Predstavljen projekt PEPSEA

Organizator konferencije bila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja je ujedno i vodeći partner na projektu.

Okupljene su pozdravili ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković te zamjenik župana Zadarske županije, Šime Mršić, dok su projekt predstavili voditeljica projekta Ivana Štulina, savjetnica na ugovorenom projektu u Odjelu za provedbu programa i projekata Agencije ZADRA NOVA te Vedran Martinić, ravnatelj Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC-a.

Glavni cilj projekta PEPSEA je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije. Plan intervencije uključivat će prevenciju, hitne intervencije i mjere oporavka kako bi se spriječilo onečišćenje kada je to moguće i smanjenje posljedica ako se onečišćenje ne može izbjeći. Partneri će raditi na stvaranju Registra zatvorenih dijelova mora koji su podložni opasnostima onečišćenja te na razvoju i primjeni metodologije za izradu detaljnih planova intervencija uz razvoj tehnologije za učinkovito čišćenje onečišćenja mora u zatvorenim dijelovima mora. Hrvatski i talijanski partneri nastojat će pridonijeti povećanju sigurnosti programskog područja – Jadranskog mora, od prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, uz posljedičnu prednost za sektor ribarstva i turizma, a s primjenjivim referentnim modelom i u drugim morima.

U sklopu projekta nabavit će se oprema za nadzor, među kojom su i dronovi kojima će se nadzirati zadarski akvatorij u skladu s najnovijim tehnologijama. Oprema će biti na raspolaganju Operativnom centru Zadarske županije za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Zadarskoj županiji.

Projekt PEPSEA ukupne vrijednosti 2, 9 milijuna eura sufinancira se iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska.

Uz Agenciju ZADRA NOVA, partneri s hrvatske strane su Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Splitsko-dalmatinska te Šibensko-kninska županija, dok su s talijanske strane partneri Konzorcij za istraživanja iz Ferare, Regionalni park Po Delta Veneto, Gospodarska komora Bari i Agencija za zaštitu okoliša iz Venecije.

Konferenciji je prethodio dvodnevni sastanak partnera, održan 20. i  21. svibnja 2019. godine također u Code Hub-u Zadar, a predstavnici partnera ujedno su nazočili i početnoj konferenciji


POSLJEDNJE DODANO: