Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1703c229111c475b8b456f/80

Zastupnica Zovko održala predavanje na 3. Zimskoj školi prava ELSA-e Split

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je predavanje na 3. Zimskoj školi prava ELSA-e Split koja okuplja sudionike iz preko 11 europskih zemalja

Kao i svake godine dosad, zastupnica Zovko se rado odazvala pozivu organizatora da sudionicima približi svoj rad i djelovanje u Europskom parlamentu te doprinos međunarodnih institucija u smirivanju kriznih žarišta i zaštiti i očuvanju ljudskih prava.

Od početka svog mandata u Europskom parlamentu unutar odbora u kojima djeluje, zastupnica Zovko je posjetila razna krizna žarišta gdje se događaju humanitarne katastrofe i kršenja ljudskih prava, a sudionici su kroz zanimljivu raspravu dobili priliku čuti o radu zastupnice Zovko i njenom djelovanju unutar EPP-a i raznih odbora Parlamenta u zaštiti i promicanju ljudskih prava.

Tijekom svog izlaganja, zastupnica Zovko se posebno dotakla trenutne migrantske situacije i odličnom radu hrvatske policije u očuvanju hrvatskih, ali i granica Europske unije. Prisutnima je pričala i o iskustvu promatranja izbora u Nepalu, Keniji i Zimbabveu te trenutnim situacijama kršenja ljudskih prava, između ostalog i kršenju prava boraca za prava žena i zatvorenih državljana EU-a s dvojnim državljanstvom u Iranu za čije je izvješće imenovana ispred EPP-a unutar odbora za vanjske poslove EP-a.

hr Thu Jan 09 2020 11:43:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e183c0329111c405c8b45ad/80

Zima bez zime: Snijega na vidiku nemamo ni u veljači, a nemamo baš ni kiše

Sjetimo se samo kako je prošle godine snijeg pao tek 26. ožujka i to na Braču i Vidovoj gori. Možda će ovakva situacija postati tradicija?

Iza nas je pola zime, a hladnoću mnogi još nisu osjetili na pravi način.

Polje visokog tlaka zraka pratit će nas i u veljači, što znači da se dodatno produljuje vjerojatnost da nad kontinentalnom Europom neće biti pravog zimskog vremena. 

Kako napominje Severe Weather Europe, uvijek postoji mogućnost tranzicijskog hladnog uzorka jer hladna fronta može prijeći preko Europe, ali prema trenutnim analizama za to postoji vrlo mala vjerojatnost. 

Ni u dugoročnim prognostičkim izračunima većine meteoroloških središta u kojima se izračunavaju takve prognoze - za nastavak zime nema nekih promjena.

Stoga se čini gotovo pa sigurno da će u gorju i na Jadranu srednja temperatura zraka biti i dalje viša od prosječne, u mnogim mjestima i znatno, možda čak mjestimice i rekordno, dok nizine od te velike iznadprosječnosti može „spasiti“ dugotrajno zadržavanje magle i niskih oblaka.

Ostvari li se takav scenarij – i u nastavku ćemo zime oborina imati malo.

Sjetimo se samo kako je prošle godine snijeg pao tek 26. ožujka i to na Braču i Vidovoj gori. Možda će ovakva situacija postati tradicija?
hr Mon Jan 20 2020 13:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25a27f29111c20068b468d/80

Odvjetnik Šerić prvi puta s Filipom: 'Nije svjestan što je učinio, pričali smo i o prosvjedu u Splitu!'

Zavadlav će, zbog kompleksnosti postupka, u zatvoru navjerojatnije ostati stalno, bez prekida

Filipa Zavladava, osumnjičenog za trostruko ubojstvo u Splitu danas je prvi put u zatvoru posjetio odvjetnik Branko Šerić

Zavadlav će, zbog kompleksnosti postupka, u zatvoru navjerojatnije ostati stalno, bez prekida, utvrdio je odvjetnik te rekao kako nije svjestan što je učinio.

- Rekao mi je kako se zove, ja sam mu se predstavio, zadovoljan je angažmanom, ali u razgovoru je insuficijentan. Pokušao sam po svaku cijenu mu prenijeti kvalifikaciju koja mu se stavlja na teret. On to ne shvaća, ne shvaća koja je kazna koja mu se može izreći u slučaju da bude proglašen krivim. Ne shvaća što je napravio. Nije svjestan..., rekao je odvjetnik.

Pričali su, kaže, i o prosvjedu koji se sprema u Splitu. Šerić je istaknuo kako na njega neće ići.

- Ja ne idem na prosvjed. Podržavam svaki prosvjed koji je legalan i legitiman u odnosu na vakuume u sustavu i  treba protestirati, ali osobno neću ići jer bi ispalo da politiziram ovaj kazneni postupak a to mi nije ni na kraj pameti. Neću politiku u moju butigu, zaključio je Branko Šerić.

hr Mon Jan 20 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25a0c929111c20068b4684/80

Tragedija izbjegnuta za dlaku: Prošao kroz crveno i skrenuo, u tom trenutku naišao je drugi auto

Video je objavila stranica 'Prometne zgode i nezgode'
Da ulice mogu pričati vjerojatno bi danima svjedočile kakva je tragedija izbjegnuta u jutarnjim satima na križanju Ulice Domovinskog rata te Mažuranićevog šetališta i Ulice Ivana Gundulića.

U glavnoj ulozi je Fiat Punto koji je, očigledno pokvaren, polagano prošao kroz crveno svjetlo i skrenuo u lijevo prema Gundulićevoj. 

U trenutku kada je Fiat skrenuo iz drugog je smjera naišao drugi automobil koji je jedino svjesnom i brzom reakcijom izbjegao sudar.

Video je objavila stranica '
Prometne zgode i nezgode'.hr Mon Jan 20 2020 13:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e258c8529111c20068b4673/80

Obilježena 27. obljetnica operacije 'Maslenica': U 72 sata oslobođeno je stotine kilometara kvadratnih

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati svirala budnica
U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a kod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju visoka su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće odajući počast poginulim braniteljima u operaciji.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

- I nakon 27 godina osjećaj je pobjednički. Znali smo da tada radimo nešto dobro za svoj narod i svoju državu. Osjećali smo ogromnu snagu, zajedništvo, ponos i dostojanstvo. Bilo je teško, ali vjerovali smo u pobjedu i danas smo na nju iznimno ponosni, rekao je Damir Krstičević.

- Kao jedan od zapovjednika operacije mogu reći da je operacija Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu. Ona je te 1993. pokazala da je Hrvatska vojska i uvježbana i opremljena da može izvesti tako složenu vojnu operaciju. Spojili smo sjever i jug Hrvatske i tom operacijom pokazali i svijetu i Hrvatskoj da smo u stanju sami osloboditi svoju zemlju, a što se kasnije potvrdilo i u svim ostalim operacijama Hrvatske vojske. Osnažili smo vjeru svim hrvatskim braniteljima u pobjednički karakter Hrvatske vojske i on je vidljiv i danas. Naša je zadaća danas čuvati vrijednosti i nasljeđe Domovinskog rata te jačati Hrvatsku vojsku koja je jamac našeg mira i sigurnosti, zaključio je ministar Krstičević.

hr Mon Jan 20 2020 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .