Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a37e2b6b9e03e3f2b8b45f1/80

Nakon što prestanete pušiti, srcu treba 15 godina kako bi se oporavilo

Prethodna istraživanja pokazala su da se rizik od moždanog udara kod bivših pušača stabilizira u roku od pet godina, no nova istraživanja pokazuju da je potrebno trostruko više vremena

Pušači će morati pričekati 15 godina nakon što se riješe te grozne navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje. 

Izvješće, koje će biti predstavljeno na konferenciji Američkog udruženja srca, prvo je istraživanje o povezanosti povećanog rizika za te bolesti i pušenja kod živućih ljudi.

Nakon analize podataka 8700 ljudi u rasponu od 50 godina, istraživači na Vanderbiltu otkrili su da je bivšim pušačima potrebno više od deset godina kako bi se uklonio negativni učinak nikotina i ostalih kemikalija iz duhana u njihovim tijelima. 

- Nažalost, ovo je dobra vijest. Srce i krvne žile najbrže se mogu oporaviti od oštećenja pušenja - objašnjava voditeljica istraživanja Meredith Duncan, polaznik programa doktorata na Sveučilištu Vanderbilt. Pluća su potpuno druga priča.

Bolest srca je najčešći ubojica u svim zemljama svijeta, uključujući SAD i Veliku Britaniju. I dok iz dana u dan ima sve više oboljelih od srčanih bolesti (zbog pretilosti, stresa, nedostatka vježbanja i slabe prehrane) broj srca dostupnih za transplantaciju je isti.

Srećom, jedan od najvećih čimbenika rizika - pušenje - više nije tako 'moderno' kao nekad, točnije otkad su objavljeni 'The Cigarette Papers' početkom devedesetih iz kojih se saznalo koliko cigarete zapravo štete ljudskom zdravlju.

- Nakon objava informacija o utjecaju pušenja na zdravlje, stalno se povećava broj bivših pušača, ali ne i znanje o zdravstvenim rizicima koji prate prestanak pušenja - izjavila je Duncan.

Posljednjih godina dio bivših pušača je prešao na elektroničku cigaretu (sumnjivu i nedovoljno proučenu praksu koja je pokazala da uzrokuje isto kemijsko i ovisničko stanje kao i klasične, zapaljive, cigarete).

Mnogi su, međutim, u potpunosti prestali konzumirati duhanske proizvode, uglavnom kako bi zaštitili sebe i svoje voljene od povišenog rizika od raka, bolesti pluća, bolesti srca i rizika od moždanog udara.

Duncan i njezin tim u Nashvilleu, Tennessee, htjeli su istražiti koliko je vremena trebalo da se prestanak pušenja odrazi na zdravstveno stanje bivšeg pušača.

- Bilo je nedostatka informacija o tome što se dugoročno događa s ljudima na temelju procjena iz strogo prikupljenih podataka - rekla je Duncan za DailyMail.

Da bi to istražili, tim je uzeo podatke iz istraživanja Framingham Heart, koji je započelo 1948. i trajalo do 1975. godine, uključujući dvije generacije ljudi, od kojih je gotovo polovica pušila.

Duncanov tim je kategorizirao 'teške pušače' kao osobe koje su 20 godina pušile ekvivalent od jedne kutije cigareta dnevno. Od svih ispitanika koje se pratilo teški pušači su činili čak 70 posto ljudi koji su pretrpjeli srčani udar.

Nakon pet godina, oni koji su prekinuli pušiti su smanjili rizik od srčanog udara za 38 posto u usporedbi s onima koji su i dalje pušili.

Ali, trebalo je 16 godina nakon što su prestali pušiti da se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti na postotak koji imaju nepušači.

- Za ljude koji su puno pušili tijekom dugog niza godina, moguće je da promjene u organizmu koje su potaknute pušenjem se nikad ne vrate u originalno stanje - objašnjava Duncan.

- Ključno je imati na pameti da se stvarni rizik od srčanog udara i drugih oblika kardiovaskularnih bolesti smanjuje, a to je glavni nalaz našeg sadašnjeg istraživanja - dodala je.

Postoje čvrsti dokazi da se krvne žile prve oporavljaju nakon prestanka pušenja. Samo 20 minuta nakon što čovjek prestane pušiti, brzina otkucaja srca i krvni tlak padaju na normalnu razinu.

Dvanaest sati kasnije, razina ugljičnog monoksida u krvi stabilizira se do razine koja se ne može detektirati.

- Oko tjedan dana kasnije, smanjuje se rizik od srčanog udara, jer srce i krvne žile više nisu izložene kemikalijama iz duhanskog dima što čini trombocite "ljepljivima" i uzrokuje neželjeno zgrušavanja krvi - objašnjava Duncan.

Ipak, rizik od srčanih bolesti i dalje ostaje povišen.

- Pa čak i kod teških pušača, ne možemo pretjerati kad pričamo o prednostima prestanka pušenja - kaže Duncan.

Sljedeći korak za njihovo istraživanje je da se detaljnije istraži kako se rizik od raka pluća mijenja tijekom vremena. - piše 24sata

hr Mon Nov 19 2018 14:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0542c60e493850368b458e/80
Foto: Pixabay

Nećete vjerovati koliko se kukaca nalazi u jednom prosječnom božićnom drvcu

Prema istraživanju organizacije Safer Brand, koja se bavi organskim vrtlarenjem i kontroliranjem nametnika, moguće je da se na vašem božićnom drvcu nalazi nešto više od ukrasa
Pauci, biljne uši, pa čak i bogomoljke, nisu dobrodošli gosti u vašem božićnom drvcu, ali ako je vjerovati nedavnom istraživanju, u prosječnom drvcu nalazi se do 25 tisuća različitih insekata! 

Većina njih mikroskopske su veličine, pa ih vjerojatno nećete primijetiti (srećom!), a vjerojatno će ostati unutar krošnje drvca. "Iako će mnogi insekti ostati unutar drvca, neke će možda privući svjetlo, pa i prozori", piše u istraživanju.  

Ne brinite, oni vam nikako ne prijete jer će se oslanjati samo na drvce kako bi preživjeli.  

North Carolina Christmas Tree Association kaže da je vjerojatnost vrlo mala da će broj insekata biti toliki da ćete ih primijetiti i da su pretpostavke Safe Branda vrlo ekstremne, piše vecernji.hr
hr Thu Dec 13 2018 17:39:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b54b686cb557ad2408b456f/80
Foto: Pixabay

Imate pojačanu želju za slanim? Ovo može biti razlog

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...
Znate ono kada imate želju za nečim slatkim? Ili slanim? 

Preporučena doza soli na dan je do 2,300 miligrama, idealno bi bilo manje od 1,500 miligrama, preporuka je to Američkog udruženja za zdravlje srce, a upravo Amerikanci konzumiraju i do 50 posto više od preporučene dnevne doze. 

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...

Intenzivna tjelovježba

Osobe koje se bave tjelovježbom, gube elektrolite iz svog tijela kroz pojačano znojenje. Stoga ih je bitno nadoknaditi. 

Upravo nedostatne količine elektrolita u organizmu daju vam osjećaj želje za slanim, pojasnio je kardiokirurg dr. David A. Greuner.

Energetski napici mogu biti dobar izbor u nadoknadi eletrolita, ali možete i sami pripremiti napitak od limuna i limete, đumbira i prstohvata soli. 

Dehidrirani ste

Ako je vaše tijelo u stanju dehidracije, imat ćete potrebu za nečim slanim, a slana jela "traže" i da pijete više vode. To je jedan od načina kako tijelo traži da pijete više vode. 

Ovo se događa i trudnicama, posebice u vrijeme kada imaju mučnine. 

U PMS-u ste

Iako je češće da ćete posegnuti za slatkim, ako ste u PMS-u možete osjećati i jaču želju za slanim, posebice u tjednu prije menstruacije. Pokušajte izbjegavati konzumirati slano za vrijeme PMS-a jer može uzrokovati nadutost.

Pod stresom ste

Težak dan je iza vas i tijelo vas "traži" čips. Neki će posezati za ovakvim grickalicama iz dosade ili zbog stresa.

Niste se naspavali

Nedostatak sna i umor potaknut će u vama želju za brzom i nezdravom hranom, pokazalo je istraživanje provedeno 2013. godine, piše vecernji.hr


hr Thu Dec 13 2018 16:26:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/566c335c4b3a461e208b4569/80
Foto: dalje.com

Božićna pšenica: U pet koraka do ljepše i bogatije 2019. godine

Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa, a sije se danas na Svetu Luciju. Kako bi vaša božićna pšenica bila što ljepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala dobru 2019., donosimo pet savjeta koji će vam pomoći u tome.
1. Prije sijanja pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji.
Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu te posijte jer će tako bolje proklijati.

2. Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tekućine. 

3. Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi se mogla posušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.

4. Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu. 
Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu umjereno svaki dan. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem. 

5. Kada pšenica naraste, odrežite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto nego tek toliko da ostane na mjestu, piše zadovoljna.hr

hr Thu Dec 13 2018 16:10:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1250a00e493822478b45af/80

Donosimo vam kompletan program: Počinje "Tradicionalni hrvatski Božić u Imotskom"

Program počinje u nedjelju, 16. prosinca 2018. godine u 20 sati na pozornici kod fontane u Ulici Ante Starčevića nastupom grupe “After five”
U nastavku možete pogledati popis svih događanja:

16. 12. Nedjelja – 20 sati – grupa «After fire»
17. 12. Ponedjeljak – 20 sati – Večer folklora
18. 12. Utorak – Glazbeni sastav «Kraljevi ulice»
19. 12. Srijeda – 19 sati – Crkveni zborovi župa imotske krajine – 20 sati – Klapa «Contra»
20. 12. Četvrtak – 20 sati – Tamburaši «Dukati» – Široki Brijeg
21. 12. Petak – 19 sati – Izložba fotografija Luke Kolovrata «Ispod površine» – 20 sati – Duo «Sara i Jappa»
22. 12. Subota – 10,30 sati – Kuhanje i natjecanje za najbolju imotsku tortu – 20 sati – «Christmas trio» – Zagreb
23. 12. Nedjelja – 20 sati – Grupa «Combo project»
24. 12. Ponedjeljak – 12 sati – Podjela bakalara – od 17 sati Večer za djecu, Djed Božićnjak, Glazbarski čestitari
25. 12. Utorak – 20 sati – DJ večer
26. 12. Srijeda – 20 sati – Večer klapske pisme
27. 12. Četvrtak – 20 sati – «Večer vinyla»
28. 12. Petak – 19 sati Izložba fotografija Mije Zidara «Naš krajolik» – 20 sati – «Get vintage band»
29. 12. Subota – 11 sati – Koncert HPO Gradska glazba Imotski – 20 sati – «Advent band»
30. 12. Nedjelja – 12 sati Mažoretkinje – 20 sati – Kvartet «Imota»
31. 12. Ponedjeljak – Doček Nove Godine – DJ maraton
02. 01. Srijeda – 20 sati – «Ago i Paško band»
hr Thu Dec 13 2018 12:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .