0. MaFest: Izložba Andrije Maurovica – ”Stari Mačak pod Biokovom”

Jubilarni deseti međunarodni festival stripa u Makarskoj – MaFest – otvara se izložbom originalnih crteža velikog Andrije Maurovića iz 1937. godine za koje su mnogi bili uvjereni da su trajno izgubljeni jer se već desetljećima nije čulo za njih, a riječ je o pasicama iz stripova “Gospodar Zlatnih bregova” i “Sablast Zelenih močvara”, tj. samom početku serijala o Starom Mačku (format pasica je 46 cm (širina) x 12.5 cm (visina)). Scenarije za njih napisao je neponovljivi Franjo Martin Fuis, nadaleko poznat kao Fra Ma Fu, a najeminentniji povjesničari umjetnosti i strip-kritičari smatraju ih neupitnim remek-djelima svjetskog značaja (inače, izvorno su bili objavljeni u zagrebačkim “Novostima” 1937. godine) te uz “Trojicu u mraku” predstavljaju vrhunac stvaralaštva Andrije Maurovića.

Otvorenje izložbe “Stari Mačak pod Biokovom” održat će se 25.5.2017. (četvrtak) u Gradskoj galeriji Antun Gojak u Makarskoj s početkom u 20 sati, a dotad treba još samo istaknuti kako je riječ o istinskoj nacionalnoj kulturnoj baštini te da originale koji će biti izloženi u Makarskoj hrvatska javnost dosad nikad nije imala prilike vidjeti, no sad će se – točno na 80. obljetnicu njihova nastanka – i to ispraviti.

Ulaz na ovu izložbu Andrije Maurovića – čudesnog velikana svjetskih razmjera te oca domaćeg stripa – kao uostalom i na sve ostale događaje na MaFestu, bit će besplatan, a svoj dolazak na otvorenje izložbe potvrdili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te državni tajnik Krešimir Partl.

POSLJEDNJE DODANO: