Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5da9a11929111c07bb8b458e/80
Foto: MORH / M. Čobanović

Pričuvnici Hrvatske vojske na obuci u gašenju požara: "Cilj je da sve službe budu spremne i sinkronizirane"

Obuka u Kninu ima širi značaj jer razvija sposobnosti pričuvnika za pomoć civilnim institucijama u kriznim situacijama

U vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu i na vojnom poligonu „Crvena zemlja“  kod  Knina, u petak, 18. listopada 2019., održana je obuka pričuvnog sastava Hrvatske vojske na temu „Pomoć civilnim institucijama - Protupožarna zaštita“.

Obuka pričuvnika 5. pješačke pukovnije Split započela je 14. listopada, a traje sve do 23. listopada 2019. godine. Konkretno, riječ je o djelatnicima i pričuvnicima iz sastava 1. pješačke satnije 1. pješačke bojne 5. pješačke pukovnije, kao i pripadnicima ključnog osoblja zapovjedništva 1. pješačke bojne tipa „A“ 5. pješačke pukovnije.

Uz djelatnike i pričuvnike 5. pješačke pukovnije, čiji je zapovjednik brigadir Željko Nakić, prikazu dijela obuke nazočili su i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Šibensko-kninske županije.

Uvježbavane zadaće i procedure uključivale su ulazak i izlazak iz višenamjenskog helikoptera Mi-8 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prebacivanje snaga zrakom i praktičan rad na improviziranom požarištu uz potporu zračnih vatrogasnih snaga, odnosno zrakoplova tipa Airtractor A-802 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Pričuvnici Hrvatske vojske sudjeluju u obuci za pružanje pomoći civilnim institucijama u gašenju velikih šumskih požara

Obuka ima širi značaj, jer razvija sposobnosti pričuvnog sastava Hrvatske vojske za pružanje pomoći civilnim institucijama u gašenju velikih šumskih požara i provodi se u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Hrvatskom gorskom službom spašavanja te obuhvaća i međuresorno djelovanje.

Brigadir Nakić izrazio je veliko zadovoljstvo motiviranošću pričuvnika koja je najbolji pokazatelj kako se obuka odvija. 

- Pričuvnici nisu zakinuti niti u jednom segmentu, njihovim poslodavcima refundiraju se troškovi zbog izostanka s posla, pričuvnici također dobivaju propisanu naknadu, opremljeni su kvalitetnim odorama i opremom i zadovoljni smještajem i prehranom. U obuci je vrlo  bitna interakcija s civilnim sektorom, prvi put stavili smo naglasak na protupožarne aktivnosti jer požari čine najčešće krizne situacije u Dalmaciji. - rekao je zapovjednik 5. pješačke pukovnije.

Darko Dukić iz Vatrogasne zajednice Šibensko - kninske županije podsjetio je na činjenicu da vatrogasci kontinuirano provode zajedničku obuku s pripadnicima Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske, no sada prvi put rade s pričuvnicima. 

- Cilj je da sve državne službe budu spremne i sinkronizirane za zajedničko djelovanje a ovdje se već i pripremamo za nadolazeću protupožarnu sezonu. - istaknuo je Dukić.

Zapovjednik 1. satnije pričuvni natporučnik Miljenko Modrić se nakon ratnog puta kojeg je započeo u 4. gardijskoj brigadi ponovno stavio na raspolaganje Hrvatskoj vojsci, da sudjeluje u obuci pričuve. 

- Nadam se da će se pričuvna komponenta i dalje razvijati, a naročito u smjeru sinergije vojske i civilnih struktura. - rekao je Modrić.

Pričuvni razvodnik Ante Đikić bio je ročni vojnik, kraće vrijeme u Policiji, a danas je zaštitar. Prisjetio se svojeg sudjelovanja u gašenju požara u području Splita 2017. godine, rekavši da se pričuvnici u Kninu obučavaju upravo za takve situacije.

Pričuvni vojnik Ante Kerum koji radi u restoranu, bio je ročni vojnik 2000. godine: 

„Znam da Hrvatska vojska čuva zemlju i da se moja djeca u njoj osjećaju sigurno. Ovdje na neki način vraćam taj dug. Zadovoljan sam pristupom kojeg djelatnici imaju prema nama, za smještaj i prehranu nisam čuo lošu riječ, a Hrvatska vojska je vidljivo modernizirana“.

Inače, cilj cjelokupnog ciklusa obuke u Kninu je, uz obučavanje pričuvnika u pomoći civilnim institucijama, i obuka iz temeljnih vojnih vještina (rukovanje osobnim naoružanjem, gađanje, kretanje, komuniciranje, preživljavanje, zaštita i reakcija). Osposobljavanje pričuvnog zapovjednog osoblja ima za cilj i pripremu za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluke i procesa vođenja postrojbi.

hr Fri Oct 18 2019 13:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd05a1629111c94ef8b4586/80
Foto: Facebook/HGSS Ispostava Kaštela

Brala kadulju na Malačkoj pa ju tražio HGSS

Gospođa se izgubila, ali priča ima sretan kraj

'Danas oko 12h, putem centra 112 dobili HGSS stanica Kaštela dobila je dojavu o nestaloj starijoj osobi na planinarskom domu Malačka. 

Stariju gospođu koja je boluje od dijabetesa, u berbi kadulje zakačio oblak te se izgubila. Zbog bolesti, te vremenskih neprilika bilo je bitno što prije pronaći unesrećenu osobu. Na teren su odmah izašli članovi Hgss_a, vatrogasaca te policije. Osoba je pronađena živa u kratkom vremenskom periodu. 

Ovo je dobar primjer suradnje žurnih službi našega grada. Bravo!', stoji na Facebook stranici HGSS ispostave Kaštela.

hr Sat Nov 16 2019 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Od 2020. raste minimalac studentima za gotovo dvije kune

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja iduće godine iznosit će neto 25,39 kune po satu što je gotovo dvije kune više nego u 2019. godini.

Nakon što je Vlada objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu, kojom se ona povisuje s 3.750 kuna na 4.062 kune u bruto iznosu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je na čelu Blaženka Divjak, objavilo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar ili ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu, javljaju Vijesti.hr

Također ističu da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata i studentica, dijela izvanrednih studenata i studentica te studenata i studentica na razmjeni".

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student ili studentica radi šest ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručen je broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su uvedene i STEM stipendije, podsjetili su iz Ministarstva. 

Također su napomenuli i da od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata i studentica, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente i studentica nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata i studentica, javljaju Vijesti.hr

hr Sat Nov 16 2019 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd007bb29111cc1ed8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Prije sedam godina oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Gotovina i Markač oslobođeni su na današnji dan prije sedam godina odlukom žalbenog vijeća Haškog suda

Na današnji dan 2012. godine Haški sud odbacio je zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tada su odbačene i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Bekonvca.

U Lijepu Našu vratili su se istog dana, a po njih su tada Vladinim avionom otišli bivši ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je državni vrh, a na Trgu bana Josipa Jelačića deseci tisuća ljudi.


Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008. Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora. U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“. Kada je sudac Theodor Merron, odbacivši sve točke optužbe, poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak pojedini mediji i čelnici pojedinih nevladinih organizacija, koji su podržavali tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom, piše HRT

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koje je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.


hr Sat Nov 16 2019 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo čitavu Hrvatsku
Jako i olujno jugo radi probleme u pomorskom prometu te su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije. 

Linije u prekidu:
  • trajektne: Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju).
  • katamaranske: Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula.
hr Sat Nov 16 2019 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .