Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54ad66ac179942493365fa76/80

Blagdansko planinarenje na Mosor: Tadicionalni uspon na Debelo Brdo

Brojni planinari i rekreativci osvojili su tijekom utorka najatraktivniji vrh zapadnog Mosora, Debelo Brdo. Pogledajte kako je izgledala "mosoraška" avantura

Kako se približavao blagdan Sveta tri kralja tako je i rastao broj prijavljenih za Tradicionalni, ove godine 26. po redu, uspon na Debelo brdo (1044 metara nadmorske visine) na Mosoru kojeg od 1989. godine organizira Stanica planinarskih vodiča Split. Taj je uspon prirastao srcu brojnim planinarskim vodičima i planinarima iz Splita i okolice jer njime se na simboličan način, uz zdravicu šampanjcem pod samim vrhom,  proslavlja početak nove planinarske godine. Zdravica ni ove godine nije izostala, pronađeni su prošle godine zakopani šampanjci, nazdravilo se Novoj godini, poželjelo se puno uspješnih planinarskih pohoda i puno sreće u svakodnevnom životu, nove su boce šampanjca zakopane kako bi se tradicija nastavila i dogodine i brzo se krenulo natrag jer vremenski uvjeti i nisu baš bili u potpunosti naklonjeni planinarima ove godine.    

A vremenski su uvjeti danima prijetili kako će izlet na Debelo brdo biti sve samo ne masovan. Međutim, dan po dan slobodnih mjesta u autobusu je bilo sve manje, a vijesti s Mosora su bile sve bolje – snijega i leda još ima, ali se stazom može proći bez većih poteškoća. Prognoza za baš taj dan bila je: vedro i prohladno s burom. Autobus se napunio, još se planinara javilo kako će se pohodu priključiti u Sitnom Gornjem i u utorak, 6. siječnja u 8:30 sati iz Sitnog se krenulo na planinarski pohod koji je tog jutra na Mosoru okupio ukupno 94 planinara iz Splita, Solina, Kaštela, Makarske, Dugopolja i drugih krajeva naše županije. Zmijolika se podugačka kolona zaputila preko prvog prijevoja sa saznanjem kako ih s druge strane čekaju ledom okovani dijelovi staze i bura, ali hrabro se grabilo naprijed, bura je bila podnošljiva, a led se uspješno zaobišao. Hodalo se oprezno, planinarski vodiči kojih je na usponu bilo 15-ak kao i iskusniji planinari pomagali su onima s manje kondicije, a pogotovo onima koji su upravo ovaj pohod izabrali za svoj prvi susret s planinom. Među potonjima bilo je i starih i mladih, a najmlađi među njima bio je petogodišnji Marino Zgorelec koji je dio puta prošao samostalno, a dio na ramenima svog oca. 

Prva stanica za okrjepu kako bi se povratila snaga bila je kod starih Vickovih staja, a sljedeća kod Planinarske kuće Lugarnica gdje je pročelnik Stanice planinarskih vodiča Split, Denis Vranješ, sudionike pohoda dočekao s toplim čajem. Kod Lugarnice se grupa dijeli u dva dijela, veća grupa kreće naprijed prema Debelom brdu, a drugu grupu čine oni planinari koji su shvatili da ipak ne mogu dalje pa su odlučili u toploj Kući čekati vodiče koji će ih sigurno vratiti natrag u Sitno Gornje. Na Lugarnici je ostao i sudionik pohoda za kojeg je dolazak do Lugarnice itekako veliki uspjeh i koji će svojim prijateljima iz Dječjeg vrtića Zvončica imati puno toga za ispričati. Kako je Marino ostao u Lugarnici tako je drugu godinu za redom najmlađa sudionica pohoda koja se uspela na Debelo brdo bila devetogodišnja Lana Tolić, članica HPD-a Mosor, dok je najstariji planinar bio također Mosoraš, 75- godišnji Siniša Jovanović koji je bio sudionik i onog prvog pohoda na Debelo brdo iz 1989. godine. 

Ostavljajući dio sudionika pohoda u sigurnim rukama na Lugarnici grupa kojoj se u međuvremenu pridružilo još 10-ak planinara zaputila se na zadnju etapu uspona, onu koja je vodila do Debelog brda. Što je grupa bila bliže vrhu hladnoća je postajala sve veća, ali na Debelo se brdo moralo popeti. Ruksaci su ostavljeni na livadi pored šumarka ispod Debelog brda, a burom okupanu stjenovitu visoravan Debelog brda savladalo se planinarskom upornošću. Prejaka bura i hladnoća ove su godine onemogućili zajedničku fotografiju svih sudionika na samom vrhu, ali brojne su fotografije manjih skupina planinara dokaz kako je i 26. uspon na Debelo brdo uspješno obavljen, a i bila bi šteta fotoaparatom ne zabilježiti ljepotu pogleda koji se pruža s ovog najzapadnijeg mosorskog vrha iznad 1000 metara.  Uslijedila je stanka za „ručak“ iz ruksaka, pronađeni su šampanjci zakopani prošle godine, nazdravilo se Novoj godini i novim planinarskim pohodima, nove su boce šampanjca ponovno zakopane kako se tradicija ne bi prekinula i bez dužeg zadržavanja grupa se zaputila natrag u podnožje Mosora. Dio grupe preko Lugarnice se vratila na Sitno Gornje, a dio niz Žrnovničku Dragu do same Žrnovnice.

Dohvatilo se podnožje Mosora, zauzelo se svoja mjesta u autobusu, a niže potpisana autorica teksta koja je ove godine bila i glavni vodič na izletu, Vesna Žižić (članica Stanice planinarskih vodiča Split i članica Planinarskog društva sveti Jure iz Solina) i nakon što je drugi vodič izleta, Josip Žižić (također član SPV-a Split i PD-a sv. Jure, Solin) javio kako je njegova grupa sretno stigla u Sitno Gornje, napokon je mogla odahnuti jer svi su sretno i uspješno završili ovaj sve samo ne lagan pohod s kojeg planinari poručuju: Svima sretna i uspješna Nova 2015. godina  i vidimo se na 27. tradicionalnom usponu na Debelo brdo 6. siječnja 2016. godine. 

hr Wed Jan 07 2015 17:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .