Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/580727751eea8f296a8b457a/80
Foto: Screenshot Youtube

'Mostovac' Katalinić prepušta zastupničko mjesto stranačkom kolegi M. Sladoljevu

Katalinić je dosad bio član saborskog Odbora za vanjsku politiku, Odbora za zaštitu okoliša i prirode i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije

 Iz Mosta nezavisnih lista u srijedu su izvijestili kako će njihov saborski zastupnik Josip Katalinić svoje mjesto u Hrvatskom saboru prepustiti Marku Sladoljevu budući da se, zbog važnih poslova u tvrtki gdje je suvlasnik, ne bi mogao sasvim posvetiti javnom interesu.

Katalinić je dosad bio član saborskog Odbora za vanjsku politiku, Odbora za zaštitu okoliša i prirode i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

- Uz obaveze saborskog zastupnika i člana tri odbora, Katalinić je obavljao i one vezane za svoju tvrtku. Obujam zaduženja i odgovornosti prerastao je mogućnosti pojedinca, stoga je Katalinić savjesno odlučio prepustiti svoj mandat kolegi iz Mosta kako ne bi došlo do nenamjernih propusta radi preopterećenosti - stoji u priopćenju Mosta nezavisnih lista.

Katalinić je odluku o prepuštanju zastupničkom mjesta donio jer smatra važnim potpunu posvećenost javnom interesu na toj odgovornoj poziciji, koju više ne bi mogao ostvariti zbog obavljanja važnih poslova u tvrtki u kojoj je suvlasnik, no i dalje će sudjelovati u unutarstranačkim odborima Mosta i važnim aktivnostima.

- Radio sam dva posla odjednom, a vikendom se posvećivao obitelji. Shvatio sam da moram odabrati čemu ću se u potpunosti posvetiti, kako se ne bih dovodio u situaciju da se ne stignem spremiti za saborske rasprave niti preuzeti ozbiljniji projekt u tvrtki. Odlučio sam se za profesionalnu karijeru prvenstveno zbog obaveze prema svojim kolegama s kojima sam 20 godina gradio tvrtku, a moj odlazak bi nepovoljno uticao na razvoj poslovanja - izjavio je Josip Katalinić.

Potvrdio je kako planira ostati 'Mostovac' i nastaviti doprinositi borbi za očuvanje državnih interesa. - Zbog toga sam zamolio da prije odlaska dam prisegu i sudjelujem na konstituirajućoj sjednici. Smatram da je to najbolje rješenje za nezavidan izbor pred kojim sam se našao i nadam se da će moji birači imati razumijevanja. Osoba koja će doći na moje mjesto bit će visoko motivirana i jednako će se zalagati za nacionalne interese - ustvrdio je Katalinić.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 10:22:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57fb623f1eea8fe04d8b45ab/80
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Stier: Hrvatska nedvojbeno za proširenje EU-a

Novi hrvatski šef diplomacije govorio je na međunarodnoj konferenciji "Integracija ili dezintegracija Europske unije - paneuropski odgovor i perspektive integracije u jugoistočnoj Europi četvrt stoljeća poslije" otvorenoj u petak, a koja s radom nastavlja u subotu

Hrvatska bez ikakve dvojbe podupire proširenje Europske unije jer se taj proces pokazao  blagotvornim po europski prostor koji je postao kontinent mira i demokracije, rekao je u petak potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier na konferenciji Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu.

Novi hrvatski šef diplomacije govorio je na međunarodnoj konferenciji "Integracija ili dezintegracija Europske unije - paneuropski odgovor i perspektive integracije u jugoistočnoj Europi četvrt stoljeća poslije" otvorenoj u petak, a koja s radom nastavlja u subotu.

- Hrvatska nedvojbeno podupire proširenje Europske unije (...) zahvaljujući tom procesu Europa je postala kontinent mira, demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava - kazao je

Stier smatra da je Hrvatska taj most između Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koje se nalaze na putu euroatlantskih integracija, ističući da je u interesu Zagreba da se taj prostor europeizira uz puno poštivanje kriterija za pristup europskom bloku.

- Za nas je strateški prioritet europski put Bosne i Hercegovine - kazao je šef diplomacije, podsjećajući na važnost poštivanja konstitutivnosti sva tri naroda. Osvrnuo se također na nedavna događanja u BiH, posebice na "neustavni referendum u Republici Srpskoj i nemile događaje u Stocu za vrijeme izbora".

- Bosni i Hercegovini je potreban jedan sveobuhvatan pristup i snažniji angažman međunarodne zajednice - dodao je Stier, upozoravajući na istovremeno separatističke težnje i tendencije k centralizaciji zemlje.

Izrazio je uvjerenje da će nova hrvatska vlada početi odlučno i iskoristiti ovaj trenutak kako bi građanima pružila bolji život i zaštitila unutarnje i vanjskopolitičke nacionalne interese na "jasnoj europskoj platformi".

Dosadašnji predsjednik HPEU-a i novi ministar obrazovanja Pavo Barišić u svom se govoru povodom srebrnog jubileja osnutka i djelovanja Hrvatske paneuropske unije osvrnuo na probleme s kojima se suočava EU i ocijenio da rješenje leži u "paneuropskom odgovoru" na izazove.

- Očito je da EU prolazi kroz najteže razdoblje od svog osnutka - kazao je Barišić, upozoravajući da određeni procesi ukazuju na dezintegraciju Unije.

- Kada procesi ukazuju na dezintegraciju, treba tražiti primjeren paneuropski odgovor na izazove s kojima smo suočeni - rekao je Barišić.

Prema njegovim riječima, EU treba ojačati i razmisliti u kojem je pravcu usmjeriti. Danas je, kako je pojasnio, pod udarom financijske krize narušena solidarnost EU-a, izražava se sumnja u europsku monetarnu  uniju, Velika Britanija je donijela odluku o istupanju, a Schengen, koji se ove godine trebao proširiti na Hrvatsku, počeo se urušavati pod teretom migrantske krize. Upozorio je na razdor unutar EU-a zbog migrantske krize i opasnosti koje je taj razdor iznjedrio, poput porasta populizma, nacionalizma i ksenofobije.

Sve to, dodao je Barišić, sili EU da se suoči s izazovom mogućeg pristupa Turske i sporazuma o Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP).  Barišić je u govoru kazao da se TTIP "s pravom smatra trostruko opasnim po Europu". "Opasan je po identitet Europe i suverenost europskih zemalja pred multinacionalnim kompanijama te po europsku socijalnu i ekološku politiku", zaključio je Barišić.

Dvodnevna konferencija, koja se nastavlja u subotu, održava se u organizaciji Hrvatske paneuropske unije (HPEU), Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba i Karlovačke županije. Na njoj sudjeluju predstavnici 14 zemalja. Paneuropska unija je najstariji europski pokret za ujedinjenje.  Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 21:52:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5547434581b20609008b45ae/80
Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata poduprla svojeg predsjednika Josipa Klemma

Predsjednik Središnjeg odbora te udruge Ante Blažević rekao je novinarima kako njezin predsjednik Josip Klemm nijednu odluku nije donio na svoju inicijativu, bez odobrenja Središnjeg odbora, te je odbio medijske spekulacije o njegovoj smjeni

 Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata odlučila je u petak dati punu potporu svojem predsjedniku Josipu Klemmu u vezi sa suradnjom hrvatskih branitelja sa srpskim veteranima, koju je on sam potaknuo radi pronalaska posmrtnih ostataka nestalih u Domovinskom ratu, rečeno je na konferenciji za novinare u Domu specijalne policije.

Predsjednik Središnjeg odbora te udruge Ante Blažević rekao je novinarima kako njezin predsjednik Josip Klemm nijednu odluku nije donio na svoju inicijativu, bez odobrenja Središnjeg odbora, te je odbio medijske spekulacije o njegovoj smjeni. 

Istaknuo je i kako su se odazvali na, kako je rekao, "vapaj Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih" za pomoć te da su potaknuti time prepoznali važnost inicijative poticanja dijaloga institucija i svih ostalih koji svojim radom i djelovanjem mogu pomoći u pronalasku posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila nestalih u Domovinskom ratu.  

Napomenuvši kako očekuju i traže od nove hrvatske Vlade da im u skladu sa svojim mogućnostima jedan od važnijih prioriteta bude pronalazak posmrtnih ostataka nestalih branitelja i civila, Blažević je rekao da svaki dan sve više roditelja umire a da nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih. 

Svoju je pomoć u traženju nestalih branitelja Udruga ponudila i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu. Kažu da mnoge organizacije za to dobivaju novac, a oni se nude da to čine besplatno. Napao je i neke nevladine udruge koje primaju velik novac za svoj rad, a od njega, ocijenio je, obitelji zatočenih i nestalih nemaju koristi.

U vezi sa susretom s veteranima iz Srbije, Blažević je rekao kako - ako se to dogodi - očekuju da organizaciju preuzmu državne institucije, a oni će to kao udruga poduprijeti. Nije želio reći kada bi se taj susret mogao dogoditi i gdje, ali, dodao je, možda se, s obzirom na to da je Srbija na europskom putu, jednog dana održi u Bruxellesu.

Na novinarski upit odbio je komentirati kritike te inicijative, koju je, među ostalima javno kritizirao i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

 Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 19:13:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56bdc2ea6f861a0c018b46e2/80
Foto: Hina

Cerar u Bruxellesu pozvao Plenkovića da posjeti Sloveniju i čestitao mu na izboru

Dodao je da između dviju država jamačno postoje i otvorena pitanja o kojima će s hrvatskim premijerom vjerojatno uskoro razgovarati

Slovenski premijer Miro Cerar sastao se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, na rubu bruxelleskog sastanka Vijeća Europe i čestitao mu uspjeh na izborima i u sastavljanju vlade te ga pozvao da posjeti Sloveniju, rekao je slovenskim novinarima u petak.

"Obojica želimo razgovarati o onim najbitnijim temama koje moramo kurentno rješavati te želimo nastaviti dobar odnos kakav smo u zadnje vrijeme uspostavili na onim područjima gdje je to bilo moguće", kazao je Cerar slovenskim novinarima u Bruxellesu.
Dodao je da između dviju država jamačno postoje i otvorena pitanja o kojima će s hrvatskim premijerom vjerojatno uskoro razgovarati.
Cerar je dodao  da je Plenkovića pozvao u posjet Sloveniji, što je njegov hrvatski kolega prihvatio i rekao da to planira uskoro učiniti.Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 18:58:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/563a6f86eb49bbbf028b4832/80

Međunarodni simpozij "Vjera u medijima" u Splitu: Crkva u Hrvatskoj mora unaprjeđivati odnose s javnošću

Jerko Valković s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu rekao je kako Crkva u javnosti ne stvara samostalnu sliku o sebi, nego je to "uvjetovano medijima", a internet kao novi medij u 21. stoljeću "otvara novu granicu punu opasnosti i obećanja"

Crkva u Hrvatskoj mora razvijati odnose s javnošću i prilagođavati se novim okolnostima, a svećenici trebaju biti otvoreniji i koristiti se modernom tehnologijom za komunikaciju s javnošću, istaknuto je u petak u Split na međunarodnome simpoziju "Vjera u medijima - mediji u vjeri" koji je organizirao Katolički bogoslovni fakultet.

 - Crkva treba još više razvijati odnose s javnošću i prakticirati uzrečicu: 'Radi dobre stvari, ali i pričaj o tome' - rekao je profesor zagrebačkog Fakulteta  političkih znanosti Božo Skoko u izlaganju s temom "Imidž Katoličke crkve u hrvatskoj javnosti i mogućnosti upravljanja njime".

  Po njegovim riječima, Crkva u Hrvatskoj imala bi znatno "bolji imidž o svojem djelovanju i svemu onome dobrome što radi kada bi to bolje pokazivala javnosti".
  - Čujemo iz Crkve primjedbe kako mediji ne prikazuju najbolje sve ono što ona radi. Ja bih okrenuo priču i rekao da se Crkva možda dovoljno i ne trudi prikazati sve ono dobro što radi - od socijale, karitativnih i odgojnih aktivnosti do očuvanja kulture i povijesne baštine. To su silni doprinosi Crkve hrvatskome društvu, međutim ona to ne komunicira s javnošću - istaknuo je Skoko.
 Također je rekao kako trendovi pokazuju da se Crkva "mora prilagođavati novim okolnostima" te da svećenici moraju biti otvoreniji, koristiti se modernom tehnologijom u komunikaciji i izravno se obraćati javnosti".

 Po njegovoj ocjeni, u Hrvatskoj površnim pristupom medija "nastaju dojmovi o Crkvi i biskupima" te se na taj način stvara "pseudostvarnost".
 - U kulturi spektakla ljudi nemaju nemaju vremena prosuđivati, nego se prepuštaju stereotipima medija - rekao je Skoko.
 Istaknuo je da se u Hrvatskoj umnožavaju mediji, ali se time dobiva "sve više istoga" jer njihova kvantiteta nije praćena porastom kvalitete.
 

Profesor osječkog Sveučilišta Ivica Šola u izlaganju s temom "Slika vjere i Crkva u hrvatskim medijima" upozorio je na paradoks u hrvatskim medijima glede odnosa prema papi Franji, kojeg se pozitivno prikazuje, i Crkvi koju se predstavlja negativno.
 - Radi se o paradoksu koji sam nazvao 'Papa da, Crkva ne', tako što se o papi Franji govori sve najbolje, a o Crkvi sve najgore, ali - kako to Crkva može biti loša ako je odgojila papu Franju i ako je on izrastao iz njezina stabla - istaknuo je Šola. Podsjetio je da se i u Bibliji navodi kako "ne može loše stablo roditi dobrim". Mediji prate crkvene događaje "logikom političkih događaja, ne promatra se papinska služba, nego se Papa gleda kao celebrity i papa Franjo se kao vjerski poglavar uklopio u to društvo spektakla", ocijenio je Šola.
 

Profesor Američkog sveučilišta u Rimu Davor Džalto rekao je da su suvremene medijske slike zavodljive i "nisu kompatibilne s onim o čemu govori kršćanstvo".
 - Svi su mediji ograničavajući i iluzorno je od njih očekivati da potpuno prenesu ono što su načela kršćanske vjere. Treba s punom sviješću o ograničenosti medija razmisliti na koji se način njima koristiti za prenošenje nekih aspekata kršćanske vjere - rekao je Džalto.
 Jerko Valković s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu rekao je kako Crkva u javnosti ne stvara samostalnu sliku o sebi, nego je to "uvjetovano medijima", a internet kao novi medij u 21. stoljeću "otvara novu granicu punu opasnosti i obećanja".Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 18:24:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .