Hoćemo li spasiti sezonu? Manjak diplomatskih uspjeha mogao bi ozbiljno naštetiti početku sezone

Konstantno aktualna tema u ovo postkorona doba je i sudbina naše turističke sezone. Nije potrebno ni govoriti koliko naša regija, ali i cijela država ovise o priljevu novca koji se svake godine slije u državu zahvaljujući turizmu.

Potrebno je apostrofirati i honorirati uspjeh domaće borbe s pandemijom, odnosno rezultate s kojima se malo koja država u Europi može pohvaliti. Jasno je da svi nose dio zasluge za relativno bezbolno preživljavanje prvog, a nadamo se i zadnjeg vala korona virusa. Iskazali su se stručnjaci, medicinsko osoblje, vladajući, ali i svi građani koji su se u ogromnoj mjeri pridržavali svih naputaka i pravila. 

Rezultati su bili toliko dobri da smo odlučili među prvima i otvoriti granice. Turistička zajednica transparentno je i jasno objavila pravila ulaska i upute za sve zainteresirane goste iz stranih zemalja.

Na prvu izgleda da smo zadovoljili sve uvjete i otklonili sve prepreke za još jednu uspješnu turističku sezonu, naravno u okvirima trenutne situacije. 

Ipak, veliki broj zemalja još uvijek nije uvrstio Hrvatsku na popis zemalja u koju njihovi građani mogu putovati bez restrikcija. Jedan nedavni primjer je Austrija, čiji državljani i dalje moraju ići u samoizolaciju po povratku iz Hrvatske.

Kada se pogledaju korona brojke i opći dojam, jasno je da je Hrvatska zapravo puno bolje ovladala ovom krizom od Austrije. Zašto se onda onemogućuje nesmetano putovanje između ovih dvaju zemalja?!

Ako sve bude po planu, od 15. lipnja Europska unija bi trebala ponovo biti područje na kojem ne postoje restrikcije za putovanja. Samo 10 dana nas dijeli od toga da svi stanovnici EU-a mogu neometano doći u Hrvatsku, ali i vratiti se u svoju zemlju.

Kao ekonomija koja enormno ovisi o turizmu, već smo jako puno izgubili. Sada ćemo, bar za potencijalne goste iz nekih od naših najvećih tržišta, izgubiti još 10 dana.

Postavlja se pitanje je li dio vlasti zadužen za vanjske odnose, odnosno diplomaciju, ipak zakazao? Gotovo svi u protekla 3 mjeseca za svoja djelovanja zaslužuju pohvale, a nismo sigurni da isto vrijedi i za diplomaciju

Smatramo da je država s tako malo zaraženih i umrlih, koja je dokazala da se savršeno izborila s pandemijom, morala biti na listi poželjnih kod svih zemalja EU. Sada se možemo nadati općoj odluci EU o dopuštanju putovanja, odnosno snazi i neodoljivosti naših turističkih bisera.

 

 

POSLJEDNJE DODANO: