Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aef111a2af47fc1ac8b472c/80
Foto: pogled.ba

Haški uznik piše pjesme koje osvajaju nagrade, a njegov prijatelj dobrim glasom koji se čuje daleko

Neobična priča koja dokazuje da prijateljstvo može biti jače od svih prepreka

Dobar glas daleko se čuje, u ovom slučaju sve do Švicarske gdje Sinjanin Frane Vugdelija već 31 godinu vodi mušku klapu „CHORUS CROATICUS“ iz Berna. Klapa je ponikla u okrilju Hrvatske katoličke misije Bern, ali se s vremenom osamostalila  te djeluje kao samostalna glazbena formacija i udruga.

„CHORUS CROATICUS“ ima jedan cilj, a to je njegovanje i promicanje hrvatske glazbene baštine, nastojeći ju približiti Švicarcima i doprinijeti što većem razumijevanju i prijateljstvu između Hrvata i Švicaraca. 

Klapa „CHORUS CROATICUS“ ima repertoar koji je sazdan skoro isključivo od hrvatskih narodnih pjesama te skladbi hrvatskih autora. Tijekom  dugogodišnjeg rada klapa je nastupila u svim djelovima Švicarske, a gostovali su i u drugim europskim državama.

Od 1991. godine „CHORUS CROATICUS“ nastupa diljem Švicarske na mnogim humanitarnim priredbama u okviru prikupljanja pomoći za žrtve rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Upravo ovakvim nastupima pred Švicarcima „CHORUS CROATICUS“ je uz humanitarnu ostvarivao i nezamjenljivu promidžbenu ulogu hrvatskog glazbenog nasljeđa, hrvatskog imena i  Republike Hrvatske.

Aktivnost, kako glazbena tako humanitarna i rodoljubna, klape „CHORUS CROATICUS“ imala je odjeka i u Hrvatskoj. Posljedica toga je više poziva za nastupe iz svih krajeva Hrvatske. Sudjelovanje klape na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 1993., 1994., 1995., te 1996. i 1997. godine  bilo je promotivno očitovanje ovog glazbenog vokalnog sastava u njihovoj domovini, Republici Hrvatskoj.  „CHORUS CROATICUS“  do sada je i jedini predstavnik klapa iz hrvatske Dijaspore s obzirom da oko četiri milijuna Hrvata živi izvan domovine.

Osnivač Frane Vugdelija kaže da su Švicarci prihvatili klapu te surađuju s mnogim hrvatskim i švicarskim glazbenim formacijama.

- Klapa je u Švicarskoj jako dobro prihvaćena i cijenjena,  posebno za vrijeme Domovinskoga rata, klapa je prikupljajući pomoć, promicala i istinu o zbivanjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Za mnoge Švicarce bili smo pravo “malo otkriće”, jer nisu ni znali da u Hrvatskoj postoji takva glazba, posebno dalmatinska klapska pjesma.

VALENTIN ĆORIĆ U ULOZI TEKSTOPISCA 

Frane Vugdelija muzikom se bavi od malena. Uz studiranje filozofije i teologije, psihologije i novinarstva, paralelno je studirao teoriju glazbe i solo pjevanje na Glazbenom konzervatoriju u Fribourgu. Nakon pjevanja u crkvenim zborovima, odlučio je osnovati klapu i na taj način vratiti ljubav prema svojoj prvoj ljubavi, dalmatinskoj klapskoj pjesmi. 

Kao solist nastupio je na Festivalu zabavne glazbe “MELODIJE HRVATSKOGA JUGA 2016.” u Opuzenu, s pjesmom “Molitva”, čiji je autor Valentin Ćorić, haški uznik i nekadašnji pukovnik HVO-a koji je prošle godine osuđen na 16 godina zatvora za vrijeme suđenja “Haškoj šestorki”. 

Frane ističe da su on i Valentin prijatelji od studentskih dana. Druženje uz pjesmu, dobru kapljicu hercegovačke Žilavke, Blatine, u njihovim obiteljskim podrumima, imalo je posebnu čar i nadahnuće. Za vrijeme posjeta u haaškom zatvoru, Frane je imao priliku upoznati Valentinovu pjesničku, spisateljsku i glazbenu stranu.

Tako smo u Den Haagu, uz posebnu dozvolu, probali nekoliko njegovih pjesma. I tako je naše prijateljstvo obogaćeno glazbenom suradnjom. 

Imaju zajednički projekt snimiti autorsko-solistički album. Jedan dio predviđenih pjesama već je snimljen. Valentin je u haaškom zatvoru razradio svoju kreativnost i na taj način lakše preživljava duge zatvoreske dane.

-To mu zasigurno daje snagu da izdrži nepravednu i sramnu presudu haaškog suda., rekao je Frane. 


Na prošlogodišnjim “Melodijama hrvatskog juga” nagradu za najbolje stihove odnijela je pjesma “Kad se vratim”, a autor je već spomenuti Valentin Ćorić. 

Frane kaže da je to jedno vrijedno priznanje za Valentina, a inspiracija za pjesmu bio je rodni kraj koji već dugo sanja i susret s najmilijima. Pjesma je puna emocija, a Frane kaže da su i ove godine prijavili pjesmu. 

“Kad se vratim, prijatelji moji,
grijat će me sunce poslije kiše.
Čekat će me zore što se bude,
stare čežnje kojih je sve više.”


A kako se osjećate kao Hrvat u dijaspori?

- Kao Hrvat u Švicaskoj osjećam se prihvaćen, poštovan, uspješan, a kao Hrvat u iseljeništvu osjećao bih se puno bolje da mi/nam Hrvatska olakša povratak, da me/nas Hrvatska vrednuje kao i sve svoje građane, da u Hrvatskom Saboru i ostalim državnim institucijama budemo dostojno zastupani..

Franine želje i planovi su snimiti solistički album s pjesmama Valentina Ćorića, a priprema i monografiju klape. 

Ljubav prema domovini, klapskoj pjesmi i rodnom kraju ono su što Frani i njegovoj klapi pomaže i daje inspiraciju u tuđini. Rodnu grudu nije lako napustiti, no život piše drugačije priče, u ovom slučaju pjesme. Na nama je hoćemo li to prihvatiti.

hr Sun May 06 2018 16:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76f1b3cb557a27688b4a10/80

Korida u Imotskom: pobjedu odnio bik Peronja

Bik je u vlasništvu braće Kokan koji već dugo sudjeluju u koridama
U Imotskom, točnije u Dolića Dragi, u nedjelju se održala korida pred 5 000 ljubitelja borbi bikova. Titulu najboljeg odnio je bik Peronja koji je obranio prošlogodišnju titulu, a pobjedio je Risonju koji je u vlasništvu Filipa Radanovića iz Kladnjica.

Bik Peronja star je pet godina, a braća Kokan posebno ga hrane i treniraju. Glavni koordinator treniranja je Marin sa svojim prijateljima Ivanom Zebićem, Nikolom Balićem i Trpimirom Maretićem.

Tradicija obitelj Kokan traje preko 20 godina, a s vremenom je to prešlo u ljubav. Njihov Peronja trenutno je najbolji i najjači bik u Hrvatskoj u srednjoj kategoriji od 900 kilograma. Pobjedio je u mnogim koridama pa su tako braća Kokan dobila poziv iz susjedne BiH da dogodine u travnju njihov Peronja odmjeri snage s najjačim bikom susjedne države.
hr Fri Aug 17 2018 17:57:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76d573cb557a234f8b4fbe/80

Napadaj panike ili srčani udar? Simptomi su slični, znajte prepoznati razliku

Iako zvuči nevjerojatno da bi se ova dva stanja mogla preklapati, simptomi su im nevjerojatno slični

Simptomi napada panike i srčanog udara mogu biti veoma slični te je nekada čak teško reći koja je razlika među njima. 

Svake godine, od dva do tri posto osoba u SAD-u  proživljava panične poremećaje koji se očituju napadajima panike, tj. spontanim, naglim i neočekivanim napadajima intenzivnog straha ili užasa. 

Simptomi paničnog napada uključuju oštru bol u prsima, trnce u rukama, ubrzano kucanje srca, znojenje, tresavicu i kratak dah. 

Također, svake godine oko 735 000 ljudi u SAD-u doživi srčani udar, a simptomi udara su nevjerojatno slični napadu panike - bol u prsima, znojenje, povračanje, mučnina te kratak dah. Iako se simptomi ova dva zdravstvena stanja preklapaju, poznavanje razlike među njima može biti od životne važnosti.

No, shvaćanje razlike može biti otežano, pogotovo ako osoba nije proživjela simptome ni jednog napada. Faktori koji čine razliku su karakteristike boli i samo trajanje. Kod napadaja panike, bol u prsima je većinom oštra i stvara osjećaj probadanja, a lokalizirana je na središnjem dijelu prsa. Kod srčanog udara, bol karakterizira osjećaj pritiska i stiskanja.

Što se trajanja tiče, panični napadaji traju oko 20 do 30 minuta dok kod srčanog udara, simptomi traju dulje i kako vrijeme otječe postaju sve gori, piše zivotistil.hr

hr Fri Aug 17 2018 16:02:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0ab36e2af47f3a008b46f8/80

Što je to emocionalna inteligencija?

U današnje vrijeme emocionalno inteligencija je ključ kojim otvaramo gotovo sva vrata. O čemu se radi i možete li za sebe reći da ste emocionalno inteligentni?

Što je emocionalna inteligencija?

Emocionalna inteligencija se temelji na sposobnosti pojedinca da pravilno prepozna svoje osjećaje, može ih kontrolirati, u stanju je prepoznati osjećaje drugih i nema poteškoća u održavanju zdravih odnosa s drugim osobama.

Tko su osobe s visokom emocionalnom inteligencijom? 

Osobe koje krasi visoka razina emocionalne inteligencije u pravilu su pojedinci koji samouvjereno upravljaju svojim emocijama, spremni su otvoreno razgovarati o njima i argumentirano ih obrazlažu. Kao rezultat navedenog pokraj sebe možete očekivati osobu koja nikada ne dopušta da emocije upravljaju odnosom (strah, ljutnja, bijes, krivnja).

Osobe s niskom emocionalnim inteligencijom

Osobe s niskom emocionalnom inteligencijom vrlo rijetko ili gotovo nikada ne govore niti ne analiziraju svoje osjećaje. Izbjegavaju prihvaćanje odgovornosti za krive postupke, preplavljeni su osjećajem krivnje, nesigurne su, pesimistične i sklone odgovornost prebaciti na druge.

Ako ste mišljenja da imate nisku razinu emocionalne inteligencije možda je pravo vrijeme da tijekom ljetnih mjeseci više vremena posvetite svojim emocijama. Razumijevanje vlastitih emocija je temelj za ispravno upravljanje emocijama. Ne zaboravite, vaše emocije su vaši robovi a vi ste vlastodršci, ne dopustite da se uloge zamijene jer u protivnom problemi su neizbježni u privatnom i profesionalnom okružju.

Svi mi želimo skladne i harmonične odnose koje ne možemo realizirati ako smo deficitni na području koje se veže uz emocionalnu inteligenciju., piše Ordinacija


hr Fri Aug 17 2018 12:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7685e1cb557a4f6a8b4907/80
Foto: PIXABAY

Posao iz snova: Traži se osoba da putuje svijetom i pije gin

AKO STE ljubitelj gina, imamo dobru vijest za vas - postoji posao koji od vas traži samo da putujete svijetom i pijete gin.

Proizvođač gina Bombay Sapphire te ugostiteljska tvrtka Inception Group traže globalnog ambasadora čiji bi zadatak bio putovati svijetom 80 dana i piti gin. Posao je osmišljen u svrhu promocije novog bara u Londonu, Mr Fogg’s Society of Exploration, inspiriranog romanom Julesa Verna Put oko svijeta u 80 dana. Iako je riječ o promociji londonskog puba, nigdje nije naglašeno da kandidat mora biti iz Velike Britanije, tako da...

Sretnik koji bude odabran od kolovoza do studenog posjetit će Mumbai, Hong Kong, San Francisco, New York i Lisabon. 

Putovanje će morati zabilježiti fotografijama i tekstovima koji će se objavljivati na društvenim mrežama. Putem će morati prikupljati i razne biljke i začine koje ga oduševe kako bi pri povratku u londonski bar mogao napraviti vlastiti koktel pod nazivom Around The World., piše Index

Natječaj ne navodi direktno kolika je plaća pa se čini da će ambasadoru biti podmireni svi troškovi, no da redovitu plaću ipak neće primati. 

Prijaviti se možete ovdje do 27. kolovoza. 

 

hr Fri Aug 17 2018 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .