Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb6a4b06f2ab8451b8b4629/80

Goran Kotur: 'Ispisivanje 'za dom spremni' na dan kad su ustaše poklonile Dalmaciju bilo bi smiješno da nije tragično'

Izrađivači murala s ustaškim pozdravom 'ulaze' na vrata koja su ne samo otključana već i otvorena od strane premijera Andreja Plenkovića i njegovih suradnika iz vrha HDZ-a.

Na veteranskim zgradama u ulici Antofagaste u Splitu, blizu Poljuda, jutros je osvanuo mural HOS-a. Osvanuo je baš danas kada je 79. obljetnica potpisivanja Rimskih ugovora kojima je NDH poklonila Italiji veliki dio Dalmacije, većinu hrvatskih otoka, te dijelove Hrvatskog Primorja i Gorskog Kotara.

Među ostalim, uz mural je i osvanuo ustaški pozdrav 'Za dom spremni'.

- Ispisivanje 'za dom spremni' na dan kad su ustaše Italiji poklonile Dalmaciju bilo bi smiješno da nije tragično. Ne samo da je NDH Italiji poklonila teritorij koji predstavlja 'kolijevku Hrvatske', već je potpisivanjem Rimskih ugovora i formalno postala ono što je već i prije bila - kvislinška tvorevina koje je samo na papiru i u imenu bila država.

Izrađivači murala s ustaškim pozdravom 'ulaze' na vrata koja su ne samo otključana već i otvorena od strane premijera Andreja Plenkovića i njegovih suradnika iz vrha HDZ-a, koji prema ustaškom pozdravu pokazuju u najmanju ruku benevolentnost. Upravo zbog toga i imamo redovito izražene aspiracije prema hrvatskom teritoriju od strane dijela susjeda. Mađarski primjer Viktor Orban prikazuje karte Mađarske koje uključuju gotovo cijelu Hrvatsku, pa čak i Dalmaciju koja nije bila u mađarskom dijelu Austro-ugarske monarhije. Istru i Dalmaciju talijanskima smatra talijanski europarlamentarac Antonio Tajani, član Predsjedništva Europske pučke stranke. Pužuća delegitimizacija hrvatskog antifašističkog pokreta i afirmacija simbola ustaštva rezultira dovođenjem u pitanje hrvatskih državnih granica.

Ako hrvatska vlast zauzima stav da su oni koji su Hrvatskoj vratili Istru, Rijeku, Zadar i ostale teritorije zločinci, onda nije ni čudo da se tako postavljaju i u Italiji. Upravo prema delegitimizaciji hrvatskog antifašističkog pokreta vode izjave poput ove premijera Andreja Plenkovića: 'Usto dok je konac Drugog svjetskog rata u zapadnoj Europi označio kraj neviđenim ratnim strahotama i fašističkim zločinima, u kojima posebno mjesto ima Holokaust, u Hrvatskoj je svibanj 1945. nažalost i sinonim za strašne poratne komunističke zločine.' Premijer Andrej Plenković se pravi da ne zna za ratne i poratne zločine Amerikanaca, Britanaca, Francuza i ostalih u zapadnoj Europi. Ratne i poratne zločine počinili su pripadnici brojnih antifašističkih pokreta, bez obzira na ideološki predznak svog rukovodstva, i ti su zločini za svaku osudu. Ali ti zločini u bilo kojem slučaju ne mogu biti opravdanje za povijesni revizionizam.

Točno je da u srednjoj i istočnoj Europi kraj Drugog svjetskog rata nije donio demokraciju. Međutim, uvođenje višestranačke demokracije kod bi nas 1945. godine značilo, upravo prema željama zapadnih demokracija, obnovu Kraljevine Jugoslavije i stvaranje kvazidemokratske velike Srbije pod vodstvom kralja Petra II. i četničkog vođe Draže Mihailovića. Dovođenje u pitanje hrvatske antifašističke borbe je ne samo civilizacijski pogrešno već i izuzetno štetno za hrvatske nacionalne interese. Naslijeđe antifašističke borbe barem je jednako legitimno u Hrvatskoj kao i u zapadnoj Europi, s tim da je hrvatski antifašistički pokret u odnosu na broj stanovnika bio daleko najjači u Europi, kazao je Kotur.

hr Mon May 18 2020 19:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6cfd56f2ab803538b459b/80
Foto: Mijo Zidar

MLADI UMOVI MIJENJAJU DRUŠTVO Mario Ljubičić iz Runovića i njegov elektrobicikl GuideB

Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša.
Mladi umovi mijenjaju društvo. Rečenica je to koja sa svega četiri riječi opisuje mladog Marija Ljubičića, inovatora iz Runovića koji je danas poslijepodne na vidilici Modrog jezera predstavio elektrobicikl GuideB.

Mario je 23-godišnji student koji je pokrenuo vlastitu tvrtku koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala. Od svog rođenja živi u Runoviću, a ako je suditi po planovima i neustrašivoj volji koja krasi ovog mladića, ondje će i ostati živjeti.

- Oduvijek želim ostati u svom kraju, boriti se tu, trošiti ovaj zrak koji posebno inspirira te poštivati svoje i tuđe, zaposliti sebe i druge. Tako sam uvidjevši da u Hrvatskoj raste turistička potražnja prilagodio svoj novi proizvod. Spojio sam potražnju sa onim što mi najbolje ide, govori nam mladi inovator.

Iako je koronavirus zaustavio turiste, perspektivne poglede sveo na minimum, potpuno drugačije na sve gleda Mario koji je pravog vodiča smjestio u svoj bicikl.
- Turisti se žele rekreirati, žele istraživati, žele čuti više o mjestima i lokacijama koje posjećuju, žele se bolje snalaziti u tim krajevima, osjetiti mir i ljepotu kraja, probati gastronomsku ponudi i igrati se. Sve to nudi naš bicikl. Za prvi prototip GuideB bicikla bilo mi je potrebno oko mjesec dana. Ja radim dizajn, mehaniku I elektroniku, a moj rođak Ivan je zadužen za ono najvažnije - softver, dodaje nam Mario.

Za testni primjerak Mariju je trebalo oko pola godine. Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša, Mariju Ljubičiću.


hr Tue Jun 02 2020 23:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eaf2e806f2ab8fe0b8b45c5/80
Foto: Grad Split

Damir Grubšić smijenjen, novi v.d. ravnatelj Marinero Rančić; Kerum: 'Nije me sluša!'

Doznali smo kako je Jurica Lovrinčević, predstavnik radnika jedini bio protiv smjene Grubšića.
Nedvosmisleno priznanje Željka Keruma kako će smijeniti Damira Grubšića, ravnatelja Javne ustanove park šume Marjan večeras je dobilo i službenu potvrdu. Iz drugog pokušaja Upravno vijeće 'presudilo' je Grubšiću, a za novog v.d. ravnatelja imenovalo je Marinera Rančić, mladog pravnika koji ranije nije bio uključen u javno-politička djelovanja.

Doznali smo kako je Jurica Lovrinčević, predstavnik radnika jedini bio protiv smjene Grubšića.

U SMS prepiski Slobodne Dalmacije Željko Kerum je ponovno istaknuo kako je on šef i kako se njega mora slušati.
Upravno vijeće donosi odluke, većina, a članovi vijeća iz moje stranke će glasat za smjenu, tako sam im ja naredio, kazao je Kerum i dodao.

- Nije me sluša. Ljudi koje ja stavim na funkciju moraju me slušat.

Još smo prije mjesec dana pisali kako je 'kamen smutnje', ali i 'smrtna presuda' za Grubšića stigla nakon jedne bezazlene intervencije u park šumi. Naime, građani su na Benama uočili nezakonski posječeno stablo koje je kasnije Grubšić i prijavio. Navodno je stablo posjekao tamošnji koncesionar, Kerumov zet.

hr Tue Jun 02 2020 23:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6bba66f2ab8bf508b464e/80

Kerum najavio izlazak na parlamentarne izbore pa se ponovno aktivirala i stranica 'Žele se vraća'

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu.
Željko Kerum najavio je kako će u izborni pohod za Sabor u devetoj i desetoj izbornoj jedinici. Kerum će ponovno pokušati izaći izvan lokalnih okvira i, kako kaže, predstavljati Split i Dalmaciju u sastavu pobjedničke stranke.

Povratak čelnika Hrvatske građanske stranke značio je i povratak popularne stranice 'Žele se vraća' koja je nakon srpnja 2017. godine ponovno postala aktivna s najnovijim 'Želinim anegdotama i izjavama'.

- Protiv mene su svi nešto pisali. Željko Kerum ovak'i, Željko Kerum onak'i. Kerum je za njih institucija, marka, brend. Kerum je za njih Malboro, u videu koji je jedna među prvim objavama, nakon ponovnog aktiviranja, govori baš Kerum.

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu. Čak su podršku stranici koja je opet aktivna poslali i iz Portugala.


hr Tue Jun 02 2020 22:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6bb776f2ab869518b4618/80

Stjepan Merčep, presudan glas na Spinutu: 'Meni su Enco i Andrija isti! Bit će novi izbori!'

Merčep nam je otkrio i kako su na njega vršeni brojni pritisci, a na naše inzistiranje nije htio kazati o kakvim se pritiscima radi.
Politička drama na Spinutu svakog dana dobiva novu dimenziju. Do 22. lipnja rok je da izabrani vijećnici odaberu novog predsjednika nakon ostavke Andrije Čaljkušića. U dva navrata prijedlog da novi predsjednik postane još jedan HDZ-ovac, Enco Kovačević, nije prošao.

Spajanje Gajeve ulice i Mandalinskog puta, jednosmjerna prometnica koja se trebala izgraditi bila je 'kap koja je prelila čašu' pa je, i ranija opstrukcija oporbe, tako imala još jedan nastavak.

U dva navrata u redovima HDZ-a nije bilo Stjepana Merčepa kojeg je Čaljkušić ranije i prozvao za udruživanje s oporbom pa čak i najavio kako će se on izbaciti iz stranke.
- Na Vijeće kotara ne dolazim jer je Enco Kovačević cijelo vrijeme podržavao Andriju Čaljkušića koji nas je doveo do DORH-a. Manipulirao je prostorima Kotara i radio još neke neprimjerene stvari, komentirao nam je Merčep.

Kazao nam je i kako taj isti Enco nije nikada opomenuo Andriju zbog tih radnji.
- Meni su oni isti. Bit će novi izbori, već najavljuje vijećnik iz HDZ-a, presudan vijećnik u kotaru Spinut.

Merčep nam je otkrio i kako su na njega vršeni brojni pritisci, a na naše inzistiranje nije htio kazati o kakvim se pritiscima radi. Tek je naglasio kako će za takva otkrića doći vrijeme, vrlo brzo.
hr Tue Jun 02 2020 22:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .