Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b979154cb557a8ea08b46aa/80
Foto: Zoran Baković

Rasprodanim koncertom Zagrebačkog kvarteta uspješno je završen 9. MAGfestival

9. MAGfestival zatvoren je sa sjajnim i rasprodanim koncertom Zagrebačkog kvarteta te nikad većim brojem stranih posjetitelja. Iduće godine za veliku obljetnicu organizatori pripremaju brojna iznenađenja.
Ovogodišnji glazbeni program donio nam je četiri koncertne večeri na kojima su nastupili renomiranikomorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladiglazbenici koji su po prvi puta dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Osvrt na sva četiri koncerta zapisala je muzikologinja Karmen Širović za Slobodnu Dalmaciju: Festival je otvorio atraktivan, međunarodno priznati kvartet saksofona Mobilis iz Austrije. "Mladi glazbenici u naponu snage, okupljeni u austrijski Kvartet saksofona Mobilis s već bogatom biografijom, pokazali su se kao odličan izbor za otvorenje 9. MAGfestivala održanog 30. kolovoza u Muzeju grada Splita... Splitska veza Mobilisa leži i u suradnji sa skladateljem i saksofonistom Gordanom Tudorom, čija je skladba Nekoliko minijatura za kvartet saksofona postala dio njihovog repertoara još prije devet godina. Uz nezaobilazni humoristični začin, Tudor je pred članove kvarteta postavio različite izazove, koje su na splitskom koncertu nonšalantno svladali odajući dojam da se pritom i odlično zabavljaju... Pokreti tijela i izrazi lica članova kvarteta odavali su dojam kao da su program složili baš po svom guštu s namjerom da se predstave splitskoj publici kao ansambl različitih glazbenih vidika i interpretativnih sposobnosti. Čestitamo članovima Mobilisa, u tome ste i uspjeli!"

Festivalski ansambl – MAG ansambl je izveo komorne skladbe Martinůa i Dohnányija nastale u 20.stoljeću, djela koja se rijetko izvode na pozornicama u Hrvatskoj. "Posebno skladno uz lijepi ton, zvučala je sekcija puhača, za koju su bili zaduženi oboistica Iva Ledenko i klarinetist Yaroslav Sadovyy. Sasvim drugačiji ugođaj od prethodnih Serenada dočekao nas je u Kvartetu za klarinet, francuski rog,violončelo i side drum, u kojem je bubanj unio militarni ugođaj. Već na samom početku Kvarteta moglo se čuti da su članovi već iskusni glazbenici koji su jako dobro funkcionirali kao ansambl, a posebno se istakla violončelistica Mia Grubišić koja nas je u drugi stavak Poco andante uvela prekrasnom i dugačkom melodijom... MAGansambl je u Sekstetu zvučao uhodano i kompaktno kao da iza njega stoje dugogodišnji zajednički nastupi, a ne samo nekoliko zajedničkih proba."

Ove godine se predstavio Trio Slavenski sastavljen od nagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika s ciljem poticanja mladih glazbenika za daljnje djelovanje. "Energični nastup Trio je ostvario u Petkrokija Ivana Josipa Skendera, dobitnika nagrade "Stjepan Šulek" za skladateljsko djelo za 2017.godinu. Uzrok posebnom angažmanu leži i u činjenici da je Skender upravo njima posvetio ovo djelo...  Ni sat vremena s Trio Slavenski publici nije bilo dovoljno pa su mladi glazbenici izveli Rumunjsku melodiju iz Osam komada Maxa Brucha."

Nažalost zbog tehničkih problema, a potom i bolesti izvođača, koncert Trija LUR u katedrali sv. Dujma se nije održao. Na zatvaranju festivala nastupio je Zagrebački kvartet, jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava, s gotovo stoljetnom tradicijom. „Za sve održane koncerte ovogodišnjeg MAGfestivala možemo reći da su zaista bili uspješni, a umjetnički voditelji Josip Dragnić i Jaroslav Sadovyy dobro su odvagali izvođače za početak i kraj 9. izdanja festivala. Nažalost, ostali smo uskraćeni za izvedbu Tria LUR koji zbog bolesti flautistice nije održao večer posvećenu hrvatskim skladateljima, ali nadoknadu ćemo imati u sklopu MAG sezone 2018./19., o čijem će terminu održavanja publika biti na vrijeme obaviještena. Od mladih glazbenika, najzanimljivijim programom, zaraznom energijom i tehničkom spretnošću iskazao se Mobilis kvartet saksofona iz Austrije koji je imao čast otvoriti festival. Šećer na kraju festivala bio je koncert već etabliranog Zagrebačkog kvarteta koji je privukao najveći broj publike impresionirane njihovom izvedbom na visokom umjetničkom i tehničkom nivou. Zatvoreno je još jedno poglavlje MAGfestivala, a u iščekivanju obljetnice nadamo se da će umjetnički voditelji i organizatori istim koracima kročiti ka naprijed!"

MAGFestival otvorio je pročelnik za društvene djelatnosti Matko Omazić, a na koncertnim večerima viđeni su brojni uglednici poput sadašnjih i bivših gradskih vijećnika Joška Markotića, Maje Dvornik i Joška Dvornika, profesori splitske glazbene škole te brojni ljubitelji umjetnosti.

I ove godine festival je pratilo preko 500 posjetitelja, a najposjećeniji koncert je bio rasprodani koncert Zagrebačkog kvarteta. Posebno veseli porast broja inozemnih posjetitelja koji su ove godine bili dio publike MAGfestivala. S obzirom na provedenu anketu, inozemni gosti koji su ove godineposjetili festival bili su iz Francuske, Belgije, SAD-a, Australije, Njemačke i Velike Britanije.

Ove brojke govore u prilog kvaliteti MAGfestivala, koji iz godine u godinu obogaćuje turističku kulturnu ponudu grada Splita i postaje jedan od važnijih glazbenih festivala u Splitu s velikim potencijalom. MAGfestival je već četvrtu godinu, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, dobitnik prestižne etikete EFFE Festival Label.

Deveti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove se godine održao u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita, Mid Grafika i Hrvatsko narodno kazalište Split. Festival medijski pokrivaju: Slobodna Dalmacija, Splitski portal, SoundGuardian, Dalmatinski portal, Dalmacija News, Music-Box i Radio Sunce.
hr Tue Sep 11 2018 11:58:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba60592cb557ac9b28b474c/80
Foto: Twitter

Facebook testira novu funkciju: 'Pronađite svoju pravu ljubav...'

Facebook Dating vam neće nuditi ljude koje već imate za prijatelje, već ćete moći izraziti ljubavni interes za maksimalno 100 drugih korisnika mreže dnevno i to u krugu od 100 kilometara

Ovih dana Facebook kreće s testiranjem funkcije Facebook Dating, usluge za traženje partnera na mreži. Facebook je lansiranje svojeg online dating servisa najavio na konferenciji F8 u svibnju ove godine, a prvu verziju funkcije testirat će korisnici Facebooka u Kolumbiji.

Prema onome što zasad znamo, algoritmi će nam na Facebooku nuditi potencijalne partnere na temelju svega onoga što Facebook već zna o nama, našim interesima, hobijima i preferencijama. 

Na konferenciji su pojasnili kako bi aplikacija trebala funkcionirati - svaki korisnik moći će putem Facebooka izraziti ljubavni interes za maksimalno 100 drugih korisnika mreže dnevno i to u krugu od 100 kilometara.

Algoritam vam neće nuditi ljude koje već imate za prijatelje, a u postavkama ćete moći podesiti želite li da vam Facebook traži potencijalne partnere među prijateljima vaših prijatelja ili korisnike s kojima nemate zajedničkih prijatelja, piše TechCrunch.

Svojim Dating servisom Facebook 'želi postati najbolje mjesto za online upoznavanje' i 'ostvarivanje pravih ljubavnih dugoročnih veza', a ne puki servis za traženje partnera za jednu noć.

- Htjeli smo napraviti proizvod koji će ljude potaknuti da razmišljaju o tome kako se iza profila kriju stvarni, pravi ljudi. Želimo sustav u kojem će biti naglasak na obziru, ne impulzivnošću. Želimo da korisnici imaju na umu da je čovjek mnogo više od svoje profilne fotografije - objasnili su. 

Isto tako, iz Facebooka su naglasili da nova funkcija neće automatski raditi. Naime, novu funkciju traženja potencijalnih ljubavnih partnera svaki korisnik koji ju želi koristiti morat će prvo sam aktivirati. Facebook ima oko 2,2 milijarde korisnika od kojih se 200 milijuna izjašnjava kao samci, a nova funkcija mogla bi potencijalno biti osobito zanimljiva nešto starijoj konzervativnijoj populaciji koja ima profil na Facebooku, koji nemaju iskustva sa online servisima za traženje partnera, piše 24sata.hr

hr Sat Sep 22 2018 11:04:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56977e7212953f3e048b45a0/80
Foto: Ilustracija Google

Devet odvratnih stvari koje mnogi restorani rade kako bi uštedjeli

Bacanje zamrznutog mesa, peradi ili morskih plodova je veliki financijski gubitak za restoran pa će neki poslužiti takvu hranu i nadati se da nikome neće biti slabo

1. Posluživanje hrane kojoj je istekao rok trajanja

Bacanje hrane kojoj je prošao rok trajanja je ogromni gubitak za svaki restoran. Ponekad voditelji restorana hranu koja izgleda jestivo posluže normalno kao i ostalu hranu. 

2. Kuhinjsko osoblje ne nosi rukavice

Mnogo radnika restorana izbjegava nositi rukavice tijekom pripreme hrane. Istraživanje koje je proveo Food Safety News je pokazalo da čak 62 posto osoblja u kuhinjama prilikom rada sa sirovim mesom nemaju rukavice, te da ne peru ruke nakon rada sa sirovim mesom i prije početka rada s drugim jelima i namirnicama. 

3. Bolesni zaposlenici

Tužna istina je da su i radnici u ugostiteljstvu često potplaćeni, a shodno tome mnogi od njih si ne mogu priuštiti otići na bolovanje, pogotovo ako nemaju spremnu zamjenu. Stoga, jako često se događa da prehlađeni radnici, s gripom ili temperaturom, uredno odrađuju svoje smjene i često prenose bakterije i viruse svojim gostima i drugim radnicima.

4. Čuvanje mesnih i morskih proizvoda na krivim temperaturama

Meso, perad, morski plodovi i mliječni proizvodi nisu uvijek zamrznuti na pravoj temperaturi. Također, nemaju svi restorani generator u slučaju da ostanu bez struje, ili pak proizvodi predugo stoje u zamrzivaču. Unatoč tome, bacanje takve hrane je još jednom veliki financijski gubitak za restoran pa će ponekad nei poslužiti takvu hranu i nadati se da nikome neće biti slabo.

5. Prljavi tanjuri i pribor za jelo

Pranje suđa u perilici cijeli dan je jako skupo. Iako rijetko, bilo je situacija kad su inspektori naletjeli na restorane u kojima su se tanjuri samo brzinski ispirali i brisali te potom odmah vraćali na stolove. 

6. Prljavi stolnjaci i ubrusi

Ljudi prilikom jela znaju biti jako neuredni, a pranje stolnjaka i ubrusa za svakog sljedećeg gosta nije praktično ni isplativo. U mnogim restoranima manje mrlje će se samo istrljati iz stolnjaka, a mrvice očistiti. 

7. Pretakanje kečapa

Postoji pravilo da se to ne smije raditi, ali se baš i ne provodi. Pretakanje kečapa iz više polu-praznih boca u jednu stvara opasnost od prijenosa bakterija.  Samo se sjetite koliko ljudi dnevno dira te boce i koliko njih je opralo ruke. Uz to, ponekad prilikom procesa prijenosa kečapa nisu svi zdravstveni uvjeti zadovoljeni, to jest često se pretakanje ne događa u minimalnim higijenskim uvjetima.

8. Unaprijed pripremljena hrana

U svijetu ugostiteljstva vrijeme je jako bitna stavka kod uspješnosti nekog restorana. Ako gost dugo čeka naručenu hranu, postoji velika šansa da se nikad neće vratiti. Za vrijeme večernje gužve, kuhari, bez obzira na broj gostiju, narudžbe moraju poslati na stol u što kraćem roku. Neki restorani rješavaju ovaj problem da unaprijed skuhaju hranu, kojom potom zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici i dodatno 'ukrašavaju' kako bi izgledala svježa. 

9. Grickalice već prije poslužene drugom gostu

Neki restorani i barovi uz piće gostima poslužuju grickalice u malim zdjelicama. Ono što ljudi ne znaju jest da se grickalice drže u velikim kontejnerima u kuhinji te da često osoblje nepojedene grickalice navečer vrati u kontejner te ih sljedeći dan opet poslužuje. Opasnost je činjenica da su grickalice dirali ljudi koji možda nemaju najčišće ruke, piše 24sata.hr

hr Sat Sep 22 2018 09:20:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b211d8c2af47f852a8b466f/80
Foto: Getty Images

Teme o kojima ne bi trebali razgovarati na poslu

Uredsko čavrljanje zna biti dobar način za riješiti se stresa i uhvatiti predah od napornog dana. No, o nekim temama ne biste trebali pričati s kolegama.

Večernji.hr donosi popis tema o kojima nije poželjno pričati na poslu.

Ne pričajte o prošlom radnom mjestu 

Ostavite prošlost u prošlosti i koncentrirajte se na aktualne radne zadatke i ciljeve. Ako pljujete po bivšim kolegama ili radnim zadacima i opisu posla, možete se prikazati kao netko tko ne preuzima odgovornost za svoje postupke. To svakako ne želite, posebice ako nije točno.

Zdravstveno stanje

Izbjegavajte govoriti o detaljima vašeg zdravstvenog stanja više nego je to potrebno. Ako vas kolege pitaju kako ste, odgovorite iskreno, no nemojte dijeliti dodatne informacije koje nisu bitne za njih i ne utječu na vaše radne sposobnosti.

Politički stavovi

Na osnovi vaših političkih uvjerenja, koja se možda razlikuju od onih koje vaše kolege imaju, može vas se gledati kroz neku drugu prizmu, koja zaista nije presudna za vašu radnu poziciju. Ono što vi mislite o nekom političaru ili nekim postupcima vladajućih, komentirajte sa svojim prijateljima. Radno okruženje ostavite za teme koje se tiču vašeg radnog mjesta i postizanja zadanih ciljeva, piše N1.


hr Fri Sep 21 2018 19:38:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba5082bcb557a947e8b5396/80
Foto: 24Kitchen

Po receptima hrvatskih mama i baka kuhat će milijuni ljudi

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti okuse i mirise Istre te otkriti jela svojeg djetinjstva...

David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana „Batelina“ u Banjolama kod Pule, sve je samo ne obični kuhar! Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegovog karaktera koje su ga i dovele u društvo najboljih. David će stati uz bok već daleko poznatim kulinarskim mega zvijezdama kanala 24kitchen poput Jamie Olivera, Anthony Bourdaina, Gordona Ramseya, Marthe Stewart!

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja je začinio svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratit ćemo pripremu jednog cjelovitog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspiriran okusima iz djetinjstva. Jela će se uglavnom bazirati na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe.

Kako pripremiti rajčice punjene skutom, kaparima i slanim inćunima, salatu od gambera s lukom i celerom ili pak prekrasne deserte kao što su fritule s prošekom, skuta s karameliziranim smokvama i još mnogo novih okusa i doživljaja hrane. Bit će tu i istarskih kobasica kuhanih u vinu te labinskih krafa s muškatom i medom te drugih jela koja se prenose generacijama. 

Šira javnost mogla se upoznati s Davidovim radom kada je ugostio, a i zadivio svjetsku gastronomsku legendu i svog idola - Anthony Bourdaina. Uz činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuhara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, riječ je o kuharu koji je rođen u obitelji s četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o „Batelini“ – malom obiteljskom restoranu kojeg je pokrenuo njegov otac.

Nakon početnog perioda pripremanja „klasične“ hrane, Davidova strast prema kuhanju uzela je maha te je počeo stvarati nevjerojatna inovativna jela, što je njegovom restoranu donijelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine. Blistava karijera, brojne nagrade i suradnje sa svjetskim poznatim kuharima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska, kao ključne kvalitete chefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju, piše punkufer.hr



hr Fri Sep 21 2018 17:03:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .