Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab50c192af47f84488b45a2/80

Biser mora 2018.: Mladi Vranjičanin juniorski prvak, a u timskom dijelu zlato pripalo ženskoj ekipi trogirskog hotela Ola

U Supetru je odnio prva mjesta u spremanju jela od riže i ribe, dok je srebrom je nagrađen u kategoriji piletine

Drago Mandić (20), kuhar iz Vranjica kod Splita, u juniorskom dijelu natjecanja Biser Mora 2018 u Supetru proglašen je najboljim, a radi se o mladom chefu koji se s natjecanja u Italiji, Makedoniji i Crnoj Gori redovito vraćao ovjenčan medaljama. U Supetru je odnio prva mjesta u spremanju jela od riže i ribe, dok je srebrom je nagrađen u kategoriji piletine.

- Za riblje jelo pravio sam šalšu s bademima, a radi se o ideji koju je ranije razradio moj kolega iz ŠKMER-a Luka Radić iz Rogoznice. Slično je kao da radite klasičnu dalmatinsku šalšu, samo pred kraj kuhanja dodate u umak tostirane bademe. Na šalšu sam složio filet trlje te filet lubina napunjen mousseom od koprive iz moga vrta u Vranjicu. U kategoriji rižota sam pak radio dvije vrste; jedan je bio klasični od škampa s dimljenom rajčicom, dok sam drugi rižot napravio od školjaka kanaštrela s dimljenom butargom sabljarke. Oba sam ih ukrasio čipsom od riže - objasnio je mladi kuhar.

Mandić je u kategoriji piletine dobio srebro za pileće krilce pohano u pistaciju i pečeni filet. Radi se o savjetima koje je usvojio od starijih kolega iz ŠKMER-a, a iznimni plasmani u tri kategorije donijeli su mu titulu najboljeg kuhara juniora na Biseru mora 2018.

"Prva iskustva sam stekao u konobi Marul u Splitu, pa na turističkom brodu M/Y Fantazija,a trenutno sam zaposlen u Taverni Riva u Bolu gdje kuhinju vodi makedonski kuharski virtuoz Zoran Krsteski. Veliki je izazov raditi s njim u kuhinji, stalno učiti i napredovati te kasnije to potvrditi na ovakvim natjecanjima" - dodao je Mandić.

U kategoriji carving (rezbarenju voća i povrća) najbolji je bio Ivan Ursić iz Brela, a u izradi svadbenih torti Bjeloruskinja Anastasiya Kalupanovich. U timskom natjecanju kuhara zlato je pripalo tročlanom timu trogirskog hotela Ola (Marijana Rednak Abaza, Mara Kovač i Ružica Jukičić), dok je u kategoriji kruha nagrađen zlatom Dalibor Šunjić iz Blue Sun hotela.

Nakon dodjela nagrada uslijedila je za sudionike "Austrijska večer" u Svpetrvs hotelima. Brojna tradicionalna jela te zemlje izašla su iz kuhinje pod paskom Mathiasa Mosera, executive chefa austrijske tvrtke QimiQ, a nekad kuhara prestižnih bečkih i salzburških restorana. Dodajmo da se radi o obiteljskoj tvrtki iz Austrije koja proizvodi visokokvalitetna prirodna i zdrava vrhnja, plasiraju se u 42 zemlje i na svim kontinentima. Ekipa QimiQ-a u posljednje vrijeme obilazi domaće gastro manifestacije i svojim proizvodima dokazuju zbog čega su osvajali svjetske "Food Oscare".

hr Fri Mar 23 2018 15:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fd94ecb473980e4c8b45a5/80

Vadite kreme za sunčanje: Danas još toplije nego jučer

Iznadprosječno toplo bit će i sljedećih dana, pri čemu u nedjelju, na Dan planeta Zemlje, diljem Hrvatske suho i sunčano, a u sljedećem tjednu nestabilnije, uz mjestimičnu kišu i grmljavinu.
Nedjelja - većinom sunčana i još toplija od subote.

Na istoku Hrvatske
 prevladavat će vedrina, samo povremeno uz malu naoblaku. Vjetar će biti slab. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 9 °C, a najviša dnevna oko 25 °C, piše HRT.

U središnjoj Hrvatskoj vrlo toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu između 25 i 28 °C, a umjerene naoblake bit će poslijepodne i navečer uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab ili čak tiho, pa ujutro uz rijeke i jezera može biti kratkotrajne magle ili sumaglice.

U gorju i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i razmjerno toplo. Noću tiho ili mjestimice uz obalu burin, a danju će puhati slab do umjeren jugozapadni vjetar.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije vrijeme bez znatnije promjene - sunčano, najprije uz burin, zatim maestral, uz koji će more biti samo malo valoviot, temperature između 15 i 18 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske, uz obilje sunca, te jutarnju temperaturu zraka od 12 do 15 °C, te najvišu dnevnu između 24 i 27 °C.

U novome tjednu - i dalje toplo, ali nestabilno

Na kopnu ponedjeljak
 pretežno sunčan uz poslijepodne umjeren jugozapadni vjetar u gorju i središnjim predjelima. Prema večeri oblaka će na sjeverozapadu unutrašnjosti biti više, lokalno i uz pokoji pljusak, koji će još vjerojatniji biti u utorak, već ujutro u središnjim predjelima, u nastavku dana i u gorju. Uz više oblaka u utorak će temperatura zraka u dijelu unutrašnjosti biti malo niža, a u srijedu i četvrtak ponovno viša, pri čemu će srijeda biti stabilnija od ostatka tjedna.

na Jadranu će veći dio tjedna prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme. U ponedjeljaknavečer i u utorak do sjevernog će dijela Jadrana stići vlažniji zrak pa će biti nestabilno, uz mogućnost za povremene pljuskove i grmljavinu, ponaprije na riječkom području i u Istri. Sporadični pljuskovi bit će ponovno mogući prema kraju tjedna do kada neće biti jačeg vjetra, danju samo mjestimice umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a potkraj srijede na sjevernom dijelu jugoistočnjak.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, već je većinom visok, pa planirate li boraviti dulje na otvorenome, a osjetljivije ste kože - ne zaboravite se kvalitetno zaštititi.
hr Sun Apr 22 2018 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb8ad12af47f78888b4709/80

"Vrgorčani vrlo malo znaju o svojoj povijesti, iako je Vrgorac vrlo star dalmatinski grad"

U želji istraživanja povijesti, običaja, lokalnog govora i drugih aspekata kulture Vrgorske krajine, zaštite spomeničke kulturno-povijesne baštine, kao i poticanja na osnivanje muzeja, instituta ili drugih kulturnih institucija koje bi se bavile povijesnim znanstvenim i istraživačkim radom, u Vrgorcu je 5. travnja 2018. godine osnovano, a 16. travnja registrirano Društvo prijatelja vrgorske starine.

Na osnivačkoj skupštini za predsjednika udruge izabran je profesor povijesti i geografije Branko Radonić iz Vrgorca, za potpredsjednika izabran je dugogodišnji mjesni odbornik sela Rašćane Matko Bašić, dok je tajnica profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka Adriana Turić-Erceg iz Vrgorca. Svi članovi izabranog vodstva veliki su ljubitelji lokalne povijesti, baštine i kulture vrgorskog kraja.

Povodom osnutka Društva njegov predsjednik Branko Radonić istaknuo je kako je ovo prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, a njezin cilj bit će obnova, zaštita i istraživanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine. 

- Zalagat ćemo se za formiranje gradskog muzeja ili neke druge ustanove koja će se baviti istraživanjem naše povijesti i čuvanjem baštine. Imat ćemo stav o kulturnoj politici državne, regionalne i lokalne uprave prema Vrgorcu, pritom dajući konstruktivne prijedloge. Kroz minula stoljeća nebriga, ratovi i zub vremena nepovratno su uništili značajne dijelove naše materijalne i nematerijalne baštine, a koja je neodvojivi dio našeg lokalnog identiteta Vrgorske krajine. Arhivska dokumentacija za našu povijest je također izvan Vrgorca, dok su predmeti etnološke, antropološke i povijesne važnosti ili propali ili su raštrkani po krajini u rijetkih privatnih imatelja. Pritom nam svakodnevno odlaze stare generacije, a bez prilike da svoja znanja i sjećanja prenesu novim generacijama. Kako nemamo muzej ili institut, naša povijest i baština se ne istražuju pa je, što se tiče nacionalne i regionalne historiografije i etnologije, Vrgorac gotovo prazna ploča. Zbog istoga razloga Vrgorčani vrlo malo znaju o svojoj povijesti, iako je Vrgorac vrlo star dalmatinski grad. Osnivamo Društvo kako bi promijenili dosadašnji odnos prema povijesti i baštini i maksimalno ćemo se truditi u ostvarivanju navedenih ciljeva, rekao je Radonić.

Osim promicanja vrijednosti i značaja kulturno-povijesne baštine Vrgorske krajine kao kulturnog dobra važnog za regionalnu i nacionalnu kulturnu baštinu, Društvo će raditi i na pronalaženju i skupljanju predmeta, arhivske dokumentacije i fotografija od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značaja za vrgorski kraj te s lokalnom baštinom upoznavati domaće građane i strance s ciljem njezine valorizacije.

hr Sat Apr 21 2018 21:03:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb6e0d2af47fde7f8b48d8/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Počela sezona krpelja, evo kako se zaštititi

Krpelji su prenositelji raznih bolesti, a njihova je sezona upravo u punom zamahu. Njihov ugriz sam po sebi nije opasan, no može postati ako je krpelj zaražen. Naime, ti mali nametnici mogu biti prijenosnici nekih opasnih bolesti.
Stručnjaci kažu kako je virusni meningoencefalitis kojeg prenose krpelji najteži oblik tog virusnog oboljenja. Ističu da ova bakterijska bolest, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme može biti itekako opasna, piše HRT.

Zato je važno prepoznati prve simptome. Kod meningitisa su to temperatura i glavobolja, a kasnije smetnje vida i sluha te povraćanje. Kod borelioze to je crvenilo na mjestu uboda koje se postupno širi.  

Treba naglasiti da se u svakom slučaju može i preventivno djelovati. Postoji cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a od ugriza se možemo obraniti raznim repelentima koji se nanose na kožu prije odlaska u prirodu.  

Dakle, treba biti oprezan, pogotovo ako mnogo boravite u prirodi. Nakon povratka obvezno se pregledati, više puta, ali i idući dan, savjet je iskusnih planinara.
hr Sat Apr 21 2018 19:00:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb6c282af47f658c8b463c/80

Prijatelji životinja: Zaustaviti uzgoj životinja za ljudsku prehranu jer ima razarajući utjecaj na okoliš

U povodu Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja udruga Prijatelji životinja pozvala je u subotu građana da promisle o prelasku na zelenu prehranu te time zaustave uzgoj životinja za ljudsku prehranu jer, tvrde, ima razarajući utjecaj na okoliš.
Nekoliko milijuna ljudi Dan planeta Zemlje obilježit će prikladnim akcijama poput čišćenja divljih odlagališta otpada, edukacijom i podizanjem svjesnosti o važnosti očuvanja prirodnih ljepota, pa čak i simboličnom minutom šutnje. Ipak, ono najučinkovitije što pojedinac može učiniti kako bi pridonio zaštiti i očuvanju okoliša i prirodnih resursa je – prelazak na veganstvo, poručuju iz te udruge.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku ističu kako oni pokazuju da je tijekom 2016.u Hrvatskoj ulov i uzgoj morske ribe, ljuskavaca, kamenica te ostalih mekušaca i školjkaša iznosio 85.028 tona. Svoju zabrinutost su izrazili i zbog podataka koji pokazuju da je zbog prekomjernog izlova ribe Mediteran izgubio 41 posto nekadašnje populacije morskih sisavaca i čak 34 posto ukupnog ribljeg fonda.

"Prema izvještaju UN-a iz 2010. godine uzgoj životinja utječe na 70 posto potrošnje svjetske pitke vode i 38 posto ukupnog iskorištavanja poljoprivrednih površina. Odgovoran je za čak 19 posto ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više nego što proizvede ukupni svjetski promet", istaknuli su Prijatelji životinja.

Navode i da se 15.500 litara vode iskoristi za stvaranje jednog kilograma goveđeg odreska, dok je za stvaranje jedan kilograma krumpira ili rajčica  potrebno 250 litara vode. Tvrde da se životinje prisilno hrani čime se uništava više od 70 posto resursa, odnosno žitarica i druge biljne hrane kojom se može spriječiti glad u svijetu kada bi se prenamijenila za ljude.

"Za stočarstvo se koristi čak 70 posto sveukupne čiste vode. Odgovorno je za 65 posto emisije dušikova oksida, a staklenički plin dušikov oksid je 296 puta destruktivniji od CO2. Uzgoj životinja odgovoran je za 91 posto uništavanja Amazonske prašume",  tvrde u priopćenju.

Napominju i kako UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) savjetuje smanjenje unosa mesa jer gotovo dvije trećine stakleničkih plinova i 78 posto ispuštanja metana nastaju zbog uzgoja stoke.
Ističući da je samo 2016. godine u Hrvatskoj ubijeno više od 50 milijuna kopnenih životinja,   iz te udruge pozivaju građane da pređu na zelenu prehranu i smanje razarajući utjecaj uzgoja životinja.
hr Sat Apr 21 2018 18:52:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .