Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aef111a2af47fc1ac8b472c/80
Foto: pogled.ba

Haški uznik piše pjesme koje osvajaju nagrade, a njegov prijatelj dobrim glasom koji se čuje daleko

Neobična priča koja dokazuje da prijateljstvo može biti jače od svih prepreka

Dobar glas daleko se čuje, u ovom slučaju sve do Švicarske gdje Sinjanin Frane Vugdelija već 31 godinu vodi mušku klapu „CHORUS CROATICUS“ iz Berna. Klapa je ponikla u okrilju Hrvatske katoličke misije Bern, ali se s vremenom osamostalila  te djeluje kao samostalna glazbena formacija i udruga.

„CHORUS CROATICUS“ ima jedan cilj, a to je njegovanje i promicanje hrvatske glazbene baštine, nastojeći ju približiti Švicarcima i doprinijeti što većem razumijevanju i prijateljstvu između Hrvata i Švicaraca. 

Klapa „CHORUS CROATICUS“ ima repertoar koji je sazdan skoro isključivo od hrvatskih narodnih pjesama te skladbi hrvatskih autora. Tijekom  dugogodišnjeg rada klapa je nastupila u svim djelovima Švicarske, a gostovali su i u drugim europskim državama.

Od 1991. godine „CHORUS CROATICUS“ nastupa diljem Švicarske na mnogim humanitarnim priredbama u okviru prikupljanja pomoći za žrtve rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Upravo ovakvim nastupima pred Švicarcima „CHORUS CROATICUS“ je uz humanitarnu ostvarivao i nezamjenljivu promidžbenu ulogu hrvatskog glazbenog nasljeđa, hrvatskog imena i  Republike Hrvatske.

Aktivnost, kako glazbena tako humanitarna i rodoljubna, klape „CHORUS CROATICUS“ imala je odjeka i u Hrvatskoj. Posljedica toga je više poziva za nastupe iz svih krajeva Hrvatske. Sudjelovanje klape na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 1993., 1994., 1995., te 1996. i 1997. godine  bilo je promotivno očitovanje ovog glazbenog vokalnog sastava u njihovoj domovini, Republici Hrvatskoj.  „CHORUS CROATICUS“  do sada je i jedini predstavnik klapa iz hrvatske Dijaspore s obzirom da oko četiri milijuna Hrvata živi izvan domovine.

Osnivač Frane Vugdelija kaže da su Švicarci prihvatili klapu te surađuju s mnogim hrvatskim i švicarskim glazbenim formacijama.

- Klapa je u Švicarskoj jako dobro prihvaćena i cijenjena,  posebno za vrijeme Domovinskoga rata, klapa je prikupljajući pomoć, promicala i istinu o zbivanjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Za mnoge Švicarce bili smo pravo “malo otkriće”, jer nisu ni znali da u Hrvatskoj postoji takva glazba, posebno dalmatinska klapska pjesma.

VALENTIN ĆORIĆ U ULOZI TEKSTOPISCA 

Frane Vugdelija muzikom se bavi od malena. Uz studiranje filozofije i teologije, psihologije i novinarstva, paralelno je studirao teoriju glazbe i solo pjevanje na Glazbenom konzervatoriju u Fribourgu. Nakon pjevanja u crkvenim zborovima, odlučio je osnovati klapu i na taj način vratiti ljubav prema svojoj prvoj ljubavi, dalmatinskoj klapskoj pjesmi. 

Kao solist nastupio je na Festivalu zabavne glazbe “MELODIJE HRVATSKOGA JUGA 2016.” u Opuzenu, s pjesmom “Molitva”, čiji je autor Valentin Ćorić, haški uznik i nekadašnji pukovnik HVO-a koji je prošle godine osuđen na 16 godina zatvora za vrijeme suđenja “Haškoj šestorki”. 

Frane ističe da su on i Valentin prijatelji od studentskih dana. Druženje uz pjesmu, dobru kapljicu hercegovačke Žilavke, Blatine, u njihovim obiteljskim podrumima, imalo je posebnu čar i nadahnuće. Za vrijeme posjeta u haaškom zatvoru, Frane je imao priliku upoznati Valentinovu pjesničku, spisateljsku i glazbenu stranu.

Tako smo u Den Haagu, uz posebnu dozvolu, probali nekoliko njegovih pjesma. I tako je naše prijateljstvo obogaćeno glazbenom suradnjom. 

Imaju zajednički projekt snimiti autorsko-solistički album. Jedan dio predviđenih pjesama već je snimljen. Valentin je u haaškom zatvoru razradio svoju kreativnost i na taj način lakše preživljava duge zatvoreske dane.

-To mu zasigurno daje snagu da izdrži nepravednu i sramnu presudu haaškog suda., rekao je Frane. 


Na prošlogodišnjim “Melodijama hrvatskog juga” nagradu za najbolje stihove odnijela je pjesma “Kad se vratim”, a autor je već spomenuti Valentin Ćorić. 

Frane kaže da je to jedno vrijedno priznanje za Valentina, a inspiracija za pjesmu bio je rodni kraj koji već dugo sanja i susret s najmilijima. Pjesma je puna emocija, a Frane kaže da su i ove godine prijavili pjesmu. 

“Kad se vratim, prijatelji moji,
grijat će me sunce poslije kiše.
Čekat će me zore što se bude,
stare čežnje kojih je sve više.”


A kako se osjećate kao Hrvat u dijaspori?

- Kao Hrvat u Švicaskoj osjećam se prihvaćen, poštovan, uspješan, a kao Hrvat u iseljeništvu osjećao bih se puno bolje da mi/nam Hrvatska olakša povratak, da me/nas Hrvatska vrednuje kao i sve svoje građane, da u Hrvatskom Saboru i ostalim državnim institucijama budemo dostojno zastupani..

Franine želje i planovi su snimiti solistički album s pjesmama Valentina Ćorića, a priprema i monografiju klape. 

Ljubav prema domovini, klapskoj pjesmi i rodnom kraju ono su što Frani i njegovoj klapi pomaže i daje inspiraciju u tuđini. Rodnu grudu nije lako napustiti, no život piše drugačije priče, u ovom slučaju pjesme. Na nama je hoćemo li to prihvatiti.

hr Sun May 06 2018 16:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5f6310e49380f008b47aa/80
Foto: TasteAtlas

Pokrenut svjetski atlas hrane, Dalmacija u atlasu s 49 jela

Na web siteu je predstavljeno više od 9,000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta
Na adresi www.tasteatlas.com pokrenut je prvi svjetski atlas hrane.

TasteAtlas promovira kulturu lokalnog, te informira putnike i ljubitelje hrane o tradicionalnim jelima, lokalnim namirnicama i autentičnim restoranima.

Na web siteu je predstavljeno više od 9,000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta, a funkcionira jednostavno - upišete ime države, regije, grada, jela ili pića i dobijete sve potrebne informacije o traženom, o restoranima u kojima možete kušati lokalni specijalitet

Dalmatinska pašticada, Crni rižot, Brudet, Janjetina s ražnja, Imotska torta, Poljički sopranih, Rožata ..., samo su neka od jela koja su uvrštena u ovaj atlas pod dalmatinska jela. 
hr Tue Oct 16 2018 16:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5f3510e493812008b47ab/80

Cammeo: Suvremena tehnologija za maksimalnu sigurnost

Dan bez mobitela u prometu se obilježava 21. 10. drugu godinu zaredom

U okviru projekta 'Dan bez mobitela u prometu' koji i ove godine provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, u Zagrebu je održana konferencija 'Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi'. Jedan od govornika bio je izvršni direktor Cammeo Grupe, Petar Dragić.

- Cammeu, kao regionalnom taksi lideru, sigurnost putnika, ali i ostalih sudionika u prometu visoko je na listi prioriteta - kazao je te naglasio kako je upravo ta briga o sigurnosti vidljiva kako u Cammeovoj filozofiji, tako i u njihovom poslovanju.

- Naša vozila opremljena su tako da vozač ima sve što mu je potrebno da kvalitetno obavi posao, a da mu to ne odvraća pažnju s ceste. Smatramo da je suvremena tehnologija u nenametljivoj verziji, kakvu i sami koristimo, dobitna kombinacija koja jamči sigurnosti i zadovoljstvo - zaključio je Dragić.

Inače, okosnica ovogodišnjeg projekta, koje podupire Ministarstvo unutarnjih poslova i sufinanciran je od strane Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, je istraživanje distrakcije korištenja mobitela u prometu.

Dan bez mobitela u prometu se obilježava 21. 10. drugu godinu zaredom, a ove će se godine tome aktivno uključiti učenici prometnih zanimanja u Slavonskom brodu, koji će svojim sugrađanima taj dan poručiti da čuvaju sebe i druge u prometu i ne koriste se mobitelom na cesti.

hr Tue Oct 16 2018 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5afd630c2af47f2e038b469c/80

Pet namirnica koje nikada ne smijemo jesti sirove

Oblizivanje metlica miksera ili "čupkanje" sirovog tijesta može loše završiti bakterijom koje se teško riješiti...
Zaraza salmonelom najčešće dolazi zbog neopranih ruku ili nedovoljno termički obrađene hrane životinjskog podrijetla koja često nema nikakav neuobičajen izgled ili miris. Stoga namirnice poput mesa peradi i jaja valja termički obraditi, ali i oprati ruke nakon rukovanja s njima. No i voće i povrće također može biti zaraženo zbog korištenja stajskog gnojiva.

Ipak, mnogo su češće infekcije zbog majoneze ili slastica pripremljenih od sirovih jaja, a izazvat će mučnine, bolove, proljeve i povraćanje. O salmoneli na koju se osobito upozorava tijekom ljetnih mjeseci mnogi znaju puno, i iz osobnog iskustva i iz medija, ali lako se može smetnuti s uma da i druge namirnice iz  smočnice ili hladnjake također mogu izazvati brojne tegobe - ako ih se prije pripreme nedovoljno termički obradi.

Krumpir 

U želji da preskoče ispite ili ostanu kod kuće, mnogi su školarci eksperimentirali sa sirovim krumpirima kako bi dobili temperaturu. Mnogi su imali sreće i u najgorem slučaju osjetili probavne smetnje jer se sirovi krumpir teško probavlja. No intoksikacija, koja u najtežim slučajevima može biti iznimno opasna, nije šala, piše Punkufer.

Štetni solanin koji se nalazi u krumpirovoj kori, zelenom ili proklijalom krumpiru vrlo je toksičan. Male količine tog toksina mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakteriziraju povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca, glavobolje i drugo. Solanin, srećom, nije otporan na visoke temperature i zato je krumpir prije posluživanja važno skuhati ili ispeći.

Grah 

Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin, otrov koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Čak se i od malih količina možemo otrovati, a simptomi se javljaju u roku od nekoliko sati. Teške mučnine i obilno povraćanje dugotrajni su, a zatim slijedi dijareja. Stručnjaci preporučuju da se grah kuha najmanje 30 minuta na minimalno 100 °C.

Mlijeko

Tek pomuženo mlijeko koje nije pasterizirano može sadržavati Escherichiju coli i salmonelu. Bakterija E. coli uobičajen je stanovnik crijeva mnogih životinja i ljudi, gdje pomaže u probavi hrane. Prilično je otporna, lako se i brzo razmnožava, ali nakon 15 minuta na 60 °C bit će uništena. E. coli može uzrokovati crijevne infekcije, upale mjehura, slijepog crijeva, meningitis te druge zdravstvene tegobe.

Hrenovke

Iako se pretpostavlja da se ništa neće dogoditi od zalogaja ili dva hrenovke prije kuhanja, valja imati na umu da se radi o polugotovom proizvodu koji se ne smije jesti sirov. Termička se obrada savjetuje zbog listerija, patogenih mikroorganizama koji se mogu uništiti kuhanjem. U suprotnom može doći do listerioze, zarazne bolesti koja rezultira pobačajem u trudnoći, bolestima središnjeg živčanog sustava, gastroenteritisom te meningitisom.

Brašno

Brašno također može biti opasno za zdravlje. Budući da tijekom transporta od proizvođača do trgovine dolazi u kontakt s raznim patogenima poput E. coli, nikako ne bi trebalo jesti sirovo tijesto. Osim samog brašna, valja pripaziti i nakon pripreme gotovih mješavina za kolače. 

hr Tue Oct 16 2018 14:13:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5c8720e493846028b46dc/80

Ovaj petak Petar Grašo u klubu Piccadilly!

Nakon što je posljednje dvije godine obilježio s četiri regionalna megahita, te napunio Arene u Splitu i Puli – Petar Grašo ovoga petka, 19. listopada, dolazi u sinjski Club Piccadilly!

U cijeloj Dalmaciji već se osjeća euforija zbog ovog koncerta, koja raste iz dana u dan, pa nema sumnje kako će Sinjani i njihovi brojni gosti, koji ponovno u velikim grupama dolaze na ludi provod u centar Dalmatinske zagore, uživati od prve do posljednje sekunde jer ih očekuju svi oni ponajbolji Grašini hitovi. Petar Grašo će publici prirediti retrospektivu svoje dosadašnje bogate karijere uz hitove Ako te pitaju, Moje zlato, Srce za vodiča, Uvik isti, Šporke riči, Volim i postojim, 92, Ko nam brani, Ljubav sve pozlati i mnogim drugim bezvremenskim uspješnicama.

Predivan interijer i ugođaj Cluba Piccadilly, uz Grašine najveće hitove, su obećanje samo za sebe da će svi posjetitelji sa sobom ponijeti najljepše uspomene s koncerta za pamćenje!

Ulaznice za ovaj koncert u prodaji su u sinjskim knjižarama Axel i Papirko, te na samom ulazu u klub na dan koncerta.

Za više informacija posjetite službenu facebook stranicu Piccadilly cluba.

hr Tue Oct 16 2018 13:21:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .