Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aef111a2af47fc1ac8b472c/80
Foto: pogled.ba

Haški uznik piše pjesme koje osvajaju nagrade, a njegov prijatelj dobrim glasom koji se čuje daleko

Neobična priča koja dokazuje da prijateljstvo može biti jače od svih prepreka

Dobar glas daleko se čuje, u ovom slučaju sve do Švicarske gdje Sinjanin Frane Vugdelija već 31 godinu vodi mušku klapu „CHORUS CROATICUS“ iz Berna. Klapa je ponikla u okrilju Hrvatske katoličke misije Bern, ali se s vremenom osamostalila  te djeluje kao samostalna glazbena formacija i udruga.

„CHORUS CROATICUS“ ima jedan cilj, a to je njegovanje i promicanje hrvatske glazbene baštine, nastojeći ju približiti Švicarcima i doprinijeti što većem razumijevanju i prijateljstvu između Hrvata i Švicaraca. 

Klapa „CHORUS CROATICUS“ ima repertoar koji je sazdan skoro isključivo od hrvatskih narodnih pjesama te skladbi hrvatskih autora. Tijekom  dugogodišnjeg rada klapa je nastupila u svim djelovima Švicarske, a gostovali su i u drugim europskim državama.

Od 1991. godine „CHORUS CROATICUS“ nastupa diljem Švicarske na mnogim humanitarnim priredbama u okviru prikupljanja pomoći za žrtve rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Upravo ovakvim nastupima pred Švicarcima „CHORUS CROATICUS“ je uz humanitarnu ostvarivao i nezamjenljivu promidžbenu ulogu hrvatskog glazbenog nasljeđa, hrvatskog imena i  Republike Hrvatske.

Aktivnost, kako glazbena tako humanitarna i rodoljubna, klape „CHORUS CROATICUS“ imala je odjeka i u Hrvatskoj. Posljedica toga je više poziva za nastupe iz svih krajeva Hrvatske. Sudjelovanje klape na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 1993., 1994., 1995., te 1996. i 1997. godine  bilo je promotivno očitovanje ovog glazbenog vokalnog sastava u njihovoj domovini, Republici Hrvatskoj.  „CHORUS CROATICUS“  do sada je i jedini predstavnik klapa iz hrvatske Dijaspore s obzirom da oko četiri milijuna Hrvata živi izvan domovine.

Osnivač Frane Vugdelija kaže da su Švicarci prihvatili klapu te surađuju s mnogim hrvatskim i švicarskim glazbenim formacijama.

- Klapa je u Švicarskoj jako dobro prihvaćena i cijenjena,  posebno za vrijeme Domovinskoga rata, klapa je prikupljajući pomoć, promicala i istinu o zbivanjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Za mnoge Švicarce bili smo pravo “malo otkriće”, jer nisu ni znali da u Hrvatskoj postoji takva glazba, posebno dalmatinska klapska pjesma.

VALENTIN ĆORIĆ U ULOZI TEKSTOPISCA 

Frane Vugdelija muzikom se bavi od malena. Uz studiranje filozofije i teologije, psihologije i novinarstva, paralelno je studirao teoriju glazbe i solo pjevanje na Glazbenom konzervatoriju u Fribourgu. Nakon pjevanja u crkvenim zborovima, odlučio je osnovati klapu i na taj način vratiti ljubav prema svojoj prvoj ljubavi, dalmatinskoj klapskoj pjesmi. 

Kao solist nastupio je na Festivalu zabavne glazbe “MELODIJE HRVATSKOGA JUGA 2016.” u Opuzenu, s pjesmom “Molitva”, čiji je autor Valentin Ćorić, haški uznik i nekadašnji pukovnik HVO-a koji je prošle godine osuđen na 16 godina zatvora za vrijeme suđenja “Haškoj šestorki”. 

Frane ističe da su on i Valentin prijatelji od studentskih dana. Druženje uz pjesmu, dobru kapljicu hercegovačke Žilavke, Blatine, u njihovim obiteljskim podrumima, imalo je posebnu čar i nadahnuće. Za vrijeme posjeta u haaškom zatvoru, Frane je imao priliku upoznati Valentinovu pjesničku, spisateljsku i glazbenu stranu.

Tako smo u Den Haagu, uz posebnu dozvolu, probali nekoliko njegovih pjesma. I tako je naše prijateljstvo obogaćeno glazbenom suradnjom. 

Imaju zajednički projekt snimiti autorsko-solistički album. Jedan dio predviđenih pjesama već je snimljen. Valentin je u haaškom zatvoru razradio svoju kreativnost i na taj način lakše preživljava duge zatvoreske dane.

-To mu zasigurno daje snagu da izdrži nepravednu i sramnu presudu haaškog suda., rekao je Frane. 


Na prošlogodišnjim “Melodijama hrvatskog juga” nagradu za najbolje stihove odnijela je pjesma “Kad se vratim”, a autor je već spomenuti Valentin Ćorić. 

Frane kaže da je to jedno vrijedno priznanje za Valentina, a inspiracija za pjesmu bio je rodni kraj koji već dugo sanja i susret s najmilijima. Pjesma je puna emocija, a Frane kaže da su i ove godine prijavili pjesmu. 

“Kad se vratim, prijatelji moji,
grijat će me sunce poslije kiše.
Čekat će me zore što se bude,
stare čežnje kojih je sve više.”


A kako se osjećate kao Hrvat u dijaspori?

- Kao Hrvat u Švicaskoj osjećam se prihvaćen, poštovan, uspješan, a kao Hrvat u iseljeništvu osjećao bih se puno bolje da mi/nam Hrvatska olakša povratak, da me/nas Hrvatska vrednuje kao i sve svoje građane, da u Hrvatskom Saboru i ostalim državnim institucijama budemo dostojno zastupani..

Franine želje i planovi su snimiti solistički album s pjesmama Valentina Ćorića, a priprema i monografiju klape. 

Ljubav prema domovini, klapskoj pjesmi i rodnom kraju ono su što Frani i njegovoj klapi pomaže i daje inspiraciju u tuđini. Rodnu grudu nije lako napustiti, no život piše drugačije priče, u ovom slučaju pjesme. Na nama je hoćemo li to prihvatiti.

hr Sun May 06 2018 16:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0965a62af47f3a008b4663/80

Uštipnite se i otkrijte vrlo važnu stvar o svom organizmu

Koža je najveći organ našeg tijela i pouzdani pokazatelj njegova unutarnjeg stanja

Svi znamo koliko je važno piti vodu, no znamo li zaista pijemo li dovoljno vode?
Na našu sreću postoji vrlo jednostavna metoda da to saznamo, a uključuje prste i kožu.

Naime, razina elastičnosti kože pouzdan je pokazatelj stana u organizmu kada govorimo o hidriranosti. Evo što vam je činiti: uštipnite se na području abdomena ili ruke i držite par sekundi pa pustite. Ako se koža odmah vrati u normalno stanje - pijete dovoljno vode, no ako za to treba nekoliko trenutaka - dehidrirani ste, piše Život i stil

Eksperiment možete izvesti bilo kad i bilo gdje. Zašto ne odmah?

Što se tiče količine vode koja bi se dnevno trebala unijeti u tijelo, ona iznosi oko dvije litre. To ne znači da morate popiti dvije litre vode jer u tu količinu su ubrojene juhe i ostala tekućina koju konzumirate kroz dan. Kava se ne računa. Uz kavu, jer je dijuretik, treba popiti čašu vode. 

hr Sat May 26 2018 15:49:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/546778f7189942196c0000bf/80
Foto: Screenshot YouTube

Trik koji će u trenu ukloniti neugodne mirise s odjeće

Koliko ste puta bacili u bubanj perilice odjeću na kojoj su ostali mirisi iz, primjerice, kafića nakon samo pola sata ili sat nošenja?
Ako vašu odjeću zaista ne trebate iznova oprati već vas samo smeta miris koji je tkanina upila, postoji jednostavan trik kojim se koriste osobe koje brinu za odjeću glumaca na Broadwayu.

Zbog čestih potreba za nošenjem istih oprava, ne stignu stalno nositi odjeću na kemijsko čišćenje. Savjetnica za ekološke načine čišćenja Leslie Reichert za časopis Reader's Digest otkrila je kako garderobijeri uklanjaju neugodan miris s njihove scenske odjeće koristeći se votkom.

Uliju je u boce s raspršivačem i poštrcaju odjeću u tankom sloju, puste da se potpuno osuši kako bi mirisi isparili zajedno s alkoholom iz tog pića.

Izbjegavajte votku s aromama, birajte samo onu "čistu" s većim udjelom alkohola i poštrcajte odjeću po potrebi. Svakako nemojte žuriti i pričekajte da se odjeća potpuno osuši, u suprotnom ćete još uvijek osjećati neugodni miris odjeće. Ovo je trik za "hitnu pomoć" kada vam je određeni komad odjeće zaista potreban, čist, a upio je neugodni miris, piše večernji.hr


hr Sat May 26 2018 14:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b01564a2af47f5d0d8b45d2/80

Jednostavan trik koji će spriječiti muhe da ulaze u vaš dom

Muhe "zujalice" koje lete u krug iznad naših glava mogu biti vrlo iritantne. Osim toga, njihovo prisustvo u našem domu može biti i prijetnja zdravlju s obzirom na to da muha može nositi oko milijun bakterija na svojim nožicama prekrivenim sićušnim dlakama.
Muhe slijeću na razne prljave površine poput izmeta, pokvarene hrane, smeća i sl.


Upravo stoga važno je tjerati muhe s hrane i izbjegavati jesti taj komadić namirnice na koju je sletjela. Iako može zvučati drastično, imajte na umu da muha može prenijeti opasne bakterije, poput uzročnika tifusa, proljeva, kolere...


Vrećica s vodom

Jedan od najjednostavnijih i po mnogima najučinkovitiji način da spriječite da u vaš dom ulete muhe jest da napunite običnu prozirnu vrećicu s čistom vodom. Napunite je do pola i zavežite čvrsto. Objesite je pred vrata ili prozore koje držite otvorene, a bez zaštitne mrežice kako biste spriječili muhe da ulete kroz te otvore u vaš dom. Zbog njihove strukture očiju, bistrih vrećica ispunjenih vodom, muhama to nalikuje na paukovu mrežu pa ne dolaze blizu. Tvrdi se i da vrećica s vodom dezorijentira muhe i stvara im neku neobjašnjivu iluziju koja ih drži podalje. Bilo kako bilo, važno je da djeluje, piše večernji.hrhr Sat May 26 2018 13:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/535013c11799425d67e9aabb/80

Roditelji 14-mjesečnog Benita Mussolinija moraju djetetu promijeniti ime

Talijanski sud pozvao je roditelje Benita, 14-mjesečnog dječaka, kako bi ih primorao da promijene ime svojeg djeteta, dano u čast djeda koji se zvao Benito.

Još je uvijek čest slučaj u Italiji da se djetetu nadjene ime djeda. No, problem dotičnog malog Benita je što mu je prezime Mussolini zbog čega se podudara s imenom i prezimenom talijanskog fašističkog diktatora (1883.-1945.) iako nije u rodbinskim odnosima s istim. 

To je bilo previše za sud u Genovi koji je pozvao roditelje na sud kako bi ih primorao da mu promijene ime, piše dnevnik Gazzetta di Parma.hr Sat May 26 2018 10:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .