biti svi zadovoljni, ali zakon se treba napraviti sustavno. Prvo bi trebalo vidjeti platformu što se točno želi. I onda kada se donese zakon, onda ga ostaviti nekoliko godina. Stalno mijenjanje zakona nije dobro za nikoga.


Javnost je ogorčena. Povjerenje u pravosuđe je dodatno narušeno. Kako da vam građani vjeruju?

Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali ovo sigurno nije primjer koji bi taj dojam trebao pogoršati. Ovdje se ništa sudu ne može prigovoriti, jer je Sud radio po zakonu. Zakon nikada ne ubija čovjeka. Čovjek ubija čovjeka, stoji na portalu Dnevnik.hr

hr Sun Dec 16 2018 21:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1687fe0e49387a4e8b4612/80
Foto: Facebook/ Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice

Veliko srce vatrogasaca: Malene sportaše kojima su zapaljeni kombiji odvest će kući

'Srce vatrogasaca je veće i jače od ijednog zla!'

“Srce vatrogasca je veće i jače od ijednog zla! Vatrogasci Zagreb (JVP i VZGZ) ponudilI su pomoć u prijevozu naše dice doma!”, stoji na Facebook stranici vodičkih vatrogasaca.


Naime, kako smo ranije izvijestili dva vozila zapaljena su u zagrebačkom naselju Savski Gaj, a sumnja se da su za nedjelo krivi članovi navijačke skupine Bad Blue Boys koji su mislili da pale kombije Torcidi. 

Kombijima šibenskih registracija su djeca u dobi od 6 do 12 godina došla na sportski turnir.

hr Sun Dec 16 2018 18:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa4071c2af47f45248b4870/80

Navijači se tukli uoči utakmice Dinamo-Hajduk: Privedena desetorica

Od 10.856 gledatelja, 1800 je bilo gostujućih
Uoči početka utakmice Dinamo-Hajduk, zbog pijanstva su privedena devetorica Hrvata u dobi od 18 do 26 godina, te 25- godišnji Slovenac.

Do 16 sati privedeno je 20 ljudi, 10 zbog tučnjave, a 10 zbog alkoholiziranosti.

U 14 sati u Ulici Divka Budaka u Zagrebu sukobili su se navijači dviju suprotstavljenih frakcija te je ukupno njih 10, slijedom brze reakcije policije, privedeno u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke. Privedeni su starosti od 26 do 37 godina - objavila je policija.

S vanjske strane južnog ulaza u stadion nalazilo se oko 500 ljudi te se skupina od njih 50-ak počela naguravati Policajci su reagirali te ih upozorili da prestanu s takvim ponašanjem, na što su se oni oglušili zbog čega su nad njima upotrebljena sredstva prisile pa se skupina smirila. Policija nije nikoga privela, niti je itko uslijed te situacije ozlijeđen.

Od 10.856 gledatelja, gostujućih je bilo 1800 koji su došli s oko 270 vozila, bilo osobnih, kombija ili autobusa, te onih koji su došli organizirano pod pratnjom policije.
 

hr Sun Dec 16 2018 17:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c166f630e49389f4e8b4611/80
Foto: Ilustracija/ Pixabay

Vatrogasci i HGSS tragali za dvoje mladih na omiškom području

Pronađeni su živi i zdravi..

"Službeno je potraga počela oko dva sata iza ponoći 16.12.2018. nakon poziva od centra 112 upućenom našem zapovjedniku, vatrogasci su pokušali locirati izgubljeni par, no to je potrajalo zbog njihove dezorjentiranosti te nepoznavanja terena na koji su zalutali, te naravno, zbog noći. 

Oko 6 sati ujutro pridružio nam se član GSS-a te su skupa s policijom nastavili potragu koja je uspješno završena, te su izvukli automobil", rekao je zamjenik zapovjednika DVD-a Gata, Mario Fistanić


hr Sun Dec 16 2018 16:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .