Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc5356c29111c77de8b460f/80

Skandalozan pokušaj zataškavanja: Grubšić 'odao' da je više od dvije trećine Marjana nelegalno posječeno

U odgovoru je pisalo kako više od 3 i pol tisuće metara kubnih drvne mase nije pravilno doznačeno
Splitski gradski vijećnici za istim stolom nać će se ponovno u utorak kada je najavljena 28. sjednica Vijeća, a i prije utorka digla se velika hajka na političkoj sceni. Razlog mnoštva priopćenja i iznošenja mišljenja je skandalozan potez koji se dogodio na stranicama Grada.

Naime, na Dnevnom redu predstojeće sjednice našli su se i odgovori na četiri vijećnićka pitanja s prošle sjednice. Među njima je bio i odgovor na pitanje SDP-ova Gorana Kotura kojega je zanimalo "Koliko je stabala doznačeno tijekom radova na sanaciji šume u Park šumi Marjan".

Na pitanje je odgovorio ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Damir Grubšić. U njemu je napisao kako je ukupno u razdoblju od 2015. do 2019. godine doznačeno oko 5.442 kubna metra drvne zalihe, a kako je Terra Concordia doznačila 1.484 kubna metra koja imaju pravilno ovjerejne knjižice.

Ostalu drvnu zalihu doznačavala je Matima project d.o.o., točnije 3.958 metara kubnih. Samo 101,30 kubni metar drvne mase doznačio je lincencirani magistar Ivan Ljubić i sve su knjižice potpisane uredno dok je ostatku, čije su doznake obavljali zaposlenici tvrtke Hrvatske šume, UŠP Split te šumarije Split i Sinj, utvrđeno kako knjižnice nisu ovjere od ovlaštenog inženjera.

Ono što je zapravo u svemu skandalozno jest činjenica kako su svega nekoliko minuta nakon objave ovog odgovora na stranicama Grada, 'gradski oci' isti odgovor skinuli, točnije onemogućili su pristup cijelom Dnevnom redu sjednice. Tek kasnije, u poslijepodnevnim satima, Dnevni red je vraćen, ali bez odgovora na pitanje Gorana Kotura.

Nije trebalo mnogo da se krene u politička previranja, a prvi je reagirao Kotur koji je zapravo i postavio pitanje:
Umjesto da gradonačelnik Andro Krstulović Opara objavi, kao što je obećao na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, izvješće tvrtke Stenavert, koja je obavljala nadzor radova na sanaciji šume u Park-šumi Marjan, gradski su službenici, očito po nalogu gradonačelnika, izbrisali s web stranice Grada Splita odgovor na moje vijećničko pitanje o doznakama stabala tijekom sječe, koji je potpisao Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan - govori Kotur te dodaje kako je jedini izlaz iz ovog problema ostavka splitskog gradonačelnika.

- Gradonačelniče, brisanjem odgovora na vijećničko pitanje s web stranice Grada Splita, ne možete prikriti tragove nedjela koja je vaša ekipa počinila na Marjanu! Ne samo masakr šume, već i nelegalnu sječu! Je li izvođenje nezakonitih radova u Park-šumi Marjan plaćeno iz gradskog proračuna, i na osnovu kojih dokumenta - doznaka i popratnica!? - pita se Goran Kotur.


hr Fri Nov 08 2019 10:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ded461e29111ce9198b472f/80
Foto: Facebook/Petar Škorić

Kolinda Grabar Kitarović nakon Imotskog, Makarske, Omiša i Sinja stigla u Split

Predsjednica je danas posjetila Imotski, Makarsku, Omiš i Sinj. Posljednja postaja joj je Split gdje je dočekana gromoglasnim pljeskom
Predsjednica je došla s mladeži volonterima iz kampanje, a na splitskim Gripama dočekali su je gradonačelnim Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban, Ante Sanader, Tomislav Prljević, ministar Damir Krstičević, Petar Škorić, Ante Šošić...

Dvorana je gromoglasno zapjevala himnu, dobrodošlicu je izrazio gradonačelnik i pritom istaknuo:
'Predsjednica je na Sudamju 2015. mogla biti sa svjetskim čelnicima, ali izabrala je biti u Splitu. Znam dugo predsjednicu, njoj je domovina u srcu. To je isti odnos prema domovini kao što je ima prvi predsjednik Franjo Tuđman', između ostalog je rekao Opara.


Potom je riječ preuzeo splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban:
'Nakon posjete Imotskom, Sinju, Makarskoj, Omšu i Splitu, sada znam, vi ste nova stara predsjednica RH', rekao je.

hr Sun Dec 08 2019 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ded2f4c29111c03218b4579/80

Policija se oglasila o ustaškim obilježjima na Thompsonovu koncertu u Dubrovniku

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske odgovorili su na upit N1 televizije vezano uz ustaška obilježja koja su uočena na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Dubrovniku.

"Obavještavamo Vas da je prilikom održavanja glazbenog koncerta pjevača Marka Perkovića-Thompsona 6.prosinca u Dubrovniku, sukladno prosudbi i sačinjenom planu osiguranja, bio angažiran dovoljan broj policijskih službenika, te je protekao bez sigurnosnih incidenata.

Nadležna policijska postaja poduzela je sve potrebne mjere i radnje s ciljem dokumentiranja svih događanja vezano za navedeno javno okupljanje-koncert. O svemu utvrđenom izvijestiti će nadležno državno odvjetništvo, te će sve daljnje radnje policijski službenici poduzimati u koordinaciji s njim", odgovorili su iz dubrovačke policije za N1.

hr Sun Dec 08 2019 18:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533d2209179942ce6a181e51/80

Milanović posjetio Sinj: 'Mene uz ovaj kraj i ovaj grad veže nešto drugo od čiste tehnike, to je za mene emocionalna stvar'

Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je danas predizborni skup u Sinju.

Zorana Milanovića građani su dočekali na Pijaci, a u kratkom razgovoru upoznavali su ga s lokalnim problemima. Uz vodstvo i članove sinjskog SDP-a u Milanovićevoj pratnji bio je saborski zastupnik, bivši SDP-ov ministar pravosuđa i direktor/voditelj kampanje Orsat Miljenić.

Komentirajući ankete o popularnosti kandidata za predsjednika RH, Milanović je kazao kako ima puno anketa i kako na njihove rezultate gleda vrlo suzdržano. Naglasio je kako vjeruje u svoju pobjedu, ima znanja i iskustva, borit će se do kraja, a ‘kad pobijedi počinje jedna plemenita čistka – provjetravanje’. Na pitanje kakve rezultate očekuje na području Sinja, odakle potječe njegova obitelj, Milanović je kazao:

‘Otac mi je odavde, tu sam dolazio cijelo djetinjstvo. Nisam puno vremena ovdje proveo, ali stalno sam dolazio po malo, uglavnom ljeti. Očekujem žestoku političku utakmicu i rezultate koji će biti onakvi kakvi budu. Ovdje je uvijek bilo napeto, tu je utakmica bila malo izjednačenija u odnosu na neke druge krajeve ovog dijela Dalmacije, Zagore. Ali mene uz ovaj kraj i ovaj grad veže nešto drugo od čiste tehnike, to je za mene emocionalna stvar’, kazao je Milanović.

Sa skupa u Sinju, Sinjanima i Cetinjanima Milanović je poručio:

‘Borite se, budite kritični prema vlasti, ne dajte da vas kradu. Budite prkosni, ali konstruktivni. Nemojte da vam kamenolom kraj kuće rade jer će vam kamioni prolazit kroz dnevnu sobu!’

Nakon toga, na vrhu sinjske Pijace potpisao je peticiju ‘Ne dajmo Gredu’ kojom se prikupljaju potpisi protiv planiranog kamenoloma na Poljakovoj Gredi u Glavicama, piše Ferata

hr Sun Dec 08 2019 17:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f8ea6a0890d2c0268b6188/80
Foto: Ilustracija

Hrvatska po transplantacijama među najboljima u svijetu

Naši kirurzi svakodnevno pomiču granice u medicini i ostvaruju čuda. Najkraće se čeka na jetru, oko mjesec dana. Na srce se čeka oko pola godine, a na bubreg najviše - u prosjeku oko dvije godine

Od 1954. godine, kad su u SAD-u presadili bubreg, započela je nova era u medicini. Hrvatska je po rezultatima na tom području na svjetskoj razini.

Donorski program tako bilježi stopu od 41 donora na milijun stanovnika, a Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetre te druga po transplantaciji srca. Prošle godine je kod nas 448 ljudi čekalo transplantaciju, a njih 356 dobilo je novi organ.

Danas gotovo rutinska operacija rezultat je rada kirurga s početka 20. stoljeća, napretka u dijagnostici i liječenju, a usporedno s tim razvijali su se i imunosupresivni lijekovi koji su omogućili normalan život za sve koji su dobili drugu šansu, piše 24sata

Po novim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, cijene transplantacija u Hrvatskoj kreću se: 

Transplantacija jetre: oko 250 000 kuna
Transplantacija bubrega: oko 65 000 kuna
Transplantacija srca: oko 80 000 kuna
Transplantacija bubrega i pankreasa: oko 110 000 kuna
Transplantacija rožnice: oko 17 000 kuna
Transplantacija krvotvornih matičnih stanica: oko 110 000 kuna
hr Sun Dec 08 2019 15:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .